Rozvod při RD?

15. črc 2022

Zdravím,
bohužel vážně uvažuji o rozvodu, jsem ale na RD se dvěma malými dětmi - 1,5 a 2,5r. Máte prosím zkušenosti, nebo orientujete se, jaká je praxe soudů? Původně jsem zamýšlela střídavou péči, ale nyní mi připadá vhodnější svěření dětí do mé péče. Starší mi do školky nevzali. V ideálním případě bych ráda zůstala s mladší alespoň do 2,5 let na RD, ale rodičovský příspěvek už mám vybraný, našetřeno máme něco málo přes 100 tisíc. Manžel mi pravidelně posílá 15000/m, často ale utratím i více za běžné potřeby pro rodinu a dům.
Je reálné vyjít s alimenty a zůstat s dětmi doma?
Manžel vydělává lehce podprůměrný plat. Pokud se vrátím do práce na plný úvazek, vydělám více než on, nemám úplně obavy, že pak bych to sama finančně neutáhla. Ale nerada bych si ten poslední rok strávený s dětmi po těch dvou náročných předcházejících nechala ujít.
Dům vlastníme na polovinu, není součástí SJM, stěhovat se chci já a nechci po něm vyplacení, ráda bych vlastnictví ponechala tak, jak je a časem přepsala na děti. Hypotéku ani jiné velké dluhy nemáme.
A prakticky? Stěhovaly jste se až po rozvodu? Před? Mám mu to oznámit, až budu mít vše zařízené? Nebo se snažit nyní nějak domluvit? Prosím posdílejte své zkušenosti. Přeji hezký večer.

zuzanka_13
15. črc 2022

Ahoj, od nás chlap odešel když jsem byla těhotná s druhou dcerou... Tak i teď ještě stále jsem na rodicaku, ale ještě tedy pobiram příspěvek (což je jeden příjem) plus mi bývalý posílá výživné (druhý prijem). A občas (ale to zřídka kdy) si vydělám nějakou korunu navic... Měli jsme tedy docela našetřeno, takže nějakou rezervu mám, ale snažím se do těch peněz moc nesahat. Nicméně nepřijde mi, že bysme nějak živořili, horší to bude teď, při těch cenách energií a celkově zdražování. Hodně záleží kolik by bylo výživné (pravděpodobně tvůj jediný příjem, když rodic.prispevek máš vyčerpaný) a kolik by byly tvé výdaje. Případně možnost nějaké brigády, pokud bys měla hlídání pro děti? A kam by jsi šla bydlet? Nebylo by rozumnější zůstat v domě, aby se odstěhoval manžel? Skrze děti? Stridavka - no upřímně, já zastáncem nejsem, nedovedu si představit že bych si děti po týdnu střídala ...dle mého názoru má mít dítě jeden domov, jeden pokojík, jedno zázemí, a ke druhému rodiči jezdit na víkendy,.a vídat se třeba odpol po školce/škole, atd.
A obecně jedna rada - pokud to aspoň trochu jde, radši se zkusit domluvit rozumne. Není to sranda, chtě nechtě budete v životě toho druhého součásti napořád, protože máte společně děti. A je zbytečné si dělat naschvály a podrazy.

anetka1701
15. črc 2022

Pokud má chlap průměrný příjem a ty vybraný rodicak, fakt nevím z čeho chceš rok žít... Na internetu se dá najít orientační výpočet alimentů, to ti napoví kik by ti tak mohl posílat... Ale jen z Alimentů se v dnešní době fakt žít neda...

tasimia
15. črc 2022

No tak na rovinu, pokud ti nestačí ted 15tis měsíčně, tak jen z alimentů nevyzijes. Může to být klidně o půlku méně 🤷🏻‍♀️.

daisymaminka
15. črc 2022

Máte dítě 1,5 roku a už vyčerpaný RP 300.000,- Kč? Jakože 25.000,- Kč/měs., pokud jste pobírala PPM (pokud ne a byla jste rovnou od porodu na RP, tak 16.600,- Kč/měs.)??? Nebo to chápu špatně? 🤔🤷‍♀️

emamaira
15. črc 2022

Pochybuju, že vyjdeš jen z alimentů, ale vedle alimentů na děti můžeš mít alimenty i na sebe. U dětí počítej max. 15% příjmu manžela. U alimentů na tebe částku netuším.
Našetřené peníze si budete dělit na půl.
Jinak pokud je to možné, je lepší se s manželem domluvit, jak na péči tak na rozvodu. Pokud se dohodnete, soud to jen schválí a nebude nic moc řešit.

2hanah
15. črc 2022

@daisymaminka musela mít PPM, protože jinak by rodičák neměla už vyčerpaný, když není nárok na PPM a rovnou máte rodičák, nemůžete si ho navolit, aby vyšel jen do zhruba dvou let dítěte, tam si můžete navolit max. asi 10.000,-/měsíc. Ale taky docela čučím, že už ho má vybraný, plus 15.000,-Kč/měsíc od manžela, takže 35.000,- korun měsíčně a rok chce vydržet jen na alimentech a úspoře 15.000,-Kč??? Asi mi tam něco uteklo🤔 protože pokud nemá bokem našetřeno daleko víc, bohatého milence nebo nevím co, tak je to buď naivní nebo sebevražda.

2hanah
15. črc 2022

Trošku mě zaráží s jakou samozřejmostí vypočítáváte, jak to po návratu z RD do práce budete krásně finančně zvládat. Mám pocit, jestli jste nezapomněla na fakt, že budete sama se dvěma malinkými dětmi a ty bývají dost často nemocné a nemocné na střídačku, dost ženských je neustále na paragrafu, takže ty peníze jsou pak menší nebo mají o práci vůbec strach a co potom rozvážení dětí do školek a škol a vyzvedávání? Pomůžou Vám rodiče, nový partner, počítáte, že se s manželem tak dobře domluvíte, že se na péči budete podílet nebo Vaše zaměstnání umožňuje děti ráno odvézt a po školce si je vyuvednout? Opravdu jste si vše po rozvodu dobře promyslela...

jjasmina
16. črc 2022

Já bych se zkusila domluvit, je to vždy lepší

merope
16. črc 2022

Trošku nerozumím, na co se přesně ptáš. Takže ano, je reálné vyjít s alimenty a zůstat s dětmi doma, když ti nic jiného nezbyde, tak co taky dělat. Jak žijete teď, že ti manžel dává 15.000 - na co ti je přesně dává, že je tam to "nevyjdu" - co z toho platíš? A kam zmizelo těch 300.000 rodičáku? To je ještě nad těch 15.000? 100.000 je taková minimalistická finanční rezerva, kdyby se něco stalo.

Dům máte napůl a chceš z něj odejít? Víš, kam bys šla? Chceš jej nechat manželovi - bude ti platit nějaký nájem? Jak budete řešit opravy toho domu (když je ve společném vlastnictví, tak se i oba vlastníci podílí na správě domu)?

Záleží tedy taky, kde přesně bys bydlela, protože když dostaneš 15.000, tak ano, vyjít se z toho nějak bude muset, ale velmi obtížně - pokud z toho budeš platit nájem + energie.

Samozřejmě pokud mluvíš o alimentech "přiklepnutých" soudem a manžel má podprůměrný plat, tak 15.000 ti takřka určitě soud nepřiklepne.

Asi trošku té situaci celkově nerozumím.

hanafaustyna
16. črc 2022

@2hanah může si ho navolit přes plat manžela.takze klidně se může brát víc nez 10 000,i když není nárok na ppm.

merope
16. črc 2022

@hanafaustyna Jenže plat manžela píše, že je podprůměrný. Vzhledem k úsporám 100.000 a tomu, že píše, že má sama plat vysoký, tipuji, že moc šetřit neumí.

autor
16. črc 2022

Děkuji všem za názory a podněty.
Ano, měla jsem nárok na PPM. Při RD jsem pobírala jsem přes 20000, těch 15000 mi posílá až posledních pár měsíců, kdy už se blížil konec vyčerpání příspěvku, od té doby jsem svůj RD posílala na spořicí účet = našetřená částka. Dosud jsme měli všechny finance společně, neřešili jsem, kdo za co platí. Za poslední dva roky jsme obměnili všechny spotřebiče, předtím jsme peníze sypali do rekonstrukce, koupili jsme auto za 220000. Preferovali jsme si vždy na něco našetřit a pak až koupit, nejsme zastánci dluhů. Žádná zadní vrátka jsem si nechystali.
Manžel preferuje, abychom zůstali bydlet všichni spolu, ale já to psychicky nezvládám.
Se svěřením do mé péče souhlasit nebude, ale byla bych ráda, abychom se domluvili na maximální participaci z jeho strany, rozhodně mu děti nechci brát a dětem nechci brát tátu.
V žádném případě nechci manželovi nějak házet klacky pod nohy. Ráda bych se přestěhovala do pronájmu poblíž. Nechci ho vyhazovat z jeho rodného domu, byť mi polovina patří, to by mě hanba fackovala. Nechci být ani závislá na rodičích.
Nechci ubližovat dětem, ale v současné situaci se my dva k sobě hezky nedokážeme chovat.
Nejspíš bude nejjednodušší nastoupit znovu do práce, pomoc s občasným hlídáním dětí nebo při vyzvedávání je ze stran babiček pravděpodobná.
Ve svém zaměstnání můžu ráno i odpoledne vyzvedávat, později se bude dát domluvit na dobře placených službách nočních či víkendech, když by děti byly s tatínkem. Smlouvu mám na neurčito. Nebojím se, že bych případně nesehnala práci v oboru u jiného zaměstnavatele.
Jen jsem měla v hlavě naivní představu, že bych dětem ještě neukrajovala ten vzácný čas doma s mámou.

skarol
16. črc 2022

Tak se nejdřív koukni na realitky, kolik stojí bydlení v okolí, pak k tomu připočti energie, výdaje za jídlo, drogerii, léky telefon, popelnice, internet, boty, oblečení... Spočítej si, jakou částku měsíčně budeš potřebovat. Pak k té částce pro jistotu přičti třeba dalších 10-15 %, protože od podzimu bude všechno zdražovat. K tomu hotovost na kauci a vybavení bytu, stěhování... a porovnej to s částkou, kterou dostaneš na alimentech. Je to reálné? Pokud ne, tak se na to vykašli. Vždyť rodičák je neskutečná svoboda, jeď k rodičům, kamarádkám, domluvte se, střídejte se, abyste se doma potkávali co nejmíň. Podle mě se rok dá přežít. Hlavně pokud to není doma životu nebezpečné (psychické a fyzické týrání tebe nebo dětí), tak bych zůstala, protože letošní podzim / zima všechno zdraží, všechno bude složitější, myslím, že by ses neměla líp. Mysli racionálně.

andelka
16. črc 2022

No, my jsme spolu bydleli ještě půl roku po rozvodu. Než si našel odpovídající pronájem. Je to na budku,ale dalo se to. Když jsme se rozváděli bylo dětem 2 a 4 roky. Na víkendy jsem odjížděla ( 2x měsíčně), někdy jsme byli spolu,někdy bral děti k rodičům..byl dost v práci. Hlídal pravidelně 2-3h každou středu k tomu. Děti sice pak obě chodily do školky,když už byl pryč,ale bývaly často nemocné. Sehnat práci mi po RD trvalo přes rok. Měla jsem podporu a pak nic, několik měsíců jsem měla brigádu ještě při RD, něco našetřeno, tak jsem brala z rezervy. A po nástupu do práce jsem ji dorovnala.
Děti máme ve společné péči se soudně schválenými alimenty. Ex rozhodně nechtěl abych měla výhradní péči. Zpětně to chápu a teď i oceňuji. Už je to 8 let.
Alimenty počítej cca 15 % z jeho příjmu. Pochybuji že z nich vyzijes. Musíš mít další příjmy. Pokud chceš jít do pronájmu,tak počítej s minimálně 10-14tis. A všechno teď jde nahoru. Pro osamostatnění po rozvodu na rodicaku nic moc situace popravdě.

autor
17. črc 2022

@skarol Díky, uvědomuji si to. Měla jsem úplně jiné představy na následující rok. Neudržitelnost situace popisuju v jiné diskuzi.

autor
17. črc 2022

@andelka V čem vidíte výhodu společné péče a jak to prakticky probíhá?

andelka
17. črc 2022

No je to podobné jako střídavá péče. Akorát,že tehdy jsme nedokázali určit režim střídání. Celé roky je to na dohodě a několikrát se to měnilo. Společnou péči musí chtít rodiče, musí se dokázat domluvit. Alimenty můžou být normálně v rozsudku uvedené,je to vymahatelné,ale taky je to o tom kolik si rodiče dohodnou. Třeba my máme základ ty alimenty ( já mám děti víc a mám nižší příjem, vždycky jsem měla a budu mít) plus ex platí věci navíc, podle toho co se zrovna u dětí v konkrétním věku platí ( školka, stravné, družina, SRPŠ, MHD, tábory atd.) Výhoda jiné péče než výhradní je ta, že se otec necítí být mimo, vyřazen, rodičem druhé kategorie, tzv. stykačem, který nemá do ničeho mluvit. O to spíš je přístupný domluvě, komunikaci a vycházení vstříc. Teoreticky. Ale často to tak je. Holt ego. Ohledně dávek, přídavků a pod. není problém, když je rozsudek, alimenty, je jasné,že společnou domácnost nemáte. Případně se dá od otce potvrzení,že on neuplatňuje. Společná je fajn u malých dětí,kdy prostě nevíte a situace se bude měnit podle potřeby.

ilonne
17. črc 2022

Co takhle nejdřív zkusit poradnu?

trzks22
17. črc 2022

Chceš být na mateřské alepoň do 2,5 let nejmaldsího dítěte. Z čeho budeš žít teda ten rok než se vrátíš do práce? Mateřskou nemáš, našetřeno přes 100 tisic to je tak na pár nájmů se službama a žít z 15 tisic, který ti dává manžel teď, ale co když si nechá vymeřit od soudu vyživný a bude to třeba 10 tisic? To bude těžké z toho vyžít s dvěmi dětmi. Taky moc nerozumim, proč chceš odcházet z domu do nájmu, přidělávat si další finanční náklady navíc? Pro tebe i pro děti je asi lepší zůstat v domě, kde jsou zvyklý a nemusiš tam platit žádný nájem, to je dost velké ulehčení. Taky tam mají asi i zahradu, což je pro deti o dost lepsi nez zavreny v byte. V dnešní dobe jsou nájmy kolem 15tisic kolikrat bez energií což je dost. Asi bych to lépe celé promyslela. Až se vratís do práce, tak budeš na tom finančně lépe, nevím kolik vydělaváš. Ale vše bych si nejdřiv radeji propocitala, podivala se na ceny nájmů aby jsi to vůbec zvládla.

ada22
18. črc 2022

A nejde dům uspořádat tak, že by jste se vídali minimálně. K tomu abych v dnešní době odešla od chlapa, tak bych musela mít sakra důvody. Všechno se neskutečně zdražuje a vypadá to, že ještě bude. I před touhle krizi by to bylo těžké.

somalicats
18. črc 2022

Tady se pořád operuje s alimenty, ale sama píšeš, že se svěřením do Tvé péče souhlasit nebude, je dost možné, že soud nařídí střídavou péči, nebo se dohodnete sami na společné péči a pak prakticky alimenty mít vůbec nebudeš nebo budete mít alimenty vyměřené soudem vzájemně. Aby ses nakonec nedivila.

autor
18. črc 2022

@ilonne To jsem už zkoušela, byl jednou, pak už jsem chodila jen sama.

autor
18. črc 2022

@ada22 O to jsme se pokoušeli, ale je to peklo, nepříjemná atmosféra, to nedáme.

autor
18. črc 2022

@ada22 A důvody popisuju v jiné diskuzi.

autor
18. črc 2022

Nakonec to vypadá, že se domluvíme a odejde on, do menšího bytu, bude to stát méně peněz, budeme se navzájem podporovat. A hlavně děti se nebudou muset stěhovat, že ony tu mají primárně domov, ne on. To navrhl on a to oceňuji. A nakonec se svěřením do mé péče souhlasí, s tím, že kdykoliv bude chtít a bude v pohodě, bude mít děti k dispozici. Má snahu se domlouvat a o to jsem velice stála, i když jsem se bála, že mu to ego nedovolí. Ale snad ta rodičovská láska stojí ještě nad tou vlastní ješitností. Ukáže se, jaká bude praxe. Papírový rozvod zatím odložíme i kvůli např. slevě na dani, než půjdu do práce, teď bude každá korunka dobrá. Ale sepíšeme alespoň smlouvu, věříme si, ale člověk nikdy neví, co život přinese.

autor
18. črc 2022

@andelka Váš model mě inspiruje a dává naději, že by to mohlo fungovat, díky.