Můžu s dítětem partnera k lékaři?

serafinovicova
20. bře 2018

ahoj,
chtěla bych se zeptat, zda máte některá zkušenosti s danou situací. Partner má v péči malé dítě (4 roky) a teď společně řešíme, zda já jako jeho partnerka (nematka dítěte) mohu jít s dítětem k lékaři. (všichni tři máme společnou domácnost).
Já osobně si myslím, že by to mohl být problém, jelikož nejsem rodič ani jeho zákonný zástupce, na druhou stranu jsem pečující osobou žijící ve společné domácnosti.
Předem moc děkuji za rady.
Iva

blahova_andrea
20. bře 2018

no a z jakého hlediska to řešíš? zda smíš rozhodnout třeba o očkování? zda dostaneš v práci propustku? nebo prostě jen jestli můžeš dítě doprovodit?

hojda
20. bře 2018

U nás třeba chodí babička k dr. tak to problém není, když se jde s něčím akutním myslím. Očkování asi ne....

leniczka23
20. bře 2018

Pokud kvuli nemoci tak.normalne muzes..dite uz je dost velky takze kdyz se doktorka zepta rekne kdo.jsi. Ale.ja takhle bezne posilam partnera (nebio) s malym k Dr. A nikdy se ani nezeptala.kdo.to je.

shine2015
20. bře 2018

@serafinovicova z právního hlediska pokud má bio otce i matku tak jako zákonný zástupce má chodit matka a otec.

puresin
20. bře 2018

@serafinovicova Neznam to z pravni stranky, ale kdyz bylo u nas potreba, zasla s detmi na prohlidku proste babicka. Vlastne me ani nenapadlo to predem resit. Byt Tebou, napisu si papir ve smyslu plne moci s holcickou jit a tata podepise, vic podle me mudr. resit nebude. Jsou predevsim radi, ze jim objednani prijdou, jak to mate logisticky je snad tolik zajimat nebude. 🙂

serafinovicova
autor
20. bře 2018

@blahova_andrea
O očkování určitě rozhodovat nechci. Jde mi spíš jen o to, zda můžu dítě doprovodit na běžnou kontrolu např. na očním či u zubaře.

serafinovicova
autor
20. bře 2018

No, a to by mě vlastně taky zajímalo, zda bych v práci dostala propustku, případně i placené OČR.

serafinovicova
autor
20. bře 2018

Holky, moc děkuji za info. To jsem si vůbec neuvědomila, že se mnou taky dřív chodívala babička, když jsem byla malá a rodiče nemohli. Děkuji

dancamich
20. bře 2018

@serafinovicova Propustku ne, ale ocr ano, i kdyz nejsi pribuzna - jste ve spolecne domacnosti.

olga_
20. bře 2018

Z právního hlediska a u pečlivé lékařky nesmíš a nesmí ani babičky apod. Pokud ano, musí mít plnou moc. Souhlasí s tím matka ditěte? Mě by to třeba jako matce vadilo, tak aby vám to nějak nepocuchalo vztahy. Sama bych to v roli nebio matky nedělala, jedině se souhlasem obou rodičů a plnou mocí.
A k těm babičkám apod. - ta nemožnost je ochranou dítěte - znám v okolí pár aktivních babiček, které vzaly dítě k lékaři zcela BEZ VĚDOMÍ rodičů, prostě jen tak v rámci procházky a utvrzení svých diagnóz a představa, že mi pak dítě ač prarodič třeba tajně něčím dopuje, byť předepsaným od lékařky, je na přesdrž*.

ywushka
20. bře 2018

Jít muže i i partner/partnerka. Jen výjimka je v případě doprovodu například k hospitalizaci a podobne. K tomu musí byt plna moc. Jinak i paragraf můžete dostat vy na to dítě 🙂.

ivankapri
21. bře 2018

Je potřeba plná moc, např. naše dr. ji má svých webových stránkách. Rozhodovat o čemkoliv (výkon, navržená léčba...) může pouze zákonný zástupce, který může udělit plnou moc. Jiné je to u větších dětí, kde se pracuje s velmi zvláštním pojmem "rozumová a volní vyspělost", kdy už si o některých výkonech mohou rozhodovat děti samy. Čili když si jde babička se 14 letým klukem k dr., tak může, protože si o běžném výkonu může rozhodnout chlapec. Což není Váš případ, maličký je moc maličký.