Otec nechce být v rodném listě

emaleonthin
19. pro 2017

Ahoj, maminky. Mam takovou pro me neresitelnou situaci. Jsem v šestém měsíci těhotenství. S otcem dítěte žijeme odděleně. On je Trvale v cizině, je to takový složitý vztah, kdy ja jsem s dcerou z prvního vztahu v ČR a on žije, pracuje a vše ostatní ma ve Francii. Společnou budoucnost v planu máme, ted ale nastal problém. Nechce byt v rodném listě dítěte, údajně kuli dluhum které ma v ČR nechce aby se o nem úřady dověděli. Nemáte někdo zkušenost s tím zda přiznání otcovství a soudní určení alimentu je nějakým způsobem dohledatelné pro exekutory atd? Máme sice ,,vztah” ale každy si po financni stránce jedeme na vlastní triko. Ja nastoupím na rodičovský příspěvek ( nemám odpracovane roky) a nejspíš budu muset i zažádat o HM. U HM je to nyní prý tak ze nebudu mít nárok pokud ho nedám zapsat do RL. Snad jsem to napsala srozumitelně a dostane se mi rady. Prosim Vás, komu se můj styl života nelíbí, aby jste se zamysleli nad tím, ze do všeho nevidíte a úplnou situaci našeho vztahu neznáte.

deniee
19. pro 2017

Pokud myslíš hmotnou nouzi, tak na tu nárok máš, aniž by figuroval v RL.. Prostě jakoby neexistoval.. Ani alimenty se ho v tom případě netýkají, co se týče uvádění do kolonky "výživné".. Pokud Ti je teda nedává a nemáš nabytí právní moci na výživné na Tebe a Tvé zatím ještě nenarozené dítě.. Jakože asi nemáš..

dominikaromanova
19. pro 2017

@emaleonthin,
nevím jak přesně to dle zákona je, ale pokud se nenechá zapsat do RL dobrovolně, musí to jít soudně, jinak nárok na výživné nemáš, to lze pak dopočítat i zpětně pokud se budete o určení otcovství soudit. Co se týče exekutorů, tam dříve či později ta past stejně sklapne, takže bych se pokusila se domluvit na splátkách popř. insolvenční řízení, ale to je již vaše věc.

Nicméně jeho dluhy nemají nic společného se zapsáním do RL. Tam jsou stejně uvedeny jen jeho jméno + příjmení, rč., datum narození a místo narození, takže nevím s čím přesně má přítel problém.

j.a.n.i
19. pro 2017

@deniee No, tak zrovna u hmotné nouze se řeší proč není otec v RL a já s tím rozhodně souhlasím, každý má nejdříve vyčerpat ostatní možnosti, což nepochybně výživné od otce dítěte je a pak teprve žádat o HN.

ai30
19. pro 2017

A potrebujete ty alimenty urcit soudne? Nedomluvite se bez toho? To by totiz tu situaci dost ulehcilo.. Domluvte se na castce abyste vy nemusela zadat o HN a nemusite ho psat nikam..

dominikaromanova
19. pro 2017

A ještě jedna věc, pokud budeš žádat o výživné soudně, přítel stejně bude muset doložit své příjmy.

j.a.n.i
19. pro 2017

@emaleonthin No, tak jednou je otec dítěte, tak pokud nechce být zapsán v RL, tak bych očekávala, že ti bude výživné na tebe a na dítě dávat na základě vaši dohody a tedy není důvod, proč bys měla žádat o hmotnou nouzi...

blahova_andrea
19. pro 2017

to, že jsou na něj v čr vedeny exekuce s otcovstvím nesouvisí. výživa dítěte má přednost. je to jen výmluva a důvod bude asi jinde nebo je to jen jeden z více. alimenty mají dokonce přednost před jinými dluhy. pokud má člověk víc exekucí a jedna z nich je o výživné, tak ta je přednostní a předběhne dluh třeba za telefon nebo jízdu na černo. když se zapsat nenechá a ty tu budeš žádat o dávky, tak to žádná hitparáda stejně nebude. jste domluvení kolik ti bude posílat? věříš mu, že fakt pravidelně posílat bude? vyjdeš případně i bez toho? pokud se nechce nechat zapsat a ty na tom budeš trvat, tak jedině soudně. což teda nevím, jak by probíhalo, když je cizinec a žije jinde. v čr je prostě muž předvolán k soudu a buď teda kápne božskou nebo se dělají testy DNA a pak je hradí ten, kdo lhal.
jinak exekutor může dohledat hodně věcí, ale nevím jak u cizinců. vše je vázáno na české pojišťovny, banky, zaměstnavatele, úřady...pokud je jinde, nikde tu nic nemá a nefiguruje v ničem, tak mu těžko může někdo něco brát. ale i když se přizná k dítěti, tak to dítě mu teda exekutor fakt nevezme 😀 zajímaly by mě jeho myšlenkové pochody, čeho konkrétně se bojí, nač se vymlouvá. matrika rozhodně neposílá exekutorům soupis dětí dlužníků 😉

ai30
19. pro 2017

@blahova_andrea Ja jsem to pochopila tak, ze je Cech a zije v cizine. Vzhledem k tomu, ze ma dluhy v Cr..

dominikaromanova
19. pro 2017

@ai30,
tak já to pochopila stejně, že je to Čech žijící a pracující ve Francii.

hanih
19. pro 2017

@emaleonthin Tak pokud plánujete společnou budoucnost, tak dle mého není soudní určení alimentů nutné, ne? Normálně se nechá zapsat do rodného listu, což se exekutoři nemají jak dozvědět, a domluvíte se na částce, kterou vám bude posílat, abyste z toho s dětmi mohli žít. To, že se stane otcem s jeho dluhy nijak nesouvisí. Neznám tebe ani jeho, ale v tomhle případě bych se bála, zda za tím nesouhlasem se zapsání do RL není spíš něco jiného... ☹ A to, že budete muset zažádat o hmotnou nouzi? On vám nebude nic dávat? Já bych mu na to nepřistoupila. Jako žít z ruky do huby s tím, že chlap nedá ani korunu a žije si vesele dál po svém bez omezení, by se mi teda nechtělo.

tulikiss
19. pro 2017

pokud spolu planujete spolecnou budoucnost, tak by jste ty exekuce mely resit, ne pred nima utikat a schovavat se. je to otec- je, tak nevidim jediny duvod proc by tak nemel byt uvedeny. kdyz sem si dite udelal tak se o nej i postaram a ne ze budu cekat ze to za me udela nekdo jinej. a z HN je vyloucena osoba, která prokazatelně neprojevuje snahu zvýšit si příjem vlastním přičiněním, takze po tobe budou chtit zduvodneni proc neni otec v RL a proc se nesnazis prijmy ziskat od neho. a vysvetleni ze on se vyhyba exekucim jim stacit opravdu nebude.

blahova_andrea
19. pro 2017

@ai30 @dominikaromanova i cizinec tu může mít dluhy. každopádně si myslím, že se tím asi základ stejně nemění

deniee
19. pro 2017

@j.a.n.i vždyť ať to řeší.. Pokud není v RL, stejně jí hmotou uznají, když se nepočítají jeho příjmy, protože spolu ani nebydlí a matku neživí..

dominikaromanova
19. pro 2017

@blahova_andrea,
netvrdím, že není cizinec, i cizinec zde může mít dluhy. Já jen napsala, že z úvodního příspěvku autorky jsem pochopila, že pán je Čech žijící mimo ČR celoročně. Ale jaks uvedla, základ celé diskuse se tím nemění.

jezz1e
19. pro 2017

Z pohledu exekucí je existence potomka spíš výhoda- zvyšuje to nezabavitelnou část mzdy. Samotný zápis do RL se k exekutorovi nijak nedostane, takže mi to přijde spíš jako výmluva. Pokud vám bude posílat peníze dohodou nebo spolu budete bydlet, není důvod ani určovat alimenty soudně. U člověka, co má dluhy, bych naopak na zápisu spíš trvala (pokud tedy očekáváš jeho účast na výchově a výživě a nepořídila sis dítě "pro sebe"), protože už to trochu vypovídá o jeho platební morálce, tak ať pak ještě nemusíš žalovat na určení otcovství.

emaleonthin
autor
19. pro 2017

Přítel je cech žijící v cizině. Ano uz me napadlo ze nezapsanim do rodného listu si nechává otevřená zadní vrátka za svobodou a bez povinnosti. No přispět by měl, s tím souhlasím a jeho jednání nerozumím. Ovšem nyní se snažím byt připravena na vše co muže přijít.

blahova_andrea
19. pro 2017

@deniee to, že spolu nežijí ale není to důležité. matku i dítě je povinen živit, i když bydlí jinde. stát má dělat jen podporu, pomáhat, kde druhý rodič chybí, kde je zásadní problém. ne tam, kde se otci platit nechce, kde je vyčůraný. v první řadě se má o ženu a dítě postarat muž. je logické, že úřad chce vědět, proč se nestará a proč se žena ani nesnaží o to, aby se staral a rovnou žádá pomoc státu.

deniee
19. pro 2017

@blahova_andrea vzdyt to tak je taky myšleno.. Spíš asi rovnou píšu, že otec je k ničemu evidentně a pomoc od státu bude proste nutná.

j.a.n.i
19. pro 2017

@deniee Nebo taky neuznaji, neni duvod, proc by ji mel stat davat HN, kdyz ona ani neni achopna u est otce do RL.

deniee
19. pro 2017

@j.a.n.i tak tady ani nejde o ni ale o něj.. On nechce..

jezz1e
19. pro 2017

@deniee Pokud on nechce, nic ženě nebrání podat žalobu na určení otcovství a následně se domáhat alimentů pro sebe i dítě. Musím říct, že systém "otec neznámý, státe přispěj mi" mě taky vytáčí. Zrovna mám v práci podobný případ - žena má dvě děti (3 a 5 let, takže školkový věk), ani jedno nemá otce v RL, žena nepracuje, na příspěvcích státu dostává asi 14 000,- Kč... To pak člověk fakt rád platí daně a sociální pojištění ☹

deniee
19. pro 2017

@jezz1e však psala v úvodním příspěvku něco o soudu, pokud si pamatuji.. Nicméně musí postupně.. Nic nejde najednou.. A navíc soudní řízení taky není vyřízený ze dne na den..

kika266
19. pro 2017

@emaleonthin Ja mam pocit ze ted uz na hmotne nouzi chteji, aby si maminky zapisovaly otce do rodneho listu a v prvni rade chtely po nem alimenty a az potom po statu. Nektere maminky tvrdi ze nedostaly nic, nektere jo, tak asi zalezi na urednici, ale nechapu proc, kdyz to ma platit pro vsechny. Ale pokud ti bude posilat penize, tak soudne to mit nemusite, kdyz se domluvite. Ale pro urady to asi budou chtit soudne, ale jestli to nejak exekutori zjisti to nevim.

blahova_andrea
20. pro 2017

@jezz1e fakt vyždímala 14? to se pak ale velkému množství žen fakt nevyplatí pracovat, když nevydělají ani tolik, co jiné dostanou z jejich platů na dávkách ☹

janablizka
20. pro 2017

@hanih souhlasím

caseopea
21. pro 2017

@hanih S tímto musím taky souhlasit, když si plánují společnou budoucnost, tak přeci nejde aby si jeden vyskakoval a druhý žil z hmotné nouze. to by se mi teda taky moc nelíbilo.

hansoc
Autor odpověď smazal
Zobraz