Kolik Vás stojí miminko?

mercha
3. únor 2022

Ahoj holky, prosim o skusenosti kolko vas stala vybavicka a potom nasledne aj naklady na miminko. Uvedomujem si ze kazda to mate inak, niekto kupuje um niekto nie, niekto ma vacsi rozpocet niekto mensi.. ide mi hlavne o realne skusenosti. dakujem 🙂))

klokanka31
3. únor 2022

@mercha Komplet výbavička i s postýlkou a kočárkem cca 35 tisíc, a měsíční náklady na mimčo cca 3 tisíce, potom se to začne navyšovat když začne papat kašičky,příkrmy...

zuzkasim
3. únor 2022

Výbavička asi tak 20 tis (už před lety) a měsíční náklady minimum - ono dost záleží, jestli kojíš, pereš bavlněné plenky, nakupuješ za zlomek na bazaru atd. Pak si můžeš taky sama vařit veškeré příkrmy, což opět dost snižuje náklady (zvlášť, když máš třeba zeleninu z domácích zdrojů).

fazolkazuzka
3. únor 2022

Um na první pul roku v nemecku nás vyšlo na 8 tisíc Kč. Hipp. Pak záleží jestli chcete věci nové nebo bazarové a nebo jestli vás vybaví kamaradka. A pak taky jak moc si členité zdraví dítěte a pohodlnosti a co si koupíte za zlepsovaky. Je to individuální. Já třeba lituji že jsem dceři nakoupila takovej H krasnej hader a oblečků a začala korona a vsecko jsme využily jen na doma. Jinak fakt stačily jen bodycka naka mikynka a punčocháče a ponožky. Když musíte trávit čas jen doma.

michaela666
3. únor 2022

Výbavičku jsem kupovala průběžně cca 20 tisíc to asi bylo ( počítám do toho i skříň pro malou). Kočárek, autosedačku a spoustu oblečení bylo poděděné z rodiny. Hodně jsem nakupovala z druhé ruky. Ne, že bychom si nemohli finančně dovolit víc, ale přišlo mi to zbytečné.
Měsíčně je to teď v roce cca 4 tisíce - nejdražší je UM, to vyjde na 1800. Malé vařím, skleničky nekupujeme, občas nějaká kapsička. Na podzim jsem ze sezónního ovoce udělat spoustu přesnídávek, na tom se ušetřilo hodně.

bara88
3. únor 2022

jestli už ted přemýšlíš kolik tě bude stát miminko tak asi není dobré si ho pořizovat.miminko nestojí skoro nic oproti tomu co stojí dětí věkem

zuzkasim
3. únor 2022

@bara88 Třeba je to naopak zodpovědná ženská a přemýšlí, jak zhruba velký finanční polštář si s mužem do začátků připravit. Často se na věci díváš z takového divného úhlu...

shirilka
3. únor 2022

@mercha Malý teď má 18m a zatím jsme na 79tis za všechno (matrace do postýlky, kočárek, fusak zimní a přechodový, nosítko, oblečení, vanička, odsávačka hlenů, monitor dechu, jídelní židlička, knížky, hračky, plenky...). Jak píšou holky výše ono hodně záleží jestli člověk používá látkové nebo jednorázové plenky, jestli dělá všechny příkrmy a pak svačinky doma nebo kupuje skleničky a kapsičky, to stejně oblečení, jestli nové nebo z druhé ruky... Jinak měsíčně nám to teď od roka vychází na cca 1500-2000tis.

palja
3. únor 2022

@mercha no první dcera vybavicka se vším všudy (počítám i každou drobnost) 70 tisíc a měsíční náklady jen pleny, ev. léky.
A druhá dcera vybavicka nic (všechno mám po první) a měsíční náklady jen plenky a ev léky. Tj tak kolem 1000 - 1500.

biciklissie
3. únor 2022

Pokojíček tak 25 tis. a vybavicka asi taky tak těch 25 tis. Měsíčně pak miminko cca 4 až 5 tis. Z toho cca 2 tis. Um, tak 1500 jednorázové pleny, zbytek oblečení, drogerie, léky. Ten zbytek se dost mění, někdy víc a někdy méně. Takhle častá vydrží déle, zase co ji víc příkrmy, tak už pije méně um, až se víc rozjí, tak zase méně plen nebo vůbec.

martulka88
3. únor 2022

Na syna jsme nakoupili jen něco nového - kočárek (sporťák+hluboký+doplňky) 25.000,-. Postýlka z Ikey + matrace za 2.500,-. Koš poděděný po ségřiných dětech. Něco málo nového oblečení a něco z bazárku. Jinak oblečení z 90% poděděné, to samé vajíčko, nosítko. Vanička z druhé ruky + i lehátko. Nějakých pár kousků nového těhotenského oblečení z Lidlu (2šaty, kraťasy, kalhoty, zimní bunda, 4legíny a 1 pyžamo). Nové kojící podprsenky celkem 4 - celkem 3.500,-. Plenky máme pampersky premium care, látkové jen na utírání apod... Uvidím, zda mi půjde kojit, snad ano. Nějaká kosmetika - preferuji přírodnější. Pokud nebudu moci kojit, tak samozřejmě UM.

felixfelicis
3. únor 2022

Provozni naklady 00 nic, protoze skoro plne kojeni do roka, latkove plenky, zadne vydaje za leky, minimum obleceni. Ale meli jsme drahy kocarek a autosedacku, treti dite nas stalo auto 😀 Tohle muze byt tak ruzne, ze zkusenosti ostatnich nejsou moc vypovidajici.

merope
3. únor 2022

Asi 500 látkové plenky z druhé ruky (pak jsem je nepoužívala, šly kamarádce, část jsem dostala darem a dala pak darem všechno). Jednorázové pleny odhadem 8 ks denně - brala jsem v Albertu v akci, tuším 170 za 60 ks (pak jich je míň, jak jsou větší, ale zase jich stačí typicky o maličko méně za den). Tzn. cca 4 balíky za měsíc -> nějakých 600 za měsíc.

Pak jsme potřebovali UM jako dokrm, tam jsem koupila jednu plechovku nenatalu, jednu sehnala darem, co ji holka rozbalila a nakonec nepoužila. Takže tak 300 Kč / měsíc. Poté jsme přešli na nějaké "normálnější" - částečně jsem kojila, takže řekněme pořád tak 300 / měsíc.

Nejvíc "padlo" za léky a vitaminy (ale dost z toho mi pak vrátila pojišťovna v bonusech). Ale i tak to určitě nějaká ta stovka až dvě za měsíc bude.

No, když to tak počítám, tak miminko nás stálo cca 1000 za měsíc a náklady na výbavičku skoro nula. Sem-tam jsem šla "utrácet" a koupila něco nepotřebného, jen tak jako pro sebe, to bude asi za víc 🙂. Ale vím, že docela dlouho jsem vlastně nekupovala nic, protože mi přišlo líto utrácet, když vše mám. Až kolem roku jsem začla nakupovat, i když jsem už něco měla - ale měla jsem v tu dobu už nějaký příjem vedle mateřské a byla finančně v klidu.

Pak jak začly příkrmy, tak jsem buď nakupovala hotové nebo vařila. Ty nakupované vyjdou tak do 20 Kč / den (takže tak nějak 600 Kč, ale zase v tu dobu jsem přestala potřebovat UM, protože při menší potřebě moje mlíko stačilo).

Co je dobré se podívat je, kolik se toho dá najít i třeba na bazárku tady na MK - zvláště různé sety a sady (pokud nejsi z Prahy, ať tam není poštovné). Nebo najít kamarádku s mimčem, co to dává pryč. Já takhle "podědila" z rodiny. Dost holek to kamarádce rádo dá i jen tak (uvítají ovoce 🙂 ), prostě proto, že prodávat to je kupa práce.

Vlastně nejvíc mě stála odsávačka mléka, protože jsem ji měla půjčenou a zvládla ji rozbít, tak jsem ji pak kamarádce zaplatila a ještě jsem musela koupit novou. I tak to ale bylo něco málo přes tisícovku.

Jo a tak 150 na měsíc nás stál monitor dechu.

jjasmina
3. únor 2022

@mercha měla jsem hodně věcí z druhé ruky, takže do 10 000 jsem se vlezla, po porodu jsem kojila, takže první půl rok nic, příkrmy jsem nekupovala, takže cca taky nic moc, kupovali se akorát snad plenky, jde se hnat vše levně nebo není problém utratit i 50tis

merope
3. únor 2022

@zuzkasim A taky záleží, kolik toho dítě sní - nám sklenička stačila na 3 dny snad ještě v roce 🙂. Kapsičku měl na 2x.

krisstina93
3. únor 2022

Vybavicka tak 40 tisíc, ale víceméně vše nové, kdybych brala na bazaru, vejdu se ani ne do poloviční částky. Jinak kojim, mám latkovky, takže tak do půl roku nestojí prakticky nic (sem tam něco z lékárny, balíček jednorázových plen na výlety, k Dr apod), potom sem tam nové oblečení, příkrmy, to jsou položky tak max v rámci pár stovek měsíčně. Větší částky jsou až když dítě chodí (boty), sportuje (kolo apod) a pak od školky dál. Když teda nebudeš kojit a budeš na papírových plenách, tak to může vyjít i na pár tisíc měsíčně.

veronicka89
3. únor 2022

@klokanka31 3.000?
Jako s tím osobně vůbec nesouhlasím...byly měsíce kdy mě dítě třeba v 4mesicich nestalo nic...

klokanka31
3. únor 2022

@veronicka89 Tak záleží jestli kojíš,jestli používáš pleny, vlhčené ubrousky...

michaela666
3. únor 2022

@veronicka89 Mě první týden po porodu stálo miminko 6 tisíc jenom v lékárně. UM, lahvičky, odsávačka a léky pro nás obě. Od té doby to bylo minimálně ty 3 tisíce. Používám jednorázové pleny, perlan a minimum kosmetiky....to je hodně individuální.

veronicka89
3. únor 2022

@klokanka31 jo no jako jasně...byly měsíce kdy jsem to prostě měla koupené ...z minulého měsíce 😅...

Používám všechno normální...
A vybavicku a vše nakupuu ve výprodejích akcích starší apod...

Jen třeba nosítka a kočárky a kabátky 3 co mám mají hodnotu přes 40.tisic ... 😅...

veronicka89
3. únor 2022

@michaela666 vy jste byli nějak nemocní?

michaela666
3. únor 2022

@veronicka89 Z porodnice jsem odcházela a obě v pořádku, ale pak jsem dostala vysoké horečky. Covid, všechno se řešilo po telefonu, říkali mi ASI zánět. Nakonec jsem skončila na antibiotikách. Tím šlo kojení úplně do háje. Neměla jsem doma vůbec nic, nepřipustila jsem si, že bych nekojila...a pak to jen lítalo.

veronicka89
3. únor 2022

@michaela666 to je výjimečný případ.to mě mrzí...
Ale takové věci se můžou stát..

Myslím ale že se autorka ptala spíše na normální péči a výdaje 🙂

michaela666
3. únor 2022

@veronicka89 Souhlas není to úplně běžné, ale je potřeba počítat i s mimořádnými výdaji nebo si to předběžně pořešit přes kamarádky.
Neříkám, že je to případ zakladatelky, ale kdyby měla miminko ve složitější finanční situaci je potřeba udělat rezervu i na tyhle situace.

elu
3. únor 2022

Holky najde se tu někdo jako já, kdo nemá vubec tušení kolik vás dítě stojí a hlavně ani nemá potřebu to zjišťovat? 😄💕

felixfelicis
3. únor 2022

@elu zadne zaznamy si nevedu 🙂 jen ty nejvetsi polozky si clovek pamatuje. A ted uz to tak lita, boty, skolka, krouzky, ze lepsi nevedet 😀

polakovakl
Autor odpověď smazal
Zobraz
polakovakl
3. únor 2022

U prvního si to nepamatuju, spoustu věcí jsme dostali po někom ale i tak si myslím,!že cca 10-15 tisíc (ročník 2014). Teď ještě nemáme úplně vše (chybí hračky a větší postylka, nejdřív si půjčíme tu nemocniční, ale zas je v tom třeba i nosici šátek a drogerie+léky) a jsme na cca 60tis. Měsíční výdaje se hodně liší, bylo období kdy sem s prvním musela vyžít se 3tis na měsíc a zvládla sem to 🤷‍♀️, když člověk kojí tak ze začátku i dost ušetří 😁 Teď počítám že se zatím zvýší náklady “jen” o pleny.

mamikry
3. únor 2022

@mercha Jelikoz jsem s poctem deti menila kocarky i postylku, tak na pekny ranec. 🙂 Ale kdyz vezmu veci na to posledni, tak kocar, postylka a prebalovak +- 30k. Obleceni a veci jako vanicka, fusak a houpatko jsem mela po starsich. Kupovala jsem nove nositko, hraci deku, fusacky na spani. Neco jsme dostali. Kdybych to ale mela zapocitat, tak zhruba k tem 50 - 60k.

martulka88
3. únor 2022

@elu Já vím jen výbavu, což snad každá z nás.. Ale jestli nás syn bude stát 1000,- nebo 5000,- měsíčně fakt neřešíme - budeme hospodařit tak, abychom vyšli a měli i jak ušetřit a dělali si dál radost 🙂

kakba
3. únor 2022

@elu ja, ja. A zaroven jsem prekvapena za castky co tu padaji😳. Asi jsem zgrt, ale takovou castku bych nikdy nedala. Ale tohle je na kazdem z nas jak to pojme. Ja vrazim penize do deti tak od 3.let a to hodne.