Jaký máte rozpočet po dobu RD?

terez18
25. dub 2018
raduushka
25. dub 2018

Dohromady budeme mít cca.40 tisíc, ale máme velké rezervy a odkládáme na spořící účet ať v době RD vycházíme v pohodě.

terez18
autor
25. dub 2018

Děkuji za první rychlý příspěvek....

Ráda bych tady získala přehled, jak vypadá rozpočet s prvním špuntem. Mateřská 28 týdnů a to 70%, to jde. Ale jak se dá žít, potom když jsem na rodičovské a stát mi pošle nějakých 5-7 tisíc? A z čeho potom platíte nájem / hypotéku, jídlo za všechyn tři, telefony za dva, benzín pro dvě auta, splátka dluhu, náklady na bydlení, pojištění za oba (důchod, zdravotní, auto),odkládání třeba na dovolenou nebo opravy asi ani nejsou na místě..Prostě, jaký máte rozpočet? Respektivě, kolik procent z příjmů dělají u Vás tyto položky?
Já nemohu sama přijít na to, jak přežit, když bude o člena navíc a přitom přijdu o asi 39% příjmů....???

Děkuji předem za vaši sdílnost.

pavla555
25. dub 2018

To co ma druhej Vam asi nepomuze k reseni Vasi situace. Asi by bylo lepsi napsat Vas prijem a hledat rady kdo je ve stejne, podobne situaci. A kdyz budete doma do 3let ditete (coz si myslim, ze staci pokud je zdrave) budete brat 7500,-

whocares
25. dub 2018

my máme dohromady taky cca 40 000, s RD a mým přivýdělkem (cca 3000 měsíčně). Asi třikrát do roka beru větší zakázku, takže nárazově přibude 7 - 10 000 za jednu a pak nám jednou ročně vrací na daních kolem 30 000. Myslím, že se máme dobře, máme teda velkou hypotéku. S tím ale člověk musí kalkulovat předem. Nesouhlasím s názorem, že by se měl starat stát, myslím, že dává až dost.

novamamina
25. dub 2018

@whocares tak pokud vám zbývá 40 000, pak chápu že si myslíte že dává až dost. Ano, jsme jeden z mála státu, kde vůbec nějaká pomoc od státu je. Ale myslím si, že pokud člověk nepodnika, ale je normální zaměstnanec, pak asi 40k mít nebude. Jako třeba se pletu no ale....

zuzineckah
25. dub 2018

@novamamina ale to přeci nemá se státem co dělat. Když člověk pracuje první půlrok bere PPM, pak RP, který dává možnost vybrat si svých 220k velice variabilně dnes už. Pokud dva dospělí nemají před založením rodiny ani těch 40k, pak je otázka, zda je dítě rozumná a zodpovědná volba. Protože pokud nebydlí zadarmo, nebo jen za poplatky, tak si jen stěží dovedu představit jak to ufinancují.

zuzineckah
25. dub 2018

@terez18 musíte si to spočítat, na otázku z čeho budete platit výdaje si musíte odpovědět jen vy samy, to ti tady nikdo asi neřekne. A bez těch 39% tvého příjmu se dostanete do finanční tísně? To pak dítě asi není na pořadu dne, nebo jak to myslíš?

kachnicky
25. dub 2018

Já momentálně čekám druhé, tak už nějak vím jak to zvládneme ☺ Každopádně s první dokud jsem byla na MD tak to byla pohoda, pak jsem šla pracovat na pár hodin týdně, tak jsme ve finále měli stejný příjem než kdyz jsem přešla na RD... Teď nevím zda budu moci jít hned do práce, předci 2 děti budou už asi i větší záhul, ale s tím že přítel má mnohem více peněz, než před těmi 2lety... Jinak si myslím že se to dá v poho zvládnout, ať už pomocí přivýdělku, kratšího RD a nebo teda šetřením.. Já když vidím svou 2,5letou slečnu tak si myslím,že bych mohla klíďo i na plný úvazek a ona do školky 😉on je i dle mého názoru 3 lety rodičák v dnešní době přežitek, pokud teda nemám super vydělávajícího partnera..

blahova_andrea
25. dub 2018

no někdo byl skromný nebo vydělával tolik, aby naspořil a měl z čeho brát a příjem si dorovnával, aby teda životní úroveň neklesla. běžný smrtelník většinou pracuje s tím, co má. takže prostě podle priorit se uskromní, výdaje oseká. každý utrácíme jen tolik, kolik si můžeme dovolit, ne? tedy měli bychom, abychom neskončili u exekutora 😀 holt musí domácnost z větší části táhnout muž a nebo musíš umět něco, co zvládneš dělat i při dítěti, třeba z domu a přilepšit do rozpočtu. nebo holt oželíš některé věci a vyjdete

whocares
25. dub 2018

@novamamina muj muz i ja jsme zamestnanci, ja teda mam stesti, ze jsem nasla praci z domu, to je pravda.

versatilka
25. dub 2018

@novamamina oba jsme s partnerem zaměstnanci, já dělám jen na částečný úvazek a rozhodně se nemusíme omezovat. Pro slušný plat není nutné hned podnikat.

@raduushka tak buď si naspoříte nebo se uskromníte, pokud vám finance nevychází. Další možnost je nepřestat pracovat a přivydělávat si s dítětem.

zdenkaell
25. dub 2018

Před md a rd jsme meli prijem kolem 50, ted cca 40. Plus narazove vraceni dani, 13.a 14.plat. asi 2x ročně odměny, takže příjem ujde. (Oba jsme zamestnanci). Výdaje na hypotéku, pojistky, mobily, životka atd.20tis, 6tis jídlo. Průměrné nám zbývá 12-15tis měsíčně. Na mateřskou jsem šla se slušnou rezervou.

raduushka
25. dub 2018

@terez18 Tohle má spíše v merku přítel, ale pokusím se napsat jak to cca. máme respektive budeme mít až nastoupím na RD: Příjem přítel okolo 30tisíc, já 7500,- Výdaje: Alimenty 5000, Auto 5000 (pojistka+nafta), životní a urazové pojištění za oba 2000, paušály za oba 1500,- Hypotéka+ inkaso 10 000,-, jídlo a další výdaje (drogerie, kosmetika, čistící prostř. atd.) cca.7 000,- Půjčka 4000,-, Drobné opravy domu a další výdaje cca. zbylé 3000,-. Někdy přítel vydělá víc takže více zbývá, když by měl méně máme už teď rezervy ( už pár měsíců posíláme 4 tisíce měsíčně na spořící účet). Když nám chybne vezmeme to ze spořícího, když nám další měsíc zbude tak to tam pošleme.

raduushka
25. dub 2018

@versatilka To bylo na mě? 🙂 My právě začali spořit hned jak jsme zjistili že jsem těhotná ( neplánovali jsme to) a sice jsem od začátku na PN ale měla jsem krásný příjem, takže beru i tak přes 17tisíc, tudíž máme z čeho spořit.

raduushka
25. dub 2018

@terez18 A ještě jedna věc- ty příjdeš o 39% a já vlastně o 70% svých příjmů....

novamamina
25. dub 2018

@versatilka ale jako jo, ale já třeba pracuji ve zdravotnictví a tam takové platy holt prostě nejsou. Nemám špatný plat, to ne, ale na dovolenou v Karibiku to není no 🙂.

raduushka
25. dub 2018

@novamamina ja i pritel jsme zaměstnanci 😀 Pritel ma plat +- 30tisic, ja měla před nemocenskou okolo 25 tisic v cistem. Jedine v cem " podnikame" je hospodářství 😂 to ale zatim funguje tak ze z toho co vyprodukuji a my prodame, se nakoupi akorat zradlo, seno, sláma a dalsi potreby pro zvirata, takze se defakto zivi sami a my z toho mame zatim akorat vejce 😃

novamamina
25. dub 2018

@zuzineckah svým způsobem máte pravdu. Ale když má někdo méně peněz, tak nemá zakládat rodinu? A tím mám na mysli normální slušně lidi, ne "vyzirace statu". Jasně, mamka může jít třeba po dvou letech do práce, ale spoustu děti je ještě ve dvou letech malých na to, aby byly ve školce. Pak se to dá řešit třeba chuvou, ale to je pak s penězi prast jako uhod. No, není to lehké. Ale každý musí vědět sám co si může dovolit aby nesusil hubu 🙂

novamamina
25. dub 2018

@raduushka tak to máte ale krásne platy. Samozřejmě záleží na každém jakou práci si najde

aktakd
25. dub 2018

No clovek si musi sam srovnat sve prijmy a vydaje a dle toho se zaridit. Obecne bych ale rekla, ze dneska jsou ty podminky pro prichod ditete docela privetive: PPM, volitelna vyse RP, moznost privydelku pri RP, odpocet dani na dite a nevydelavajici manzelku, spousta volnych mist, apod. Ja jsem taky pred porodem mela obavy, jak to bude a nakonec jsem zjistila, ze treba ty vydaje v prvnim roce zivota ditete nejsou zase tak velike, kdyz clovek nechce.

ababunk
25. dub 2018

Ahoj, manžel i já jsme zaměstnaní, dohromady jsme měli asi 30 tisíc, já na mateřské 7500.Zvládli jsme vše , bez úspor, uskromnili jsme se na úkor miminka, což dle mého jde vždycky a vycházeli jsme i se splácením hypotéky, skvěle.Jde to a myslím, že jsou na tom lidi někdy mnohem hůř.

raduushka
25. dub 2018

Děláme 12ti hodinove smeny ve smradlave špinavé fabrice na vyrobu chladičů a radiátorů do aut 😂 Není to práce snů, ale porad lepší než za 10 tisic v obchodě nebo za 14 asistentku v kanceláři za stejny počet odpracovaných hodin 😂 vím to z vlastni zkušenosti a znovu bych to uz nedelala. A berou tam i bez škol a předchozí praxe 😊 takze me udivuje a celkem srazi do kolem jak nekdo brečí ze si nemůže najit lepší práci než na pokladně za minimální mzdu.

ababunk
25. dub 2018

@raduushka je to o lidech a v lidech:o)

bayt
25. dub 2018

@terez18 Tak to je vhodný řešit ještě před tím miminkem. Vy sami víte, kolik dáte za bydlení, jídlo a naftu a jestli vám i na rodičáku na prcka zbyde nebo ne. Mě by teda samotnou zajímalo, jak vyjdeme. Určitě nebudeme moct utrácet tak jako dosud. Asi budu muset začít jíst doma, žádné nákupy oblečení a věcí do domácnosti, žádná dovolená...uvidíme.

Jinak pokud nepočítám výbavičku, co jsme měli předem, tak nás (kojené) miminko nic nestojí. Sem tam nějaký hadřík a cca 1200 za pleny měsíčně. Jo a kroužek plavání a očkování.

zuzineckah
25. dub 2018

@novamamina zní to hnusně, já vím, ale když vím, že budu třít bídu s nouzí, tak přeci nebudu vědomě přivádět do toho dítě. Zamakám na lepších podmínkách (změním práci, třeba se i přestěhuji, zvýším si kvalifikaci atd.), abych podmínky aspoň trochu vylepšila a dítěti mohla dopřát slušný život. Pak se lépe dýchá celé rodině, není tolik zbytečných hádek, dusna... Samozřejmě, stane se, že dítě přijde neplánovaně, to je situace, kdy se to prostě musí nějak udělat, redukují se výdaje, odkládá se bokem co jde...

novamamina
25. dub 2018

@zuzineckah jo, s tím souhlasím.

versatilka
25. dub 2018

@raduushka promiň, mělo to být zakladatelce, překlikla jsem se 🙂

zlorenka
25. dub 2018

Já nemůžu posoudit, zatím mi došla první měsíc mateřská :D ale neodpustím si poznámku, že jsem ohledně výše rodičáku slyšela brečet jen paní, co měla umělé řasy, nehty a v ruce cigáro. Inu, každý má ty priority, kam investovat, jiné. :D

dixi86
25. dub 2018

Záleží na mnoha faktorech. My dáme velké částky za bydlení(hypo a rekonstrukce, dodělávky, zahrada)a jídlo, to je u nás položka č.1. Jinak neutrácím moc za sebe, manžela, peníze jdou do dětí a jídla. Na tom si zakládám a bohužel nejsem schopná to ukočírovat. Pokud bych vařila jako ostatní co znám, věřím, že jsem na max. polovině. Teď bude rodičák daleko nižší a hypo vyšší, tak jsem též zvědavá, ale zvládnout se to musí 😉

denny1990
25. dub 2018

U nas manzel prinese cca 35-45, ja mam cca 50, ale na pasce klasickych 10500..minimalka. Mesicni vydaje okolo 30t. Jsem fakt zvedava, az jednou bude mimco. Zatim vsechny penize navic jdou do domu a do ivf.... Takze nasporeno 0