Nárok na mateřskou při druhém miminku

lusinda485
2. črc 2018

Ahoj holky,chtela jsem se zeptat pred rokem jsem pracovala 2roky ,bohuzel potom me skoncila smlouva na dobu urcitou,z prace me vyhodili.Momentalne studuji Vysokou skolu dalkove ,jak by to bylo potom co bych otehotnela s druhym miminkem tesne pred skoncenim rodicaku s prvnim. Mela bych narok na materskou?Dekuji za odpovedi.

lachtanice86
2. črc 2018

@lusinda485 nárok na ppm je pokud na ni odcházís z pracovního poměru nebo z ochranné lhůty a ta je dlouhá max 180dnu. Takže ne, neměla. Nemáš pracovní poměr. A pokud skončil pracovní poměr na dobu určitou tak tě nechodili, jen neprodlouzili smlouvu.

priefi
2. črc 2018

@lusinda485 ne, mas narok jen rp

leniczka23
2. črc 2018

Nemas na PPM narok..musi trvat zamestnanecky pomer. Mas narok pouze na RP.

marlen_ka87
2. črc 2018

@leniczka23 takze kebyze som na rodičovskej s dieťaťom 3 rok a otehotniem tak je mi pri druhom mimi opat vyplácaná PPM?

78marcela
2. črc 2018

@marlen_ka87 pokud ti trvá zaměstnanecký poměr, tak ano.

leniczka23
2. črc 2018

@marlen_ka87 pokud ti skoncila pracovni smlouva v prubehu rodicaku s prvnim tak.narok nemas. Pokud mas smlouvu na neurcito nebo zamestnanecky pomer trva ve chvili kdy jdes zadat o PPM tak na nej narok mas.

marlen_ka87
2. črc 2018

@leniczka23 tak zmluvu mam na dobu neurčitú a teraz idem na rodicak a ak mi ma zamestnávateľ držať miesto 3 roky to je do 8.3.2021. Co ak v lednu 2021 otehotniem?

leniczka23
2. črc 2018

@marlen_ka87 pokud v lednu otehotnis mas vic moznosti. Jedna je (a tu ze srdce nesnasim protoze to je dudani statu) ze nastoupis na jeden den do prace a nasledujici den nastoupis na neschopenku a na te budes do doby nez budes moct opet nastoupit na PPM. Pak mas druhou moznost a to tu, ze budes normalne chodit do prace nez budes moct nastoupit na PPM a pak mas jeste treti moznost, pozadat zamestnavatele o neplacene volno az do doby nez budes moct nastoupit na PPM a bud si upravis vyssi rodicaku tal, aby ti to vyslo nez nastoupis na PPM a nebo se nahlasis na UP jako osoba pecujici o dite.
Ale u te posledni moznosti riskujes ze ti zamestnavatel nevyhovy protoze vi ze budes dalsi 3 roky nepouzizelna takze pak by ti mohl dat vypoved s odstupnym, ale to by si zas uz jako nezamestnana nemela narok na PPM ale nastoupila po porodu druheho zrovna na RP.

lusinda485
autor
2. črc 2018

Takze kdybych ukoncila studium a sla na chvili pracovat narok mit nebudu taky jestli jsem to spravne pochopila?

lachtanice86
2. črc 2018

@lusinda485 pokud budeš pracovat tak ano

hanulkaha
6. črc 2018

Holky, trošku se vetřu a trochu OT, ale kdyz mam ted RP do 5/2019, otehotnim a TP mi vyjde cca konec dubna/zacatek kvetna, mohu neco udelat pro to, abych nepřišla o ty cca 2 pisledni mesice RP nez opet nastoupim materskou, nebo mam peoste smulu a penizky "propadnou"? Dekuji!

blahova_andrea
6. črc 2018

@hanulkaha zajdeš na úp ssp a RP si navýšíš, aby jsi ho vybrala celý včas. ideálně jak zjistíš, že jsi těhotná, tak si to přepočítej a vyřiď 😉

irelan14
6. črc 2018

Ahoj, taky se s dovolením přidám 🙂 ...
Já otěhotněla neplánovaně v 9.měsíci věku prvního dítěte, RP jsem měla určený na 4 roky, vycházelo mi tedy měsíčně úplné minimum, ve chvíli zjištění otěhotnění, jsem ihned běžela na ÚP, abych stihla vybrat zbytek RP, úřednice začínala počítat, cca 30 tis měsíčně to vycházelo, abychom stihli, bohužel poté se zastavila, a říká: Jo vy jste měla mzdové minimum... V tom případě lze navýšit pouze na maximální měsíční dávku ve výši 7.600,-. U zaměstnavatele smlouva na neurčito, čili mě teď napadá, že některá z tvých verzí by též mohla pomoci mě? A nebo je to opravdu tak, jak tvrdí na ÚP a PSSZ, a není žádná možnost výběru zbylého RP a následný nárok na PPM? Jediná rada byla vybrat vše přes partnera, bohužel je podnikatel a zajisté neplatí to "výhodné" nemocenské připoještění. Já už možnost, že peníze za první dítě dostanu vzdala, a termín porodu již se neúprosně blíží (koncem října, začátkem listopadu) Díky Daniela
@leniczka23

priefi
6. črc 2018

@irelan14 a nelze navysit ten rp na zaklade prijmu manzela?

blahova_andrea
7. črc 2018

@priefi a to jde i během pobírání? já myslela, že na začátku si prostě rodina vybere na základě čího příjmu žádá a pak už se to měnit nedá. ale možná se pletu.

blahova_andrea
7. črc 2018

@irelan14 pokud máš sama možnost čerpat max. 7600,- tak co nevybereš do nástupu na mateřskou, to ti propadne. i mě takto u prvního nějaké ty tisíce propadly ☹ navíc porod máš za dveřmi, to už asi těžko stihneš ošéfovat závratné sumy, i kdyby jsi kličky našla.

priefi
7. črc 2018

@blahova_andrea to netusim, ale za zeptani nic neda 😉

barchen
7. črc 2018

@blahova_andrea Lze to zmenit i v prubehu pobirani na otce ditete. Ale ona pise, ze je podnikatel a zrejme si plati jenom minimum, takze to je stejne jedno a nevycerpa vsechno.

hanulkaha
7. črc 2018

@blahova_andrea diky moc! 😊

irelan14
9. črc 2018

@blahova_andrea dik, to je k vzteku

irelan14
9. črc 2018

@priefi Bohužel nelze, a to pro změnu z důvodu, ze neplatí nemocenské pripojisteni, a státu nestačí doložit výdaje podnikatele jako takové.