Tchyně říká partnerovi zdrobněle. Máte na to názor?

thabaruulka
20. pro 2023

Zdravim. Musim se podelit o veci ktera me vytaci. Moje potencionalni tchyne je ohromna citlivka. A memu partnerovi rika zdrobnele. Cekame miminko a me prijde ze ho tim hrozne ponizuje. Jemu to nevadi a to mi stve snad jeste vic😀 mate na to nazor?

cilkat
21. pro 2023

Mého muže tchám (jeho táta) osluvuje "Pavlíčku, kočičko ..." ano, dělá to vždy na úvod nějaké prosby typu "dojdi mi pro pivo" takže to je trochu "hodím tě zpět do pozice dítě - dospělý, nikoliv dospělý - dospělý", ale i tak mi nepřijde, že by to bylo nějak výrazně ponižující či kazilo jejich vztah.

ai30
21. pro 2023

@jannym Pockej, ona rikala svemu synovi 'bracho'? 😀 To je bozi, jak je to uplne mimo 😀

jannym
21. pro 2023

@ai30 protoze, kdyz byly maly jeho segra ho vubec neoslovovala jmenem bylo to jenom bracho a bracha to a ono a tak ho o babicka oslovovala bracho…jako bylo to hodne vtipny kdyz 85leta babrlinka rikala chlapovi v nejlepsich letech bracho…ale zas v tom byl kus rodinny lasky a historie, tak proc se kvuli tomu certit

pampeliska1313
21. pro 2023

@jannym to je krásný!🙂

zanett
21. pro 2023

@anonymmm88 To nebylo na tebe, to ai30 myslela jako kopnuti do me (pozustatek z jine diskuze, kde jsem ji hnula zluci 😀).

ai30
21. pro 2023

@zanett Jezis promin, ja fakt netusim, ve ktere diskusi jsi mi hnula zluci, snad se neurazis, mne jsi tak nejak uplne ukradena. 😂

zekrt
21. pro 2023

Moje kolegyně jsou schopné zdrobňovat i kolegy, urostlé chlapy. Mně to taky přijde zvláštní, ale když jim to neva... v rodině mi to přijde míň šílené než na pracovišti. 🙃

zekrt
21. pro 2023

@drep Já taky říkám dětem základní podobou jména. 😅 Lidem to přijde divné a mně vůbec.

eviicka
21. pro 2023

@zekrt my jsme měli jednou s kolegy školení a na úvod školitelka řekla, že se všichni mají představit a říct svůj vztah ke svému jménu. Bylo to hodně zajímavé i když jsme se všichni znali. A chlapi (státní padesátníci) normálně říkali, že se jim klidně může říkat Pavlík, Honzík... je to osobnější.
Tady v ČR je zdrobňování a zdomácňování jmen zkrátka vžité, a za mě to neni nic proti ničemu i já jsem na to zvyklá a málokdy někoho z blízkých či kamarádů oslovím základním tvarem.

ele_nka
21. pro 2023

@thabaruulka tchyně manželovi taky říká zdrobněle a nikdy mě nenapadlo se nad tím pozastavit. Přece ať je mu 4 nebo 40,vždycky to bude její,,chlapeček " 😃

lenulacek
21. pro 2023

@thabaruulka tak doufám ze něco podobnyho si syn nedovede domu. Protože je to moje malá kobliha 😃 a bude i dospelej 🤣

llluckaaa
21. pro 2023

Vtipná diskuze. Zdrobneliny se v rodine používají běžne. Co me pobavilo, když se dva dospeli chlapi v práci oslavovali “Marťo” a “Romčo” 😀

lufulie
21. pro 2023

@martulka88 tak to, že doktor říká někomu jménem, pokud mne nezná od narození nebo není v rodinné přízni, mi přijde tedy hodně zvláštní 🙂

martulka88
21. pro 2023

@lufulie Moje zubařka mě zná od první třídy. A obvodní si tyká s rodiči. A já jsem radši, když mi říkají Marťo. A na gastru, kde se léčím, mi sestřičky neřeknou jinak, než Martinko a opravdu mi to nevadí. Vadilo by mi to, kdyby to bylo sarkasticky.

lufulie
21. pro 2023

@martulka88 ne já to nehaním, je to více než milé. Mám taky pěkné vztahy spíše se sestrami, ale protože jsem vděčná za jejich práci a dávám to znát. Jen tedy jsem náplava ...

elu
21. pro 2023

@thabaruulka máma říká martinku, Martínek ji taky úderem 18 nezačal říkat matko, ale říká ji furt mami, ne ? A tvoje mamka ti říká jak ? Mě kdyby řekla mamka Evo a to jsem 44, tak se zarazim, taky jsem furt Evička 🙂

westie
21. pro 2023

Nevidím na tom nic divného. Moje tchýně o manželovi taky občas mluví zdrobněle, nijak neuctivé mi to nepřijde. Pokud se proti tomu nevymezi můj syn, taky mu budu říkat tak, jak jsem od jeho dětství zvykla a nebudu to měnit jen proto, že má partnerku. Není třeba spíš problém v tom, že se cítíš jejich vztahem ohrožená? Že bys chtěla partnera jen pro sebe? Nebo je za tím jiný důvod, proč máš potřebu vás svá tak výrazně vymezit jako novou rodinu?

martulka88
21. pro 2023

@lufulie A to je ono. Jsem ráda, že jsou takové. Když jsem měla v létě svatbu, tak jsem všem dovezla svatební čokoládky ☺️ Já mám štěstí na své doktory a jsem za to ráda ☺️

lennus
22. pro 2023

@thabaruulka Já ti rozumím a mně se celkově zdrobněliny moc nelíbí, i dceři říkáme tak, jak se jmenuje a ona zdrobnělinu nemá ráda, tohle je typické v CR. Na druhou stranu mně říká zdrobněle mamka a u ní mi to neva, u cizích jo. Je to tvůj pocit, ale nejvíc záleží na něm, vůbec bych se tím netrápila, pokud on je s tím ok. A když říkáš, že on je super chlap, stojí za tím i vliv mámy přece. Vždy když mě tchyně štve, zamyslím se nad tím, že mi vychovala manžela a já taky jednou budu tchyně. 😆

lennus
22. pro 2023

@lufulie Mně je příjemnější i u vykání, když mi řeknou jménem než příjmením a paní, to mi přijde v mém věku trochu upjaté a slečna už dlouho nejsem. 😄Přijde mi to rovnocenné. Ve firmě jsme se tak oslovovali i s těmi, co jsme si vykali. Můj gynekolog byl starší pán, super chlap, říkal mi jménem, občas omylem tyknul, ale nevadilo mi to.

lennus
22. pro 2023

@me_druhe_ja Vidíš a já zdrobněliny memusím. Hlavně z toho důvodu, že když řekne někdo dítěti nezdrobněle, tak proto, že je naštvaný a to dítě si to nese i do budoucna v dospělosti. Dcera je za zdrobnělinu naštvaná 😄 Ale má krátké mezinárodní jmeno. Jinak ale souhlas, že čeština si krásně umí hrát se slovy.
Jinak Chloe se mi hrozně libí, ale žijeme v ČR, tak bych cizí nedala s naším příjmením

zuzkasim
22. pro 2023

Oslovením obvykle vyjadřuji svůj vztah k oslovené osobě, proto mi přijde úplně v pořádku, pokud rodiče oslovují své děti, byť dospělé, zdrobněle. Já taky říkám lidem, které mám ráda, hezky.

zekrt
22. pro 2023

@lennus Vnímám to podobně. Doma si zdrobněle neříkáme a přijdu do práce, kde si někteří nedokážou odpustit a říkají mi tvary, které mi nikdo neříkal ani v dětství. Trhá mi to uši. Mám jméno, které není třeba zdrobňovat. Nezní "drsně" jak třeba "Milado, Hano, Anno".

ira82_ra
22. pro 2023

@pe_tu_ss_ka A jak mu má říkat? "Petře"? To je divné a tvrdé. Nebo ty mu takto říkáš? Péťo je úplně normální, ne? Moc by pro mě bylo třeba "Petříčku"😉.

ira82_ra
22. pro 2023

@zuzkasim Přesně tak.

pe_tu_ss_ka
22. pro 2023

@ira82_ra mě to právě nepřijde divný. Říká mu Péťo a mě Peťulo, abyste poznali na koho volá. Petříčku je teda moc 😂😂😂 Petře jen když se mu ji podaří naštvat.

xxx3d
22. pro 2023

@thabaruulka štve tě skoro tchýně, takže když tvýmu chlapovi říká zdrobněle, přijde ti to nepatřičný a takový jako trapný, až nevhodný, atd...
jenže je to jeho máma, takže po téhle stránce za mě v poho
jak říkají tvoji rodiče tobě, asi taky nějak jemněji, než jaká je ofiko verze tvého jména, ne?

zvláštní by bylo, kdyby tvoje máti říkala tvému chlapovi zdrobnělinou
to by asi bylo trochu nevhodné 🙂

sorboni30
23. pro 2023

@thabaruulka můj názor na tom je takový, ze svého syna miluje a nevidím na tom nic špatného. Maminka mého partnera když spolu volají mu vždy řekne, že ho "lúbí".. je to krásné. Mě moje mamka neřekne, že mě má ráda i když vím, že má. Chtěla bych to občas slyšet a zdrobněle mi neříká..spíš na mě volá tvarem jména které nesnáším.

hanka_12345
23. pro 2023

@thabaruulka ja mam taky syna zdeňka a budu mu rikat zdeněčku co budu živa😂

vitezove
24. pro 2023

@thabaruulka tipla bych si, že řešíte kraviny proste proto, ze nemate tchyni moc rada a vadilo by vam cokoli. Je to jeho mama, at mu rika jak chce. Memu muzi cela rodina říka od pradávna Kubíčku a nikomu to nepřijde divný.