Společné finance s partnerem nebo ne?

helinkaaa
27. srp 2018

Ahojte,
chtěla bych se zeptat zda-li je normální mít v domácnosti peníze rozdělené nebo společné.
Moji rodiče měli vždy peníze společné a vše hradili společně, nedělili to na peníze mamky a peníze taťky. Já bych měla také ráda společné peníze, ale manžel nechce mít jeden účet. Platím mu polovinu nájmu, v nakupování jídla se střídáme (většinou víc nakoupím já, i za víc peněz). Diví se, že mi na konci měsíce z peněz moc nezbyde. Čekáme rodinu a já se bojím, že to tímto způsobem neufinancuji. Poraďte prosím ☹

luciebx
29. srp 2018

@helinkaaa ty woe a tohle si nechala zajít tak daleko? Tohle si měla řešit hned na začátku. S mimi to nebude o nic lepší. Tu rady nepomůžu. Buď mu ďas kudlu na krk a on se podridi. Nebo tvrdá realita. Nenakupuj vůbec nic. Ale vůbec nic. Jenže teď už je pozdě. On je tak naučený. Líbí se mu to. Proč by to měnil ze

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@baris nějaký rozpočet mu ještě zkusím předložit a pak to budu řešit nákupem pro sebe a i to starání o sebe. Sice on pořád tvrdí, že si mě vzal na to abych se o něho starala ale já nemůžu dělat vše a ještě k tomu být bez peněz.

luciebx
29. srp 2018

Půl najmu. Ty kokot. To sme kde zase. 😲 a muž ti řekl co když si na nej vybalila ze takhle teda ne. Mu dej na papír jeho plat a výdaje a tvůj plat a tvoje výdaje zda se mu to zda normální.

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@zavodnice to se mi velice líbí - takhle se aspoň nehádáte kdo nakoupil víc - prostě pošlete stejnou částku na účet a z toho financujete jídlo a chod domácnosti.

luciebx
29. srp 2018

@helinkaaa on si té vzal aby ses o nej starala ?? Copak si jeho pečovatelska? Já se nestacim divit v čem některé ženské žijí teda

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@opicka123 ano tak to máte dobře vyřešené, myslím že tak by to mohlo fungovat i u nás, ale manžel je asi čím dál větší skrblík, tak nevím jak to dopadne

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@luciklim mohli bychom mít oddělené účty ale myslím že by mi měl peníze posílat. Naši rodiče to tak dělali. Všechny peníze posílal taťka mamce, nechával si rezervu třeba 3-5 tisící a mamka mu v hotovosti dávala peníze jak potřeboval (např. na obědy) ale jinak vše platila a on ,,nosil,, peníze.

glimmer
29. srp 2018

my máme společné peníze od té doby co jsme spolu začali bydlet, ale je pravda, že oba jsme tento model viděli doma (naši i tchánovci také měli společné peníze). Když nám přijdou peníze, tak se zaplatí stálé platby (nájem, elektřina, pojistky, ... ) a z toho co zbyde se posílá 2.000,-Kč na spořící účet. Ze zbytku se hradí jídlo, výlety, ... s tím, že když si chce jeden z nás koupit nějakou dražší věc (mluvím o věci za více jak 2.000,-) tak to spolu probereme ... funguje nám to takto od začátku společného bydlení. Ale je pravda, že oba to musí mít nastavené stejně ... aby nedošlo k hádkám, že jeden utrácí a druhý ne ...
není moc co poradit, tohle si musíte nastavit sami a to co nejdříve, aby nedocházelo ke zbytečným hádkám ... držím palce, ať to rozlousknete 🙂

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@biedronca tak to máme podobné, my jsme vzití a máme mít rodinu ale nefungujeme, také mám pocit že je to puberťák co se k věcem neumí postavit zodpovědně, mimo to věk 28 let. Nejvíc v tom vše vidím chybu v jeho rodině, protože ho k tomu nikdy nevedli. Proto se tak chová a bere to že je to správně, asi nechápe že by to mohlo být jinak.

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@kristyn.g s naším přístupem je to tak že já nic neušetřím a žiju od výplaty k výplatě a on si asi dost ušetří protože jediné výdaje které má je půlka nájmu a splátka (dohromady 8 tisíc), neplatí si auto, naftu, opravy nic - auto je firemní,vše platí firma. Odhaduji že mu tedy na účtu zůstavá každý měsíc něco okolo 15 tisíc (když ještě odečtu jeho nakupy - kokina, brambůrky, pivo, atd.) Takže fungování systémem jako máte vy je ideální a je jasné, že ušetříte, a hlavně se na tom podílíte společně. Já si nejdříve myslela, že to je tak správně, že platím ,,většinu,, já a on to bude dělat až budu na mateřské ale bohužel mateřská se blíží a nic se neděje. Jediné co jsem slyšela je věta - budeme to řešit až se narodí.

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@soleilll souhlasím mít 2 účty - asi jsem to napsala špatně že jsem napsala společný účet, spíše jsem to myslela jako společné financování což u Vás je. Tak bych s tím souhlasila. Mít 2 účty a platit vše společně, nebo i 3 účty s tím že na ten třetí se bude posílat stejná částka nebo i to procento z platu a ufinancujeme s tím domácnost

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@luciebx také mi to bylo proti srsti ale jak jinak docílit toho že chce vše dělit? V tom případě jsem si nakoupila pro sebe a schovávala, vše se těžko vysvětluje pokud tohle člověk nezažije...

drzticka81
29. srp 2018

@helinkaaa je to normalni vyzirka-parazituje na tobe........nechapu,jak tak muzes zit......ty vogo,on si necha proplatit svacinu a tobe sezere jogurty??? tak kde to jsme??? mu tu svacinu neplat a rekni-ted jsme si gratis za ty dva jogurty........ale prijde mi to ujete........at ti dava po vyplate castku na domacnost (ty si to predem propocitej kolik-plus si spocitej kolik te budou stat plinky,pripadne sunar, proste to navys od zacatku-to co ti pred porodem zbyde,si dej bokem)-pokud na to nepristoupi,chtej,at jde na materskou on,ze ty budes chodit do prace,anebo ho kopni do riti a at ti plati vyzivne......ty vogo,seber se,tohle neni normalni,vazne neni to normalni!!!!!

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@luciebx 2 jogurty jsem uvědla jako příklad. Jsou i jiné potraviny, včetně masa atd. ale s tím by se nevařil, nebo např. vajíčka, jogurt prostě otevře a sní a je jo bez práce

biedronca
29. srp 2018

@helinkaaa a jak to budeš resit?

simona_33
29. srp 2018

@helinkaaa noto prece nen8 v poradku, ze chtel zaplatit svacinu?? a ty kdy mu das doma na talir obed tak mu taky das i ucet? zaplatila jsi mu to? hele, nevim jak jste daleko, nspamatuji si uplne detaily, ale pokud nejste svoji a nemate deti tak bych to resila, dokud je cas. tohle prece neni normqlni, chova e3 jak ke kolegyni asi 😲 jako koupil jsem ti svacinu, tady je uctenka... jako nejde 9 to ze by mel platit vse on, ale zijete spolecne tak tak zijte....
tohle neni otazka spolecneho uctu, tohle je otazka toho ze on je absolutni skrblik a vyuziva te, sorry.

simona_33
29. srp 2018

@helinkaaa no starat se o neho muzes, ale klidne za jeho prachy 🤣 jako vzal jsem si te aby ses o me starala to je jako prdel ne? a proc nereknes ja jsem si te vzala aby ses staral ty o me a ja o tebe navzajem a abychom zili spolecne, nejsem sluha a spknzor.

glimmer
29. srp 2018

@helinkaaa pokud by mi chlap řekl, že si mě vzal proto abych se o něj starala ... tak bych mu řekla, že osobní pečovatelka stojí i 20.000,-kč/měsíčně a pokud mi je bude dávat nevidím v tom problém, ale že k tomu bude hradit nákupy, abych já jako pečovatelka měla z čeho vařit, v čem vyprat, atd. ... ale jak se znám já osobně bych s ním vyběhla jedna dvě ... tobě držím palce ať se to nějak srovná, protože jak tu psalo hodně holek, bude to čím dál horší a navíc jak bude miminko, tak na něm budeš do jisté míry i závislá (myslím na financích).

benetka
29. srp 2018

@helinkaaa To je pěknej sobec a né životní partner!

mmmarinaaa
29. srp 2018

Jsem absolutně pro oddělený účet.. já (26tis) přítel necelých 50 tis.. přispívám mu na nájem (hypo + poplatky má cca 13tis) částkou 4.500,- nákup: střídáme se. Výlety/restaurace.. střídání teda spíše on.. jsem těhotná (25tt) tvůj přítel je pěkný sobec!

mmmarinaaa
29. srp 2018

Co budeš dělat až budeš na rodičovské?

japona
29. srp 2018

@helinkaaa Začla bych tím, že bych přestala platit půlku nájmu. On zajišťuje bydlení, vy domácí servis..

marcelina14
29. srp 2018

To je hrozné :( Přítel platí nájem, o víkendu velké nákupy. Já z mateřské platím paušály, elektriku, pojistky a z toho co zůstane (moc to není) koupím co je potřeba pro malou nebo jídlo, něco pro sebe. Když je cokoliv potřeba, tak peníze dostanu, zaplatí mi kosmetiku, kadeřnici. Když nemám a je potřeba nakoupit, tak mi bez keců peníze vždycky dá. Až se vrátím do práce, tak se budu určitě podílet více. Jinak účet máme společný a dvě karty.
Tohle si moc nedovedu představit... :(
A jak to děláte s výbavičkou pro prcka? Také vše napůl?

codal
29. srp 2018

@helinkaaa přijde mi to dost děsivé,jak to máte nastavene a řešit to teď po x letech, kdy jemu to pochopitelně vyhovuje, bude dost náročné a počítej s tim, že se mu změna nebude líbit a bude se jí bránit. Budete si muset sednout, ty mu za prvé budeš muset ukazat rozpočet- jídlo, drogerie, nájem, prostě všechno, on očividně nemá párů kolik co stojí, aby viděl, že v podstatě žije za tvoje peníze, pak mu vysvětlit, že ve chvíli, kdy půjdeš na materskou, tak ty budeš mít 7,5tis.(nebo max 11,5tis. Kc pokud pujdes na dva roky) a bude to na něm,aby se o vás postaral, a ne ve smyslu, že celá mateřská půjde do rodinného rozpočtu a kousek jeho platů,ale jeho plat a tvoje mateřská dohromady.. jako aby jemu zbývaly tisíce a tobě nula, to je prostě nemyslitelné, kór když ty očividně ještě obstarávas celou domacnost, vaříš, pereš atd. Měl by se probrat chlapec, takhle manželství nefunguje.. neni to já a ty,ale my!!!! Je to normální vycuranek, co žije na tvůj ukor a hodně bych si rozmyslela, jestli z takových člověkem mít děti!!! Ja bych z takovym chlapem nebyla,ale pokud s ním chceš zůstat, tak musí nastat radikální změna a ty si na ni musíš trvat... U nás doma to funguje takhle: přijde mi mateřská, jemu výplata, já si na účtě nechám mateřskou, on mi ještě dá stravenky a nějakou hotovost - z toho platim jídlo, drogerii a věci kolem malé, zaplatim jednu svou půjčk + nějaká pojištění, benzín a telefon,on dá stranou peníze na opravy aut, domu, uhli, pripadne dovolenou (co je zrovna potřeba - prostě šetří na neco), zaplatí hypotéku, energie, interet, svůj telefon, benzín atd. Když nevyjdu, dá mi, kdy nemá, saháme do rezerv. O všech větších výdajích se domlouváme... Není to o tom,že jemu zbývají prachy a on je rozhazuje, všechno jde do rodinného rozpočtu.. bylo to tak od zacatku vztahu, přišlo to automaticky,ani jsme se o tom nemuseli nijak výrazně bavit.. přijde nám to oběma přirozené.. tak se drž a nedej se!!!

haniplanetka
5. zář 2018

Teď už máme finance společné (1 rok a jsme spolu 8 let), ale dřív jsme měli super systém evidence nákupu. Zpětně jsme si poslali podíly. Např. UVEDU HYPOTETICKÉ údaje: mám příjem 20 000 a on 40 000. Udělám nákup za 200 a 2 třetiny mi přijdou od něj jako spoluúčast, tj. Já se podílím na nákladech 1 třetinou, on dvěma. Prostě podle podílu dle našich příjmů. A tak to šlo se všemi výdaji, od hypotéky po potraviny a bylo to super, peníze nám ubývaly stejným tempem a férově. Navíc jsme měli přehled, za co utrácíme. A ne, že pak nastane situace, kdy já z rodičáku nevyjdu atd. Byl to nápad muže a fungovalo to skvěle. Je to všeobecně o tom, že se snaží pár rozdělit finance tak, aby to bylo fér a předešlo se konfliktům.