Návštěvy o Vánocích. Jak to máte vy?

no_title
30. pro 2022

Ahoj dámy,
Potřebovala bych se někde vypovídat... jJak to máte o Vánočních svátcích s návštěvami? Přijíždí k vám příbuzní na několik dní, nebo máte takovou tu zásadu, návštěva po 2-3 hodinách jde domů?
Manžel má příbuzné 350 km daleko. Každý rok na Vánoce k nám přijíždí jeho příbuzní. Manžel je společenský, nejradši by, aby se do domu sjeli úplně všichni, klidne 4 rodiny dohromady. Já tak happy nejsem, už proto, že se o to všechno starám. Znáte to, děláte velkou mísu salátu, polívku, obalujete řízky, smažíte, děláte cukroví, žehlíte ubrus a zdobíte stůl... Do toho řešíte i dítě, úklid... Pak všichni přijedou (letos přijeli až večer 24.12, takže nikdo ani se salátem pomoct nemohl), vy čekáte, že se aspoň podíváte na pohádku s trochou cukroví, ale ono to nejde, protože ten chce kafe, tamten chipsy, támhle někdo rozsypal tabák do klávesnice... Když už si přeci jen nějakou pohádku pustím, tak se po čase návštěva ozve, protože čekají, že se jim budu věnovat. Pravda je, že mám o Vánocích trochu jinou představu a chci mít nějaké soukromí a klid. Což pokud je návštěva 4 dny na gauči moc dobře nejde. Návštěvy obecně snáším max 24 hodin, pak mi začne vadit ztráta soukromí a zalezu radši do jiné místnosti, jen abych byla chvíli sama. Působím pak samozřejmě divně, ale prostě mi hromada lidí nedělá dobře, je to o to horší, když jsou cizí a některé vidím poprvé, nevím, jak se budou chovat a bohužel občas dělají i věci, které mi vadí, ale jako cizím lidem je mi blbé to říct "na plnou hubu", že takhle ne. Připadám si pak jako jejich máma...

Snažím se najít nějaký kompromis aspoň na příští rok, protože už nechci další rok takový... Ale rok co rok se nedaří. Manžel chce rodinu pospolu, což chápu, je ze 4 sourozenců, ale já už nechci končit vyčerpaná. Říkat si o pomoc jsem zkoušela tak tisíckrát, bohužel nejsou úplně pomáhací, třeba holka bráchy, která k nám letos přijela má 17 a není asi zvyklá doma pomáhat, spíše dělala plno nepořádku a když jsem ji žádala o pomoc, tak místo toho telefonovala. U jiných příbuzných se sejít nemohou, protože všichni ostatní nemají peníze nebo mají malý byt. Chtěla bych najít nějaký kompromis, ale přijde mi, jako by to bylo snad nemožné.

aneta15
30. pro 2022

@no_title řadu nemám ale upřímně, mě by to zabilo😁, pro mě by to nebyly svátky ale utrpení.

bereni
30. pro 2022

@no_title a tak proc to nereknes manzelovi a ten se nezapoji na min 50%, kdyz to tak chce on?

codal
30. pro 2022

Buď musí pomoct manžel, jeho rodina, tak ať si to pro ně nachystá on, když o to stojí, nebo jedete vy na Vánoce na jeden den k někomu. Nemusí to být přece pořád u vás. Ať je to každý rok u někoho jiného, když jsou čtyři, můžete se střídat. A vy odjeďte dřív, když budeš mít pocit, ze je toho na tebe už moc nebo tam třeba nech zbytek rodiny a jeď domu sama, aspoň si odpočineš.

klokanka31
30. pro 2022

@no_title Já bych řekla že takhle prostě ne. To nejsou vánoce ale psycho brrr 😱

no_title
autor
30. pro 2022

@bereni on se zapojuje, dle jeho slov dostatečně. Ono když je nás tolik, tak musí prostě pracovat více lidí, ale teď třeba pomohli třeba tak, že večer uklidili sklenky od vína a jednou, když jsem už hořekovala tak uklidili kuchyň, nakrájeli mrkev do polévky, ale při tolika lidech toto prostě nestačí, protože stejně mi zbyde těch dalšícho 85% práce. Navíc jim to mnohdy ani nedojde, že někde něco nechali, rozsypali a pak si připadám jako dráb, který jim dává úkoly.

bervidka
30. pro 2022

Přesně jak je napsáno výše, musí se pořádně zapojit manžel - ano, já jsem z těch, co ujedou na ty dvě hodiny a pak mizím. Pokud má někdo malý byt, i to jde řešit, není možné třeba si pronajmout chalupu, kam se vejdou všichni - a všichni se společně budou starat? Spíš se divím, že návštěvám není trapně se nezapojit do vaření, krájení, čehokoliv.

no_title
autor
30. pro 2022

@codal mno, já pomalu zvažuju jet příští rok na nějaký Vánoční pobyt na horách 😀 tam večeři přichystá hotel a nenacpe se tam xx příbuzných, kteří po mě budou chtít kafe :D

codal
30. pro 2022

@no_title to není špatný nápad 👍

emillyhk
30. pro 2022

@no_title Pokud chce manžel velké rodinné svátky, tak ať se podílí na přípravách. Klidně bych mu sepsala co, jak a kdy je potřeba zařídit, nakoupit, připravit... A nechala to na něm. Jenom na něm. Nevidím důvod se honit kvůli něčemu, co mě netěší a je mi nepříjemné. Pokud by svátky potom neprobíhaly úplně hladce, možná by si uvědomil, co je s tím práce. A možná si příbuzní příště rozmyslí, jestli k vám pojedou. Ono je to pro ně super - nic nechystají, nevaří, nepečou. Několik dní jim všechno nosíš pod nos, uklízíš po nich... Dovolená all inclusive zdarma.
Pokud jde o věnování se návštěvě několik dní v kuse - nedělala bych to. Ano, je to moje domácnost, jsem hostitelka, snažím se, aby se u nás návštěva cítila dobře. Ale mám své limity. Třeba moje mamka je přesně ten typ, co vyžaduje neustálou pozornost. Od chvíle kdy vstoupí, do okamžiku, kdy se za ní zavřou dveře. Je to neskutečně vyčerpávající. Mít takových lidí doma víc a na několik dní, tak to prostě nedám. Pokud oni nejsou schopní nebo ochotní ti dopřát v tvém vlastním domově chvilku klidu a přiložit ruku k dílu, tak je to banda nevychovaných, sobeckých hulvátů...

shirilka
30. pro 2022

@no_title Manžel je také že 4sourozenců a miluje společnost, ale na Štědrý den jsme sami s dětmi plus jeho rodiče - do práce se zapojují všechno, kdyby to bylo na mne tak mu to omlatím o hlavu a nejpozdeji v září bookuju nějaký vánoční pobyt kdekoliv 😀 S celou rodinou se scházíme pak 25 nebo 26 časově od oběda do večera a stačí to, ale oni bydlí kousek. Zkus na prostě zapojit hlavně manžela a navrhnout ať každý něco doveze hotového, protože tahle jak to máte je to neudržitelné si myslím.

no_title
autor
30. pro 2022

@emillyhk díky 🙂 jsem ráda, že v tom nejsem sama, připadala jsem si jako exot, že mi to dělá problém 🙂)

michaela666
30. pro 2022

Já vždy chtěla zažít jedny takové Vánoce, kdy jsou všichni ( klidně 20 lidí) na jednom místě. 😃 Představovala bych si to tak, že každý udělá/ přiveze něco. Ne, že všichni přijdou k hotovému " Tak tady jsem a starej se."
Co je příští rok zaúkolovat? Ty a ty přivezete salát, vy budete obalovat řízky, s polévkou pomůže tenhle,... Klidně ať jim to chlap dá vědět dopředu, rozešle email a ať si vyberou co, kdo bude dělat.
Kafe, pochutiny a pití formou samoobsluhy, prostě tady to najdete a starejte se.

janule0123
30. pro 2022

@no_title když to není možný “otocit” tak navrhnout ze vyrazíte na Vánoce někam pryč… a užijete si Vánoce tam, kdo bude chtít, muže jet s vama …neutrální půda, nebude vše na tobě .. a dle toho do čeho půjdete budou starosti (větší chata, hotel) …

emillyhk
30. pro 2022

@no_title Nejsi v tom sama 😉 Mám ráda, když se sejde rodina, přátelé, mám ráda společnost a ráda dělám hostitelku. Ale taky potřebuju čas o samotě, sednout si s cukrovím, číst si, pobýt jen s mužem... Můj muž nemá moc rád velkou společnost, takže mě k podobným akcím naštěstí netlačí 😁 Ale za ty roky už spolu celkem dobře zvládáme kompromisy, já ho nenutím podílet se na pro něj nedůležitých věcech a naopak deleguju činnosti, kterými se nechci zabývat nebo už na to nemám kapacitu. Letos to všechno přes nejrůznější drobné karamboly proběhlo asi nejvíc v klidu za ty společně strávené roky ❤️

felixfelicis
30. pro 2022

To je tezke, s takovouhle vzdalenosti opravdu nejde prijet na otocku a za me je lepsi to sfouknout pri jednom, nez aby jezdili na etapy. Musi ale u vas byt nutne na Stedry den? Ja bych si prosadila Vanoce v klidu a pribuzne az potom, kdy muzes udelat treba kachnu ktera se upece v troube sama narozdil od rizku, a celkove je to mene ve stresu. A pak se jasne musi vic zapojit manzel, jinak to nejde.

ninive211
30. pro 2022

Vybavuji si tvoji nedávnou diskuzi, kde jsi psala, že jsi introvert,asociace a Asperger, v tom případě se vůbec nedivím,že tohle ti vadí a jsi z toho akorát nervózní. Nevím,o koho jde,tchyně,švagra?Proč se pokaždé jezdí k vám a nejezděte vy k jim? Případně proč nejezdí až na první svátek vánoční a nemáte Štědrý den jen pro sebe a podle sebe?Minimálně tohle bych si prosadila. A na nějakou tu hodinku se klidně bez ostychu někam zavřít anebo vypadni ven na procházku do lesa, bez návštěvy.

pampeliska1313
30. pro 2022

My jezdíme. K nám nikoho nezveme, máme vážně malej byt. Každopádně i tak se snažím domluvit, je Ok, když prespime jednu noc a další den domu? Atd atd. Buď pomáhám s čím je potřeba, nebo neotravuju a proste se obsloužim sama, jen se zeptám jestli muzu a je to v pohodě. Dam takhle max dva dny, naštěstí je to v takovým tom duchu “jako doma” a aby mě někdo obskakoval, protože chci podat bramburky… ne, to ne.:D pokud se hostitel fakt nebrání, tak se snažím po nás i poklidit, protože nechci aby ten člověk nad tím pak strávil celej den. Takže jestli se tohle řeší fakt třeba jednou za rok, tak bych sedla na vlak, další den odjela. Je to asi plácnutí přes kapsu, ale min nervu.

ina10
30. pro 2022

@no_title Jak dlouho už k vám takto jezdí? Vypadá to, že si panáčkové a paninky zvykli...a kolik jich celkem je? Co nato vaše děti?
Jinak super, ostatní příbuzní nemají buď peníze, tak jdou na Vánoce a svátky vyžírat vás a zatěžovat vaše finance nebo mají malý byt, tak bezva, vy asi máte barák, tak se o ně přece samozřejmě postaráte...nevím třeba, jak jste na tom finančně apod, ale všechno něco stojí a kdo nepracuje (v tomto případě nepomáhá s přípravou a úklidem), ať nejí, toto bych zavedla a ještě jako bonus navíc, pokud se u vás chtějí živit, ať tedy něco aspoň dovezou. A pokud nerespektují přání hostitelky a zároveň paní domu, ať se pakují odkud přišli, jsou dle popisu nevychovaní a hooodně vyčůraní, i tvůj manžel, že tě má tedy dobře vycvičenou, skákat, jak si kdo pískne - teď kafe, teď ukliď drobky, vyžehli to a ono, utři tamto a kdesi co ještě. Hole do obou rukou na takovou návštěvu, co nezná vychování. Vánoce a svátky jsou období klidu a ne nervů.
Nápad s hotelem na příští Vánoce je super věc, aspoň to nebudete cpát do relaxu, ale do relaxu svého...a kdo z příbuzných bude chtít přijet, tak přijede, aspoň uvidíte, kdo to s vámi myslí dobře. Navíc pokud se k vám takto sjíždí všichni ti příbuzní na celé svátky, schválně si to spočítej, kolik utratíte za svátky s nevychovancema a kolik byste utratili za svátky na wellness.
Jinak my jezdíme na návštěvu k rodičům z obou stran, ale až po svátcích, letos né, vlezly do toho choroby.
Jinak muž měl taky ideu k nám vždy na svátky sezvat úplně všechny, ale z mé strany nepochodil, tak to respektuje a prostě tady lidi na tak dlouho (ještě k tomu o svátcích) nezveme,max bych pozvala po svátcích na pár dní. Že to vždycky napadne chlapy takové "hlouposti", aby ta jejich žena byla zaměstnaná i o svátcích a náhodou se nenudila, že?!

lenkalubina
30. pro 2022

Nejsem na návštěvy přes rok, natož přes svátky. Chcete přijet? Ok,ale max.2 dny a někdo doveze polevku,někdo salát někdo cukroví...nejsem hotel😉

marcicek84
30. pro 2022

Takze pokud chce cela rodinka prijet,tak jedine,ze se kazdy o neco postara a s necim pomuze,kazdy dostane ukol,bramborovy sala muzou vxrobit i u srbe doma a privest,totez cukrovi muzou napect a dovest atd. Manzel je sobec,udelal z tebe sluzku pro celou jeho rodinku a vic ho nezajima,normalne bych priste nechala vzdy uklid na nem a tsktez starsni se o obsluhu hostu,nechce,tak nic,pak jedine zajet na ten Vanocni pobyt a mit klid...

zuzineckah
30. pro 2022

@no_title já prostě tohle asi nikdy nepochopím. Jak mohou být lidí tak pitomí a nakvartýrovat se k někomu domů na několik dnů, navíc přímo na Štědrý den a nehnout ani prstem?! Kde se takoví lidé rodí? Co jsou zač???

ele_nka
30. pro 2022

@no_title nesnáším návštěvy i na pár hodin. Chápu, že manžel chce svoji rodinu vidět, ale pro mě to obskavání jsou fakt hrozný nervy. Takže jsme se domluvily na kompromisu. Já přežiju, že tu někdo je, ale on se o ně postará. Takže když si někoho pozve uklízíme oba,ale navaří a pak obsahuje on.

bbn
30. pro 2022

@no_title příští rok před Vánocemi bych se nechala udělat marod. Ideálně noha/ruka v sádře apod a panáčka nechala celou svoji rodinku obskakovat. Jsem zvědavá, jak by si poradil a jestli by se mu to líbilo. Myslím, že další Vánoce s celou rodinou by ho přešly. Dokud ze sebe necháš dělat služku, tak se nic nezmění, protože do teď si to vždycky zvládla, tak co, jemu (a zbytku rodiny) to žíly netrhá ….

marcicek84
30. pro 2022

@bbn stacila by i dlaha na karpalni tunel a 14 dni absolutniho klidu,ze v te ruce nic neudrzi...

pipi_puncocha
30. pro 2022

Podle mě by tohle zvládl málokdo. K nám na Vánoce jezdí rodiče od manžela na jednu noc a ještě dovezou na čem se domluvíme (letos např. polévku). A to jsou dva lidi a i tak si neumím představit déle než tu jednu noc. Za mě opravdu ideální se sejít na neutrální půdě, někde na horách, kde o vás bude postaráno, nebo jednodenní návštěva.

llluckaaa
30. pro 2022

Uff, to zní jako moje noční můra 😱 Vůbec si neumím představit, ze by se toto mělo dít u nas doma. Nejlepší mi přijde, ať se všichni schazite na neutrálním místě, ten hotel nebo chata někde na horách by byly fajn. U nás obcas někdo na déle prespava, ale jako na hotelu a v restauraci to tu teda nechodí - já rozděluju práci a očekávám, ze budou všichni spolupracovat. Na to, abych někoho x dni obskakovala, se mam moc rada 😀

ferda90
30. pro 2022

@no_title ahoj, radu nemám, ale jak to píšeš, tak jen z textu jsme už unavená a to jen čtu 🙂 Já chci mít klidně svátky, takže u nás doma to funguje tak, že moji rodiče, ségra a přítele mamka přijdou na Štědrý večer k nám, dáme si, večeři, dárky a většinou po 2,5 hodinách jdou domu. Posedíme, pokecáme a pak už chce mít každý,, svůj klid,, kdysi jsme chodívali na první či druhý svátek vánoční k babičce na oběd, ale pár roku už nechodíme. Babička zůstala sama, zdravíčko není už 100%,takže na velké vyvařování to už není, takže na zbytek svátku už máme klídek a pohodu.
Kdyz k nám přišli moji rodiče, tak moje mamka donesla řízky, polívku, taťka si vzal řízky jelikož nemá rád kureci a my děláme jen kureci a tchyně donesla trochu cukroví takže každý dal ruku k dílu jak se říká 🙂

takyjedna
30. pro 2022

Ja bych tohle taky nerozdychala ani normálně, natož na Vánoce.. Jako mě by teda ani z druhé strany nenapadlo se k někomu kvartyrovat na Štědrý den s prázdnou a jeste cekat servis 😳 Takové velké rodinné akce maximálně někde na pronajete chatě, nebo ještě lépe na hotelu, kde se každý stará sám o sebe, co se týče jídla a servisu... Ráda pohostim návštěvu, ale tak 2-3 hodiny a mazejte domů...

keysi90
30. pro 2022

Taky travime Vánoce s rodinou a s další rodinou se zase scházíme ostatní svátky. Pokaždé někdo něco donese. Teta dělá polévku a salát, já dělám druhou polévku pro děti, i salát jsem také dělala. Ryby obalují a pak společně smažíme. Uklízíme společně. Další svátky to samé. Každý něco donese. Nedokážu si představit že bych doma měla kupu lidí, a vůbec si Vánoce neužila. Manželovi bych to řekla na plnou pusu, a když to nepochopí, ať si to zkusí sám vše přichystat a poté každého obsluhovat. U nás si každý umí i kafe udělat, nalít pití nebo doplnit chlebíčky na tác když vidí, že tam nejsou, nakládat myčku, či opláchnout talířky.

anetka1701
30. pro 2022

Hezky za cerstva, dokud máš ještě ten horor (jinak to nazvat ani nejde) v živé paměti, najdi a zarazervuj chatu/penzion/hotel dle vašich možností... A příští rok jinak...

Proč nemohli salat dovézt? A kafe si uvařit sami? Oni jako nemají ručičky???? Tohle by mě zabilo. U nás každá návštěva (KAZDA!!) Dostane hned u příchodu k nám instrukce - ber si co chceš, cokoliv tady je je k dispozici...Ale já nebudu obsluhovat, nabízet, dolejvat pití ani se jakkoliv starat... Prostě jako doma 😅 se vším všudy... Tomu myčku pak nandam a oběd uvařím, ale to je tak všechno... By mě chytnul ďas dělat takhle na vánoce rodině sluzku...