Dotaz ke spořícímu účtu. Poradíte, prosím?

9. zář 2021

Ahojky vím že by mi nejlíp poradily primo v bance ale je mi to trapně tak se chci zeptat takto anonymně , když si sjednám spořicí účet je tam nějaká úroková sazba např. 0,5 , co to znamená ? Že mi z té částky co si tam budu dávat budou něco ,,strhavat,,nebo mi to budou posílat ? Pokud posílat tak se ptám co z toho ta banka má ?

ivya
9. zář 2021

Budou ti to připisovat. Mají z toho to, že ty jim poskytneš své peníze, oni je investují a jinak zúročují... tobě připíšou 0,5 % a zbytek si nechají ;)

aselluska
9. zář 2021

Nevím u které banky, ale když ti dají úrok, tak ti ho taky zdaní. Aby jsi se nedivila, že tam máš + i -. Bohužel je na netermínovaných spořicích účtech směšný úrok. Na to, že disponují s tvými penězi. Za moje měsíční úroky si nekoupím ani chleba.

klokanka31
9. zář 2021

Jestli by nakonec nebylo lepší šetřit na vkladní knížku...

ninive211
9. zář 2021

V dnešní době při započtení inflace mi název "spořící účet" přijde opravdu k smích (ano, je to "o něco" výhodnější, než nechat peníze ležet někde pod polštářem, ale...), o nějakém spoření se opravdu nedá mluvit. Inflace je několikanásobně vyšší jak úrok, který běžně spořící účty nabízejí.
@aselluska Zdaňují se všechny příjmy ve formě úroku, tzn. částka daně z úroku je tam vždy (pokud není 0 vzhledem k výši vkladu)

lenka421
9. zář 2021

Urok na sporicim uctu je v podstate platba banky tobe za to, ze mas u nich ulozene penize a ona s nimi disponuje. Takze kazdy mesic ti tam pripise par korun navic. Jak se pise vyse, v dnesni dobe jsou to opravdu smesne castky a je otazka zda neulozit penize jinak. Ale nemusis se bat, neznamena to ze platis neco ty 😉

levandule_k
10. zář 2021

Budu upřímná, snad ne moc tvrdá. Sama asi tušíš, že bys měla vědět, co je spořící účet. Úrok na spořícím účtu je odměna banky za to, že u nich máš peníze.

Opakem jsou úvěrové produkty (půjčka na cokoliv, hypotéka, kontokorent atd.) kdy platíš ty úroky bance za to, že ti banka půjčila.

Zkus se trochu dovzdělat ve finanční gramotnosti, mám obavy, že tě někdo utáhne na vařené nudli a vnutí ti něco, co pro tebe není výhodné.

Nebo aspoň když budeš uzavírat smlouvu, řekni, že ty informace chceš písemně a že si to musíš promyslet. Pak napiš tady do diskuze a někdo ti dá zpětnou vazbu.

aselluska
10. zář 2021

@ninive211 a já snad píšu že to tak není?

zelenaesmolda
10. zář 2021

@levandule_k
souhlasim,tohle jsou naproste banality,ktere by mel znat kazdy

autor
12. zář 2021
autor
12. zář 2021

Tak pokud se s tím člověk nikdy nesetkal tak asi těžko že

krtikkrtovaty
12. zář 2021

@levandule_k
@zelenaesmolda
Já myslela, že tohle se učí už na základní škole, nějaké základy ... 🙈

ninive211
12. zář 2021

@levandule_k Původně jsem také chtěla napsat komentář v podobném duchu, spíš i kritičtější, vůbec tvrdá nejsi, myslím. Je s podivem, že někdo dospělý(?) vůbec položí takto hloupou, banální otázku. To by měly být znalosti dvanáctiletých dětí...nebo aspoň patnáctiletých 100%. Vyjít základku a nevědět, co je běžný a spořící účet... No pak jsem si sedla na prsty...je viděl, že finanční gramotnost na našich školách je v zoufalém stavu a pokud v některých rodinách k tomu nevedou rodiče, aby aspoň ty základní vědomosti dítěti užitečné do života předali, tak je to těžké...a zároveň dost smutné. K čemu je dítěti, že ví, kdy byla Zlatá bula sicilská, rozliší větu příslovečnou časovou od účelové a umí vyjmenovat skupinu alkalických prvků, když ani neví, co to je spořící účet, co je to SIPO a jaké jsou povinné poplatky...

autor
12. zář 2021

@ninive211 hele , rodiče mě k tomu nevedly to je pravda, já vím k čemu slouží slouží spořicí účet , jen jsem nevěděla co znamenají ty úroky a co z toho ta banka má , protože nevěřím ničemu , zažila jsem hodně zrady , a blbé keci fakt nepotřebuju asi jste jen blbě pochopila otázku

autor
12. zář 2021

@ninive211 vše si platím v daném termínu s ničím ani s financemi problém nemám proč bych se asi taky ptala na spořicí účet že jo 🙄 , hlavně že vy jste sežrala všechnu moudrost světa 😠

petulkadodo
12. zář 2021

@ninive211 No, asi se změnily osnovy, nebo nevím. My měli někdy v 8. možná 9. třídě v rámci matiky finanční matematiku, kde jsme si propočítavali jak úvěry, tak třeba stavební spoření. Učitelka nás i nahnala do banky pro brožurky k různým produktům a celkem dost jsme se tomu věnovali 🤷‍♀️

levandule_k
12. zář 2021

@petulkadodo Tohle je právě dost individuální, pokud je učitel kvalitní jako ten tvůj, tak je to o něčem jiném. Zároveň hraje roli, z jaké finančně gramotné rodiny pocházíš. To tě ovlivní hodně.
My také (snad) měli na ZŠ v rámci matiky, něco o financích, kde se počítal úrok, ale byli to tak 2-3 příklady.

ad autorko @ninive211 chtěla napsat drsný komentář, ale pak zjistila, že vyčítat ti něco, není úplně fér, protože obecně mají lidi ve finanční gramotnosti mezery. Což ji dost nemile překvapilo, tak to ber jako kopanec do pozadí, aby ses dovzdělala.

Pokud zvládáš platit účty, nemáš dluhy, plus pro tebe, ale tím finanční gramotnost nekončí. Důležité je finanční plánování, mít rezervu na účtu v podobě 3 měsíčních výdajů (některé doporučení uvádějí 6 měsíců). Nemá smysl mít rezervu na účtu v podobě 18 měsíčních nákladů, protože peníze vlivem inflace ztrácí svou hodnotu.

@ninive211 Souhlasím, že je to blbé, že základní škola nedokáže lépe připravit na život. (Se občas nedivím dětem, že protestují, že nechtějí do školy, protože se tam učí "kraviny".)

zelenaesmolda
12. zář 2021

hele , rodiče mě k tomu nevedly to je pravda, já vím k čemu slouží slouží spořicí účet , jen jsem nevěděla co znamenají ty úroky a co z toho ta banka má , protože nevěřím ničemu , zažila jsem hodně zrady , a blbé keci fakt nepotřebuju asi jste jen blbě pochopila otázku

Ty uroky jsou ale to gro toho sporiciho uctu takze ocividne nemas paru k cemu ten ucet vlatne je 🙂