Daňové úlevy na děti. Který z rodičů je pobírá?

4. čer 2023

Dobrý den maminky, zajímá mě, kdo z vás pobírá úlevu na daně z dětí?
O naše tři děti se staráme společně, téměř vše ale, co se děti týče, platím já. Jejich otec platí nájem,ano bydlíme společně a vychováváme děti. Nákupy platíme napůl. A já bych si teď ráda úlevu napsala ale na sebe...

emillyhk
4. čer 2023

Jsem ještě na RD, takže slevu uplatňuje manžel. Až se vrátím do práce, necháme to tak. Manžel je spořivější, takže to beru jako další peníze do společné rezervy 😄

lv
4. čer 2023

To se musíte domluvit spolu. U nás od dob rodičovské dovolené, kdy se mi nemělo z čeho slevovat ma obě holky manžel, je nám to jedno, z čí vyplaty ta výhoda přijde.

j.a.n.i
4. čer 2023

Já tedy nevim, ale jednou jsme/jste rodina, tak mi přijde hraní si na moje a tvoje malinko ubohé. Tedy je úplně jedno, kdo si je uplatní, stejně to využijeme společně.

veruuu_kubesovic
4. čer 2023

My máme všechno společné, zadne napůl nebo moje/tvoje🤔 slevu na deti uplatňuje už od dob rodicaku můj manžel, vyhovuje nám to...

jaja01k
4. čer 2023

To se musíš domluvit s partnerem. U nás si slevu na děti uplatňuje manžel, je mi to jedno.

autor
4. čer 2023

@veruuu_kubesovic
@j.a.n.i
Ano, ale mě peníze na vše nestačí a on mi přispívat nechce a já bohužel už nevím jak jinak to řešit, zaplatit školu a školku, věci okolo, jídlo a oblečení, mě na to peníze nevychází, nebo vychází ale naprosto přesně a nezbyde na nic víc. Špatně se mi o tom píše, ale chci to hlavně kvůli tomu, abych mohla s dětma někam na výlet a podobně....
Společně pouze žijeme.

areh
4. čer 2023

My jsme peníze měli tak, že jsme je měli společné a mimo jiné jsme si každý posílali částku na svůj účet na svoji útratu (na dárky, kafíčka, oblečení, nebo si manžel našetřil třeba na kolo). Daně jsme pak nechávali na společnou dovolenou. 🤷🏼‍♀️ Zkoušela jsi to s partnerem probrat nebo na něj přehodit nějaké náklady? Nedovedu si představit takhle žít 😕

j.a.n.i
4. čer 2023

Nojo, ale to musite probrat doma a dohodnout se, ze je tedy budes pobirat ty, potrebujes k tomu papir od jeho účetní, ze on je nepobírá, úplně stejně jako by on potreboval papir od tebe, takze pokud se nedohodnete, nebude je brat nikdo.

martt
4. čer 2023

Tohle si musíš vykomunikovat s nim ty. Protoze já třeba musím každý rok v práci zažádat o potvrzení, že neuplatňuji slevu na děti a dávám to manželovi, který to dá účetní. Předpokládám, že u vás to bude stejné. Takže jediná ráda je vykonunikovat si to s partnerem. Tady ti ohledně toho nikdo moc neporadi.

klokanka31
4. čer 2023

Jak že ti přispívat nechce? Jednou jste ve společné domácnosti tak pěkně peníze dohromady, ježiš já bych ho hnala 😡

veruuu_kubesovic
4. čer 2023

Tak to bych mu pěkně sepsala, kolik co stojí a ať ti kouká finančně přispívat 👌 pokud to nepomůže, řekla bych mu, že už si delší dobu připadám jako samozivitelka, tak to hodláš realizovat...
Žít s dárcem spermatu jen kvůli dětem je nesmysl!

fyii
4. čer 2023

tak si deti napis na sebe, jinak manzelovi rekni, ze pokud on si je idepisujebude jim rez platit veskere vydaje souvisejici se skolou jako obedy, pomucky, svaciny atd. jsou to jeho deti tak at se podle toho chova. A z plati najem? no a, bydli tam taky ne.

kristyn86
4. čer 2023

Vyplati se to vic tomu,kdo ma vyssi prijem. Jste rodina,penize by mely byt spolecne. Nechapu deleni na moje,tvoje...A doprosovani zen si o kazdou korunu. To mas jako zivit 3 deti sama? Vsak za deti jsou vysoke vydaje. Ja ted dam priklad,sumy jsou smyslene,ale princip je u nas stejny. Ja vydelam 20 tis.,manzel 40 tis. Tak preci nemuzeme rozdelit vydaje na polovinu? To ja bych byla v bankrotu a manzel na vysoke noze. Pokud nemate tedy penize spolecne,tak naklady rozdelit vzhledem k vysi platu.

j.a.n.i
4. čer 2023

@kristyn86 No, pokud se nejedna o toho, kdo by svymi prijmy spadl do solidarni dane, tak je uplne jedno, kdo deti uplatni.

kristyn86
4. čer 2023

@j.a.n.i Solidarni dan uz je myslim zrusena. Tak ja jela jeste postaru,vzdy se za me rikalo,ze se to vyplati tomu,kdo vydelava vic. Ted jsem koukala,ze jsou to dane castky za deti.

ninive211
4. čer 2023

Sice nebylo explicitně uvedeno, ale z kontextu mi tak nějak vyplynulo, že asi nejste manželé? Protože jinak existuje SJM a reàlně žádné "tvoje" a "moje" bys asi neřešila. V otázce, zda si můžeš uplatňovat slevy na děti, tak pokud vyděláš ročně v průměru alespoň polovinu průměrné mzdy, tak můžeš (a záleží na dohodě vás 2). Pokud partner nechce náležitě přispívat na domácnost, tak kromě možnosti kopnout ho do zadní části těla a odejít je na místě přestat dělat chlapovi službu, přestat mu prát, vařit...pokud nemáte příjmy formálně společné, tak je spravedlivé výdaje dělit v poměru k příjmu -pokud chlap vydělává 2x tolik to žena, měl vy tedy dle této logiky (pokud chceme být spravedliví) dávat 2x tolik na výdaje. Píšeš, že chlap platí bydlení (takže na domácnost přispívá takto - může to být možná i velmi vysoká částka) - ty náklady na děti, co platíš ty, jsou v jaké výši oproti tomuto výdaji?

ninive211
4. čer 2023

@kristyn86 Není zrušená a naopak od příštího roku se bude limit pro platbu solidární daně snižovat ze čtyřnásobku průměrné mzdy na trojnásobek-takže už od limitu cca nějakých 120-130 tis. se platí vyšší dañ (z částky nad tento limit, ne z celé mzdy)

kristyn86
4. čer 2023

@ninive211 Aha...No,nas se to netyka 😉

ninive211
4. čer 2023

@kristyn86 De fakto jde jen o jiný název toho samého - je zavedena druhá sazba daně od určitého přijmu (dříve nazýváno "solidární daň"), princip je stejný - kdo vydělává vysoce nadprúměrně, platí vyšší daně..

j.a.n.i
4. čer 2023

@ninive211 Nikoliv průměrné, ale minimální.

janule0123
5. čer 2023

A “vyplati” se ti pak žít společně ? To už bude možná výhodnější se trhnout … když kazdej mate svůj pisecek a děti jsou vlastně jen tvoje dle nákladu a daňové zvýhodnění na ne využívá manžel .. jinak školka jde zatím odečíst taky.. u nás odečítá manžel protože na rodicaku nebylo z čeho a neni důvod to měnit … neresime mojentvoje .. ikdyz mu chodí výplata na jeho účet … jsou to společný peníze…za me jakmile mate deti, nejde ty naklady dělit “férově” protoze tak už to pak fér není vůbec…

ninive211
5. čer 2023

@j.a.n.i Správně, minimální mzdy. Dík za opravu