Problém s ex ohledně malého. Jak to může dopadnout?

daniiiicka
20. led 2022

Dobrý den, měla bych dotaz už nevím co dělat po 9 letem vztahu odešel můj přítel a otec mého 5leteho syna a rekl mi že chce jinou rodinu, když už jsem se stim konečně smirila, tak i když to bylo těžké tak celou dobu co je pryč jsem se snažila aby byl s malým a vidali se i když on ( ex) neměl zájem tak se snažím je s malým 3krat v týdnu na kroužku a každý vykend v neděli celý den a 2krat v týdnu ho vyzvedáva že školky a je sním 2-3h. Ale až teď poslední 2 měsíce jinak předešlé 3mesice co odešel tak byl sním díky mě a moji rodině který sme malyho vozidly za ním aby ho viděl a měl možnost si sním hrát i když o to vůbec ex nestal. A teď začal stim že chce malyho do střídavě péče i přesto že je sním tak často a do konce máme ověřené podpisy a dal mi malyho do výhradní péče. Já mám přece hlavní slovo a myslím si že mu dávám dost prostoru a dost času aby byl že svým synem. Chce jít k soudu. Takže se ptám jak to v tomto případě může do padnout a jaké změny by mohly nastat. Dekuji

barmil
20. led 2022

@daniiiicka hlavní slovo? Co to je? Rodiče jste oba, syn je velký, pokud bydlíte ve stejném městě, nebo v rozumné vzdálenosti, aby syn mohl mít stále svoji školku a kroužky, není důvod, proč by otec neměl šanci dostat střídavou péči. Nějaký papír nic neznamená, i kdybys ho měla svereneho do péče rozsudkem soudu, otec kdykoli může podat návrh na změnu svěření do péče /úpravu styku.

treasurka
20. led 2022

@daniiiicka Může nastat ta změna, že ho soud svěří do střídavé péče.

daniiiicka
autor
20. led 2022

@treasurka A jaký v tom bude rozdíl když je sním 6krat v týdnu já se ptám jaka střídavě péče je, někdo tvrdí že otec má dítě jednou za 14 na vykend. Jenom. Tak já nevím není pro něj lepší když to je takhle že ho vidí víc.?

daniiiicka
autor
20. led 2022

@barmil a ne nebydlíme ve stejným městě, do školky ho vozím já nebo moje mamca, a že školky já nebo on. A o vykendu se střídame jeden den on jeden den já. Sice malyho čas s tátou probíhá tak že malyho nechává na pc a sám si ho nevšímá a nehraje si sním ani se sním neučí ale neříkám už nic protože to nemá cenu se mu snažit vysvětlit že to není zdravé pro dítě a že když je sním tak se mu má věnovat, nechávám to ne něm spíš mě hlavně zajímá aby mu dal na jíst a když sním jde ven aby ho správně oblékl. Ale já spíš nechápu jeho rozhodnutí proč chce střidavou péči a chce jít k soudu když mu v ničem nebráním ani mu nezakazuje styk s malým, spíš naopak mi přijde že ho porat jenom přemlouvam aby sním trávil cas protože sama jsem zažila jaký to je když se vlastní otec o mě nestaral a neměl zájem.

asinehri
20. led 2022

@daniiiicka důvody může mít různé, třeba spoléhá na péči nové partnerky, takže práce nepřibylo ale nižší nebo žádné alimenty... to my nevíme... nebo má syna fakt tak rád..

zelenaesmolda
20. led 2022

@daniiiicka
Nemuzes nikoho donutit,aby mel nekoho rad,ani vlastni dite.Prestala bych mu byt tebou syna porad vnucovat a uvidis jak se zachova.

atomix
20. led 2022

@daniiiicka Střídavá péče není, že má dítě 1x14 dní na víkend. Ale že má dítě týden otec x týden matka (nebo 14 dní otec a 14 dní matka). Pokud nemá o kontakt zájem, tak ho nenuť. Aspoň u soudu budeš mít argument, že kontakt nevyhledává.

mimi1004
20. led 2022

@daniiiicka Hlavní slovo? Co to jako je? On je otec a má stejná práva a povinnosti jako ty. Musíte se na všem dohodnout a ne čekat, že ty pískneš a on poběží. Takže dopadnout to může všelijak, klidně i tou střídavkou.

intonace
21. led 2022

@daniiiicka Třeba tím, že ho "nutís" trávit čas se synem tak často mu otevřelo oči a opravdu to tak chce. Střídavá péče není o víkendech jednou za čtrnáct dní,ale po dohodě týden a týden nebo čtrnáct dní a čtrnáct dní. A také by nemusel platit alimenty. Bylo by to půl na půl

somalicats
21. led 2022

@intonace @atomix Opravím vás, dámy, střídavá péče nemusí být týden/týden nebo 14/14 dnů, střídat se dá na základě dohody i jinak. Ten týden/týden bývá často nastaven u soudu, když se rodiče nejsou schopní dohodnout, pokud jsou schopní se domluvit a vědí, že by toto dítěti nevyhovovalo, můžou si nastavit jiný model střídání.

andelka
21. led 2022

Víkend co 14 dní je naprosté minimum u výhradní péče,a velmi zřetelně se od toho ustupuje,tam kde to jde se přidávají odpoledne,jedno nebo dvě v týdnu, někdy s přespáním. Střídavá péče je vyšší podíl péče otce,a nese s sebou i další odlišnosti. Ale rozhodně nemusí být 50:50 a nemusí být týden/ týden ani 14/14. Může být i asymetrická a střídání může být po méně dnech. Záleží na konkrétním případu.

bara88
21. led 2022

Hlavní slovo?rodiče ste snad oba ne? A třeba proto že si ho nutila být s ním tak často tak usoudil že stridavou péči v pohodě zvládne a má na ni právo

bara88
21. led 2022

To co si popsala ,tak je s dítětem dost často, možná i víc jak ty mi příjde

andelka
21. led 2022

U nás taky otec přišel na to, že má děti až po rozchodu. A musela jsem jim to vědomě připravovat. Taky si je pak bral na spaní 2x týdně,a víkendy jsme střídali. Když to zvládá a má zájem,tak není jediný důvod jít proti němu. Rodiče jste oba stejně.

andelka
21. led 2022

Jinak nechápu co znamená,že ti ho dal do výhradní péče, ověřené podpisy..nic nemá váhu v tomto,jen rozsudek soudu. Takže bych se s ním domluvila na střídavé péči a dala schválit soudně dohodu rodičů.

hadruska
23. led 2022

@andelka 🙂 mam deti 8 a 11 jejich otec si je bere na odpoledne v tydnu (streda,kdyz to vyjde) a vikend ob dva (coz vloni bylo realne vikend v mesici,z toho dva mesice nic).Jsou pravidla na prazdniny?U nas to neni o dohode.Ja diktuju a on bud kyvne nebo ne- sam s nicim neprijde,prvni leto je mel tri odpoledne za dva mesice,loni vikend v cervenci a pet dni v srpnu....

veronikav31
23. led 2022

@hadruska máte to od soudu nebo ospodu takovou domluvu nebo jen na pusu? Zaráží mě,že vy diktujete a on buď kývne nebo ne...o tohle se byvalka mého bráchy pokoušela taky,ale smůla,brácha šel na ospod a už to jelo, právníci,soud, určené dny kdy jej měl mít mu ho nedávala, protože se jí to nehodilo, několikrát asistovala policie.zajimal se o něj,platil kroužky,když si ho nakonec vzal,tak malý neměl nic s sebou,vše mu musel koupit.platil dost vysoké alimenty,to některé mámy nemají ani na dvě děti.

hadruska
23. led 2022

@veronikav31 To,ze diktuju-on si totiz o ne sam nerekne.Muj pravnik rikal,ze to nemam chctit soudne,tak jak bych si prala,aby si je bral,tak to stejne pripadne muze pouzit proti me.Takze dohoda,ale v zaznamu je,ze jsme se dohodli tak a tak... Jde mi o to,jestli jsou naka ustalena pravidla,o ktera bych se mohla oprit v pripade prazdnin.Delam ve skolstvi,takze on jede na to,ze mam celou dobu volno.On rika "ja ti je pohlidam,kdyz budes potrebovat"... Jiste ma nakou dovolenou z prace,ale tu vyuziva pro sve hobby (jeden z duvodu,proc s nim nejsem-rodina ani deti nejsou priorita)

intonace
23. led 2022

A co si spolu sednout a všechno to probrat? Přeci jen jde o děti a né o vás dva. Domluvit si pravidla aby jste to oba zvládli a děti zůstanou v pohodě s mámou i tátou

intonace
23. led 2022

Syn bude v pohodě. Upsala jsem se

veronikav31
23. led 2022

@hadruska ne,ustálená pravidla nejsou,co vím a znám tak vše šlo přes ospod a soud, případně že to jde na domluvu

hadruska
23. led 2022

@veronikav31 Diky,tak se proste budem muset dohodnout.Mym pranim by bylo tyden v cervenci a tyden v srpnu,uz ted je mi ouzko z jeho duvodu,proc to nejde....

andelka
23. led 2022

@hadruska pravidla na prázdniny jsou jak kde,jak u koho. Někdo to má po dohodě,někdo má prázdniny určené v rozsudku. Ale soud ani ospod žádné pravidlo nezná a není se o co opřít. Je to individuální. My máme po dohodě všechno. Ale snažíme se o konstantnost. Už je ustálené, že ex si je bere v červenci ten týden kdy jsou svátky ( pak mají týden tábor a 2 týdny je mám já),a v srpnu 14 dní v kuse ( jeden týden má dovolenou, druhý týden mají u něj příměstský tábor). Dny co někde zbudou si je někdy bere babička. Kdysi dávno on nutně potřeboval ujištění,že je bude mít 2 týdny v červenci a 2 týdny v srpnu. Doteď na to nedošlo. Ale ten čas se zvyšuje.

hadruska
23. led 2022

@andelka On je prave spis nechce... A ja uz bych rada nakej "svuj" cas...

andelka
23. led 2022

@hadruska chlapa těžko donutis. Jedině v soudem schválené dané střídavé péči. To se o ně v ty období postarat musí. Ale ještě jsem neviděla stridavku proti vůli otce. Bere se to tak,že když máš výhradní péči, tak otec má právo styku ( ano,dítě má právo na péči obou rodičů,ale na to se tak úplně nehraje), ne povinnost.

barmil
23. led 2022

@andelka ja si spíš nedokážu představit, že bych děti nutila někomu, kdo se o ně nechce starat. Nějak bych mela strach, jestli je tam vše v pořádku.

andelka
23. led 2022

@barmil no, to taky. Když je nechce..snažila bych se s ním domluvit na nějaké ještě pro něj schůdné variantě, aby to nakonec pro děti nebylo naopak negativní.

hadruska
23. led 2022

@andelka To vim.Povinnosti jsou na me strane... Me proste mrzi,ze se jim nevenuje (bydli ve vedlejsi dedine,s detma se kolikrat potka i pred domem.Ale jemu ta "vrelost" proste chybi 🙁...)

polakovakl
24. led 2022

U nás sem ex taky do styku v podstatě nutila a nakonec to dopadlo tak, že si střídavku vysoudil, i když podle doktorů malej potřebuje klidně a stabilní zázemí. OSPOD řekl, že nevidí důvod, proč by to nemělo jít. Mediace proběhla bez šance na domluvu, komunikace je náročná. Musela jsem se smířit s tím, že nemám kontrolu nad vším (což je po letech výhradní péče náročný), když mě něco jo štvalo, tak sem to zkusila malému vysvětlit (třeba nečištění zubů u táty - koupila sem mu holt kartáček, který má po ruce v aktovce) . Bála jsem se školy, ale kromě nějaké nepozornosti se učí dobře. Otec stále nechápe, že bez komunikace to moc nejde, ale co už. Časem už to bude jen na synovi kde a jak dlouho s kým bude chtít být a ačkoliv s tím nemusím souhlasit, bránit mu nebudu.

andelka
24. led 2022

@hadruska Tomu rozumím. Přijde to člověku líto. Ale oni to tak někteří chlapi fakt nemají, jsou emočně ploší.