Pěstounství. Jaký máte názor?

jesjaja
8. lis 2019

Holky, máte zkušenosti s výchovou cizích dětí? Šly byste do toho. DOstal mě článek, o přechodných pěstounech. Klobouk dolů všem maminkám, které přijaly ke svým dětem dalšího človíčka https://www.sendire.cz/prechodni-pestouni-davaj...

barulina
8. lis 2019

Ja bych do toho nesla. Ale vazim.si kazdeho kdo ano

babanci
8. lis 2019

Děti miluju. Ale neumím si představit, že bych je vypiplala a pak bych je musela dát někomu jinému. Dokážu si představit osvojit si dítě, ale ne na přechodnou dobu.

kopi93
8. lis 2019

my mame v dlouhodobe pes. peci chlapecka a 5 letyho biolog. synka .. prechodny pestouni jsou super lidi.. musi to mit kazdy srovnany v hlave.. je to super ze nas maly vyrustal u prechodny a je naprosto v pohode..

suromana
8. lis 2019

Já bych přechodné pěstounství nedala psychicky, mít doma dva roky dítě a pak ho odevzdat biologickým rodičům, kteří si zrovna vzpomněli nebo vylezli za drogy z kriminálu. Vždycky jsem si prohrávala spíš s myšlenkou na adopci, ale teď jsem podruhé těhotná a není to na pořadu dne. Třeba někdy. Každopádně obdivuji a fandím všem, kteří do toho jdou a snaží se těm dětem pomoci.

zuzkasim
8. lis 2019

Snad bych to zvládla, když jsem byla au-pair, také jsem pak dítě opustila... Uvidíme, kam mě život zavane, ale rozhodně to nezavrhuji.

makronka222
8. lis 2019

Az budou moje deti vetsi, chtela bych u nas doma diteti dat takovy mezi stupen. Hezky ho vychovat. Nejsem zadna bio, eko blaznivka. Jsem normalni. Chci ale pomoct. A kdyz nemuzu moc financne, jelikoz nemame miliony a darovanim veci nebo poslanim nejake te stovky na transparentni ucet nikomu moc nepomuzu, radi udelame tohle.

makronka222
8. lis 2019

@makronka222 je to stejny jako nahradni matky, byt ucitelkou v jeslich/skolce. Jako ucitelky si rok-dva zvyknou na cizi deti, znaji je treba i lip nez rodice a pak se s nimi musi rozloucit. Taky tezky

zelenaesmolda
8. lis 2019

@jesjaja
kdybych na to mela podminky tak bych do toho asi sla ale vzala bych si uz asi vetsi dite protoze cim starsi tim mensi sanci maji,ze se dostanou do rodiny

zuzkasim
8. lis 2019

@makronka222 Jo, taky to cítím tak nějak, ve škole se taky věnuju nějakým dětem a ty pak jdou dál... ale teda náhradní matka je pro mě něco zcela jiného a nemyslitelného, to mám úplně jinde.

journals
8. lis 2019

Je to pro silne povahy. Klobouk dolu vsem, kteri to delaji, neznaji dne ani hodiny a berou si casto velmi problemove deti

biedronka10
8. lis 2019

Jako "ciziho" prcka bych si vzala to bych i brala, ale zpatky jinym uz bych ho nedala, to bych srdcem nedala.

zelenaesmolda
8. lis 2019

@biedronka10
souhlasim,jako to docasne pestounstvi je kravina,ktera spoustu rodin akorat odradi

zuzkasim
8. lis 2019

@zelenaesmolda ? Kravina? Víš proč přechodné pěstounství existuje? Přijde ti lepší varianta dítěte v dětském domově/kojeňáku/klokánku? Já ti nerozumím. Některé rodiny zase naopak toto uvítají, třeba kvůli věku pěstounů, pestrosti atd. Těch možností je opravdu víc, nevím, jestli má smysl se o tom víc rozepisovat.

zelenaesmolda
8. lis 2019

@zuzkasim
prijde mi nejlepsi varianta ditete v jedne rodine a ne,ze si ho budou rodiny prehazovat jak horky brambor.

biedronka10
8. lis 2019

Ano s tim musim tentokrat s
@zelenaesmolda souhlasit. Podle me prehazovani z rodiny do rodiny neni dobre reseni a je to mozna horsi, jak nejaky casc domove. Protoze to dite si zvykne na jednu rodinu a to si treba neumi uvedomit fakt,, ze pujde pryc. Nerikam ze pro vsechny deti, ale ty se sentimentem, nebo ty co spatne snasi neustale a rychle zmeny, to snasi blbe podle me. Ja jsem clovek co snasi spatne rychle zmeny a to jsem dospela osoba plne zodpovedna za sebe, co teprva skvrnata.

helabella
8. lis 2019

Jsme dlouhoodbí pěstouni a naše holčička přišla právě od přechodné pěstounky (byla u ní rok). Jsme za to neskutečně vděční, protože poznala jaké to je, když jí má někdo doopravdy rád, že když pláče, tak se jí někdo věnuje, že má svého jednoho člověka a ne deset tet, které se střídají....

@biedronka10 -- ani jeden den v ústavu není pro žádné dítě dobrý. To, že jde dítě z rodiny do jiné, zní možná "divně", ale dítě se kupodivu "překlopí" dobře, když má předtím šanci poznat bezpodmínečnou lásku a přijetí od jedné hlavní osoby. Nikoliv pobyt v domově s několikami tetami, kolektivní režim, pobyt vlastně jako "na táboře" a ne doma v rodině.

zuzkasim
8. lis 2019

@zelenaesmolda Jasně, to přijde nejlepší všem, ale ono to vždycky nejde a proto tu ti přechodní pěstouni jsou. Situace mohou být naprosto různé - dočasná indispozice rodiče (od naprosto banálních jako úraz či vážná nemoc, což se může stát opravdu každému - i když to nebývá často, ale stává se taky, potom třeba výkon trestu, vyřešení závislosti, zlepšení psychického stavu...) nebo právě předstupeň klasického pěstounství (můžete chápat jako přechod do trvalé rodiny). V ústavu se u skupiny dětí střídají zaměstnanci, i při snaze udělat "rodinné prostědí" to rodinné prostředí není ani omylem. Věděly jste např., že děti v kojeňáku do 1 roku neopustí budovu? Ne, že vy si s miminkem chodíte na procházky, návštěvy, ono vnímá hromadu zvuků, podnětů, kouká se z kočárku, tady toto zná jen pokoje ústavu a balkón, kam se kočárky postaví na odpolední spánek. Teď už mají rozmanité dětské skupiny, už není 1 sestra na 6-8 mimin jak před pár lety, tak možná už se na procházku dostanou, nevím. Je určitě lepší, když se miminko dostane do přechodné rodiny, kde s ním zacházejí úplně normálně, jako vy doma se svým, respektujete jeho režim, jeho potřeby, rozvíjíte ho, mazlíte se s ním a jemu se pomalu vyřeší "papíry" a najde se mu rodina, ve které může zakotvit třeba pak už napořád. Nezažije ústavní deprivaci, se kterou se pak bojuje fakt těžko (jestli neznáte, vygooglete). Nebo si mezi tím vlastní rodič uspořádá svůj život tak, aby se o něj mohl relativně normálně a láskyplně starat. Vůbec si nedovedete představit, co všechno musí někteří lidé řešit. Pro to dítě je v tu chvíli lepší, když z jedné láskyplné náruče přejde do jiné, než aby bylo v ústavu a čekalo, až se jeho situace, kterou ono nijak nezavinilo, vyřeší. Viděla jsem děti v ústavu, viděla jsem děti v přechodné pěstounské péči, viděla jsem děti v klasické dlouhodobé pěstounské péči a opravdu je to s tím ústavem neporovnatelné. Věřte mi, že je to dobrá cesta, pokud to nejde jinak. Nijak tím nesnižuju práci sester v ústavech, dělají, co mohou, ale mají na starosti dětí mnoho a po směně odejdou domů, takhle byste žít nechtěly.

agripina83
8. lis 2019

Já bych do toho šla

zelenaesmolda
8. lis 2019

@zuzkasim
ano,to je pravda,souhlasim.ja se na to divala spise z pohledu toho,ze spousta pestounu by nedokazalo dite po par mesicich poslat dal a tak se na pestounstvi radsi nedaji a to dite,ktere by u nich mohlo normalne vyrustat je v ustavu.

vitezove
8. lis 2019

@jesjaja přechodné pěstounství je většinou o tom dostat miminko z porodnice a až se právně uvolní, tak ho dát adoptivní rodině. Ano, někdy se musí i "vrátit" bio rodině. Ono je to o tom, jak to má kdo nastaveno. Tohle totiž není mateřství, rodičovství. Je to služba pro dítě. Jako školka. Jen nonstop a ne jen přes odpoledne. Pěstoun dává dítěti něco, co už mu nikdo nevezme. Naučí ho fyzickému kontaktu a může mu tak zlepšit celý život /opravdu/. Bez fyzického kontaktu, když děti zůstanou v kojeňáku, mohou z něj vyrůst třeba psychopati. Prostě tam chybí to, že si nepustí nikoho k tělu, neumí mít rád atp. Pěstouni mohou dítěti v tomhle ulehčit. Mohou mu opravdu výrazně lepšit celý život. Určitě to trochu obrečí, když dávají pryč. Ale vědí, že opravdu udělali úžasnou službu. A od začátku vědí, že to není jejich dítě. Své děti už mají a nemají potřebu mít další.

eviicka
8. lis 2019

@zelenaesmolda Tak on si na začátku může každý vybrat, jakou formu pěstounství si zvolí. Někdo dá přednost přechodné, jiný trvalé. Ta přechodná je strašně důležitá, i kdyby byly zákony sebelepší (a to vůbec nejsou), tak stejně by bylo technicky nereálné dát vždy dítě hned jak se "objeví" adoptivním rodičům či dlouhodobým pěstounům.

zelenaesmolda
8. lis 2019

@eviicka
jak dlouho je dite v prechodne rodine cca?

zuzkasim
8. lis 2019

@zelenaesmolda Jakmile je z tebe pěstoun, máš za sebou krom psychologických testů, jestli jsi vůbec schopna toto zvládnout, i přípravu a rozhodně víš, do čeho jdeš. Je to prostě práce, dítě není tvoje, ty víš, že ani nikdy nebude. Některé jsou opravdu miminka, ale pokud vím, nejsou výjimkou ani větší děti, některé vydrží rok, některé jen pár měsíců, než se jejich situace vyřeší. Před třetím dítětem jsem o pěstounství (dlouhodobém) dost vážně uvažovala, nyní máme na spoustu let vyřešeno, znám přechodnou pěstounku a mám známé i mezi dlouhodobými pěstouny, jedna známá pracuje v dětském domově, byla jsem se tam podívat, sama pracuju s dětmi a setkávám se samozřejmě i s těmi, které nemají svůj osud vůbec lehký.

zelenaesmolda
8. lis 2019

@zuzkasim
ja ty prechodne pestouny obdivuju,nedokazala bych to.zvykla bych si na to dite a muset ho dat pryc bych asi nezvladla...

journals
8. lis 2019

@zelenaesmolda Nejde o přehazování si dětí, ale o to, že dítě nemusí být v ústavu. Soukromí v rodině je vždy lepší. A pro malá miminka je to k nezaplacení. Zvlášť, když mají většinou tak těžký životní start (často děti narkomanů, bezdomovců atd.), problém se zdravím, závislostmi už od prvních dnů
Dítě je u přechodných pěstounů tak dlouho, než se vybere vhodná rodina. Někdy to trvá měsíc, někdy dva, někdy půlrok... záleží. Pěstouni musí splnit hodně kritérií, rozhodně to není o tom "já bych to ASI zvládla, zítra do toho jdu!" Oni ví, že miminko budou odevzdávat, ví základní dostupné info a nikdy neví, kdo jim kdy zavolá. Když čekají na miminko, tak jim mohou zavolat téměř kdykoliv ať si pro něj přijedou.

journals
8. lis 2019

@biedronka10 Pokud jsi nikdy nebyla a neviděla jak to chodí v kojeňáku, nevíš o čem mluvíš ☹

kopi93
8. lis 2019

pokud nekdo nekdy videl dite od prechodnych pestounu a z kojenaku tak by pochopil.. ty deti se preklopi kdyz se ditko predava, neni to ze si ho prijedu vyzvednout a jedem

loylii
8. lis 2019

@jesjaja mě mrzí, ze skoro všichni uvádějí, ze by nechtěli byt pěstouni, ze by si na prcka zvykli, ze by na to neměli srdce, ho dat dále... chapu. Ale co nechapu je, zabírá se někdo tím, jak to bere to mrňe? Zvykne si u pestounu, kde je třeba krásný láskyplny prostředí, ostatní deti a má jít k jiným pestounum nebo zpět do bio rodiny. Detska psychika je křehká...

zelenaesmolda
8. lis 2019

@kopi93
to nechapu jak to myslis?

kopi93
8. lis 2019

@zelenaesmolda my mame chlapce od prechodny, byl zvykly na lasku, dava najevo kdyz se mu neco nelibi, byl zvykly ze dostane najistt kdy ma hlad on a mel blizkou osobu coz je nejdulezitejsi ,kamaradka ma uz velkeho chlapce uz je to nejaky rok a brala si ho z ustavu ,chlapec neplakal,jelikoz v ustavu nereaguji na kazdy kriknuti jako v rodine,schovaval si jidlo do tvaricek krmi tam deti asi v urcity cas, neznal mit jen jednu osobu a podle me je stokrat lepsi dite vypiplat nez rict nazor ze si nekdo deti prehazuje .. takhle maj domov,rodinu,zazemi a ne ze jim nekdo v 18 zamava a ahoj starej se jak hces ,pak nema byt kriminalita