Ahoj, určitě nejsem nebo nebudu jediná, koho trápí tohle téma… nyní jsem na mateřské, pak na rodičáku už si nevím vůbec rady. Tak nějak jsem si počítala výdaje a nic moc mi zbývat nebude, dostala jsem se mírně do deprese.
A to si myslím, že mateřskou nemám malou. Ale s partnerem máme rozdělené výdaje, platím jídlo (cca 10 tis. za měsíc pro nás dva), a výdaje pravidelné (poplatky TV, internet, voda, telefon, elektřina, pojistka domu)..
Partner platí hypotéku a věci potřebné do domu atd.. takže celkově výdaje máme dost podobné.
Ale až budu na rodičáku , poplatím ty výdaje + jídlo, tak mi zbyde 00 prd.. a o odkládání, na které jsem byla doposud zvyklá už mi vůbec nic nezbyde.
Jak to děláte vy?
@me_druhe_ja srandisti, adaptační 15ti denní pobyt, kde jsi s dítětem takže s nim nemají takovou práci 4800,-🙈
Trochu nechápu to jako, že jeden platí jedno druhý platí todle... Chlap přispívá atd... 😀 to je spíš vztah dcera a otec než muž a žena.... My máme prachy společný... Nemáme rozdělené kdo co platí.... Takže vyjdeme v pohodě. Prostě když je potřeba něco zaplatít tak se to zaplatí a neresime zda jsem to platila já nebo muž. 😂
Proste bude víc platit on.
@pampelina18 dnes už je vzácnost společný peníze.
Taky mame celou dobu s manzelem oddelene ucty, v dobe kdy jsem byla doma s detmi, jsme co se dalo stahlo na minimum a manzel prebral vic nakladu na sebe
@klaari kdyby nebyli peníze společné tak na co chodit do vztahu, to už člověk může rovnou žít sám ve vlastním a sem tam si zajit jen na své potřeby. Dítě je taky společné a to je mnohem vážnější věc než peníze, ty už jsou nic... Nechápu proč si dělá člověk dítě s někým s kým nemá ani společný finance a dělí se o to kdo co bude platit. A pak tady řeší kdo co platí. Ale tak někdo má rád vztah otec dcera.
@pampelina18 ono je společné a společné, my to třeba máme, jak většina tady, účet každý svůj, ale platí kdo má zrovna "peněženku po ruce", teď když mám díky dětem snížené příjmy, manžel mi automaticky peníze posílá/dorovnává. A moc dobře víme, co je SJM. Moji rodiče měli třeba účet společný, ale táta dostal po výplatě kapesné pro sebe a o víc se nestaral, všechno zařizovala mamka a fungovalo jim to taky.
Co ale taky špatně chápu jsou ženy, kterým se díky péči o společné dítě sníží příjmy a ony tuto situaci s partnerem nekonzultují, neřeší a pak žijí na pokraji chudoby a počítají každou korunu.
@eviicka tak to je chyba těch ženských, že si to takto udělaly
@klaari já mám spíš pocit, že se vytrácí model rodiny, kdy je žena na mateřské a manžel rodinu živí a mají společné peníze. Nepochopila jsem nikdy, že některé ženy táhnou celou domácnost a ani neví, kolik má manžel plat. On si platí při lepším hypotéku a když se něco stane ona nemá bydlení a zbyde jí pouze holá prdel.
Každemu vyhovuje něco jiného a je to v pořádku. Někteří chtějí mít své účty, jiní mají jeden společný. U někoho drží,, kasu,, žena u jiných zase muž. Někteří dostanou,, kapesné,, a zbytek peněz má v ruce ten druhý... Pokud to oběma vyhovuje, je to správné. My máme každý svůj účet, na který y si něco málo šetříme + máme společný účet na který šetříme taky a co se týká domácnosti, výdajů, které máme, tak na ty máme společné finance. Já nechci odevzdávat svou výplatu příteli a on zase mě.. Takhle nám to vyhovuje,ale když jsem byla na rodicaku, tak převzal téměř vše na placení on, já zaplatila hypotéku a něco málo přispěla na jídlo, zbytek a ne zrovna malý, zůstal na něm, s tím prostě počítal. Přítel je co se týká financí opravdu šikovný, umí šetřit, zbytečně neutraci.
Já vůbec nepobírám dělení peněz ve vztahu na moje,tvoje,mně má zbývat,jemu má zbývat…pokavaď neni,tak holt nikomu nic zbývat nebude nějaký čas…peníze jsou přeci společná věc a je jedno,jestli na jednom ůčtu,nebo deseti různých či kdo co zrovna platí…takovýhle věci se plánují už vůbec před tim,než příjdou děcka..na xy let je pak omezený příjem rodiny a musí být jasný předem,jak a za co bude rodina žít…nepřestává mě udivovat,co vše si ženský nechají ve vztahu líbit,ješte kolikrát mají špatné pocity z toho samy ze sebe,či že jsou chlapi,kteří vůbec nechají partnerku,manželku,to je fuk,aby si v době,kdy je na mateřský s dětma o peníze říkala…🤦♀️🙈
Tak jsem se vypsala no😆, ale abych teda dala nějakej podnět,radu…
Peníze jsou společný🙏,z nich se žije tak,jak to zrovna jde…v tom je vše…
@gigi2 Já se snažím tolerantně chápat, že někdo ma moje a tvoje a "já si odkládám, on si odkládá" - moc mi to nejde, ale asi to někomu vyhovuje. 🤷🏼♀️ Ještě míň mi jde chápat to, že si některé ženy myslí, že to bude na rodičáku stejné jak před ním? A proč by mělo, když místo práce pečujeme?! Od toho máme chlapa, aby po tu dobu zajistil rodinu, a fakt není nic ponižujícího na tom, že nás v tu dobu živí. Vychováváme společné dítě. Mám VŠ, i při rodičáku jsem sem tam v práci vypomohla (rozjeté moje projekty, co do nich ostatní neviděli tak jak já), ale že bych měla výčitky, že mě muž živí, když jsem byla s dětmi doma, to ani náhodou. Já si to odedřela, jedno dítě mělo Vojtovu rhb, nejedlo, druhý nespalo. 😂 Abych ještě u toho počítala každej halíř a chlap seděl na balíku peněz... s takovým mamlasem bych totiž ani neplodila. 😂 🤷🏼♀️
@zekrt já mám třeba svoje z toho důvodu, že to jsou peníze ze kterých kuouju třeba dárky na Vánoce či narozeniny pro přítele. Přece nebudu kupovat dárek ze společných peněz, to by si vlastně ten darek z půlky zaplatil i přítel 🙂 Nebo ze svých nasetrenych peněz jsem si zaplatila rekvalifikační kurz, proč bych jej měla platit zase ze společných peněz když tě kurz je pro mě, já pak budu za tu práci dostávat peníze. Společne finance máme na chod domácnosti a na dovolenou, nebo třeba na koupi věci do domácnosti, rekonstrukci atd
@zekrt já to beru tak, že peníze, které za ten kurz budu pak mít budou pro mě, do společných peněz je dávat nebudu, proto sem si ho chtěla zaplatit sama 🙂 Myslim si, že je i fajn mít nějaké své finance naspořené a nevidím na tom nic špatného 🙂 manželé sice nejsme, jsme ale také rodina a nastavené to máme tak, jak nám to vyhovuje 🙂 Já si za své blbustky utrácím své peníze, přítel také a co se týká společného chodu domácnosti, dovolené, koupi něčeho třeba do bytu o tom rozhodujeme spolu a platíme ze společných peněz.
@kubesovaadelka ale 400kc za měsíc .. vyznělo ze za jedno prebaleni 😀v jeslich můžou byt děti až do 4 let - tak to asi zohlednili takto..
@uzivatelkapetra a nebo taky chlap ví, řekne se mu to, ale i tak na domácnost přispívat nechce a platit něco navíc, že musí být ženská na rodičáku s jeho dítětem nemůže být ani zmínka, celý rodičák jsem platila úplně vše sama - elektřinu, plyn, vodu, jídlo, drogerii, prostě úplně vše, "milostivej pán" občas něco málo k jídlu nakoupil, když měl náladu, ale vše jsem táhla sama, nechápu, jak jsem to zvládla😮💨 naštěstí se mi podařilo ve dvou a půl letech malého najít dobrou práci, která šla dělat i s dítětem, jinak bych byla v háji, partnera nějak vůbec nezajímalo, z čeho vše zaplatím.
@22hanah no promiň, ale tohle není chlap, chlap se o svou rodinu postará.
@janule0123 jede tak to pardon, i tak mi to přijde zvláštní 🤷🤣
@uzivatelkapetra to je chyba ženský, ne chlapa
Ona si ho vybrala, ona ho zná a ona si s ním udělala dítě.
@kubesovaadelka taky me to prekvapilo … ale asi chtějí zvyhodnit ty větší děti co to nepotřebuji už … kamarádka měla v jeslich dceru skoro do 4- ve skolce nebylo místo … ale co si budem - na ty částce za měsíc už ty 400kc žádný drama …co by něco rozhodly
Rodičovská neni o tom, ze nejsi zvykla si říkat o peníze … je to o tom, ze dite je společný a jedete v tom spolu.. mrkni se na to jinak, mate spolu dite, ty si šla na rodičovskou o nej pečovat a utíkají ti peníze .. každý měsíc třeba 20tisic po dobu 2,5 roku když se podaří a bude školka ve třech letech(optimisticky odhad) … prenasob si to na měsíc a jsou to šílený peníze, co ti utekly za tu dobu co jsi doma.. jasný, dite není o penězích .. ale chci tím říct ze v tomhle případě není ostuda si říct o peníze .. spis bych to označila jako požádat o spolupráci - pokud to partnerovi nedošlo … jen to co si vyjmenovala bude víc než je rodičovský prispevek, a to tam nikde nevidím náklady na dite …s dřívějším návratem do práce bych se drzela při zemi a nespolihala na to… jinak jak to zvladam - těžce 😝a to me má první rodicak teprve přijít 😎něco nasetreno a manžel musí zvládat … a některý věci proste odlozeny až budu v praci 🙃uver na bydlení uvažovany tak ať zvládne platit jen manžel pravé pro případ děti … plus nejaka rezerva - což se teď dost hodilo jak vyletely ceny … co se týká práce a návratu.. řešila jsem u prvního - problém - ve školkách bylo naznačeno, ze děti budou brát Max říjnový … takže na cekacce v dětské skupině … a tam problém - DS zacinala 7:30 a končila 16hod … takže problém… ale dalo by se řešit - pracuji ve větším městě - tam jsounzas jiný možnosti co se týká otviracky soukromých školek a DS, jiný ceny … ale taky hlavně - když jsem si spocitala kolik času bude ve skolce, kolik stráví v autě ..: tak kdybych se měla vracet před třetím rokem - neudělám to… takovýho bobiska tam nechat na cely den … (ale třeba to mate jinak u vás,!treba by te vzali na zlraceny uvazek) …
@me_druhe_ja aaaano, máme jesle(dětské skupinky) , kde si berou 400,- za přebalení, proto jsem nějakou brigádu zavrhla kdy bych vydělávala vlastně jen na jesle a dceřino dětství mi utíkalo mezi prsty. Něco jiného kdy je žena maminka společenska a jde ji o to se dostat mezi lidi a od dítěte si odpočinout ale já s dcerou trávím čas nejraději takže po propočítání jsem raději teda doma a uskromnim se