Zklamání v partnerovi po narození dítěte

mamanazhrouceni
10. zář 2021

Ahoj,
Mám problém se ztotožnit s chováním svého partnera...
O syna jsme se snažili 2 roky a chtěli jsme ho oba. Partner má 2 děti z předešlého vztahu tak sem si říkala , že ví do čeho de proto sem tak zaskočená a totálně v prdeli po 10 měsících z jeho chování
Před příchodem syna náš vztah byl moc hezký a já byla do něj moc zamilovaná... už v těhotenství mu dělalo špatně sáhnout na břicho , nedělalo mu to dobře. Nečekala sem to a moc mi to ubližovalo
Po narození syna sem čekala na den kdy z něj bude vřelý milující otec který si syna vezme ven povozit v kočárku nebo se s ním sám od sebe přijde pomazlit, kůže na kůži ale byl pravý opak ... vysvětlování mých pocitů a mluvení o tom s ním hnuly na pár minut a pak se zase vrátil do svých kolejích kdy o něho projevil zájem ráno a večer... teď v 10m už je to "lepší "
Máme za sebou náročnou noc rostou synovi zuby. Ráno partner přijde, že si mám poležet, že se o něj postará... Zní to dobře ALE malému po ránu nedá čistou plenku, pokud není malý oblečený tak ho ani neobleče... jde s ním do obýváku kde si pustí televizi a malému se z mého pohledu vůbec nevěnuje. Všimne si ho jen tehdy kdy mu stoupne před televizi.. pokud se můj syn pokaká je jedno jestli spím vzbudí mě abych ho šla umýt...
Když vidí že syn něco potřebuje třeba spánek klidným hlasem mi řekne myslím že potřebuje spát ale nevezme ven na terasu kočárek a neukolébá ho. Tento týden sem byla se synem v herně a vrátila sem se špatně naladěná potřebovala sem si zpracovat pocity a tak sem malého dala do postýlky a sedla si opodál abych to na něj nepřinesla... synovi se to nelíbilo a můj partner kolem nás jen prošel a nechal ho plakat ... kolem nás
a tak je to většinou se vším :'(
Nutno podotknout že partner má hodně volného času
sem vyčerpaná a bolí mě duše

Setkala jste se s tím některá z vás ?

adula000
10. zář 2021

někteří chlapi to tak prostě mají, neví jak na tak malé miminko/batole, věnovat se mu začnou až v pozdějším věku, kdy zvládne hodně věci samo.

mamanazhrouceni
autor
10. zář 2021

@adula000 to jediné mi dává velkou naději.

izzylka
10. zář 2021

Ten můj se začal synovi věnovat více až když s nim začala být sranda 🤷🏻‍♀️ až kdyz chodil, kdyz si mohli s něčím hrát, když mu dal najevo, co chce ☺ někteří chlapi na ty mimina prostě nejsou....teď je chlap super táta, jen s tim mimčem se prostě nesžil 🤷🏻‍♀️ i kdyz ho choval, bylo vidět jak je nesvůj, aby ho nějak blbě nechytl, nemáčkl, aby mu neublížil.....
Nějak mě to ale netrápilo,věděla jsem, že se to časem zlepší 🤣

me_druhe_ja
10. zář 2021

@mamanazhrouceni mě to nepřijde teda jako úplně špatně. Akorát teda tu plinku by mohl vyměnit, obléct ho....ale to, že si s ním nehraje, nevenuje se mu....to je těžký. Já to taky neumím. 😀 s těma kojencema a batolatama je to těžký, ten první rok je z tohoto pohledu naprosto nudnej. Pak se to začíná zlepšovat. Osobně se těším, až budou mít děti tak tři roky. 😀 pak už si s nema snad dokážu nějak víc hrát. 😀 a to jsem matka. 😀

alice180
10. zář 2021

No já nevím, pokud chce dokáže se starat. Nějaký stereotypy je to chlap nemusí, mi přijdou úplně mimo. Když je dítě pokakaný tak snad ví, že ho v tom nemůže nechat. Jediný co fakt nemůže je kojení, jinak ostatní zvládne úplně stejně, za předpokladu, že chce pokud nechce, nedokáže to jako ve všem a se vším. Já bych mu to narovinu řekla, mluvili jste o tom spolu?

zelenaesmolda
10. zář 2021

@adula000
tak kdyz ma dve deti z predchoziho vztahu tak by mel vedet co se dela s ditetem,podle me je to ale i u prvniho ditete jenom vymluva.

asinehri
10. zář 2021

@mamanazhrouceni je možné, že s mámou těch dvou dětí není právě proto, že se jako opora neosvědčil..

adula000
10. zář 2021

@zelenaesmolda myslím, že to není výmluva, ale prostě ty chlapy to nemusí bavit, to dítě zabavit apod.,

mamanazhrouceni
autor
10. zář 2021

@alice180 mockrát. Sem komunikační typ... vyzkoušela sem všechny možné způsoby po dobrém i po zlém s minimem změny. Sou dny kdy se nad tím snažím povznést a pak sou dny kdy mě to prostě úplně semele jako dnes.

ejmate
10. zář 2021

@mamanazhrouceni u nás se začal dceři víc věnovat až když ji byl tak rok a půl, dva. Malý mimino ho moc nebralo. Jako pochoval jí, občas ji vzal ven do kočáru povozit, ale takovej ten denní režim byl vždy na mě. Teď už si vyhrajou, chodej spolu na hřiště a na ryby a už je to dobrý. Asi některý chlapi prostě neví co s těma mimina dělat.

nikjean
10. zář 2021

@mamanazhrouceni My ženy máme občas velká očekávání, které jsou však daleko od reality. O to víc nás bolí zklamání. Chápu, že tě to mrzí, ale někteří muži to tak prostě mají. A jak už bylo zmíněno, spousta chlapů svou pozornost dává dětem, až když jsou větší, když už dítě jenom nebrečí, neblije, atp. - ale je s něma "sranda". 😅

katule1990
10. zář 2021

@mamanazhrouceni Jak už se tu psalo, někteří chlapi na ty malý miminka fakt nejsou a neumí to s nima, protože se s nima prostě "nedomluví" a nebaví je ty povinnosti jako přebalování, krmení, koupání. U nás to bylo v těhotenství stejný, manžel vůbec nedělal takový ty věci, jako hlazení břicha, mluvení na něj, sahání na kopance a tak, nic mu to neříkalo. Když se syn narodil, tak se to hodně zlepšilo, se synem chodí hodně na procházky, mazlí se s ním, snaží se ho utěšit (teď je synovi taky 10 m). Ale taky vůbec nechce přebalovat, koupat, krmit, převlékat. Nicméně jsme zavedli, že s ním muž o víkendu vstává, abych si trochu odpočla, protože noci jsou u nás šílený. Dřív to šlo tak, že jsem ho ráno nakojila a vycpala (používám látkový plíny, tak tam jde přidat savé vrstvy) a manžel si s ním mohl jen pohrát a jít na procházku. Teď jak už je syn větší, tak už se prostě musí najíst, přebalit a převléknout, než jdou ven, takže manželovi prostě nachystám večer jogurt, plenku a oblečení, co mu má dát a světe div se, opravdu ho nakrmí, přebalí, převlékne a jdou ven. Pak ho samozřejmě pochválím, jak to dobře zvládl 😀. Ale že by cokoli z toho udělal, když jsem "k dispozici", to ne. Ale jinak se synovi teda věnuje. Na tvém místě bych zkusila nediskutovat a oznámit mu, že potřebuješ uvařit/vyprat/uklidit/vyspat se, že mu ustrojíš syna a pojedou na procházku, prostě ho postavit před hotovou věc. Nebo: tady máš misku s jídlem, potřebuju dát sprchu, tak ho prosím zatím nakrm. Třeba to zabere. Přijde mi, že někdy když se snažím s mužem "diskutovat", tak to vezme jako vyčítání a útok na sebe, kdežto jasný pokyn, co má udělat, pochopí líp 😀. Věřím, že se to u vás časem zlepší, jak bude syn větší a muž s ním bude moct dělat i ty chlapský zábavy 😀. Záleží samozřejmě taky na tom, jak se celkově chová k tobě a synovi, jestli je jinak v pohodě a jste spolu šťastní.

andelka
10. zář 2021

@mamanazhrouceni a o ty dvě děti co už měl se staral jak?
Já mám děti se dvěma otci ( první a druhý manžel) a musím říct,že ten přístup měl každý jiný. Prvnímu žádné pobídky nestačily, druhý je nepotřeboval. On taky každý je jiný, povahou, osobností, sebevědomím, obětavostí, empatii .. První se dětem začal věnovat až když jsme se rozešli. To už opravdu musel.

alice180
10. zář 2021

@mamanazhrouceni a co na to řekl ? Jako to úplně chápu, že se to v tobě takhle střídá.

zelenaesmolda
10. zář 2021

@adula000
a matku to snad bavi byt s ditetem 24/7?Rodice jsou snad oba ne?

prezdivka
10. zář 2021

Mně se teda zdá, že to moc řešíš. Ještě milionkrát se ti stane, že přijdeš domu “nenaladěná”,to k tomu patří, jsou lepší a horší dny. Neumim si představit, že bych dítě odložila a “snažila se to zpracovat”, na to nemám zkrátka čas. Chlap nepřebalí? Tak přebal ty. Jak se chová k těm dvěma dětem? Nejpíš s miminama udělá jenom nejnutnější a čeká, až to bude trochu parťák. Hele, já si třeba ani nepoležim :D Jestli si dítě ráno vezme, tak super, přebal a převlíkni a jdi si lehnout. Neuspí ho? Tak ho uspi ty a pak pošli chlapa na procházku s kočárem. Fakt se podle mě trápíš kvůli věcem, kvůli kterym netřeba.

mimco
10. zář 2021

@mamanazhrouceni hele, asi takhle, né každý chlap má chuť se bavit o pocitech a přikládat si dítě na holou kůži, resp. moc takových jich neznám. Možná trochu moc tlačíš na pilu a očekáváš nereálné věci. A taky mu možná už s tím maminkovstvím lezeš na nervy.
Chlapi navíc neumí číst myšlenky, pokud nedostanou jasný pokyn, není dobré očekávat, že danou věc udělají.

margriet
10. zář 2021

Myslím si, že hlavní problém je v tom, že ty něco očekáváš a předpokládáš, že to nějak bude. Většina chlapů na to miminkovské období moc není. Jasně. Existují výjimky. Pár jich znám. Většinu z filmů. Realita je taková, že chlapa ani nenapadne, že by měl mimino ráno přebalit nebo převléknout. (Úplně vidím ten mužský vnitřní hlas: “A proč jako? Plínka ještě úplně plná není, to vydrží. Převlíkat? Stejně si ublinkne/zašpiní se jídlem. Hm. Asi se pokakal. Máma je poblíž, tak proč to hrotit, stejně to mimino přebalí líp a rychleji než já. Jdu ji vzbudit.”) Další věc je, že mají kolikrát strach, aby mu neublížili (“Co když mu při oblíkání vykloubím rameno?”), případně prostě fakt neví, jak s tím nemluvícím stvořením komunikovat (“Už zase řve? Co chce? Hm. Nevím. Mámooooo?”). Bude líp. Kolem dvou let se to většinou zlomí a pro chlapa začne být ten jeho potomek největší kámoš… 😉

alice180
10. zář 2021

A to je přesně ono. Ono se to od nich vlastně neočekává a to, že nezvládnou vzít vlastní dítě je v pořádku. Až přijde máma do nemocnice,tak dítě dáme do decaku ?! Protože tatinek nemusí,protože na to není.

mimco
10. zář 2021

@alice180 to určitě ne, ale je to chlap a očekávat od něj, že se mu porodem spustí málem laktace a bude z něj zázrakem stvoření plné citů a pocitů, že mu vše automaticky dojde, je utopie.
Co se jim prostě polopaticky oznamovací větou neřekne prostě nevědí, neudělají. Neznamená to, že jsou debilní, znamená to, že ve vímku dostali jinou hormonální nálož a prostě není možné, aby jednali stejně jako žena.
Ale jo, taky jsem v mladším věku koukala jako puk, plakala, očekávala, pak předělávala, energií plýtvala a ono hovno. Chce to nabrat zkušenosti a smířit se a nechat ty chlapy taky trošku být chlapama.
Já dneska vím a mám 100% jistotu, že holky jsou se svým taťkou jako v ráji, a že po dovče s ním mají na hlavě dredy a přijedou malinko smradlavější je mi úplně šumák….
Tak hlavu vzhůru a klid, dítě povyroste a chlap se z něj potento👍

somalicats
10. zář 2021

@alice180 Muj ex ani muj soucasny manzel si peci o mimina nebyli jisti - kdyz jsem mela poprve nechat mimco tatinkovi na starost, vyzadal si pisemny manual. Proste chlapi, tem nema smysl neco naznacovat nebo ocekavat, ze maji intuici stejnou, jako my. Nemaji. Potrebuji presne instrukce, a pak tu peci zvladnou s prehledem (az na vyjimky 😄).

alice180
10. zář 2021

@mimco
@somalicats pokud vím psala, že s ním mluvila. Jako co potřebuje za manuál když se pokadi prebalim. Ne jako v tomhle si asi rozumět nebudeme. Nemusi si ho přikládat a myslím že ani od nich výše zmíněnou laktaci nikdo neočekává, ale postarat. Oblíknout proboha je problém. Na to nepotřebuje ženský hormony. Kdyz něco chci dělat naučím se udělám jako v každé činnosti. Kde není vůle není cesta a tim bych to asi ukončila. Vy nepřesvědčíte mne že je v pořádku že otec nemusí a já nepřesvědčim vás. 😊

mamanazhrouceni
autor
10. zář 2021

@katule1990 to máte fajn 🙂 ke mě a k synovi se chová jinak pěkně a jsme spolu šťastní 🙂.

mamanazhrouceni
autor
10. zář 2021

@mamanazhrouceni Všem moc děkuji za reakce, hodně mi pomohli a od každého sem si vzala něco. <3 snad to pomůže i dalším maminkám...

somalicats
10. zář 2021

@alice180 To ale chapes muj text sakra spatne. Ja nikde netvrdim, ze otec nemusi. Ale ze chlapi nejsou telepati a neumi cist nase myslenky, a primy pokyn, co maji udelat, je mnohem prinosnejsi. A ne, chlapa na prvni dobrou fakt nenapadne, ze je fajn koukat ditku do plinky casteji, nez ve chvili, kdy ma.mezi nohama ranec. Ano, nauci se to. Ale na zacatku to chce instrukce. Pokud je ignoruje, to je pak vec jina.

veroniqess
10. zář 2021

Já teda nesouhlasím s větami typu "někteří chlapi na mimina moc nejsou" apod. Jak jako nejsou? Nejsou na svoje děti? Jsou na ně, až když je to s nima zábava, nudu at si obstará matka? Nemaji potřebu se s vlastními dětmi pomazlit, nejsou schopni se sami od sebe postarat? Chápu, že tě to trápí a mě by to tedy trápilo taky!! Oukej, že nehladí břicho někdo v těhotenství, to ještě pochopím, ale že nechá svoje dítě ve špinavé plince, to teda opravdu ne.
Komunikovat, říkat narovinu, jak to cítíš a co ti vadí a co chceš. A jak už tu zaznělo, pravděpodobně to měl s předešlými dětmi stejně.

vikinkav
10. zář 2021

Mame dve deti (2 a 3 roky) a cekame treti, manzel je skvelej, ale na nektery veci fakt neni, stejne jako ja nejsem zase na jiny. Kdyz ho poprosim udela cokoliv, neexistuje ze bych prebalovala jen ja, ale taky se mi obcas stalo, ze jsem si prispala a deti byly stale v pyzamu a v nacucane pline. Proste se soustredi na jine veci. Na druhou stranu manzel stavi barak a ja taky nemam bunky a kapacitu na to, abych mu pomahala, at fyzicky nebo s nejakym planovanim. Proste nemam, nebavi me to a nerozumim tomu, a bude to misto kde budeme vsichni bydlet nasledujici desetileti, je to dulezita cast naseho zivota, a nechavam to na nem. Myslim ze nejhorsi jsou nase vlastni ocekavani, to nam akorat kazi naladu. A nemyslim si, ze je spatne, kdyz je to doma rozdelene podle schopnosti a moznosti clenu rodiny. Pokud se tedy ani jeden neflaka a kazdy dela co muze. Spis si srovnej v sobe proc te to tak trapi? Bojis se ze vas nema rad, ze odejde a najde si treba dalsi rodinu? Ze je nezodpovednej? Proc si myslis, ze by se mel chovat urcitym zpusobem? Ohledne pece o detatko, pokud to chces rozdelit mezi vas, tak mu to jasne rekni co ocekavas, dej mu instrukce, dohodnete se a drzte se toho. Nevim, to jsou jen takove napady…

aselluska
10. zář 2021

@ejmate co si budem. To m někdy nevíme taky 😅 jej to za nás nikdo jiný neudělá 😅

ejmate
11. zář 2021

@aselluska přesně tak 🤣 Chlapi nás prostě mají jako takovou berličku/pojistku, že ty mimina obstaráme 😅

lida9
12. zář 2021

jeje ty mas darecek teda... no tak kdyz dela nechapaveho, tak proste dostane prikaz... jakoze te vzbudi, ze je maly po×rany? to by dostal cocku, je tata, tak at se stara se vsim vsudy... hold si budes muset dupnout, rict jasne, ze ho proste prebali a tecka... jinak nemusi byt obed, vyprane pradlo atd... cekat, ze ty budes delat ted ty neprijemne veci a on se zapoji az bude syn hrat fotbal!?