"Zdravé" vánoční dárky

daasqua
25. lis 2017

Ahoj holky, přemýšlím nad vánočními dárky a napadlo mě blízké podarovat dárky, které budou prospěšné pro zdraví a budou třeba nějak netradiční. Manžel má rád zdravý životní styl (bylinky, vitamíny, zdravé a třeba netradiční potraviny, různé techniky...) a tchánovci víceméně také. Má toho hodně nastudováno a hodně toho už asi i provozujeme (sušička, čaje, zdravé potraviny, domácí výroba třeba moštů, griotky, kosmetiky a dalších věcí...), takže by to chtělo něco možná neotřelého. Neobdarovávala jste některá své blízké něčím nevšedním a zdravým, co mělo dobrý ohlas? Díky moc.

journals
25. lis 2017

Není to nevšední, ale já zrovna dneska objednala různé druhy Mixitu pro kamarády a širší rodinu. Pěkně to vypadá, cena pěkná, můžeš si to namíchat podle chutí, vybrat obal, sama pojmenovat. No nechala jsem tam dneska pár tisíc. Ale vyřešila většinu "malých" dárků...Objednala jsem oříšky, ovoce a mix. Myslím, že to potěší.

78marcela
25. lis 2017

@journals ja vcera taky. Sice v mensi mire, jen za 1200,- kc..premiera, tak jsem zvedava.

daasqua
autor
25. lis 2017

Jo, Mixit je fajn, my si doma taky někdy mixujeme müsli (manžel má celou jednu polici narvanou svými oříšky, pohankovou lámankou, semínky, sušeným ovocem a jinou drobotinou). Někdy bych to měla zkusit opražit třeba s medem nebo sirupem.
Já třeba dneska našla pro mě novinku - kombuchu, tak přemýšlím nad ní. Ale třeba se objeví ještě něco dalšího zajímavého... přece jen s kombuchou je asi někdy dost práce, zvlášť ji udržet... Navíc teď ani kofein nemůžu v těhotenství.

journals
25. lis 2017

@78marcela Já už od nich objednávala, ale pravda, vždy jako dárek. Müsli si doma mícháme sami, manžel je dost náročný, takže to není tak jednoduché. Ale jako dárek je to myslím pěkné a nikoho to neurazí.

hani1234
25. lis 2017

@daasqua Taky mě napadl mixit .
Nic dalšího mě nenapadá . Nějakou knížku se zdravým recepty ? Fit recepty ? Poukaz do restaurace s raw stravou ?? Kurz zdravé vaření atd ??

78marcela
25. lis 2017

@journals u nas to nikdo moc neni. Susene plody a orisky ano, müsli jen obcas ja. Mam rada z Lidlu. Ted tedy zkusim mixit.

mary.jane
25. lis 2017

@daasqua a co Zajíci v krabici - to by taky mělo být zdravé jídlo a navíc netradiční, ne? Tedy už je to delší doba, co jsem o tom četla, tak si to snad pamatuji dobře 😉

journals
25. lis 2017

@mary.jane Zajíc v krabici je super, jen mi přijde, že to je dost předražená záležitost. Ale originální to je 🙂

daasqua
autor
25. lis 2017

@hani1234 Knížky, toť otázka... Máme doma dvě knížky od Aleny Thomas http://www.home-made.cz/ , kde jsou různé zdravé recepty a domácí kosmetika, to už pár věcí zkoušel (má rád třeba šalvějovou ústní vodu) - kdyby chtěl někdo jiný inspiraci. Můžu zkusit zagooglit, zda je nějaká další zajímavá kniha, třeba i na raw stravu...

hani1234
25. lis 2017

@daasqua Ano, zkuste . Snad najdete nějakou inspirativní.. I když já myslím, ze už je to všechno na jedno brdo.

daasqua
autor
25. lis 2017

@mary.jane Zajíc v krabici, zajímavé, o tom jsme neslyšeli 🙂 Akorát jsem se teď dívala a pozastavili činnost :-/

komive
25. lis 2017

Kvasak na vyrobu pickles 🙂 ?

daasqua
autor
25. lis 2017

@komive Vida, kvašenou zeleninu jsme ještě nedělali a bude to podobně zdravé jako ta kombucha. Je fakt, že třeba kysané zelí má v sobě často konzervanty, plus může být zajímavé udělat pickles z další zeleniny... díky za tip.

malinkaelinka
25. lis 2017

A co udělat balíčky vyloženě s jídlem? Takové dárky dávám ráda a dá se to různě tematicky zaměřit (suroviny na konkrétní pokrm, různá koření, jen sladkosti, slané dobroty, víno a k tomu příslušné dobroty)... zdravé pochutiny, které se neztratí. Nade mnou navrhovaný Mixit bych nebrala... předražené vločky s trochou ovoce (s nadsázkou), to samé s namícháš doma a za zlomek ceny. Snad jen ty pixly mají hezké....

sola11
25. lis 2017

Kvasena zelenina je super. Pak treba sada na domaci kliceni.
Z knih treba ty od zemanky nebo predplatne Pravy domaci casopis

daasqua
autor
26. lis 2017

Balíčky s jídly jsou dobrý nápad, to nejspíš udělám právě tchánovcům - dám jim tam třeba ingredience na tu kombuchu a do toho pár zajímavých zdravých věcí (což bude těžké odhadnout, protože jsou taky docela znalí, ale třeba něco pro ně neznámého najdu ve zdravé výživě), nějak hezky to zabalím. Snad se té kombuchy nevyděsí, ono to vypadá docela ekl 😀 Připomíná mi to knihy od Vilmy Kadlečkové - Mycelium, kde jsou taky houbové čaje (i když toho není přímo houba).
Od Zemanové máme knihu Nová biokuchařka, taky doporučuji pro ostatní, kdyby něco sháněli. Pár receptů odtamtud už jsem dělala samovolně předtím sama (samo-recept, sama jsem na ně "kreativně" přišla), takže je taky na stejné vlně. Je tam hezky vidět, kolik různých dalších potravin máme k dispozici, ale ani o tom někteří nevědí. My se třeba snažíme vařit i z "plevelu" - kopřivy, sedmikrásky, bršlice...
Mno je to zajímavý životní styl toho 🙂 Plno z toho se kdysi běžně používalo, ale dnes už je všechno skoro zapomenuto (a lidi jedí akorát prášky a vitamíny) a je vždy velké haló, když se něco znovuobjeví.