Rozchod s otcem dítěte, jak dál postupovat? Co vyřídit?

ev001
10. kvě 2015

maminky, poraďte mi prosím co je potřeba vyřídit po rozchodu s otcem dítěte ..... jde mi o rady a typy, co je pro mě jako pro sv.matku nejlepší....chci si vše pojistit písemně domluvou , ne soudně! taky co vše se musí vyřídit, když jsme bydleli společně a už tu zůstávám jen já a malá, mám momentálně zatemněno a nemyslí mi to...jelikož je to čerstvé pár hodin,ale zítra je úřední den, já mám v práci krátký týden a chci toho využít. děkuji předem.....opravdu nemyslí, jsem v šoku z toho všeho ...proboha ČERSTVÝ!!!!

martinakl
10. kvě 2015

@ev001 Pokud budes mit vse jen nekde sepsane a podepsane, je ti to v podstate k nicemu..
Zajdi na OSPOD, tam ti poradi co a jak a pomuzou ti i sepsat zadost k soudu. Pokud se na vsem opravdu dohodnete, tak je to v podstate jen formalita, kratke stani u soudu a ty budes moct byt v klidu.

ev001
autor
10. kvě 2015

@martinakl bezva, děkuji, půjdu se tam poradit....teď to vypadá, že se asi domluvíme v klidu, ale už pomalu začíná vystrkovat drápky a naznačovat mi v některých větách mezi řádky, jak to bez něj nezvládnu a obávám se, že na nějaké naschvály časem přijde. chce mě tímhle nešikovným způsobem získat zpátky a jak zjistí,že je na omylu a jsem pevně rozhodnuta, bude přituhovat. u něj jako cholerika s impulz.sklony jeden nikdy neví :(

martinakl
10. kvě 2015

@ev001 Taky jsem mela cholerika. Zpocatku jsme se trochu dohadovali, ale nic hrozneho, nakonec i soudu vse dohodou, takze to slo bez problemu. Hrozne me prekvapil a vlastne stale prekvapuje, protoze uz je to skoro rok a vychzime spolu vyborne, spolupracuje, plati, o syna se staera, jako nikdy predtim.. Treba to ani u vas nebude tak zle. Drzim palce.

ev001
autor
10. kvě 2015

@martinakl tak to je fajn, doufám také v to. spíš ale dnes ještě očekávám nějakou dohru ....a obávám se reakcí rodiny, protože on je docela sprateček, táta jeho podobný cholerik a snad bych se ani nedivila, kdyby si i okecal, proč mi dnes několikrát drtil ruku.......nejhorší je, že jsme se měli příští rok brát a už jsme začali pořizovat i nákladnější položky. zdálo se,že se změnil a byl úplně v pohodě víc jak rok, opravdu dost velká změna proběhla a dnes však jako by mu zase úplně přeskočilo a díval se na mě jiný človek , úplně jinýma očima. tyhle lidé asi jiní nebudou

jedendomov
10. kvě 2015

@ev001 Já bych zatím radila, nechat soudy a OSPOD být, na to je vždy dost času. Naopak by to mohlo vyhrotit spor, když by viděl, že to tahneš k soudu. Jestli to zatím jde, snaž se vše řešit dohodou, ovšem co nejrychleji. Péči o dítě, majetek, jestli nějaký máte. Až teprve, když bude souhlasit, že dítě bude u tebe a kolik bude platit, tak pak opatrně přijdi s tím, že potřebuješ potvrzení o péči, kvůli soc.dávkám, tak jen proto, jako formalitu, jestli by mu to nevadilo, že bys to potřebovala nechat potvrdit soudem. Hlavně to teď zbytečně nehroť, když se s ním zatím dá mluvit.

Bydlení musíš řešit podle toho, jestli jste v nájmu nebo jestli je bydlení tvoje. Tam je potřeba, aby si zrušil trvalý pobyt. Když je to nájem, tak musí přejít jen na Tebe, domluv se s majitelem. I to bude potřebovat dohodu s ním.
Takže řeš všechno hlavně v klidu, jinak se prosoudíte roky. Využij toho, že je teď taky zaskočený a je s ním zatím řeč.

Zajdi na úřad práce, na místo vydávání soc. dávek, a tam se informuj, o co vše můžeš zažádat a kdy.

sunshine125
10. kvě 2015

@ev001 podle me je dobre mit rozsudek. Jednak pokud si budes zadat o nejake soc. Prispevky budou chtit videt rozsudek,ze je ti dcera sverena do pece a kolik mas urceno vyzivne. A za druhe Ja jsem se strasne bala toho,ze s malou pujde treba na hriste a nekam mi ji odveze a ja se se potom budu soudne domahat styku s mym ditetem. Tak jsem to jeste osetrila predbeznym opatrenim. To taky jde zalezi jak to mezi sebou mateTaky existuje vyzivne na neprovdanou matku,na to snad budes mit tez narok. Kazdopadne asi zatim opravdu v klidu, dokud s nim je rec. Sepiste dohodu a nech.te si to soudem potvrdit.

ev001
autor
10. kvě 2015

děkuji moc, stáhla jsem si dohodu o svěření do péče, výživném a uložení "střídavé" péče....snad to bude v klidu jako do ted a podepíše to. i když spíš si myslím,že je to ticho před bouří....je to podezřelé, ani nedolízá, je těžce uražený a neuvědomuje si co zase udělal.
na druhou stranu je mi ted svým způsobem krásně, jako bych se znovu nadechla 🙂 a spadl mi balvan ze srdce.....no jen z poloviny.... úplně spadne až bude po všem, vše bude zařízeno a bude to šlapat! .-)

jedendomov
11. kvě 2015

@ev001 Ty mu chceš navrhnout střídavou péči o děti?

ajdakajda
12. říj 2019

Ahoj holky, s partnerem nám to neklape, prostě se musíme rozejít, není jiny reseni. Já už asi 4roky,z toho dva roky co máme dceru, docela trpím jeho urazeni, ponižování, apod. Dal už nehodlám, je mi 28 let a nechci zit ve strachu stalym, ze něco reknu a ho to hned rozcili a začne vyhrožovat. Stále dělá nějaký naschvaly, vsugerovava si věci a stále utoci na mou rodinu, stejně tak i na svou, ale na mou mě to stve, protože nemá pravdu. Vesměs jsem celý týden doma nikde nechodím a jak chci jit, vždycky poslouchám kecy, ze bude sám doma, ať si to přeložím na jindy a bla bla.. Takže nikde nechodím, ma rodina je 400km,za mnou může jen, když si usmysli a má náladu a to je jednou za rok a docela mě to vadí, abych se doprosovala, jestli za mnou může má rodinu na dva dny dojet nebo já tam, to je taky vždy problém. Máme dvouletou dceru, tu má určitě rád, ale nepomáhá mi s ní nikdy, do práce chodí na 6hodin,přijde z práce a jde do svého pokoje hrát hru na mobilu a kouřit a jak něco chci ať ji pohlida, tak max 5min a ještě s kecama, ze já jsem matka na dovolený a mám se starat o ní a teď dokonce přišel s tím, ze mě nehodlá živit, ať jdu do práce, nebo ať se stará má máma a posílá mi peníze, no odporný. Pro mě naprosto nepochopitelný tohle rict někomu, a kým mám dítě. Teď jsme akutně u jeho mmky a dcerou, pojedu k našim, ale už všem vyhrožuje mě nadává stále a budu si muset změnit cislo. Nemáte zkušenosti jak tohle resit, abych s ním nemusela být v kontaktu kvůli holce? Nechci mu upirat právo se s ní vidět, to může kdykoliv, ale já s ním v kontaktu být nehodlám. Tak nevím jak to řešit ohledně dcerky. Pořadí mi někdo? Je nějaká možnost, ze by mě zastupoval právník a dával by mu informace o dveří každý den, ma vůbec právo chtít každý den info o ní?