Partner, který na mě nemluví a nic nevymyslí

domca1991
4. čer 2018

Ahojte holky,
prožívám si tedka zvláštní období. Měsíc do porodu, první dny nebo spíše týdny na mateřské a spousta času.. Znáte to taky? Ale co mi vlastně přihodilo? Vždycky jsme byli s manželem hodně pracovně vytíženi a měli málo času. Jako vztah máme hezký, manžel je moc hodný chlap, ale.... Já normálně zjíšťuju, že nemluví. Prostě tím, že nejsem v práci (my pracovali společně), tak jako by nebylo o čem doma mluvit. Vždycky se řešila práce. Jak to vypadá teď? Manžel příjde v 6 domů, povykládá co v práci a konec. Jiné téma (kromě domácnosti a organizačních věcí není). Prostě není vůbec o čem.... Takže si sedne do obývaku, dívá se do mobilu nebo notasu. Na všechno odpoví jedním slovem, ani se nesnaží nějak konverzaci rozvinout. Nejhorší je, že já už se ani na víkendy natěším, protože vím že zase budu sedět doma a hledět. Jediné moje řešení, že si třeba najdu svoji zábavu. Manžel bohužel není ani typ, co by vymýšlel výlety nebo společně věci a mě už to jaksi přestalo bavit furt něco vymýšlet a navrhovat. Navíc když vidím jeho nadšení tak mě hned přejde chuť. Mám pocit, že ho nic nepotěší, nenadchne, ani že by se radoval. Vypadá, že nic nepotřebuje, že mu ke štěstí stačí jen chodit do práce a sedět doma, jo a fitko.... Úplně bez emocí. Na druhou stranu si velice dobře uvědomuji kolik toho má v práci a jak je unavený :( jenže pak mě furt děsí myšlenka, kam to spěje? Když jsem mu to decentně řekla, že jestli by nechtěl mluvit o něčem jiném, než jen o práci, tak mi řekne. A o čem si chceš povídat? tak povídej... Prostě jaksi si neuvědomuje, že klasická konverzace vázne, a vztah přece není jen o práci a domácnosti :( nevím co mám dělat. Ale jemu to nevadí ani nedochází. Nebo myslíte, že jenom hysterčím a je to tak přitom všude?

olusenka
5. čer 2018

jo, u nás to je přesně takto, tedy on bych povídat chtěl, ale pouze o svém koníčku, což jsou modely vláčků, stavebních strojů apod. Tomu já moc nerozumím a ani mě to moc nebaví. Takže po práci doma sedí u PC, TV a mobilu, neustále do toho čučí. Jeho ani to fitko nebere, takže po těch letech už má asi 40kilo nadváhy minimálně. Což mi vadí taky dost.
O víkendech jezdíme na chalupu, máme dvě děti, takže to se nenudíme, ale večery doma a nějaká konverzace, to je na bodu nula.

kafr
5. čer 2018

To zní jako bys citovala mého muže 😂: "tak o čem si chceš povídat, povídej..." ještě žertem dodává " já už ti nemám co říct" a uvědomuje si, jak hloupě to zní, ale... Ono je to ale fakt těžké, o čem si chceš furt povídat? Mi už taky docházely témata.
Teď máme doma čerstvé miminko (první) tak je zábava jasná, ale dřív jsme se bavili buď o práci (měli jsme tay společnou) nebo plánování co budem dělat doma, opravy a rekonstrukce domu.

domca1991
autor
5. čer 2018

@kafr no ja prave neříkám, ze musim furt mlit pantem... to v žádném pripade. Jenom mi vadí ta ticha domácnost... proste se nemame o čem bavit co si rict. Muj muž nikam nechodí, je to introvert. To se mi nikdy nestalo no. Nasi spolu jsou 30 let a nikdy jsem nic podobného neviděla ani u nich.... Jak pisu, ja uz se ani netesim na společný vikend= jedna velká nuda :( neda se pokecat o ničem.

domca1991
autor
5. čer 2018

@olusenka bud rada za víkendy.... te super, ze si to užijete alespon na chalupě. My meli možnost jet na rodinnou chalupu. Jenze jediná reakce byla, ze tam neni co delat.... asi jiste chapes jak rychle moje nadšeni opadlo

axuram1
5. čer 2018

jaj jak u nás doma teda skoro :D akorát my se ani nebavíme o práci vždy přijde já se zeptám a odpověď je v je vždy dobrý a to je konec :D když se zeptám na nějaký výlet tak je to -mě je to jedno... když mu říkám něco o prckovi nebo tak tak mi řekne- já nevím... popravdě připadám si někdy úplně v konci já jsem dost ukecaná ale on nějak ne dřív ještě tak nějak mluvil nebo se aspon zeptal jak se mám a tak ale jak se narodil prcek tak snad přišel o hlas nebo netuším.. tak jako když je v práci tak píše jak se moc za námi těší že chce už domu ale když přijede tak je to pc nebo tv či postel tak popravdě ani nevím za kým nebo čím se těší domů

karlajasmine
5. čer 2018

Tak zrovna na tohle tema s nim mluvit muzes 🙂 Rekni mu, ze se posledni dobou doma strasne nudis, ze chces, aby vam vztah vydrzel, ale ze na tohle jsou potreba nejaky spolecny zazitky a budovani spolecnych vzpominek, nejake spolecne aktivity, ktere vas sblizi a vytvori spolecne tema konverzace. Tak ze potrebujes na kazdy vikend vymyslet nejakou zabavu, a jako kompromis navrhujes, ze on si necha nedeli jako ''den pro sebe'' nez se narodi miminko, ale ze v sobotu chces jezdit nekam na vylet a at te necim prekvapi? Rekla bych, ze v kazdem vztahu budou obdobi, kdy se treba odcizite na chvili, ale prave je potreba na tom zamakat 🙂 A ted idealni doba - narodi se dite, tak at se do te doby jeste pekne sblizite a uzijete si posledni nejake pekne aktivity, nez se dite narodi. Proste bohuzel zadny vztah nevydrzi ''stastne az do smrti'', pokud ho oba partneri nechaji pozvolna nejak sam vyprchat..

zuzka3112
5. čer 2018

@domca1991 Kromě práce, co máte společného? Proč jste se do sebe jednou zamilovali? Co baví tebe? Co jeho kromě fitka? Komunikační bariéra je docela problém, já vždycky říkám, že když se dva spolu neumí bavit o ničem jiném než o práci, co pak spolu v životě chtějí dělat? Jednoduše, Vem ho někam na večeři, nebo doma večeře, svíčky nebo já nevím co a promluv si s ním o tom, že tě to trápí, že máš zkrátka pocit, že si jaksi v tom vztahu zbyla sama na všechno.. Jasně, muž je dost pracovně vytížený, ale život není jen práce a fitko..

kreatura
Autor odpověď smazal
Zobraz
marii90
5. čer 2018

Ja bych se z toho zvencla 😨
Take delame spolu v praci teda, takze obcas zavladla ponorka - videt se 24/7, nekdy se chce jeden bavit o praci a druhy zrovna ne, tak mi to taky obcas vadilo.. ale jinak se bavime o spouste jinych vecech - rekonstrukce domu, chystame stavbu chalupy, ted mame mimco, zvirata, rodina a spolecne akce, jsme z vesnice, takze probirame mistni deni, ted mam furu casu, tak vymyslim vylety pro nasi partu nebo jen pro nas, takze o tom se bavime a samozrejme vyletime v ramci moznosti, pak chodi do fitka a jezdi na kole, takze i o tom mi vypravi, pak samozrejme obcas podrbeme 😂, zahradkareni, ceho bychom chteli spolecne docilit atd.

blahova_andrea
5. čer 2018

já myslím, že hodně podobně je to v mnoha domácnostech a nás to díky hormonálním výkyvům někdy trápí více a jindy méně. mám doma podobný exemplář. až teď, když jdou děti trošku větší, tak občas dojde s nějakým nápadem, že by si tedy udělal volno a někam nás vzal. přitom vím, že to dělá fakt jen kvůli nám, protože on sám by to nejraději neabsolvoval. ale i takovou snahu třeba jen 3x do roka fakt oceňuji. taky není moc společenský, nic moc nepotřebuje, co by rád dělal, na to není čas a finance, takže pořád jen třeba jednou. já mu těžko moc poberu co mi vykládá o práci, on mi zas těžko pobere požadavky na dětské botičky. hovory se točí kolem toho, co je potřeba na domě, co je potřeba kolem dětí, nákupy, co uvaříme a jestli tedy o víkendu budeme pracovat, odpočívat nebo někam vyrazíme. o čem jiném se taky bavit, když na koníčky nezbývá. zatím se ještě pořád rádi sejdeme u dobrého jídla nebo si pustíme jednou za čas film. já jsem společenská, mám toulavé boty, družila bych se s kde kým. on je opak. výlety ano, ale spíš někam do lesa, do klidu, ne na akce a houfy lidí. já davovky taky nemusím, ale děti zas nebaví chodit pořád jen po "prázdném" lese 😅 takže vymýšlíme kompromisy, někam jdu s dětmi sama a jindy zas jdeme společně, ale v dobu, kdy se očekává co nejmenší množství ostatních lidí 😀 já když čtu, tak nějaký román, tím ho nezaujmu. on když čte, tak technické věci a to mi zas za boha stejně nevysvětlí. takže když už se u nás mluví, tak jsou to spíš monology :-/ taky nevím, co budeme dělat po zbytek života. jako až nebudou děti doma a nebudou hlavní starostí a tématem, až bude dům hotový a nebude potřeba furt něco řešit a vybírat k tomu...co pak? kdysi mluvil o tom, že budeme chodit na lekce tance. i to už si prý rozmyslel. jsem zvědavá, kam se budeme dále ubírat. ale měnit chlapa jen kvůli nedostatku společných témat asi nemá smysl. fakt si myslím, že u sousedů většinou tráva zelenější nebývá 😉

blahova_andrea
5. čer 2018

@karlajasmine no to zní krásně. být lesbička, tak přesně toto a takto partnerce vysvětluju. bohužel muž je jiný živočišný druh a podobné věci považuje za výlev, výčitky a útoky a nic pozitivního si z toho nevezme. naopak je pak vlastně ještě hůř. více dusno nebo více chladno.

alischkar
5. čer 2018

Ahoj, nevím, jestli je tahle situace normální, ale určitě není zdravá. Jako introvert si myslím, že když je jednou za čas klid a ticho a nikdo mi do ničeho nekecá, je to super 😀, ale nejde to tak mít pořád. Jestli má rád svůj klid ještě víc, třeba mu to ani nedochází a myslí si, že je všecko v pohodě.
Společně strávený čas je ale základ... Nemáte žádné společné koníčky? Něco, co by vás vyhnalo ven? My se zbláznili do geocachingu, takže teď nemusíme vymýšlet žádné výlety - mrkneme do mapy a hned vidíme, kam pojedeme příště 😎.

cherris
5. čer 2018

Můj muž je naštěstí renesanční člověk, takže není problém najít téma. Ale když mám víc času a on je unavený, tak vymýšlení zůstává na mě. Často je to vaření něčeho, co se dá dělat kreativně, třeba pizza, sushi nebo fondue. Nebo navrhnu relax a jedem na bazén a do vířivky i s prckem. Že začátku byl on vrchní aktivista, takže teď to máme tak nějak v rovnováze. Když budeš vytrvalá, třeba se mu aktivity taky zalíbí a nakonec si nebude umět představit celý víkend jen tak trčet doma...

kristyn.g
5. čer 2018

My to máme podobně když spolu trávíme málo času, nebo řešíme jen provozní věci, plány atd tak pak taky si stěžujeme že nevíme co si říkat... vždy se to zpravilo na společné dovolené nebo výletech, to jsme si povídali a povídali 🙂 často vzpomínáme, vyprávíme si z dětství příhody atd... jsem zvědavá až se narodí miminko, nechci aby náš vztah vyšuměl a ochladl abychom neměli si co říct a neměli ani čas třeba na tom pracovat :-/
Myslím si že on si je toho dost vědom že není co si říct, jinak by to neříkal, pravděpodobně neví co s tím má dělat...

marii90
5. čer 2018

@alischkar presne, geo jsem zapomnela 😂 ted to zanedbavame kvuli mimcu (mame vyloveno vse v okoli a pristupny kocaru), ale do toho se da zapojit cela rodina rozhodne! 😊

xxx3d
5. čer 2018

@domca1991 mně to přijde trochu jako ponorka.
do té doby, než si porodila, tak sis to neuvědomovala, bylo bříško, ultrazvuky, pohyby, prostě něco, jenže teď, jsi doma, miminko na světě pár týdnů, spousta času a …
jestli byl váš život před mimčem takový, jak píšeš, že jste se bavili o práci, tak se mu nediv, s přihlédnutím k tomu, že je introvert, že jako neví o čem mluvit.
máš výhodu, že víš, co dělá, mluv s ním o tom co dělal, pak přidej cos dělala ty, co bys ráda a tak, ono se to uklidní a sedne, třeba ale za dva roky 🙂 do té doby bude plno jiných podnětů, které vás rozhýbou, neboj 🙂

denisa98
5. čer 2018

Ahojte můžu se k vám přidat? Je to 4 dny co jsem si s někým psala nebylo v tom nic špatného a přítel mě nachytal jak si s někým píšu a nedalo se mu vysvětlit že s tím dotyčným nic nemám myslí si že jsem ho podvedla a podvadim ale nic takového není pravda. Vše jsem mu řekla a vysvětlila ale nevěří mi včera mi dal konec a řekl že chce jedno dítě k sobě a já budu mít druhé co by jste dělali na mém místě dali by jste mu ho..?

blahova_andrea
5. čer 2018

@denisa98 NE. nedala. ani žádný soudce s mozkem jen tak nerozdělí sourozence. to jsou výjimečné případy. co jsi si s kým psala a proč máš vyjasněné? chápu, že chlap často vidí něco co není. mě ten můj věčně soudí podle sebe a podle ex. já jsem proti nic bez pardonu světice 😀 ale jindy zas může on vidět něco, co ty sis zatím jen nepřiznala 😉 každopádně pro mě osobně není rozchod rodičů důvod trhat od sebe sourozence. zvlášť třeba ty moje děti. jsou na sobě doslova závislí. starší šel na jedno odpo ke kamarádovi a malá furt prudila, kde je a ať už pro něj du a že se jí stýská...mít víc dětí a každé vychovávané jinak, jinde, vlastně jako jedináčci? to snad nemůže nikdo myslet vážně. má se myslet hlavně na blaho dětí, ne?!

denisa98
5. čer 2018

@blahova_andrea děkuji taky je nechci dát od sebe a z nikým jsem nic neměla jen jsme si nezávazně psali o dětech nic víc....už nevím co mám dělat je to těžké ale děkuji za radu každý mi říká že děti nemůžou dát od sebe ale já mám strach že se to nějak stane 😫😫

katkati
5. čer 2018

@domca1991 U nás je to presne tak isto a už ma to prestáva baviť.

blahova_andrea
5. čer 2018

@denisa98 znám i případy, kdy děti jsou od sebe, ale tam to má závažné důvody nebo se oboustranně rodiče shodli. a dobré to fakt si myslím není ☹ třeba to ještě nějak urovnáte. třeba to byl afekt

karlajasmine
5. čer 2018

@blahova_andrea no to hodně záleží na chlapovi a na tónu hlasu.. Pokud to řekneš konstruktivne, není důvod, aby to tak nevzal.. Ja jsem to takhle chlapovi řekla, když jsem začala mít pocit, že o víkendech nic neděláme, a vzal to dobře - přesně tak, jak to bylo myšleno.

karlajasmine
5. čer 2018

Nebo to nerict presne takhle, ale proste ''Pojdme si zkusit pred narozenim ditete vytvorit co nejvic hezkych spolecnych zazitku a vzpominek, mame na to posledni mesic, nez se nam zmeni zivot.. '' Stejne s narozenim ditete budete mit jedno velke spolecne tema - dite, ale proc se nezkusit pred jeho narozenim jeste sblizit.. proste to vem jako vyzvu. Jako vzdycky je mozny, ze vztah zkrachuje, ale proc tomu napomahat tak, ze budete spolu sedet o vikendu v obyvaku a nudit se 🙂

denisa98
5. čer 2018

@blahova_andrea uvidíme jak se to ještě vyvine snad jen dobře a děkuji moc

blahova_andrea
5. čer 2018

@karlajasmine ano, jde o chlapa i o ton hlasu, ale příjemný ton hlasu - vysílač, ještě neznamená, že chlap - přijímač to vezme tak, jak je to myšleno 😉

bledulka84
5. čer 2018

U nás je to často i tak, že nereaguje ani na dotazy, ale už se mu to začalo vracet, dcerka mu dělá přesně to samé. A já jen, co se divíš, když ty tohle děláš pořád... a tajně doufám, že mu to jednou docvakne... přeci jen ignorace od dítěte je něco jiného, než hučící ženská stále tu stejnou větu "mluv se mnou".

baris
5. čer 2018

@domca1991 a jak dlouho jste spolu? Myslím si, že teď s tebou cloumají hormony, nudíš se a tak vše řešíš a zveličuješ. Prosím, neber to jako útok 😉

Každý jsme jiní. Někdo je akční, že nedokáže být ani minutu doma a sám, jiný zase nechce vylézt z bytu kromě nejnutnějšího. Manžela nepředěláš. Je takový jaký je. Po porodu se to změní. Můžeš navrhnout procházku po obědě, rozhovory se budou točit kolem dítěte ...

Můj muž je také málomluvný, každé slovo z něho páčím, výlety jen do přírody, kde nikoho nepotká .... Ale ví, že min. 1x do roka musí s námi absolvovat ZOO, Dinopark a podobné "chuťovky", tak jaká já si dám procházku lesem, kde nic není.

A výtky - chlap to většinou špatně pochopí. A navíc nechápu proč mu to vyčítat. Že je introvert co nemluví??? Jde jen o to najít společné téma. Nebo jak já jsem svému muži říkala - potřebuji drby, slyšet vše co se děje v práci a neřešit jen posrané zadky. 😂

dokument
5. čer 2018

@domca1991 no, tak to se muze manzel tesit az se za cas rozvedete. Nebo si najdes milence nebo te prosste nekdo okouzli. Nekdo, kdo ti bude kompenzovat tvoje potreby. On to neni.

blahova_andrea
5. čer 2018

@bledulka84 u nás teda ani děti nefungují. opakují jeho vzorce chování a on stále nevidí, kde to vzali a nemá zájem s tím něco dělat ☹ a jelikož vidím, co vše jim ukazuje, děsím se kdy začnou opakovat i ten zbytek :-/

cherris
5. čer 2018

@dokument tohle mi přijde dost nafouknutý, pár měsíců je doma nuda a už by měl být rozvod nebo milenec.... Ach jo. Neříkám, že to tak má být pokaždý, ale když se nudím já, tak já navrhuji řešení, nečekám, že to chlapovi dojde. Stejně tak by to měl mít on, ale třeba je jen výmluvený z práce... Kam se poděla nějaká tolerance, hledejte dobré stránky: je pracovně úspěšný? Drží se doma? Má nějaké zájmy? Dělá něco pro domácnost? A pozitivní motivace a pochvaly u mužů někdy dokážou daleko více než stěžovaní