Kde proběhne vítání občánků při trvalém pobytu jinde?

kristynatlusta
7. čer 2025

Ahoj čekáme své první miminko na říjen a celkem mně zajímá, jak a kde řešit vítání občánků, pokud já i partner máme hlášený trvalý pobyt na radnici v Liberci, ale bydlíme v Jablonci nad Nisou Vrkoslavice - rodit budu v Jablonci. V jakém městě v takovém případě vítání občánků proběhne? Děkuji za rady

fouskovi
7. čer 2025

@kristynatlusta tam kde je trvalý pobyt

jajulin
7. čer 2025

Miminko bude mít po narození automaticky trvalé bydliště stejné jako ty, takže bude občan Liberce. Jen dodám, že každé město nebo obec si vítání občánků řeší po svém, někde to ani nemusí probíhat.

veronicka89
7. čer 2025

Nikoho nezajima, ze bydlis jinde ,nez kde mas trvaly pobyt 😅...

hojda
7. čer 2025

Podle trvalého pobytu.

kristynatlusta
autor
8. čer 2025

@hojda já jsem slyšela že podle místa, kde žijí rodiče / podle místa kde se narodí dítě

hojda
8. čer 2025

@kristynatlusta Dítě se mi narodila v jiném kraji než bydlíme a jinde, než jsem měla trvalou adresu. Jsou to 3 různé kraje a pozvánka na vítání přišla na adresu trvalého pobytu.😀

fouskovi
9. čer 2025

@kristynatlusta tak to opravdu není

angelinie
9. čer 2025

@kristynatlusta Ahoj, nám přišla pozvánka k vítání z místa trvalého pobytu, ale protože už jsme bydleli jinde, tak jsme se přihlásili k vítání i tam, tak nakonec mělo naše dítě vítání dvakrát 😎 na každém byla jedna babička, takže to bylo fajn ☺️

hanka_12345
9. čer 2025

logicky tam kde mas trvaly pobyt. V Jablonci prece nevi ze se tam pristehovali novi lide. A liberecke radnici prijde info z matriky ze maji noveho obcana . Na to konto si vas pozvou, pokud tohle poradaji 🙂

michaela666
9. čer 2025

Souhlas s ostatními, tam kde máte trvalé bydliště.

Mě třeba překvapilo, že u nás si musíš vyplnit formulář a prakticky se na to vítání občánků přihlásit. Nedělají to automaticky pro všechny narozené děti, ale jen pro ty co jsou přihlášené. Zjistila jsem to pozdě, takže jsme na žádném nebyli a zvládli jsme to bez fotky v kolébce.

krtikkrtovaty
10. čer 2025

@michaela666 To je kvůli GDPR, správně by nikde neměli jmenovitě zvát, ale jen informovat, že máte možnost se účastnit a můžete se nahlásit.
U nás třeba dává matrika při předání rodného listu informační lísteček.

hanka_12345
10. čer 2025

@krtikkrtovaty tak u nas prijde pozvanka do schranky a mas potvrdit jestli se zucastnis 🙂

erchia
10. čer 2025

Většina byla řečena výše, že se to váže k trvalému pobytu.
Za nás si dovolím doplnit, že u nás se to týká výhradně dětí do jednoho roku, což má logiku, ale lepší si to pohlídat, my to stihli dva týdny před synovýma prvníma narozkama :D Začínali jsme později s očkováním, tak jsme přihlášku dávali, až když měl po prvním očkování, prostě z mojí opatrnosti 🙂 Od podání přihlášky po samotné vítání uběhly asi tři, čtyři měsíce.
A k tomu se váže druhé sdělení, že u nás se taky musíme přihlásit, pozvánka přijde, až když podáme právě přihlášku, kterou jsme si vyzvedli na matrice v místě trvalého pobytu.
Jinak za mě je to hezká tradice a jsem ráda, že jsme to stihli ;)
A neteř tedy taky byla už skoro roční, když měla vítání občánků 🙂 Bydlí tedy jinde, než my.

michaela666
11. čer 2025

@hanka_12345 To je super. U nás žádné upozornění/ lístek/ pozvánka neexistuje. Prostě máš vědět, že něco takového existuje a jít si vyplnit formulář nebo máš smůlu.

hanka_12345
11. čer 2025

@michaela666 jenze my jsme malicka obec kdy vitaji treba 5 deti. To je asi pro ne jednoduche nez to rozvazet 30 detem tak to udelali takhle vstricne

krtikkrtovaty
11. čer 2025

@hanka_12345 Oficiálně je to porušení GDPR. 😁

hanka_12345
11. čer 2025

@krtikkrtovaty co je na tom porusovani? nikde verejne nepisou seznam.

jajulin
11. čer 2025

@krtikkrtovaty Taky nechápu, kde je jaké porušení GDPR. U nás matrikářka pošle v obálce rodičům všech nově narozených dětí jmenovitou pozvánku. Rodiče se pak matrikářce ozvou, jestli chtějí přijít. Co tedy matrikářka porušuje?

hanka_12345
Autor odpověď smazal
Zobraz
krtikkrtovaty
13. čer 2025

Jelikož matrika je státní správa nesmí předávat údaje o narozených dětech obci - samosprávě... V tom je to porušení.

krtikkrtovaty
13. čer 2025

Úplně stejně tak by neměl mít např. starosta informaci o životních jubilejích u seniorů obyvatel obcí. Jak třeba chodí na malých obcích přát, taktéž by pouze měla být někde veřejná informace, že obec toto pořádá a pokud má rodina seniora zájem, ať se ozve.

jajulin
13. čer 2025

@krtikkrtovaty my jsme město se 3 tis. obyvateli a všechno zařizuje matrikářka. Starosta je až pak na slavnosti a jiní pracovníci města v tom nejsou nijak zainteresovaní. Takže zdaleka ne vždy je jmenovitá pozvánka porušením GDPR. 😉

krtikkrtovaty
13. čer 2025

@jajulin ale tam nejde jmenovitě o starostu (u těch malých obcí, tam se všichni většinou i znají)... Ale o to propojení soukromých údajů mezi státní správou a samosprávou. To je proti zákonu.

jajulin
13. čer 2025

@krtikkrtovaty já asi nechápu, jak se propojují soukromé údaje se samosprávou, když vše organizuje 1 člověk- matrikářka.