Přání třetího dítěte - pokus o holčičku. Snažit se partnera přemluvit?

13. zář 2022

Ahoj holky. Vždycky jsem si přála, mít více dětí... Vždycky bylo moje přání, mít dva kluky a k nim holčičku, kterou budou jako správní bráchové vždy ochraňovat.
Dva kluky již mám, mají 7 a 4 roky. Dovolím si podotknout, že patřím k těm mladším maminkám - letos mi bylo 32, takže na třetí dítě věk asi ještě mám. Aktuálně by mi bylo úplně jedno, jestli by jsme měli dalšího kluka a nebo tu vysněnou holčičku, hlavně aby bylo dítko v pořádku.... A teď k věci...partner byl pro, že když by jsme měli opravdu dva kluky, že by to do třetice zkusit ještě chtěl. Jenže teď najednou otočil, že žádné další dítě už nechce. Jsme podobně stáří, takže kvůli věku, to není. Kvůli financím taky ne, bydlení máme vlastní. Co se týče školy a případně další školky, všechno máme nadojití pěšky. A já teď přemýšlím, co dělat, jestli se ho snažit nějak přemluvit, nějak ho prostě,, donutit,, nebo jak to správně argumentovat. Vím, že když to nezkusime, bude mě to celý život hrozně mrzet a hrozně se bojím toho, že do budoucna propadu nějaké depresy z toho, že to prostě již nevyšlo. Cítím hroznou lítost už teď, trvá to delší dobu, vůbec nevím, jak s tím pracovat. Je tu mezi vámi někdo, kdo lituje, že další dítě už neměl? Nebo i naopak, že další dítě má?
Nedokážu si vůbec představit, že jsou dvě děti prostě konečná.

zuzkasim
13. zář 2022

A co mu dát trochu čas? Představ si situaci, že ty se nyní v žádném případě na další dítě necítíš a muž bude chtít.

autor
13. zář 2022

@zuzkasim samozřejmě ho nechci nutit, spíš jsem myslela, začít to aspoň nějak argumentovat, říct mu jaké z toho mám pocity. Sama by jsem chtěla, až by mladší šel do školy. A do našich 35 let.

slecnami
13. zář 2022

"začít to aspoň nějak argumentovat" zní samo o sobě jako nátlak. Samozřejmě o tom mluvte spolu, ne stále, ale občas to téma nadhoď, měl by ti říct, proč další už nechce (třeba mu prostě vyhovuje určitý standard, nebo to, že už jsou děti samostatnější). Budete muset najít řešení, těžko ho můžeš donutit, jak píšeš, to si mimochodem představuješ jako jak??

autor
13. zář 2022

@slecnami kdybych to věděla, tak nepíšu o názory sem, bohužel to nevím...
Špatně jsem to asi i definovala, nemyslela jsem donutit jako doslova, spíš jsem to myslela tak, jak mu vysvětlit, to jak to cítím já, tak aby to pochopil...

bereni
13. zář 2022

A vy spolu nemluvite, ze nevis proc on nechce a ty jsi mu nerekla o svych pocitech? Komunikace je zaklad.

uzivatelkapetra
14. zář 2022

Kolega má taky dva kluky a doma se shodli, že do třetího asi nepůjdou, leda že by jim někdo tu holku slíbil...ale to prostě nejde zajistit.
Budete mít třetího kluka stejně rádi? Určitě netlačit, zkusit se domluvit a pokud chlap nechce, tak to nechat odstát.

krisstina93
14. zář 2022

No tak mu řekni, cos napsala tady, nevymejslej si nějaký argumenty , prostě mu řekni o svých pocitech a uvidíš jak se k tomu postaví.

jjasmina
14. zář 2022

Je to těžký, ale já myslím, že se muž rozhod. Ono vysvětlovat nebo argumentovat nemá smysl pokud je člověk rozhidnuty no. Osobně já becgci druhé dítě, tak by se mi nelíbilo, kdyby mě muž do něčeho tlačil. Ono už jen to, že mu chceš něco vysvětlovat je tak trochu prosazovat si to, co chceš ty a mít dítě by mělo být rozhodnutí obou bez nátlaku

viki999
14. zář 2022

Jsem v podobné situaci u druhého... Manžel si postavil hlavu, že mu vyhovuje, že už je syn větší, nechce se vracet do plen a nočního nespani a já mám dojem, že zas bez druhého dítěte nebudu mít klid.. v podstatě se ty diskuze táhnou už dva roky a výsledek je vždy stejný.. ve výsledku vždycky z toho budu mít špatný pocit.. když do toho půjde, tak budu vědět že jsem ho "donutila", když ne, tak budu "nešťastná".. 🤷‍♀️

dendy88
14. zář 2022

Řešila jsem něco hodně podobného ,jen já mám první dvě dcery. Vždycky jsme se bavili že by jsme měli tři. Pro mě nejideálnější bylo dvě děti blízko sebe,a třetí až budou starší,ale když byli mladší dceři dva roky tak manžel že třetí miminko buď bude teď ,nebo pak už chtít nebude. Ale po prvním měsíci snažení přišel s tím že se teď na třetí necítí, že to nechá na mě ale on teď nechce. Tak jsme to odložili.
Když bylo mladší dceři cca 5 let , chtěla jsem se začít snažit o třetího prcka ale manžel jasně řekl že nechce. Taky mě to trápilo, prostě mi ten třetí človíček v rodině strašně chyběl. U nás to dopadlo nakonec dobře, manžel se po dvou letech rozhodl že do třetího půjdeme a v 8 letech mladší dcery se nám narodil syn , který bude mít zachvíli 1 a půl roku 🥰.

autor
14. zář 2022

@bereni mluvíme spolu samozřejmě, jen u něj co se komunikace týče je trošku problém v tom, že mi řekl že si věci potřebuje pořádně promyslet a strašně dlouho trvá, než se k něčemu rozhoupe... A tím strašně dlouho nemyslím pár dní nebo týdnu.... Ale je to v řádků měsíců.... Má to problém psychický, dochází i na terapie aby se ta komunikace zlepšila. Není to jen v rámci našeho vztahu, ale s komunikací má problém všude.
Co se týče děti, tak tam je to úplně v pohodě, i semnou... Ale jak mile jde o nějaké větší rozhodnutí - jakou udělat novou střechu, jakou udělat omítku, jestli koupit to a nebo jiné auto... Tak to trvá v čase X měsíců, let... Bohužel....

inssomnia
14. zář 2022

@jjasmina no ale stejně tak nemít dítě by mělo být rozhodnutí obou bez nátlaku. To přece není tak, že ten, kdo další nechce, je automaticky v právu, a musí být po jeho. Jeden ustoupit bude muset a bude se muset smířit s tím, že to bude jinak, než si představoval. A to bez sdílení pocitů a vysvětlování a opakovaného komunikování svých postojů nepůjde. Já jsem ochotna přijmout, že budu mít o dítě míň, než jsem vždycky chtěla. Ale budu to opakovaně doma otevírat i proto, že nechci nechat ani stín šance, že bych to někdy manželovi vyčetla. Chci sama sebe přesvědčit o tom, že to rozhodnutí, které nakonec uděláme, bude pro nás správné a budeme o něm oba přesvědčení. Neberu to jako nátlak a prosazování si svého.

bereni
14. zář 2022

aha - to je nepříjemné...tak snad jen o tom pořád zkoušet mluvit, ale netlačit na pilu..

marcicek84
14. zář 2022

Jako asi takhle,v okoli neznam zadnou rodinu,krome vericich,kteri maji vice deti nez 2.Vetsinou treti dite vznika,ze muz chce kluka,kdyz ma 2 holky a kolikrat je treti taky holka,to je ted autualne u manzelovy sestrenice,asi by se dalo uvazovat o tretim s vetsim rozestupem od prvnich dvou,ale jinak mi to prijde,ze dnesni doba tomu tretimh diteti proste nenahrava,kamaradka uvazovala o druhem a ted uz jej tedy zavrhli,ze jedno staci,takze zustavaji u jednoho,v dobe kdyz uz ani 2 deti nejsou standardem je treba pochopit,ze na 3 detech se opravdu je treba domluvit...
Osobne bych do tretiho uz nesla a s manzelem to mame oba stejne,ona mame za plozenim deti tlustou caru a nevim co by se muselo stat,aby se to zmenilo...

autor
14. zář 2022

@marcicek84 ano, samozřejmě, tohle ale už je situace která u mě trvá pár let. Teď po době covidové, začátku války, a téhle hnusné krize aktuální, je pravda, že jsou i dvě děti dost, s tím souhlasím. Přesto doufám, že se aktuální situace brzo změní a svět půjde zase trošku k lepšímu. Nechci další dítě hned, ale nechci ho mít ani ve 40.
Třeba mě pocit přejde... Třeba ne. Ale s pocitem prostě že je tohle fakt tlustá čára, s takovým pocitem se prostě srovnat nedokážu, asi nikdy.

autor
14. zář 2022

@jjasmina
@inssomnia - ano, právě s tím souhlasím. Člověk má právo v průběhu života změnit názory na spousty věcí. My jsme spolu skoro 15 let. Od samého začátku věděl, že pro mě děti znamenají hodně a že jich budu chtít víc. Ze začátku s tím souhlasil.
Stejně tak jsem se v životě musela smířit s tím, že začal kouřit, musela jsem se s tím smířit, protože to byla jeho volba, a já jako silný odpůrce kouření a alkoholu jsem se přes to prostě přenesla. Má to svá pravidla - musí kouřit jenom venku, nesmí u dětí, v autě a doma. Tady komunikace ještě fungovala, na moje prosby o přestání, řekl že přestat nechce. Nechce? nechce.... - mé zdraví a zdraví našich dětí tím neničí. Finančně nás to zatím taky nezasahuje - ne mě a děti. Pomoc mu nabízím neustále. Má spousty argumentů na to proč přestat nechce.
Ale na otázku proč nechce další dítě mi odpoví, že prostě nechce. Že to nemá žádný důvod. Přijde mi to vůči mě hrozně nefér. A nebudu říkat, že se necítím ukřivděná. Jsem nesmírně vděčná za kluky, za to že jsou šťastní, zdraví, že mají oba rodiče, úplnou rodinu, stabilní zázemí. Že vlastně mám spokojený život... Na druhou stranu si ale pak říkám , proč bych od života nemohla mít to co chci, když je to prostě nadosah? Můžu mít co jsem vždycky chtěla...
Asi mě trošku do toho myšlení tlačí i věk. Bojím se že až přijde opravdu velká lítost nebo partnera rozmyšlení, že už bude pozdě.
Asi by mi hodně pomohlo kdyby mi sdělil nějaký pádný argument, proč prostě ne. Abych měla nějaký záchytný bod, proč z takové cesty sejít a nechat věci tak jak jsou a už je nemění a zaměřit se na něco jiného - na děti co už máme, kterým se tedy věnuji většinu svého času.

shirilka
14. zář 2022

Máme dva chlapečky blízko k sobě (21m rozdíl), manžel by rád i třetí dítě ale až ti dva povyrostou protože teď to je fakt mazec 😅 Jako kdyby mi někdo řekl, že třetí bude určitě holka, tak bych do toho s odstupem času šla, ale jsem ji téměř jistá, že by to byl kluk a bylo by mi líto, že je vlastně "sám", že sourozenci by byli už starší a on by k sobě nikoho tak neměl no, že bych ho měla méně ráda to se nebojím. Ale je to těžké no 😄

martiniquest
14. zář 2022

Myslim, ze by bylo fajn nechat to chvili byt, netlacit na partnera a nechat to uzrat. Casu mate dost, takze i kdybyste se rozhodli za rok, dva, porad je to v pohode. Ja mam 34 let, kluka a holku, a treti nechci ani videt. Pokud by do me manzel hucel, jakoze to nastesti nedela, tak by nasadil klin akorat mezi nas dva a ke třetímu bych stejne nesvolila.

jjasmina
14. zář 2022

@inssomnia no naštěstí my tohle měli vyřešeno už dávno, manželovi to jedno taky stačí. Ale nikdy neříkej nikdy, manželovi to Toť ujelo a aby nás teda nebylo víc 🤣

pettypet
14. zář 2022

@marcicek84 kolem mě má 3 nebo 4 děti víc rodin, nikdo z nich není věřící, většina vysokoškoláci, matky často doktorky (3 rodinky) ...to se asi takhle říct nedá...

marcicek84
14. zář 2022

Anonym no ja nemela tu caru za jednim,ale kdyz uz ji tam mas,je to fajn,ze se citis byt naplnena,kompletni,tohle je v tomto super,uz neresis,ale je fajn,kdyz to tak maji oba dva,horsi kdyz jeden ne a druhy jo,je treba zjistit jak to ma tvuj muz,jestli tam je ta cara nebo prozatimni stopka...pres caru neprelezes a zase znicot si kvulo toho manzelstvi by taky byla skoda,pokud uz mate dve deti...

pipi_puncocha
14. zář 2022

@shirilka mám to hodně podobně, dva maličké kluky, chtěla bych i holčičku, i třetího kluka kdyby byl, ale ne teď a s větším rozdílem by pak byl skoro jedináček, komplikuje to rodinné aktivity, nikdo moc nepohlídá tři děti... 😳

autor
14. zář 2022

@marcicek84 možná to bude znít sobecky, ale právě proto, že už spolu máme dvě děti, tak moc nechápu, proč by tolik vadilo ještě třetí společné. Finanční nouzi nemáme, jak jsem již psala o pár řádků výš. O děti se starám převážně jako máma já. On se jim samozřejmě taky věnuje, ale chce mít i nějaký svůj klid když přijde z práce - a on ten klid má, nemám problém mu ho dopřát.
Ale důvod,, protože prostě nechci,,....to není přeci žádný pádný argument.
Já už mám teď pocit, že mi to jedno dítě do počtu prostě chybí a to ani neexistuje.... Nevím jak to mám popsat. A prostě se hrozně bojím toho, že se přes to pak nedokážu přenést a až bude už pozdě, že si to budu hodně vyčítat.... Znám bohužel pár žen co to tak mají a říkají, že zpětně lituji toho že do toho nešly i ve 40ti.... ( teď je jim okolo 60ti) a já mám prostě strach, že to ve mě už zůstane napořád.

marcicek84
14. zář 2022

Jenze on ma pravo uz nechtit,on zivi rodinu,treba si mysli,ze by musel vydelavat jeste vic a uz ted ma treba z prace dost..bez mluveni ale tezko rict kde je problem...

superkousky
15. zář 2022

@marcicek84 Fakt neznáš žádnou rodinu, která má tři děti? Já jich znám právě hodně, tak mě to dost překvapuje 🤔. Sama mám též děti tři. Manžel by určitě dítě bral (děti nemá), ale já už nechci. Jsem ráda, že už mám svůj klid. Práci která mě baví a nehodlám se toho vzdát. Smířil se s tím (musel), protože jsem mu řekla, že pokud bude tlačit na pilu, bude toto téma načínat , tak odcházím. Je to blbé, ale v tomhle musi vždy jeden ustoupit, pokud chtějí spolu dva "vydržet ".

marcicek84
15. zář 2022

@superkousky znam pouze jednu verici rodinu se 4 detmi a pouze 1 rodinu se 3 detmi a jsou taky verici,naopak znam plno rodin,kteri maji jen jedno dite,v rodine dokonce takove rodiny prevazuji...3 deti jsou beznejsi prave tady na tech miminkovskych forech,ale v praxi jde vetsinou o pausal max.2 deti a ted v krizi si myslim,ze si to lidi spise rozmysli.Nicmene vim,ze nektere z tech rodin i uvazovaly o tretim a po 40 mi pak ty zeny priznaly,ze jeste do toho mely jit,ze ted uz ale je vazne pozde,nekdy chteli muzi,jindy zeny,ale druha polovicka nadseni nesdilela,naopak znam pripad rozpadu rodiny,protoze on uz nechtel,ale ona ano a to byl duvod svaru,nakonec ona stejne nikoho nema,deti si prehazuji,on si nasel jinou znamost,byt se rozvadet nechtel a docela se rok
dost trapil,tak nevim zda to muselo byt...

superkousky
15. zář 2022

@marcicek84 Třeba mé tři kamarádky mají taky tři děti. Znám i paní, co má i 4děti, ale to je tím, že se jim narodily dvojčátka. Je pravda, že ty kamarádky mají od dětí jiné tatínky. Tohle je fakt ošemetné, páč chlap tvrdil, že jo a pak si to rozmyslel. To je na pěst. Já manželovi řekla hned na začátku vztahu, že žádné děti. Jestě 14dní před svatbou jsem mu řekla, ať si to pořádně rozmyslí. Že, pokud si myslí, že svatbou svůj postoj zněním, tak ať si mě nebere 😁. Tak jasně, zkoušel to, ale naštěstí už dál pokoj a i antikoncepci kupuje. Dokonce mi připomíná, že si jí mám vzít. Spíš se bojí, že bych do toho vlítla a pak šla na potrat. To by mi asi dopouštěl hodně těžko.

marcicek84
15. zář 2022

@superkousky v tom pripade mam jinou socialni bublinu,ja uz vicecetne rodiny skoro nepotkavam,nekdy potkam,kdyz maji druhe dvojcata...ale i ststistika hovori jasne,snad uz na jednu zenu pripada 1,6 ditete,to odpovoda tomu co vidim kolem sebe.
Ale ja to mam vyresene,mam dve deti chtene a za nimi mam tlustou caru,stejne jako manzel,bohuzel bych pri otehotneni pres antikoncepci si ho spise nenechala,byt by to bylo tezke rozhodovani,to nerikam,ale proste pri predstave resit jak s pokojicky,jak s autem,no jeste druhe neni odplinkovany,tak vazne ne,rada bych se zase vratila do prace,ta predstava toceni nemoci ve 3 detech,kdyz i ve dvou to stoji za to a navic mam rada mezi detimi vetsi vekovy rozestup,jak riksm min. 5 let s to bych musela rodit ve 42 a to fakt mi prijde uz docela pozde...

superkousky
15. zář 2022

@marcicek84 Taky je mi 42 (teda spíš už 43 😁) a dítě bych v žádném případě nechtěla. Já manželovi argumenty řekla. Já bych musela být doma, starala bych se, přišla bych o práci, v noci vstávala, rodila, kojila atd. Taky jsem mu řekla, že vzhledem k jeho věku by musel do 75let hákovat 😁. Pochopil, že tlačit je z jeho strany sobecké. U zakladatelky je to jiné. Chlap může argumentovat leda tím, že by je musel živit. Taky by mě mrzelo, kdyby chlap řekl, že chce tři děti a pak si to rozmyslel.

marcicek84
15. zář 2022

@superkousky jinak jeste takovy poznatek,ted se hodne rodin rozpada a pak se dva daji dohromady maji dokupy 3-4 deti a je to slusny blazinec...znam i rozvedene muze co uz treba 2 deti maji a dalsi deti uz nechteji,maji za nimi tlustou caru a to by jim nevadilo si najit partnerku s jejimi 2 detmi,ale oni uz sve vlastni proste nechteji,je m jim treba kolem 40,tak by klidne jeste mohli,ale jak rikam je tam tlusta cara,jednomu se rozpadl vztah s mladsi zenou,pac ona jeste deti nemela,ale on mel deti dve a dalsi uz nechtel,pritom se k sobe vazne hodili,proto rikam,ze po dvou detech je to hlavne hodne o domluve,mit 3.dite rozhodne neni samozrejmost...ale zakladatelka ma zase nedeji,ze kdyz jednou ty 3 deti chtel,ze jeste muze zmenit nazor a pozdeji to treti chtit bude...