Studentka těhotná a nemocenská?

volejnice1
5. led 2019

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda mám nárok na nějaký finanční příspěvek, když mám odpracovaných 10měsíců a byla jsem hned po škole na Úřadu práce 3měsíce. Teď se vracím do školy dodělat si maturitu, mám uznaný všechny předměty díky doložení vysvědčení 4. ročníku, tak do školy nechodím. Jsem ve 4. měsíci těhotenství a nikde na brigádu mě nebudou chtit vzít.

bucifalek_just
5. led 2019

@volejnice1 Máš nárok na rodičovský příspěvek jako všichni.
Na mateřskou nárok nemáš, to by jsi měla v přípradě, že by jsi školu měla úspěšně dokončenou.

hermij
5. led 2019

@volejnice1 Dostaneš porodné 13.000,- a pak hned nastoupíš na rodičovskou. Od loňska si ale můžeš zvolit "variantu". Dřív bys dostala automaticky čtyřletou variantu vyplácení. V případě, že bys pak byla v nějaké hmotné nouzi, tak si zjisti, jaké další příspěvky bys mohla nárokovat, v tom se už nevyznám.

ppaajaa
5. led 2019

@bucifalek_just jak to myslis s uspesne dokoncenou skolou? Ja taky v cervnu (uspesne :D snad ) ukocim skolu, ale budu mit jen rodicak ne?

bucifalek_just
5. led 2019

@ppaajaa A pracuješ, tím myslím brigádu. Mrkni tady https://www.mesec.cz/clanky/kdy-vam-k-ziskani-m...

bucifalek_just
5. led 2019

@hermij Pozor, to není jisté, jestli dostane porodné. Počítá se o příjem partnera. Takže pokuď žije s partnerem, co vydělává víc, nemusí na porodné dosáhnout.

volejnice1
autor
5. led 2019

@hermij jde o to, že mám odpracovaný nějaký měsíce

bucifalek_just
5. led 2019

@volejnice1 Nějaký odporacovaný měsíce by to byly k něčemu, pokuď by jsi měla úspěšně dokončenou školu. Takhle nesplňuješ placení nemocenského pojištění 270 dní v posledních dvou letech.

normalnimatka
5. led 2019

i jako studentka lze dostat mateřskou, za urč. podmínek. nemusí mít dokončenou školu

Mateřská dovolená

Mateřská dovolená jakožto dávka (správně je to peněžitá pomoc v mateřství) spadá do systému nemocenského pojištění, je tedy vázána na to, zda jej dotyčný někdy odváděl. Pokud student nikdy nepracoval, v případě, že se stane rodičem, má nárok jenom na rodičovský příspěvek.

Podmínky pro studenty

U studenta je nárok na peněžitou pomoc v mateřství, podobně jako u OSVČ, vázán na to, zda splnil minimální dobu pojištění (během 12 měsíců před nástupem na mateřskou odvedl nemocenské pojištění alespoň za 180 dní). Je proto nutné, aby studentka před nástupem na mateřskou buď pracovala a pojištění za ni odváděl zaměstnavatel, nebo byla samoplátcem a hradila si vše sama. Pokud na mateřskou nedosáhne, bude dostávat rovnou rodičovský příspěvek, jehož vyplácení si může rozdělit až do 4 let. Od 1. 1. 2018 si však může dobu pobírání rodičovského příspěvku zkrátit a získat tak měsíčně vyšší částku.
https://www.studentmag.cz/studenti-a-materska-d...

normalnimatka
5. led 2019

@ppaajaa
"Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3 se započítává též
a) doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění22), jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno
Takže za podmínky, že úspěšně dokončíte studium, vám může tato doba dopomoci ke vzniku nároku na mateřskou."
https://www.mesec.cz/clanky/kdy-vam-k-ziskani-m...

stručně řečeno, když doděláš školu (jakoby v řádným termínu) a nastoupíš do práce, i kdyby to bylo bejt na měsíc, nárok mít budeš😉 protože se ty dny studia do toho minima započítaj. výše mateřský se pak odvíjí od platu v tom zaměstnání. doufám, že nekecám, ale rozumim tomu tak.

j.a.n.i
5. led 2019

@normalnimatka Coz tezko splni, kdyz te tehotna a uz ted ma problem, ze ji nikde nechteji, takze za 5 mesicu z ni rozhodne budou nekde odvazani. Ted koukam, ze je ve 4. mesici, takze to nemuze stihnou ani teoreticky.

normalnimatka
5. led 2019

@j.a.n.i zřejmě ne, ale doba je taková, že lidí je všude málo a kdo ví, žejo.. třeba by někoho ukecala🙂 ale byla by to pravděpodobně práce, kde není nutný se složitě zaučovat apod.

normalnimatka
5. led 2019

@j.a.n.i myslim, že může. maturuje se cca v květnu, ne? rodit bude asi v červnu. no nevim.. nebudu to tady hrotit, nechť si to autorka přebere. jen jsem chtěla dát konstruktivní informaci.

j.a.n.i
5. led 2019

@normalnimatka Ale podminky je treba splnit k datu nastupu na ppm, tedy 6 tydnu pred terminem porodu.

bucifalek_just
5. led 2019

No prostě, kdyby měla už maturitu hotovou, tak má nárok na mateřskou dovolenou, jelikož má několik měsíců odpracováno. Ale ona maturitu nemá a ani nestihne splnit podmínky, takže nárok na matwřskou dovolenou nemá.😂

normalnimatka
5. led 2019

@j.a.n.i jo. asi to tak bude.

j.a.n.i
5. led 2019

@bucifalek_just No, jelikoz nevime ze kdy je ma odpracovane, tak by ani tak nemusela mit na mateřskou narok.

bucifalek_just
5. led 2019

@j.a.n.i To je vlastně taky pravda. 😊 To nevíme.🤦‍♀️

volejnice1
autor
5. led 2019

@j.a.n.i po ukončení studia únor - prosinec 2018.

j.a.n.i
5. led 2019

@volejnice1 Tak to bys narok na mateřskou mela mit, kdy mas termín porodu?

bucifalek_just
5. led 2019

@volejnice1 Ale dyť jsi psala, že maturitu nemáš dodělanou. Musíš mít úspěšně dokončenou školu, to znamená mít maturitu.

j.a.n.i
5. led 2019

@bucifalek_just ale pokud pracovala 10 mesicu, tak 270 dnu ma a zapocitavat skolu nepotrebuje.

bucifalek_just
5. led 2019

@j.a.n.i Pravda, to já zas neumím počítat.😂😂😂
Pak zbývá jen otázka, jestli pracovala na smlouvu nebo na černo. Aby ten zaměstnavatel vůbec to pojištění platil.😂

bedna03
5. led 2019

Mateřskou dostaneš v případě, že máš v posledních dvou letech účast na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní. Do doby účasti na nemocenském pojištění se pro nárok na PPM započítává doba studia na střední škole (apod.) považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno.
Tady ale přichází ještě jedno ALE.
Zároveň musíš být ke dni nástupu účastna na pojištění (zaměstnaná) a nebo v tzv. ochranné lhůtě - jestliže pojištění skončilo v době těhotenství, čili 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění.
Z tvého příspěvku se tak nedá odvodit, zda máš nárok na PPM, respektive něco dalšího než rodičovský příspěvek.

Více na oficiálních stránkách čssz :
https://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/dav...

volejnice1
autor
5. led 2019

@bucifalek_just 13.6 a maturitní zkoušku posledni mam 20.5

bucifalek_just
Autor odpověď smazal
Zobraz
bucifalek_just
5. led 2019

@volejnice1 A v zaměstnání jsi pracovala normálně na smlouvu?

volejnice1
autor
5. led 2019

@bucifalek_just ano ano 🙂

bucifalek_just
6. led 2019

@volejnice1 Tak by jsi měla splňovat účast na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 dnů.😊 Tím pádem by jsi měla mít nárok i na mateřskou dovolenou. 😊

bedna03
6. led 2019

@bucifalek_just pokud ale neni v ochranné lhůtě a nebo nebude ke dni nástupu na PPM zaměstnaná, tzn. nebude ke dni nastupu účastna na pojištění, nárok na dávku nemá - neměl by ji kdo vyplácet.

elwe
6. led 2019

@volejnice1 a pracovala jsi u jednoho zaměstnavatele? Pokud ano, tak bys měla nastoupit na mateřskou v ochranné lhute