Ahojte,
chtěla bych se zeptat zda-li je normální mít v domácnosti peníze rozdělené nebo společné.
Moji rodiče měli vždy peníze společné a vše hradili společně, nedělili to na peníze mamky a peníze taťky. Já bych měla také ráda společné peníze, ale manžel nechce mít jeden účet. Platím mu polovinu nájmu, v nakupování jídla se střídáme (většinou víc nakoupím já, i za víc peněz). Diví se, že mi na konci měsíce z peněz moc nezbyde. Čekáme rodinu a já se bojím, že to tímto způsobem neufinancuji. Poraďte prosím ☹
Půl najmu. Ty kokot. To sme kde zase. 😲 a muž ti řekl co když si na nej vybalila ze takhle teda ne. Mu dej na papír jeho plat a výdaje a tvůj plat a tvoje výdaje zda se mu to zda normální.
@luciklim mohli bychom mít oddělené účty ale myslím že by mi měl peníze posílat. Naši rodiče to tak dělali. Všechny peníze posílal taťka mamce, nechával si rezervu třeba 3-5 tisící a mamka mu v hotovosti dávala peníze jak potřeboval (např. na obědy) ale jinak vše platila a on ,,nosil,, peníze.
my máme společné peníze od té doby co jsme spolu začali bydlet, ale je pravda, že oba jsme tento model viděli doma (naši i tchánovci také měli společné peníze). Když nám přijdou peníze, tak se zaplatí stálé platby (nájem, elektřina, pojistky, ... ) a z toho co zbyde se posílá 2.000,-Kč na spořící účet. Ze zbytku se hradí jídlo, výlety, ... s tím, že když si chce jeden z nás koupit nějakou dražší věc (mluvím o věci za více jak 2.000,-) tak to spolu probereme ... funguje nám to takto od začátku společného bydlení. Ale je pravda, že oba to musí mít nastavené stejně ... aby nedošlo k hádkám, že jeden utrácí a druhý ne ...
není moc co poradit, tohle si musíte nastavit sami a to co nejdříve, aby nedocházelo ke zbytečným hádkám ... držím palce, ať to rozlousknete 🙂
@biedronca tak to máme podobné, my jsme vzití a máme mít rodinu ale nefungujeme, také mám pocit že je to puberťák co se k věcem neumí postavit zodpovědně, mimo to věk 28 let. Nejvíc v tom vše vidím chybu v jeho rodině, protože ho k tomu nikdy nevedli. Proto se tak chová a bere to že je to správně, asi nechápe že by to mohlo být jinak.
@kristyn.g s naším přístupem je to tak že já nic neušetřím a žiju od výplaty k výplatě a on si asi dost ušetří protože jediné výdaje které má je půlka nájmu a splátka (dohromady 8 tisíc), neplatí si auto, naftu, opravy nic - auto je firemní,vše platí firma. Odhaduji že mu tedy na účtu zůstavá každý měsíc něco okolo 15 tisíc (když ještě odečtu jeho nakupy - kokina, brambůrky, pivo, atd.) Takže fungování systémem jako máte vy je ideální a je jasné, že ušetříte, a hlavně se na tom podílíte společně. Já si nejdříve myslela, že to je tak správně, že platím ,,většinu,, já a on to bude dělat až budu na mateřské ale bohužel mateřská se blíží a nic se neděje. Jediné co jsem slyšela je věta - budeme to řešit až se narodí.
@soleilll souhlasím mít 2 účty - asi jsem to napsala špatně že jsem napsala společný účet, spíše jsem to myslela jako společné financování což u Vás je. Tak bych s tím souhlasila. Mít 2 účty a platit vše společně, nebo i 3 účty s tím že na ten třetí se bude posílat stejná částka nebo i to procento z platu a ufinancujeme s tím domácnost
@helinkaaa je to normalni vyzirka-parazituje na tobe........nechapu,jak tak muzes zit......ty vogo,on si necha proplatit svacinu a tobe sezere jogurty??? tak kde to jsme??? mu tu svacinu neplat a rekni-ted jsme si gratis za ty dva jogurty........ale prijde mi to ujete........at ti dava po vyplate castku na domacnost (ty si to predem propocitej kolik-plus si spocitej kolik te budou stat plinky,pripadne sunar, proste to navys od zacatku-to co ti pred porodem zbyde,si dej bokem)-pokud na to nepristoupi,chtej,at jde na materskou on,ze ty budes chodit do prace,anebo ho kopni do riti a at ti plati vyzivne......ty vogo,seber se,tohle neni normalni,vazne neni to normalni!!!!!
@helinkaaa noto prece nen8 v poradku, ze chtel zaplatit svacinu?? a ty kdy mu das doma na talir obed tak mu taky das i ucet? zaplatila jsi mu to? hele, nevim jak jste daleko, nspamatuji si uplne detaily, ale pokud nejste svoji a nemate deti tak bych to resila, dokud je cas. tohle prece neni normqlni, chova e3 jak ke kolegyni asi 😲 jako koupil jsem ti svacinu, tady je uctenka... jako nejde 9 to ze by mel platit vse on, ale zijete spolecne tak tak zijte....
tohle neni otazka spolecneho uctu, tohle je otazka toho ze on je absolutni skrblik a vyuziva te, sorry.
@helinkaaa pokud by mi chlap řekl, že si mě vzal proto abych se o něj starala ... tak bych mu řekla, že osobní pečovatelka stojí i 20.000,-kč/měsíčně a pokud mi je bude dávat nevidím v tom problém, ale že k tomu bude hradit nákupy, abych já jako pečovatelka měla z čeho vařit, v čem vyprat, atd. ... ale jak se znám já osobně bych s ním vyběhla jedna dvě ... tobě držím palce ať se to nějak srovná, protože jak tu psalo hodně holek, bude to čím dál horší a navíc jak bude miminko, tak na něm budeš do jisté míry i závislá (myslím na financích).
Jsem absolutně pro oddělený účet.. já (26tis) přítel necelých 50 tis.. přispívám mu na nájem (hypo + poplatky má cca 13tis) částkou 4.500,- nákup: střídáme se. Výlety/restaurace.. střídání teda spíše on.. jsem těhotná (25tt) tvůj přítel je pěkný sobec!
Co budeš dělat až budeš na rodičovské?
To je hrozné :( Přítel platí nájem, o víkendu velké nákupy. Já z mateřské platím paušály, elektriku, pojistky a z toho co zůstane (moc to není) koupím co je potřeba pro malou nebo jídlo, něco pro sebe. Když je cokoliv potřeba, tak peníze dostanu, zaplatí mi kosmetiku, kadeřnici. Když nemám a je potřeba nakoupit, tak mi bez keců peníze vždycky dá. Až se vrátím do práce, tak se budu určitě podílet více. Jinak účet máme společný a dvě karty.
Tohle si moc nedovedu představit... :(
A jak to děláte s výbavičkou pro prcka? Také vše napůl?
@helinkaaa přijde mi to dost děsivé,jak to máte nastavene a řešit to teď po x letech, kdy jemu to pochopitelně vyhovuje, bude dost náročné a počítej s tim, že se mu změna nebude líbit a bude se jí bránit. Budete si muset sednout, ty mu za prvé budeš muset ukazat rozpočet- jídlo, drogerie, nájem, prostě všechno, on očividně nemá párů kolik co stojí, aby viděl, že v podstatě žije za tvoje peníze, pak mu vysvětlit, že ve chvíli, kdy půjdeš na materskou, tak ty budeš mít 7,5tis.(nebo max 11,5tis. Kc pokud pujdes na dva roky) a bude to na něm,aby se o vás postaral, a ne ve smyslu, že celá mateřská půjde do rodinného rozpočtu a kousek jeho platů,ale jeho plat a tvoje mateřská dohromady.. jako aby jemu zbývaly tisíce a tobě nula, to je prostě nemyslitelné, kór když ty očividně ještě obstarávas celou domacnost, vaříš, pereš atd. Měl by se probrat chlapec, takhle manželství nefunguje.. neni to já a ty,ale my!!!! Je to normální vycuranek, co žije na tvůj ukor a hodně bych si rozmyslela, jestli z takových člověkem mít děti!!! Ja bych z takovym chlapem nebyla,ale pokud s ním chceš zůstat, tak musí nastat radikální změna a ty si na ni musíš trvat... U nás doma to funguje takhle: přijde mi mateřská, jemu výplata, já si na účtě nechám mateřskou, on mi ještě dá stravenky a nějakou hotovost - z toho platim jídlo, drogerii a věci kolem malé, zaplatim jednu svou půjčk + nějaká pojištění, benzín a telefon,on dá stranou peníze na opravy aut, domu, uhli, pripadne dovolenou (co je zrovna potřeba - prostě šetří na neco), zaplatí hypotéku, energie, interet, svůj telefon, benzín atd. Když nevyjdu, dá mi, kdy nemá, saháme do rezerv. O všech větších výdajích se domlouváme... Není to o tom,že jemu zbývají prachy a on je rozhazuje, všechno jde do rodinného rozpočtu.. bylo to tak od zacatku vztahu, přišlo to automaticky,ani jsme se o tom nemuseli nijak výrazně bavit.. přijde nám to oběma přirozené.. tak se drž a nedej se!!!
Teď už máme finance společné (1 rok a jsme spolu 8 let), ale dřív jsme měli super systém evidence nákupu. Zpětně jsme si poslali podíly. Např. UVEDU HYPOTETICKÉ údaje: mám příjem 20 000 a on 40 000. Udělám nákup za 200 a 2 třetiny mi přijdou od něj jako spoluúčast, tj. Já se podílím na nákladech 1 třetinou, on dvěma. Prostě podle podílu dle našich příjmů. A tak to šlo se všemi výdaji, od hypotéky po potraviny a bylo to super, peníze nám ubývaly stejným tempem a férově. Navíc jsme měli přehled, za co utrácíme. A ne, že pak nastane situace, kdy já z rodičáku nevyjdu atd. Byl to nápad muže a fungovalo to skvěle. Je to všeobecně o tom, že se snaží pár rozdělit finance tak, aby to bylo fér a předešlo se konfliktům.
@helinkaaa ty woe a tohle si nechala zajít tak daleko? Tohle si měla řešit hned na začátku. S mimi to nebude o nic lepší. Tu rady nepomůžu. Buď mu ďas kudlu na krk a on se podridi. Nebo tvrdá realita. Nenakupuj vůbec nic. Ale vůbec nic. Jenže teď už je pozdě. On je tak naučený. Líbí se mu to. Proč by to měnil ze