Popření a přiznání otcovství. Jak to probíhá?

mamal34
22. říj 2019

Řešil tu někdo Popření otcovství bývalého může a přiznání otcovství stávajícího přítele? Jak to probíhá? Kde to nějak aby se miminko narodilo už jako dítě vlastního otce nebo se to opravdu musí až po narození přes soud? Tudíž se miminko narodilo s příjmením toho prvního? A musel vám bývalý podepisovat jméno a přebírat rodný list? Díky za rady

amazonkajanik
22. říj 2019

Hele,co vim,tak pokud se dítě narodí do 280dnů od rozvodu,je úředně pořád otcem bývalý manžel. Pak by se muselo postupovat osvojenim dítěte novým (byť biologickym)otcem. Rodný list si myslím,můžeš vyzvednout sama

kathy_k
22. říj 2019

Do 300 dní od právoplatného rozsudku rozvodu je automaticky jako otec zapsán do RL dítěte bývalý muž. Pokud ale všichni tři (matka, bývalý manžel i současný partner) podepíší na matrice prohlášení o otcovství dítěte, může být do RL zapsán rovnou nový partner. Není potřeba soud, stačí jen aby se všichni tři dostavili osobně na matriku.

elwe
22. říj 2019

Ještě je varianta vzít si nového přítele před narozenim dítěte, pak bude automaticky jeho.

j.a.n.i
22. říj 2019

@kathy_k Musi k soudu, zmena aby to slo na matrice je zatim pouze v navrhu.

mamal34
autor
22. říj 2019

@elwe No tím si právě nejsem jistá že to chci...zklamání z předešlého manželství mě dost odrazuje

tulikiss
22. říj 2019

tohle resi NOZ § 777

(1) Narodí-li se dítě v době mezi zahájením řízení o rozvodu manželství a třístým dnem po rozvodu manželství, a manžel, popřípadě bývalý manžel matky prohlásí, že není otcem dítěte, zatímco jiný muž prohlásí, že je otcem dítěte, má se za to, že otcem je tento muž, připojí-li se matka k oběma prohlášením.

(2) Prohlášení manžela matky dítěte, popřípadě jejího bývalého manžela, muže, který tvrdí, že je otcem dítěte, a matky dítěte se činí v řízení před soudem, zahájeném na návrh některého z nich; návrh lze podat nejpozději do uplynutí jednoho roku od narození dítěte.

(3) K určení otcovství k dítěti podle odstavců 1 a 2 nemůže dojít dříve, dokud nenabude právní moci rozhodnutí o rozvodu manželství.

takze pokud uz nabyl rozsudek o rozvodu pravni moci je mozne dat k soudu navrh a nemusi se cekat az na narozeni ditete.