Tchyně. Jak byste zareagovali?

26. pro 2024

Mám tady oblíbené vánoční téma. S tchýni si bohužel nesednu, ale snažím se na tom pracovat. Chci se vás zeptat, jak byste třeba zareagovali na tuto situaci. Já jsem jí nezvládla a chtěla bych příště reagovat lépe.
Starší dostal pod stromeček plechové kolečko ( trakařek), co tchýni nenapadne, navrhla hned mladší dceři, že ji povozí. Dceři je rok, ještě nechodí, není úplně stabilní, kolečko velmi vachrlaté. Já jsem hned vyhodnotila, že se jedná o krajně nebezpečnou situaci. Nicméně mi přijde blbý tchýni říkat, co má a co nemá dělat. Sama bych dceru klidně v kolečku vozila, ale s tím, že očekávám, že může upadnout, tak jsem ve střehu a případně smířená s tím, že si rozbije čumák. Pokud by dcera vypadla tchýni, ta z toho bude mít infarkt a tři dny se v noci nevyspí, a bude nám to neustále předhazovat. A že tchýně neumí předvídat nebezpečnou situaci už jsem zažila. Jako já vím, že to vypadá asi podivně se na to ptát. S jinýma lidma si vím rady, včetně tchána. Ale jak to tchýni říct nějak správně? Nebo jí nechat, ať si malá nabije čumu a být pak vyrovnaná s tím, že je tchýně na prášky? Ono se moc k ní nejde chovat jako k dospělé.

hanka_12345
26. pro 2024

asi bych vzdy prezila navstevu a neresila nic , tak to delam ja ..pretrpet a rychle pryc

izz76
26. pro 2024

Nechala bych tchyni at vnučku v kolečku povozí,ale asistovala bych u toho a hlídala aby nevypadla.

titina12
26. pro 2024

Tvoje dítě tvoje rozhodnutí at si to tchyně přebere jak potřebuje. Ona si svoje děti už vychovala. Pokud bude vnoučata hlídat a rozhodne se pro nějaký takovýto zážitek a dítě přijde k úhoně tak ať si je na prášky aspoň bude pro příště dělat věci které zvládne a ne každou kravinu která ji napadne. Samozřejmě to neznamená být na ní nějak zlá jen si prostě stanovit tvé hranice výchovy které musí respektovat. Já mám úžasnou tchýni a ve všem mě toleruje a když se jí něco nezdá v klidu to spolu probereme 🙂

titina12
26. pro 2024

Samozřejmě pouze můj názor 🙂 každá ať si dělá jak uzná za vhodné. 🙂

autor
26. pro 2024

@titina12 příště udělá to samý. Je naprosto nepoučitelná

autor
26. pro 2024

@hanka_12345 dík. Když já bych tak chtěla s ní vycházet, ona není zlá. A chci aby měli s dětmi hezký vztah

titina12
26. pro 2024

Tak hold hodit rozhovor. A pokud ani to nezabere prostě zasáhnout a striktně zakázat, ale určitě to ještě probrat s partnerem aby tě popřípadě podržel a taky si vyslechnout jeho názor.

1pomnenka
26. pro 2024

@izz76 Přesně tak, udělala bych to samé. Ona by vezla vnučku, já bych dceru jen jistila, aby nevypadla.

alianan
26. pro 2024

Kolik je tchyni? Ty ji popisuješ jak senilní stařenu, ale dle toho, že máte malé děti tak stará nebude.

Já bych nechala babičku ať vnučku povozí, ale dítě bych jistila. A tvářila bych se u toho, že je to ta nejlepší zábava na světě.

ajdy01
26. pro 2024

Když s něčím nesouhlasím tak to zakážu je to moje dítě a jen já a manžel máme právo rozhodovat o tom co se s nim bude dít..

levandule_k
26. pro 2024

Nevím, jestli rozumím situaci. Tchýně vymyslí kravinu, tvoje dítě se nabije. Tchýně je z toho na nervy a ještě je z toho špatná a vyčítá to tobě??

Vůbec bych neřešila pocity tchýně, je to dospělá žena, musí umět nést následky svých činů. Ona vymyslela kravinu, nedopadlo to dobře, tak ať se s těmi pocity vyrovná. Pokud by to předhazovala, tak bych jí připomněla, že to byl její nápad, ne tvůj a ať za svoje rozhodnutí neháže vinu na tebe.

Jinak bych předně řešila, jestli je pro mě přijatelné, aby si takto hrála s dětmi, nebo je to situace, která je pro mě natolik nebezpečná, že ji zatrhnu, přestože to vyvolá mezi mnou a tchýní napětí. Děti jsou odpovědnost rodičů.

autor
26. pro 2024

@alianan no už není nejmladší. To že máme malé děti, neznamená, že je tchýně mladá. 70 už jí bylo. Senilní není, ale přecitlivělá.

@levandule_k úplně nechci aby si mé dítě zbytečně nabilo, ale zároveň vím, že když budu provozovat takovouhle zábavu tak si dítě nenabije. Z čehož plyne že výše uvedené odpovědi, jsou asi nejlepší řešení.
Takže vám děkuji

aktakd
26. pro 2024

Já bych dceru přidržela a asistovala u toho. Víc bych to neřešila, o nic nejde.
Mám v okolí rodiče "řešiče", kteří ze všeho dělají velké aféry a můžu říct, že je to pro všechny fakt otrava. Takže bych to neřešila, nešlo o život.

hanka_12345
26. pro 2024

ja vim no, taky se musim nekdy drzet.

swan42
26. pro 2024

Tak hlavne, co jsem pochopila, tak to dostal starsi...
Tak bez jeho svoleni nikdo nikoho vozit nebude 🤷‍♀️

kacka1994
27. pro 2024

Ja teda nevim, ale kdyz se vase tchyne mama rozhodne udelat neco, vo se vam nezda, tak budete dite jistit? :D nezda se vam to uhozeny? Ja teda bych rekla ze ne. Protoze to dite si tam za chvili vyleze znovu a bude chtit zas, nebo ten starsi, nebo ho tam nalozi starsi ditko... a to budu porad behat a jistit? Ja teda ucim deti, ze to je hracka a vozi se tam to a to 🙂

ai30
27. pro 2024

@kacka1994 Ja teda radeji jistim, nez abych je nenechala delat nic, co by potencialne mozna v pripade mohlo eventuelne byt nebezpecne.

lvl16
27. pro 2024

Když někdo dělá/říká mým dětem něco, s čím jako rodič nesouhlasím, tak se vymezím a je mi celkem jedno, jak si to dotyčný přebere. Samozřejmě jsem slušná.
Osobně bych tuto situaci nevyhodnotila jako nebezpečnou, takže bych je s kolečkem nechala blbnout, ale pokud by mi to vadilo, tak řeknu něco jako: "Tohle prosím nedělejte, to kolečko mi nepřijde moc stabilní a nechci, aby se malá zranila. Nechcete si radši hrát s xxxx?"

kacka1994
27. pro 2024

@ai30 nerikam ze nikdy dite nejistim kdyz treba leze na prulezky, stenu, skluzavku... :D ale pokud si myslim, ze je hloupy napad aby se dite vozilo na koleckach protoze neni zpevnene a vubec proc?, tak ho to nenecham delat (nebo jine lidi to delat s mym ditetem) 🤷🏻‍♀️

autor
27. pro 2024

@swan42 o tom diskuze není, starší samozřejmě svolil, písemně to tedy nedával

swan42
28. pro 2024

Mene arogance by neuskodilo.
Nemyslela jsem to zle