Příliš uřvané dítě

lucijenkaa
7. zář 2015

Milé maminky,jednou jsem to už řešila,ale za tu dobu žadná změna,snad ještě horší(nebo ja už to tak vidím)Mala se stale vzteka ,brečí,knourá,jde ke mě a říka mamí ale knouravim hlasem,sedi hraje si a jak ji něco nejde začne kopat hazet okolo sebe z věcma a strašně sprotiví,jsou jí 2roky a už mluví ale plač a řev používa častěji,co stím? Jsem už na prašky,občas už i zla a sprosta,sem tam brečím,neumím se stím asi vypořadat a to se tak snažím ,mate pro mě rady? 🙂

wenduliks
7. zář 2015

Precti si Nejstastnejsi batole v okoli, tam je to celkem pekne popsane. U nekterych deti je to naprosto normalni projev nelibosti, bohuzel. Chapu tvou frustraci,ale chce to se od jejiho vzteku odprostit, v ramci sil a moznosti. Sama chudak nevi, co se sebou, emoce s ni cloumaji a ona si s tim neumi poradit. Opravdu doporucuju neco o tom nacist. ;) Hodne sil.

dannyblakely
7. zář 2015

jj, chce to trpělivost a spíš, než abyste se sama naštvala, uvědomte si v tu danou chvíli, že ona ještě neumí emoce projevovat jinak. Vy jí musíte ukázat, že vás to nerozhodí, zůstat klidná a dát malé najevo, že ji chápete. Pohladit ji, třeba pochovat a v klidu jí třeba s tím, co jí nejde, trochu pomoct.. 🙂 Když se naštvete i vy, u ní to ještě zesílí.

lucijenkaa
autor
7. zář 2015

Moc děkuji 🙂 ja vím ja ji při vztekaní i obejmu občas to pomuže jen jak je to často tak už sem sama stoho vyčerpana,určitě se začnu více ovladat a vždy při těch jejich výkyvech si vzpomenu,že mam zdrave krasné dítě,to mi taky hodne pomaha <3 ale je to moje vše jen už mam občas nervy na dranc

lendulka212
7. zář 2015

Ahoj mám dítko 14měsíců staré a tak nějak se vzteká a kňourá také. Tak bych také uvítala nějakou radu

melodygirl
7. zář 2015

@lucijenkaa je asi taková citlivější, hodně projevuje emoce, temperamentní. Mám takovou dceru, které je dnes 3,5 a okolo druhého roku to bylo nejnáročnější. V tom období často vrcholí vzdor. V obchodě scény, nechtěla do vozíku, golfek, jinak utíkala, řev na celé kolo, já za neschopnou matku, záseky kvůli všemu. Dej tomu čas, bude jenom líp, chce to trpěltrpělivost, nervy ze železa, ale ono se ti to v dobrém vrátí.

nika_sp
7. zář 2015

@lucijenkaa Tak já bych jí asi při vztekání neobjímala. Podle mě je to jako pochvala ze špatný chování. Mě se teda osvědčilo na kňourání a špatný chování vůbec nereagovat a zareagovat, až když se dítě uklidní. Někde jsem četla, že všichni mají právě ty tendence vlastně to špatný chování podporovat. Když je miminko hodné a hraje si, tak máma hned odběhne, že se konečně může věnovat něčemu jinému. Jakmile se ale dítě nudí a začne se vztekat nebo brečet, tak maminka hned přiběhne. Postupně si tím dává podvědomé rovnítko mezi "fňukám" = máma přiběhne, jsem spokojený = máma tu není.

kuratkol
7. zář 2015

Bohužel to mám doma taky. Mám chlapečka, který v podstatě pořád brečí a vzteká se. Nic ho pořádně nebaví, knížky, hračky, pohádky, prostě nic. Nejraději dělá to, co nechceme, aby dělal. Pořád za ním musím chodit a uklízet tu paseku, co nadělá. První dcera byla úplně jiná, s ní jsem si mateřství rozhodně víc užívala. S druhým dítětem je to jen na depku, než přijde manžel z práce, mám dost. Někdy mi připadá, že snad ani žádné hezké chvilky nejsou, chlapeček ani není kontaktní, objetí, mazlení pro něho nejsou, odstrkuje mě. V cizím prostředí úplně ožije, takže mám sto chutí dát ho do jesliček...

lucijenkaa
autor
8. zář 2015

Holky díky moc,nepřejuto nikomu,ale jsem rada že v tom nejsem sama 😀 no to objímaní je z možností co zkouším,jinak ignoruju jak jen mužu.Taky nemužem v klidu nakoupit,někam jít si sednout nebo na navštevu,všude se to opakuje pomalu pokaždé ale vydržím už kvuly ní,moc ji miluji,když ji to nechytne je strašně užasna 🙂

pavly
8. zář 2015

ahojte,moc vám všem děkuju,že jste,nejsem sama!!!!! Mám doma taky uřvané a vzteklé dítě, právě z toho šílím a studuju,jak na něj, hledám informace jak ho pochopit, pomoc mu........ale jde to hodně těžce....
Snad na něco přijdeme,než se zblázníme..... (já se teda hlavně hodně bojím toho,aby takový nezůstal... kdybych věděla, že to určitě přejde,jsem v klidu.....)

nika_sp
8. zář 2015

Zkuste ty zmiňovane knížky od Karpa enbo máme taky docela dobrou Výchova bez blbých keců.
https://www.kosmas.cz/knihy/188706/vychova-bez-...
https://www.kosmas.cz/knihy/180363/nejstastnejs...
https://www.kosmas.cz/knihy/173873/nejstastnejs...
Třeba půjde něco stáhnout i na uložto.

Jo a prý super knížka je http://www.databazeknih.cz/knihy/najdete-si-sve...

dannyblakely
8. zář 2015

@nika_sp no tak logicky, pokud se máma dítěti nevěnuje, když je klidné, tak to špatné chování podpoří, když za ním poletí obejmout jen při vztekání, ale to je jasné, že je to špatně. Dítěti se má člověk věnovat v průběhu celého dne. Já se od malé skoro neodlepím, ale zase má jistotu, že když něco potřebuje, jsem tu pro ni. Takže si klíďo píďo uvařím nebo se osprchuju a ona si sama tu půl hodinku pohraje a je klidná, ale jak činnost dokončím, hned si pro ni chvilku najdu.

lejla29
8. zář 2015

@lucijenkaa Mám to samé, zkoušela jsem všechno, ignorovat, vysvětlovat po dobrém, pak už my i ujedou nervy a křičím nebo jí dám na prdel. Většinou řeknu "jestli hned nepřestaneš, tak dostaneš na zadek" (řeknu to jako varování a jestli nepřestane, tak hned opravdu jdu a dám jí (ne moc, ale dám), aby věděla, že nejdřív přijde varování a pak teprve akce. Už ví, co přijde, tak občas přestane, aby na ten zadek nedostala. Ale bohužel to nezabírá vždy 😖 Občas to dělá hodně, občas míň, je to hrozně na nervy. Prostě si vyloženě vynucuje svojí. Teď jsme začali chodit do školky a celé ráno mi vlasntě prokňourá (nechce olečení, nechce mlíčko, nechce na záchod, nechce učesat...) Vstávám v 6hodin a jsme rádi, že to před osmou stihneme 😒

dannyblakely
8. zář 2015

@lejla29 vám bych doporučila knížku Respektovat a být respektován.. A nebo si třeba vzpomenout na to, jak jste prožívala podobné situace vy, jako dítě..

lejla29
8. zář 2015

@dannyblakely Bohužel jsem knížek na toto téma přečetla hodně. Pracovala jsem 5 let v Holandsku s dětmi, kde je výchova úplně jiná a vše se řeší pouze domlouváním a vysvětlováním a na začátku jsem toto praktikovala se svou dcerou. Bohužel se tím trochu rozmazlila.
Když si vzpomenu na své dětství, tak já prostě dostala na zadek, když jsem si věci vynucovala a bylo to.
Já to tak řešit nechci, proto vždy nejdřív upozorním, aby věděla, že když se takhle bude chovat, tak dostane a pak teprve jednám, když nepřestane.
Bohužel každé dítě je jiné a metoda, která platí na jedno, neplatí na druhé dítě. 😢

betelgeuzz
8. zář 2015

@lejla29 takže ji učíš, že nesmí projevovat emoce, protože za to bude potrestaná? a když si tedy vzpomeneš na své dětství, co jsi cítila, když jsi na ten zadek dostala? Jinak Respektovat a být respektován není o domlouvání a vysvětlování, ale o nastavení hranic.

mercedesse
8. zář 2015

@dannyblakely a vy víte, že právě přístup třeba podle téhle knížky bude účninný, když máte doma roční dítě? Zkuste respektovat i vy ostatní a to, že každý má k výchově jiný přístup. Vězte, že roční dítě je procházka růžovým sadem. Obecně nemám ráda, když matky malých dětí radí, jak vychovávat. Žádná z nich ještě nemůže vědět, jak to s tou jejich výchovou dopadne. To může říct stará ženská, která má doma dospělé dítě, které se postavilo na vlastní nohy, je úspěšné, založilo spokojenou rodinu. Pak jsou rady na místě. Jinak jsou to pořád jen domněnky a vlastní přesvědčení.

dannyblakely
8. zář 2015

@mercedesse hm.. a moje dítě je jediné, se kterým jsem měla v životě tu čest.. 😀 Dobře.. Dělejte si to jak chcete, mně je to celkem fuk, co si z toho, co jsem napsala, vezmete.. U nás a nejen u nás to prostě funguje, když se dítě bere jako rovnocenný partner s vlastním názorem a ne jako pes, kterej musí na slovo poslechnout.. Jo jinak respektující přístup funguje i u psů a dospělých 😉

dannyblakely
8. zář 2015

@lejla29 jí si neudělala dítě proto, abych ho jakkoliv fyzicky trestala.. Připadá mi to velice potupné.

nika_sp
8. zář 2015

@dannyblakely Nenapsala jsem nic jiného...

kstablova
8. zář 2015

Já doma sice nemám nějak extra uječené dítě, ale samozřejmě se taky občas vztekne.......časem jsem si vzpomněla na výchovu svých psů a pořekadlo (funguje)...... "když nechceš, aby pes štěkal, tak něho taky neštěkej". Takže na malou "neštěkám" a ona celkem brzy pochopila, že takové chování jí nijak nepomůže. A je klid.

mercedesse
8. zář 2015

@dannyblakely Já nikde nenapsala, že to dělate dobře nebo špatně, jen píšu, že každý má jiný přístup a druhý by ho měl respektovat a ne nad ním hned ohrnovat nos. Na moji mladší to platí taky na staršího ani náhodou. Každé dítě je prostě jiné. Píšete o respektu a sama se hned čertíte, když s vámi někdo úplně nesouhlasí.

dannyblakely
8. zář 2015

@mercedesse já se rozhodně nečertím, poněvadž to nemám zapotřebí a neřekla jsem, že to, co děláte, nerespektuju. Psala jsem, ať si to děláte, jak chcete a jen jsem vám doporučila literaturu. 😉

japona
8. zář 2015

@dannyblakely v roce dítěte jsem si taky myslela, jak budu respektující rodič, mraky knížek přečetla, no a vyrostl ze mě sadisticky psychopat, nebot ditko už poznalo, co znamena dat na zadek.. je pekne vysvětlovat dvouletakovi, např. že nemá běhat do silnice, že ho přejede auto, ale nemelo to takový účinek jako fyzicke násilí.. takže za mě: respektující výchova je fajn, ale někdy je hranice potřeba nastolit důraznejí. Celá staleti byly fyzicke tresty běžnou součástí a ze by bylo drive méně géniů či významných lidí, protože by se potlačila individualita osobnosti? Btw. i zvířata způsobi mláďatum mirnou bolest, aby určila kudy ne.

lejla29
8. zář 2015

@dannyblakely Promiňte, ale já si neudělala dítě, abych ho fyzicky trestala!!!! Jste NORMÁLNÍ?????????
Že dostane LEHCE na zadek, protože dělá scénu, kvůli své rozmrzelosti je jedna věc! Přestaňte laskavě kritizovat! Nemá to s potupou nic společného....Každý ať si vychovává své děti, podle svého. Já nesouhlasím s vaší výchovou - nevýchovou.
5 let jsem pracovala s dětmi v Holandsku, kde přesně praktikují vaší výchovu. Respektovat dítě, jako sobě rovným. Respektovat dítě jako dospělý.
ALE DÍTĚ NENÍ DOSPĚLÝ!!!!!! Bohužel jsem viděla na vlastní oči, co z takových dětí vyrůstá a tohle pro své dítě určitě nechci. Časem si to taky uvědomíte. Každopádně nevnucuji vám svojí výchovu, tak neodsuzujte vy mojí.
Můj příspěvek nebyl určen vám, ale zakladatelce diskuze, tak už mi prosím NEPIŠTE, já se vás o radu neprosila... Navíc je to úplně bezpředmětné, pokavaď máte teprve roční dítě, tak ještě ani nevíte, co vás čeká a jak budete nakonec reagovat.

lejla29
8. zář 2015

@japona NAPROSTO SOUHLASÍM 🙂

dannyblakely
8. zář 2015

S vámi se člověk aspoň zasměje 😀 Co jsem napsala? Doporučila jsem tu jednu knížku a napsala, že s fyzickými tresty nesouhlasím, poněvadž mi přijdou potupné. I to plácnutí po ruce nebo po zadku.
A víte, co je úplně nejlepší? Když jsem byla těhotná a napsala názor, byla jsem poslána do pryč s tím, že nemám ještě dítě, tak co si dovoluju něco komentovat, že uvidím sama a změním názory.. No a nestalo se. Takže mám čekat, až bude mým dětem nejlíp 30 + a pak si smím dovolit napsat názor. Vtipné 🙂

japona
8. zář 2015

@lucijenkaa Doporucuji nereagovat na vztekani a knourani vztekle, mluvit k ni klidným hlasem, zkusit odvést pozornost jinam. Pokud to nepomaha, odstranit z jejího dosahu nebezpečné věci (připadne odnést do bezpečí jí🙂) a jít se opodál uklidnit. Ona z toho casem vyroste🙂

carrie_b
8. zář 2015

Pred nekolika dny jsem cetla clanek od odbornika na vychovu deti a sam si stoji za tim, ze dite potrebuje vymezit striktne mantinely, stanovit pevna pravidla a nesnazit se nevychovou z ditete radoby vytvorit osobnost. Pry se sam presvedcil od matek volnou vychovu praktikujicich, ze z deti nyni nemaji osobnosti, ale nevychovane spratky, kteri neuznavaji autority, maji problemy zaclenovat se do kolektivu a v dospelosti budou mit velke problemy s hierarchii v zamestnani. Dite respektuji, ale jako rovnocenneho partnera bych ho nebrala, tim muze byt v dospelosti. Sama jsem v detstvi i mladi obcas na zadek dostala, rodicum to za zle v zadnem pripade nemam, nikdy to nebylo bezduvodne. Nejake domlouvani bych ranem veku nepobirala, v puberte by mi slo jednim uchem dovnitr, druhym ven. Dnes si troufam rict, ze je ze mne vychovany slusny clovek, schopny samostatnosti, bez potizi v praci ci zaclenenim se do kolektivu, respektujici pravidla, nadrizene.

dannyblakely
8. zář 2015

@carrie_b volná výchova je něco jiného. Volná výchova znamená, že dítě nemá hranice. Respektující výchova a Nevýchova je trochu z jiného soudku. Hranice mít dítě musí, o tom žádná.

lucijenkaa
autor
8. zář 2015

Díky holky za vaše nazory,ja malou nejak extra netrestam ,spíše v první rade vysvetluji,ale jak sebou švihne o zem kope,mlatí z vecma (nejlepe ji bud ignoruji,nebo donesu ji do pokoje,když už ji nejde domluvit-a ona to dela stejne(pak dostane na zadek) a až se sklidní zeptam se jestli ví proč na ten zadek dostala a ona že jo tak aspon tak :D jinak taky to nereším nasilím,to už musí bejt ale nervy mi ujedou občas to je jasne....Ale beru to jsou to detičky a takle se holt projevujou tak už to nebudu tak rešit 🙂