Kamarád si půjčil peníze a teď nereaguje. Jak postupovat?

glimmer
2. říj 2013

mám dotaz jak postupovat ... manžel půjčil svému kamarádovi peníze (15 tis.), sepsali smlouvu o půjčce, je tam uvedené RČ, číslo OP a podepsaná, ale podpisy nejsou úředně ověřené.
Dlužník s námi nekomunikuje, nebere tel, neodepisuje na SMSky, neotvírá dveře, ... . Poradíte mi jak máme postupovat? Ja se dává žaloba k soudu nebo jak? Díky.

berenika39
2. říj 2013

@glimmer trestní oznámení na PČR. fajn, že máte papír..ani nemusí být, smlouvy všelijaké lze uzavírat i ústně, takhle to bude jednodušší. neváhejte, oznamte. držím palce.

glimmer
autor
2. říj 2013

@berenika39 a mám to ohlásit jako co ? jako podvod ?

berenika39
2. říj 2013

nech to na nich, jdi normálně na nejbližší služebnu, papír s sebou, a řekni, jak se věci mají. neboj, to je pro ně běžná věc, pitomý je, že na takové malé věci mají soudy strašně mooooc času, nicméně někdy jen takové podání TO pomůžek tomu, že se viník lekne a začne něco dělat. před měsícem jsem řešila kolegu, který po 17ti letech zproněvěřil peníze a pod pohrůžkou TO je vrátil.

lenicka07
3. říj 2013

@glimmer Řešili jsme kdysi něco podobného (ségra půjčila peníze klukovi se kterým byla asi dvakrát na rande, šlo o mnohem větší sumu), policajti to řešit nechtěli (že prý to podvod není), státní zástupce to jejich rozhodnutí potvrdil...nicméně to mělo ten efekt, že ten šmejd se zalekl, a podepsal nám papír, že to bude splácet (ségra předtím něco písemně měla, ale byly v tom zásadní chyby, pro které by to u soudu neprošlo) a opravdu splácel, až to celé splatil. Takže zkusit to můžete (ale počítejte s tím že to policie odloží - kdyby dneska každý, kdo si půjčil a nesplácí, seděl, tak to máme hodně plný vězení 😀 Pokud se toho nezalekne, tak vám stejně nic jinýho než soud nezbyde, možná by stačil návrh na vydání platebního rozkazu (nevím jak kde na internetu kolují vzory podání, můžete to zkusit vygooglovat)

martan01
3. říj 2013

Mám teď čerstvou zkušenost, řešili jsme něco podobného, šlo o 20 tis. Dali jsme to právníkovi, u soudu jsme vyhráli, ale daná paní dělá mrvého brouka a peníze nezaplatila. Teď nám zbývá jen exekutor, ale toho ještě máme zvážit, protože kdyby paní neměla žádný majetek a byla nezaměstnaná, exekutor to zastaví a výlohy (cca 7 tis.) budeme platit zase my... 😠 😠 😠