Nesouhlas otce s výběrem ZŠ. Má někdo takovou zkušenost?

skororozvedena
22. dub 2022

Prosím o radu či sdílení relevantní zkušenosti. Máme tři děti, jsme rozvedeni. Dcera prostřední má jít do první třídy. Děti jsou v mé péči (dohodli jsme se tak a soud to schválil), otec je vídá často. Koupila jsem byt v tom samém městě, kde jsme, a budeme se stěhovat, předpokládala jsem, že děti tam budou chodit do Zš a Mš. O stěhování jsem otce informovala asi před měsícem, on opáčil ,že neví, zda s tím bude souhlasit. Nabídla jsem mu nějaké argumenty proč si myslím, že je to tak lepší, také jsem se ho zeptala, co navrhuje tedy on, pak už mi k tomu nic dalšího neřekl. Podotýkám, že on se stěhovat nemusel, zůstal v - původně našem- domě. Zápis do školy jsem řešila já. Dnes mi volal ředitel, že dostal od exe dopis, že nesouhlasí se zápisem do této ZŠ. Oba jsme zákonní zástupci, oba musíme souhlasit. Bohužel, komunikace s ex funguje jak kdy, telefon mi dnes nezvedl. Ředitel mi řekl, že buď se dohodneme (nejlepší řešení ,samozřejmě, ale...!!!) nebo to půjde k soudu. Nemá někdo zkušenost? Jak a kdy by se to řešilo přes ten soud? Zvažuji, zda se poradit na OSPODu. Bojím se, že prošvihneme termín a nakonec dcera bude třeba chodit do školy úplně jinde a z dojíždění se zblázníme oba. Vůbec nevím, co mám dělat a upřímně řečeno, dost mě to zdrtilo. A rady typu "musíte se přece dohodnout" si prosím nechte od cesty, předem děkuji.

j.a.n.i
23. dub 2022

@skororozvedena No, ale ona jina varianta neni, bud se dohodnete nebo rozhodne soud. A vzit ji musi spadova skola dle bydliště, to je ktera, ta kde si byla na zapise?

marimanta
23. dub 2022

Na OSPOD klidně jdi, protože pokud se nedohodnete, stejně do toho vstoupí. Soud pak vyslechne exmanželův návrh, tvůj protinavh, stanovisko OSPODu a rozhodne "v zájmu dítěte". Bohužel nic mezi dohodou a soudem není. Držím palce!

mollyweasley
23. dub 2022

Řešili jsme ve škole úplně stejnou situaci. Nové bydliště, nespádová škola, nesouhlas otce. A opravdu ospod a soud, nic jiného.

zuzineckah
23. dub 2022

A on to dělá jen z trucu, nebo má nějaké argumenty proč nesouhlasí s výběrem školy?

skororozvedena
autor
24. dub 2022

@mollyweasley Díky za příspěvek. Stejný případ, jediný rozdíl - u nás to spádová škola je.

skororozvedena
autor
24. dub 2022

@zuzineckah Asi z trucu. Argumenty mi žádné nepředložil.

skororozvedena
autor
24. dub 2022

@marimanta Díky. Ano, dohodnout se pokouším. Zřejmě to ale k soudu bude muset jít. Zítra se spojím s právníkem a podáme návrh na předběžné opatření.

mollyweasley
24. dub 2022

@skororozvedena Spádové škola u trvalého bydliště? Nebo ještě není vyřešeno ani to stěhování a tudíž je to spádová pro budoucí trvalé? Podle mě na téhle kravině taky hodně záleží.

skororozvedena
autor
24. dub 2022

@mollyweasley
Trvalé bydliště už máme změněné. Reálně tam nebydlíme, byt prochází rekonstrukcí. Stěhovat se plánuji v červnu.

mollyweasley
24. dub 2022

@skororozvedena Aha. Tak to by mohlo dopadnout dobře hodně rychle

skororozvedena
autor
24. dub 2022

@mollyweasley Díky. Už jsem se trochu uklidnila. Jsou to teda ale nervy, fakt!

dafne55
24. dub 2022

@skororozvedena Jenom si dovolim male upozorneni - pokud pujdete cestou predbezneho opatreni, je treba pred podanim navrhu slozit jistotu ve vysi 10.000,- Kc na ucet soudu (jistotu po rizeni vrati). Pravnik by tohle samozrejme mel vedet, ale nedavno jsem videla pripad, kdy mu tohle ulito a soud tim padem predbezko zapraskl (muselo se podavat znovu, takze vse dele trvalo).

veverusa
24. dub 2022

@j.a.n.i Není pravda, že děti musí vzít spádová škola. Pokud bude mít po řádném zápisu plnou kapacitu, nikoho dalšího nevezme. Pak musí obec zajistit místo v jiné ZŠ, ale klidně na opačném konci.

@skororozvedena Zkuste se s ředitelem školy dohodnout, aby s vámi prozatím počítal, že vše budete řešit. Může si nechat otevřené správní řízení a po předběžném opatření soudu vydá i ředitel rozhodnutí o přijetí/nepřijetí.

verdos
27. dub 2022

@veverusa Ono to není jen po řádném zápisu ale i klidně pro děti, které přišly k zápisu v řádném termínu (pokud má škola plnou kapacitu).
Jinak jsem myslela, že přerušení správního řízení do doložení dokladů, je standard. To někteří ředitelé běžných škol to nedělají? Je to přeci obvyklé i u odkladů (někdy se prostě problém zjistí až u zápisu a poradny nejsou nafukovací a všemocné) apod.

byra
14. dub 2023

@dafne55 já podávala predbezko v červnu 2022 a nikde jsem nic neplatila a soud to schválil, nikde nikdo o jistine nemluvil, nepsal, v rozhodnutí také nic.