Zdravim. Musim se podelit o veci ktera me vytaci. Moje potencionalni tchyne je ohromna citlivka. A memu partnerovi rika zdrobnele. Cekame miminko a me prijde ze ho tim hrozne ponizuje. Jemu to nevadi a to mi stve snad jeste vic😀 mate na to nazor?
@ai30 protoze, kdyz byly maly jeho segra ho vubec neoslovovala jmenem bylo to jenom bracho a bracha to a ono a tak ho o babicka oslovovala bracho…jako bylo to hodne vtipny kdyz 85leta babrlinka rikala chlapovi v nejlepsich letech bracho…ale zas v tom byl kus rodinny lasky a historie, tak proc se kvuli tomu certit
@jannym to je krásný!🙂
@anonymmm88 To nebylo na tebe, to ai30 myslela jako kopnuti do me (pozustatek z jine diskuze, kde jsem ji hnula zluci 😀).
Moje kolegyně jsou schopné zdrobňovat i kolegy, urostlé chlapy. Mně to taky přijde zvláštní, ale když jim to neva... v rodině mi to přijde míň šílené než na pracovišti. 🙃
@zekrt my jsme měli jednou s kolegy školení a na úvod školitelka řekla, že se všichni mají představit a říct svůj vztah ke svému jménu. Bylo to hodně zajímavé i když jsme se všichni znali. A chlapi (státní padesátníci) normálně říkali, že se jim klidně může říkat Pavlík, Honzík... je to osobnější.
Tady v ČR je zdrobňování a zdomácňování jmen zkrátka vžité, a za mě to neni nic proti ničemu i já jsem na to zvyklá a málokdy někoho z blízkých či kamarádů oslovím základním tvarem.
@thabaruulka tchyně manželovi taky říká zdrobněle a nikdy mě nenapadlo se nad tím pozastavit. Přece ať je mu 4 nebo 40,vždycky to bude její,,chlapeček " 😃
@thabaruulka tak doufám ze něco podobnyho si syn nedovede domu. Protože je to moje malá kobliha 😃 a bude i dospelej 🤣
Vtipná diskuze. Zdrobneliny se v rodine používají běžne. Co me pobavilo, když se dva dospeli chlapi v práci oslavovali “Marťo” a “Romčo” 😀
@martulka88 tak to, že doktor říká někomu jménem, pokud mne nezná od narození nebo není v rodinné přízni, mi přijde tedy hodně zvláštní 🙂
@lufulie Moje zubařka mě zná od první třídy. A obvodní si tyká s rodiči. A já jsem radši, když mi říkají Marťo. A na gastru, kde se léčím, mi sestřičky neřeknou jinak, než Martinko a opravdu mi to nevadí. Vadilo by mi to, kdyby to bylo sarkasticky.
@martulka88 ne já to nehaním, je to více než milé. Mám taky pěkné vztahy spíše se sestrami, ale protože jsem vděčná za jejich práci a dávám to znát. Jen tedy jsem náplava ...
@thabaruulka máma říká martinku, Martínek ji taky úderem 18 nezačal říkat matko, ale říká ji furt mami, ne ? A tvoje mamka ti říká jak ? Mě kdyby řekla mamka Evo a to jsem 44, tak se zarazim, taky jsem furt Evička 🙂
Nevidím na tom nic divného. Moje tchýně o manželovi taky občas mluví zdrobněle, nijak neuctivé mi to nepřijde. Pokud se proti tomu nevymezi můj syn, taky mu budu říkat tak, jak jsem od jeho dětství zvykla a nebudu to měnit jen proto, že má partnerku. Není třeba spíš problém v tom, že se cítíš jejich vztahem ohrožená? Že bys chtěla partnera jen pro sebe? Nebo je za tím jiný důvod, proč máš potřebu vás svá tak výrazně vymezit jako novou rodinu?
@lufulie A to je ono. Jsem ráda, že jsou takové. Když jsem měla v létě svatbu, tak jsem všem dovezla svatební čokoládky ☺️ Já mám štěstí na své doktory a jsem za to ráda ☺️
@thabaruulka Já ti rozumím a mně se celkově zdrobněliny moc nelíbí, i dceři říkáme tak, jak se jmenuje a ona zdrobnělinu nemá ráda, tohle je typické v CR. Na druhou stranu mně říká zdrobněle mamka a u ní mi to neva, u cizích jo. Je to tvůj pocit, ale nejvíc záleží na něm, vůbec bych se tím netrápila, pokud on je s tím ok. A když říkáš, že on je super chlap, stojí za tím i vliv mámy přece. Vždy když mě tchyně štve, zamyslím se nad tím, že mi vychovala manžela a já taky jednou budu tchyně. 😆
@lufulie Mně je příjemnější i u vykání, když mi řeknou jménem než příjmením a paní, to mi přijde v mém věku trochu upjaté a slečna už dlouho nejsem. 😄Přijde mi to rovnocenné. Ve firmě jsme se tak oslovovali i s těmi, co jsme si vykali. Můj gynekolog byl starší pán, super chlap, říkal mi jménem, občas omylem tyknul, ale nevadilo mi to.
@me_druhe_ja Vidíš a já zdrobněliny memusím. Hlavně z toho důvodu, že když řekne někdo dítěti nezdrobněle, tak proto, že je naštvaný a to dítě si to nese i do budoucna v dospělosti. Dcera je za zdrobnělinu naštvaná 😄 Ale má krátké mezinárodní jmeno. Jinak ale souhlas, že čeština si krásně umí hrát se slovy.
Jinak Chloe se mi hrozně libí, ale žijeme v ČR, tak bych cizí nedala s naším příjmením
Oslovením obvykle vyjadřuji svůj vztah k oslovené osobě, proto mi přijde úplně v pořádku, pokud rodiče oslovují své děti, byť dospělé, zdrobněle. Já taky říkám lidem, které mám ráda, hezky.
@pe_tu_ss_ka A jak mu má říkat? "Petře"? To je divné a tvrdé. Nebo ty mu takto říkáš? Péťo je úplně normální, ne? Moc by pro mě bylo třeba "Petříčku"😉.
@ira82_ra mě to právě nepřijde divný. Říká mu Péťo a mě Peťulo, abyste poznali na koho volá. Petříčku je teda moc 😂😂😂 Petře jen když se mu ji podaří naštvat.
@thabaruulka štve tě skoro tchýně, takže když tvýmu chlapovi říká zdrobněle, přijde ti to nepatřičný a takový jako trapný, až nevhodný, atd...
jenže je to jeho máma, takže po téhle stránce za mě v poho
jak říkají tvoji rodiče tobě, asi taky nějak jemněji, než jaká je ofiko verze tvého jména, ne?
zvláštní by bylo, kdyby tvoje máti říkala tvému chlapovi zdrobnělinou
to by asi bylo trochu nevhodné 🙂
@thabaruulka můj názor na tom je takový, ze svého syna miluje a nevidím na tom nic špatného. Maminka mého partnera když spolu volají mu vždy řekne, že ho "lúbí".. je to krásné. Mě moje mamka neřekne, že mě má ráda i když vím, že má. Chtěla bych to občas slyšet a zdrobněle mi neříká..spíš na mě volá tvarem jména které nesnáším.
@thabaruulka ja mam taky syna zdeňka a budu mu rikat zdeněčku co budu živa😂
@thabaruulka tipla bych si, že řešíte kraviny proste proto, ze nemate tchyni moc rada a vadilo by vam cokoli. Je to jeho mama, at mu rika jak chce. Memu muzi cela rodina říka od pradávna Kubíčku a nikomu to nepřijde divný.
Mého muže tchám (jeho táta) osluvuje "Pavlíčku, kočičko ..." ano, dělá to vždy na úvod nějaké prosby typu "dojdi mi pro pivo" takže to je trochu "hodím tě zpět do pozice dítě - dospělý, nikoliv dospělý - dospělý", ale i tak mi nepřijde, že by to bylo nějak výrazně ponižující či kazilo jejich vztah.