S kým trávit Štědrý den? V úzkém kruhu nebo se širší rodinou?

magdanaty
21. lis 2018

Blíží se Vánoce a já stále přemýšlím, s kým strávit Štědrý večer. Tak by mě zajímalo, jak byste na mém místě řešili vy🙂
Vždycky jsem zastávala názor, že Štědrý večer chci trávit v nejúžším kruhu (já, partner, příp. děti) a ty další vánoční dny s širší rodinou. Dokud jsem byla sama, byla jsem vždy na Štědrý den s rodiči. Pak jsem potkala manžela, sestěhovali jsme se a první Vánoce trávili spolu. Další rok už i s dcerou...letos máme před rozvodem, dceru mám u sebe já (schválně nepíšu v péči, protože ještě nemáme řádné rozhodnutí soudu, jen předběžné opatření a do Vánoc se toho moc nezmění). Tak přemýšlím, zda si udělat Štědrý večer jen s dcerou, nebo ho trávit u mých rodičů. Dcera je miluje, jejich společnost vždy vítá...ale já bych jí chtěla udělat Vánoce podle sebe, pro ní...když budeme u našich, tak to sice bude fajn, ale nic nebude tak, jak bych to dceři udělala sama..oni třeba nikdy nemají svítící stromeček, jen přírodní, bez světýlek...například🙂 na jednu stranu mi přijde divné být s dcerou na Štědrý večer sama, na druhou, mám pocit, jako bych ji o něco ochuzovala..ale když budeme u našich, tak mi to taky přijde zvláštní, vždycky jsem prostě měla pocit, že člověk má být na Štědrý den doma, a ne lítat po návštěvách...dceři jsou 2 roky🙂 takže moc rozumu z toho ještě nemá..tak ted babo rad🙂

zuzousinek
22. lis 2018

Poslechni své srdce 😊 a jednou budeš vzpomínat na jedinečný Štědrý večer s holčičkou. Udělala bych to tak. K rodičům můžete na Boží hod třeba.

vineta
22. lis 2018

@magdanaty A nemůžeš pozvat rodiče k sobě? Bylo by to podle tebe a ve více lidech určitě i o fous veselejší...

ange_de_la_morte
22. lis 2018

Rozhodni se podle toho jak to cítíš .... mi nevadí trávit Štědrý den v širší rodině ( každý druhý rok jsme u mojeho taťky v počtu asi 10 lidí a je to vždy super) ... jinak pokud u rodičů jde jen o ty ,,praktické záležitosti,, tak se s nimi zkus domluvit aby třeba dali světýlky na stromeček apod.

kittyy17
22. lis 2018

Jestli chceš udělat Štědrý večer pro dcerku, tak pozvi tatínka....

janaaanna
22. lis 2018

@magdanaty souhlasim s kitty - nasi byli take rozvedeni, ale na Vanoce a narozeniny jsme byli vzdycky vsichni a rada na to vzpominam. A vazim si obou, ze to pro nas delali!

ejmate
22. lis 2018

@magdanaty A co kdyby Vaši přijeli k Vám? Byli byste všichni spolu a zároveň bys to mohla udělat podle svého 😉 A asi bych řekla i manželovi, pořád je to táta dcerky a určitě by byla ráda, kdyby tam byl taky.

normalnimatka
22. lis 2018

prostě jak chceš to udělej🙂 na tvým místě bych asi udělala kompromis.
já bych naopak asi měla pocit, že ji o něco ochuzuju, kdybych byla s ní jen já. mně by to přišlo zvláštní, ale když ti to přijde v pohodě, proč ne.

zároveň nikdo netvrdí, že nejde mít třeba dva stromečky🙂 jeden vašich, druhej váš se světýlkama. taky můžeš rodiče poprosit, aby ty vánoce byly tak trochu pro ni - myslim si, že by nemuseli bejt proti, vždyt vánoce jsou hodně o dětech🙂 tak byste mohli pár věcí jí takhle přizpůsobit, abys byla spokojená.
nebo rodiče pozvat k vám. to taky není špatná možnost🙂 otázka je, jestli by byli ochotní🙂

normalnimatka
22. lis 2018

a možnost s tátou taky není špatná. chápu, že vztahy nemáte ideální, ale pokud nemáte nový partnery a snesete se, mohly byste to zkusit. a klidně pozvat i ty rodiče, at se to rozmělní🙂

magdanaty
autor
22. lis 2018

Ahoj holky, díky za nazory. Pozvat tatínka, to by byla pro dceru ideální situace. Bohužel to není možné, jsme od sebe teprve několik měsíců, odešla jsem z důvodu domaciho násilí a dceru si predavame za asistence v jedné organizaci, jelikož tatínek byl agresivní a hrubý i při předávání. Takže trávit Vánoce společně je utopie.
Rodiče by k nám na Štědrý den určitě nechtěli, bývá u nich babicka a jsou dost konzervativní, vím na 100%, že nechtějí své zvyky měnit. Jediná možnost být u nich a opravdu ten stromek atd přizpůsobit.. ale prostě nevím.. u nich to je fajn, ale není to doma..

ejmate
22. lis 2018

@magdanaty No tak to vážně není ideální. A co kdybys na štědrý den jela k rodičům, ale pár dárků nechala doma a rozbalili jste si je s dcerou druhý den spolu sami?

bayt
22. lis 2018

@magdanaty Přijde mi zvláštní trávit svátky o samotě, když můžete být s rodinou. Nejsou svátky časem, kdy by se měli právě lidi setkávat?? A teda argument, že nebude mít u rodičů svítící stromeček - tak kdybys rodiče poprosila, že se to dceři líbí, asi by s tím neměl problém ne? Hádám ale, že pro dceru bude lepší být mezi spoustou lidí, co ji mají rádi, než otázka, jestli bude nebo nebude svítit stromeček.

priefi
22. lis 2018

@magdanaty jestli jen uvazujes nad tim, co je lepsi pro dcerku, tak zustante doma a udelej vse podle sebe. Pokud nechces byt sama jen s dcerkou, tak jdi k rodicum.

gruyerre
22. lis 2018

@magdanaty mně přijde smutné trávit Vánoce jen ve dvou. Pro dceru by dle mě bylo lepší, abyste byli s prarodiči.

normalnimatka
22. lis 2018

taky mi to přijde lepší pro dceru - i dkyž ona si to ještě nebude úplně moc vědomá, ale přijde mi to lepší i pro dospělý🙂 mě osobně bavěj vánoce s dětma mnohem víc. mezi dospělejma tam chybí trošku to kouzlo, na který reagujou viditelně hlavně děti🙂 i když píšeš, že jsou rodiče konzervativní...tak sama je znáš, že dcerku maj rádi, tak by to mohlo bejt náhodou fajn🙂

ivular
22. lis 2018

Já bych trávila Vánoce s rodiči ráda, nicméně všude jsou poměry jiné..
Chtěla jsem ale napsat, že když byly synovi 3 roky, trávili jsme Vánoce sami jen my dva. Předem mi z toho sice bylo úzko, že jsme dopadli takto, ale nakonec to byly moc příjemné a v naprosté pohodičce prožité Vánoce, na které vzpomínám moc ráda.

beata.n
22. lis 2018

Kdyz jsem byla prvni rok sama s detmi, udelali jsme si Vanoce podle nas a bylo to super, moc rada na to vzpominam.Zadny stres, honky, proste klid. Udelej to podle toho, jak to citis, to je vzdy nejlepsi rozhodnuti. Take do me sila rodina, co to bude pro me a deti za Vanoce, kdyz budeme sami a nakonec byly to ty nejlepsi.

abekara
22. lis 2018

My máme štědrý večer třikrát - sami, s mou rodinou, s manželovou rodinou. Vždy slavnostně, s obědem/večeří, se stromečkem, s dárečky (u těch je fajn, že jich aspoň není tolik najednou). Je to fajn 🙂

kittyy17
22. lis 2018

@magdanaty tak to s tím tatínkem mě mrzí. Zůstaň doma, vykašli se na gruntovani a dělejte spolu jen blbiny 😉

mrav
22. lis 2018

Ahoj. Nevím, jestli by Vánoce jen ve dvou nebyly smutné. Já jsem byl v podobné situaci - i když s jiným scénářem loni a jeli jsme k mým rodičům. A letos pojedem taky. Taky měla loni dcera dva roky. Myslím si, že rodiče rádi pomohou...

linee
22. lis 2018

Moznosti je tu nekolik. Mne napadla jeste jedna - udelejte si hezky Stedry vecer (jako odpoledne) jenom s dcerkou u sebe doma podle sebe a pak se na uplny vecer presunte k prarodicum. A nebo pozvi rodice k sobe. A nebo Stedry vecer opravdu jenom doma a druhy den na obed k tvym rodicum. A jeste dulezita vec - nebude chtit byt s malou i (ex) manzel? Nevim, jestli mate klidny rozvod a nebo ne, protoze pak se muze stat, ze bude chtit na Stedry vecer s malou on...a nebo pokud jde kompromis, tak jenom na jedlo a rozbaleni darku s manzelem a pak treba jenom ty s dcerkou k vasim, abys nezustala sama.
Kazdopadne si to udelej jen a jen podle sebe (a dcerky).

janaaanna
22. lis 2018

@magdanaty tak to me s manzelem mrzi! Udelejte si to, jak to citite, kde vam bude lepe.

bervidova
22. lis 2018

Naši se rozvedli hooodně dávno,takže jsem byla na Štědrý den s mamkou dobrých dvacet let a nikdy mi to nepřišlo nijak divné,prostě my jsme byly nejužší rodina, tak jsme trávily Štedrý den spolu. První asi 4 roky si mě táta bral hned 25.12. a měla jsem Štědrý den s ním- no,pak se seznámil a nová paní mu to rychle zatrhla. Štědrý den s mamkou pro mě nebyl ničím ochuzený, neměly jsme žádnou potřebu někoho zvát, nebo se někam přesouvat.

izz76
23. lis 2018

@magdanaty Podle mě vůbec není divné strávit Štědrý den sama s dcerou, pokud to tak cítíš, nebude ti smutno, nebude ti líto, že jste jen dvě.... Já osobně, jsem samostatný člověk, ráda si dělám věci po svém a vůbec by mi tato situace nevadila.. Taky jsem pár let, žila jen sama s dcerou a co mi dve si všechno užily, kolik krásných chvil..

dzogobela
23. lis 2018

Ja jsem taky zvykla, ze Stedry vecer je jen rodice a deti. A pak dalsi dny babicky a dedove. 🙂 ale ve vasem pripade bych asi vahala a asi spis jela k rodicum. Spis bych resila, ze az dcera pujde spat, tak mi bude hrozne smutno...i kdyz, pokud ti manzel fyzicky ublizoval, tak je ti ted vlastne spis lip nez driv. Udelej to, jak to citis, dcera si to uzije tak jako tak 🙂