Vánoce s ročním dítětem, jak u vás vypadaly?

smallinka
12. říj 2015

Otázka spíše ze zvědavosti, jak u Vás vypadal Štědrý den s ročním prckem. My máme dvě roční zlatíčka a tak nějak představu asi mám, ale tak pro inspiraci by mě zajímal Váš den. Jak jste to měli s večeří, co jedli prckové? Kdy jste večeřeli.... Kde jste měli stromeček? Na zemi? Já vážně uvažuji, že ho dám na skříň 😀 pač holky jsou všude a na všechno právě sahají. Už stojíme, do Vánoc budeme zřejmě chodit, tak aby bylo i o Vánocích bezpečno 🙂 Děkuji za Vaše zkušenosti 🙂

anetka1701
12. říj 2015

Stromek na stolečku (a nevydržel douho) k večeři salát bez majolky a vařené maso :o) Bylo to prima, jen jí obal bavil víc jak obsah :oD

billi
12. říj 2015

Prvnimu bylo na Vanoce 13 mesicu, stromek byl na zemi a pochopil, ze ne. K jidlu mel bramborovou kasi a dusene maso. Druhemu bude 17 mesicu, stromek bude v ohradce, nebo na 2 tydny zamknu obyvak a k jidlu bude mit br.kasi a dusene maso.
Veceri bude mit po darkach, aby mu to nenarusilo rezim.

xcere100
12. říj 2015

Staršímu bylo na Vánoce 13 měsíců, stromeček jsme měli na menším stolku, klasika den, akorát jsme mu udělali obídek, a k večeři měl br. kaši a lososa. Byl moc hodný, chodil opatrně okolo stromku, byo to super.
Mladší bylo loni na Vánoce 9 měsíců, stromek jsme měli na zemi (to by nevadilo až na fakt, že se postavila pro ozdobu a rozkousla ji) . A den jsme jí udělali jako staršímu s večeří s br. kaší a lososem.
Byly to super krásné Vánoce a těším se na letošní 🙂

kacikaci
12. říj 2015

Kluci měli druhé vánoce, když jim byl rok a půl..k večeři měli přírodní řízek s br. kaší, ale sápali se po klasickém salátu 😀 a večeřeli jsme jako každý rok před šestou hodinou, spát šli tuším až v deset, prostě jsme to nechali tak, jak jsme zvyklí a zvládli to v pohodě..
stromek jsme měli klasicky na zemi, a v pohodě, chodili k němu, sahali i na ozdobičky, ale věděli, že musí být opatrní, rozbili snad jen jednu ozdobu, stromek neshodili..dárky si rozbalovali sami a moc je to bavilo 😉 zapalovali si i prskavky..

iveta93
12. říj 2015

Tak jelikož já budu mít na Vánoce teprve měsíční holčičku tak nepředpokládám že by tyhle byli nějak zábavné a zkušenosti taky nemám. Jen k tomu stromečku já ho tedy u špičky přivážu vlascem ke stropu kde máme háček, případně k hřebíku ve zdi - je to opatření proti zvířectvu a funguje nejlépe. Ikdyž na něj skočila kočka tak popadalo pár ozdob, ale stromeček na nikoho nespadl. 😉 A nejde to ani vidět. 🙂

nov777
12. říj 2015

Ja budu za drsnou 😉 Kluci se narodili v lednu, takze prvni vanoce meli kratce pred prvnimi narozeninami. Stromek jsme meli normalne na zemi, nic se nestalo, pochopili, ze se na nej nesaha. K veceri meli kureci rizek a bramborovou kasi. Vecere v pet vecer, po rozbalovani darku, vykoupat, do pyzama a tulit se na gauc do obyvaku.

sunshine125
12. říj 2015

stromek na komodě, k večeři obdoba bramborového salátu jen bez nakládané zeleniny, tu nahradila vařená a majolku bílý jogurt k tomu filé a kuřecí vývar. Hlavně co nejbarevněji zabalit dárky, v tom věku jí bylo nějak jedno co dostala, největší radost měla z mojí staré peněženky plné neplatných karet a různých papírků :D u toho vydržela dlouho. Hodila jsem jí k dárkům i pár plastových koulí ze stromečku :D z těch měla taky velkou radost.

mandala
13. říj 2015

Stromek určitě někam výš a my ještě přivázali ke stropu, aby nemohl spadnout, náš raubíř by to určitě nepochopil, že nesmí sahat. K večeři měl vyjímečně smaženou rybu na másle a bramborovou kaši. Jinak co se týký dárků, největší sranda byla, jak malej cupoval všechny balící papíry, jeho dárky ho jaksi ani nezajímaly. Ostatní jsme měli stejné, jak už jsme měli zažité. 🙂

smallinka
autor
13. říj 2015

Moc děkuji všem za příspěvky ! No taky se na to moc těším... 😉 Loni nám byly teprve 3 měsíce, takže jsme s dvojčátky ani moc neměli žádný štědrý den, s manželem jsme místo večeře dali oběd a tak....Samozřejmě Vánoce to byly krásné!!! 😵 Letos to bude jiné 🙂 Tak to vidím taky na stromek raději na skřínce, protože holky teda chápou, že něco nesmí ale zatím si z toho tak nějak dělají srandu 😀 K večeři losos nebo to filé a bramborová kaše.....dárečky samo 😉 Děkuji všem a přeji už teď hezké Vánoce 🙂

ninive211
13. říj 2015

Nás to letos taky čeká...Loni měla malá 2,5 měsíce, letos bude mít 14 měsíců a už bude lítat jako ďas (chodit samostatně začíná už teď). Stromeček budeme mít na stolečku a hned ze začátku jí budeme muset důrazně vysvětlit, že stromeček se nahazuje a za baňky se netahá (baňky teda preventivně dám všechny trošku výš a dolů spíš jen nějaký kokina. K večeři míváme poslední roky br.salát a pečeného lososa, tak kousek lososa jí možná zkusím a asi bramborovou kaši. No a určitě všechno hezky barevně zabalíme a namašlíme...to bude zábava s balícím papírem! Na tyto Vánoce se fakt těším! Loni z toho ještě neměla rozum (to tedy nebude mít úplně ani teď, ale už vidím ty rozzářený očička 🙂)

japona
13. říj 2015

@smallinka Stromek na zemi. Mensi nez obvykle zato v betonovym stojanu na trimetrovy slunečník, aby se opravdu nedal prevrhnout🙂 (na stolek jsem se bála, že kdyby ho náhodou strhli, tak by je strom a stojan zranil vic než na zemi..). Svetla ledky (nizke napeti), sklenene koulicky nahrazeny plastovými..
K jídlu bramborový salát bez majonézy nebo brambory a lososa ode me.
Jo a určite to neprehanet s dárky. Rozbalí jeden a na další už nedojde. Barevný papír má největší úspěch🙂

soleilll
13. říj 2015

@smallinka Stromek na zemi - syn (tehdy 11 měsíců) sám nechodil, jen podél nábytku a hlavně lezl po čtyřech (jako blesk) a nebyl problém ho uhlídat. Samozřejmě se mu líbily velké ozdoby ve spodních patrech, kde viděl svůj odraz, ale stačilo ho občas vzít do náruče a všechny ozdoby mu ukázat a popsat, čím jsem uspokojila jeho zvědavost. Mám všechny ozdoby skleněné. Jednu malinkou rozmáčkl v dlani poté, co jsem mu ji dala do ruky (moje blbost), ale naštěstí se to obešlo bez následků (teda ne pro tu baňku).
Na jídlo měl hovězí vývar s knedlíčky, kousek lososa na másle, jako my (snědl tak jedno sousto masa) a místo salátu bramborovou kaši.
Byla to pohoda - šel brzo spát a my měli klidnej večer. O rok později to už bylo horší. 😀

medakote
13. říj 2015

Máme letního prcka, na druhé vánoce mu bylo rok a půl. Stromeček jsme neměli (pidi garsonka), na štědrý den jsme byli u rodičů, večeřeli jsme krátce před šestou, k večeři dostal upravenou verzi br. salátu (brambory a vařená zelenina se lžící bílého jogurtu) - aby měl salát jako my a neloudil náš- a kousíček rybího masa. Stromeček byl na zemi, na ten jeden večer se uhlídal, nic nespadlo. Jinak teď po přestěhování máme stromek na stole a plánuju to tak i příští rok, kdy bude rok našemu druhému.
Osobně bych teď pro první rok dala stromek tak, aby nedosáhli nebo ho alespoň připevnila, aby ho nemohli shodit a vyvarovala se ozdob, o které nechceš přijít 😉 raději ne skleněné.
Jinak u malého měli na strmečku největší úspěch světýlka a u dárků ho moc bavilo rozbalovat a cupovat papír 🙂

kocour1
13. říj 2015

Ahoj, já mám dceru narozenou 26.12. Na Vánoce už obstojně chodila. Rozdávala dárky (byla schopná donést dárek tomu, komu jsem řekla), pak si rozbalovala svoje dárky, evidentně jí zajímaly. Nakonec měl největší úspěch dětský mobilní telefon, se kterým si hrála do večera🙂...
Stromek jsme měli na zemi, velký a živý. Jen jsem kvůli ní koupila v Tescu plastové vánoční ozdoby, které používáme dodnes (sama už je věší). U večeře seděla s námi a jedla kousky kapra, šunku z předkrmu. Nyní mám začátkem ledna narozeného syna, takže mu bude také rok. Chodit možná bude také, ale když ho tak pozoruji, tak si nejsem jistá, zda bude už tak šikovný, aby rozdával dárky (nejspíš ho k tomu stejně starší sestra ani nepustí🙂 ) a vůbec mám takový pocit, že je jiný a že je to prostě pořád více mimino - no holt chlap🙂)...ale už se také těším jaké to bude s dvěma dětmi🙂

maroussia
31. říj 2015

Dcera je 23.12., takže byla taky o prvních (teoreticky druhých) Vánocích roční 🙂 Stromek jsme měli na zemi (i když si to moc nepamatuji), ale byl malý, ozdoby máme plastové, ani ji moc nezajímal, k večeři měla klasicky Sunar (ale my jeli dlouho dětskou stravu), možná jsme jí dali žmoulat kousek suchého cukroví. Dárky dobrý, nejvíc ji zajímal papír 🙂
Synovi bylo loni na Vánoce osm měsíců a prospal to :D

michaela_2
31. říj 2015

@smallinka Dcera je 28. prosince, takže na první Vánoce byla téměř přesně roční 🙂. Bylo to naprosto v pohodě. Stromek jsme měli obrovský, takže se na něj spíš zvědavě dívala ( samotnou jsem jí u něj tedy nenechávala), ale nikdy se nepokusila nějak jej tahat.
Večeřeli jsme normálně okolo 18h, Adrianka měla bramborovou kaši s přírodním řízkem. Po rozbalení dárečků doma ( největší úspěch mělo právě to rozbalování! 😀 ), jsme ještě šli k manželovým rodičům - bydlí o dům dál, kde se sešla všechna vnoučata a společně si vánočně zařádila 🙂.
Syn je 5. listopadu, takže první Vánoce prospinkal, druhé prolítal - jako každý večer 🙂. Večeřel to samé, co v roce Adrianka. Na stromek ale šplhal, je to drak, takže jsme jej pak měli u nás v ložnici a zavírali dveře.

luj_89
31. říj 2015

Můžu se zeptat, proč jste skoro žádná nedávala dětem bramborový salát?

smallinka
autor
31. říj 2015

@luj_89 tak dítě by ten salát mohlo až na tu majónezu, pokud nahrazujete bílým jogurtem, tak by ten salát mohlo. Ikdyž teda já tam dávám sterilizovanou zeleninu a to bych ročnímu dítěti taky nedala. Ale jedovaté to samozřejmě není.

jamia
31. říj 2015

@luj_89 Je otázka, jestli ročnímu dítěti bude bramborový salát vůbec chutnat. Ale některé matky to hodně hrotí, schválně si tu najdi diskuzi, jestli může dítě ochutnat k 1. narozeninám dort. Nejsem zastáncem cpaní dítěte nesmysly, ale v roce mu výjimečné trochu nezdravého jídla neuškodí. Naše malá rozhodně dostane ochutnat salát, stejně jako místo narozeninového dortu nedostala tvaroh s glukopurem.

sunshine125
31. říj 2015

@luj_89 davala,ale ne z nakladane zeleniny,ale z varene a misto majolky jogurt. Takova zdravejsi verze.

smallinka
autor
31. říj 2015

Tak to je na každém. K narozeninám jsem dělala dětský dort (žádný glukopur, ale výborý dětský dort, po kterém se holčičky jenom oblizovaly) a mohly sníst kolik chtějí a to bez toho aniž by jim bylo těžko (což by jim bylo z tučného máslového krému, marcipánu, či ostatním sladkostí).... majonéza v bram. salátě je pro dítě projímadlo (ostatní i pro mě).....je to opravdu na každém. Je mi jedno jestli to ochutná jednou do roka....stejně mu to pravděpodobně dobře neudělá...i mě je z toho těžko....moje dítě ani není zvyklé na takový věci. Tak proč mu tu neposunout na další vánoce? že jo.... S jogurtem je salátek taky dobrý, nebo si může dát bram. kaši s máslem....dítěti je to uplně fuk, to jenom my řešíme 😀

sunshine125
31. říj 2015

Dort jsem delala z bebe susenek s tvarohem oslazenym medem a prolozena patra ovocem. Jo a polity teda cokoladou ale jen slabe 🙂 to jen pro inspiraci

saaralota
31. říj 2015

U nás první vánoce v půl roce, syn ani nelezl, takže stromek v pohodě 🙂 Rozbalovali jsem jeho dárky před večeří, pak jsme večeřeli (on mlíko...), pak jsem koupala, uspávala a vrátila se k rodině dorozbalit dárky (slavíme v širší rodině). Druhé vánoce v roce a půl - stromek jsme riskli na zemi a kupodivu v pohodě, moc na něj nesahal, asi mu vadilo, že jehličí píchá... k večeři měl "řízek" ale bez trojobalu, přírodní, podušený na másle a salát s jogurtem místo majonézy (dáváme jen vařené brambory a kořenovou zeleninu, takže dietka 🙂). Jinak program dne jsme měli v podstatě standartní, jen s pauzou na spaní po obědě. U nás ráno zdobíme stromek, pak přijdou naši na oběd (polívku), odpoledne na procházku do lesa a na návštěvu k příbuzným. Večeři jsme udělali dřív, syn rozbaloval před večeří, my po večeři. Vydržel asi do osmi, pak jsem ho dala spát a vrátila se k ostatním.

saaralota
31. říj 2015

@sunshine125 my děláme místo dortu takový ten "studený" - piškoty, kysaná smetana s jogurtem, někdy tvaroh a ovoce. Měli jsme ho i jako svatební 🙂. Já nesnáším v dortech krémy, je mi z nich špatně...a na tomhle si smlsneme všichni 🙂.

sunshine125
31. říj 2015

@saaralota prave ten jsem myslela, studenej 😀 jen z bebe,tvarohu a cerstvim nebo kompotovanym ovocem.

luj_89
31. říj 2015

@smallinka
@jamia
@sunshine125
Tak v tom případě je to spíš druhem salátu, tak nevim, proč se tomu všichni tak vyhýbají 😉. Asi to fakt někdo řeší až moc. My teda děláme salát bez majonézy i jogurtu a z čerstvý zeleniny krom kyselé okurky.

sunshine125
31. říj 2015

@luj_89 ja ho delam zasadne silene nezdravej,s celou pixli majonezy,ale rocnimu diteti bych to nedala ani omylem. I ve 2letech mela ten "dietni" : varene brambory,mrkev,kousek vajicka,malickej kousicek kys. Okurky,ale fakt malej jen na ochuceni,kvalitnejsi malej kousek junioru nebo tak neco a jogurt.

ninive211
31. říj 2015

Já bych tu zdravou verzi salátu klidně i zkusila dát (před okořeněním), otázkou je, jestli by mi to malá vůbec jedla. Nejspíš dostane klasicky brambor s mrkvičkou (asi jí oddělám právě od přípravy salátu kousek a pak dodělám salát dle nás...jinak letos budu dělat salát úplně poprvé, doteď jsme trávili Štědrý den u tchyně a vařila ona, předtím jsem ještě bydlela u našich a vařila mamka. Teoreticky vím,jak na to, prakticky to pro mě ale bude premiéra 🙂)

petrasipkova1
31. říj 2015

@luj_89 muzu se jenom pro zajimavost zeptat cim tedy ten br salat spojujete kdyz ne majolkou ani joguertem? Jaky mate recept? Diky za inspiraci.

maroussia
31. říj 2015

@luj_89 Přišlo mi to zbytečné - jak říkám, naše měla mlíko :D