Mateřská a finance. Máte společný účet?

marketanovakova14
28. čer 2022

Holky, prosím, poradíte, jak to máte s partnerem s financema? Máte společný účet nebo každý svůj? Co platíte z mateřské? Mám svého manžela ráda, ale tohle je pro mě bolavé téma. Platím z mateřské všechny nákupy jídla, většinu nákupů pro malou, telefon, spoření si, benzín a takové ty drobnosti, kterých se za měsíc najde hodně a na konci měsíce jsem na nule. Manžel platí výdaje za byt plus svoje věci. Plat má mnohem vyšší než já mateřskou. Nevím, co budu dělat, až budou Vánoce nebo budu potřebovat třeba zimní bundu. Partner to vidí tak, že hold teď mám menší příjem, tak nesmím utrácet…

aselluska
28. čer 2022

@marketanovakova14 tak má určitě pravdu. Neutrácej a nakup jídlo jen pro sebe a dítě 🤭 Máme každý svůj účet a jeden společný. Na společný každý měsíc pošleme nějakou částku, já teď ne, protože z rodičáku jsem ráda že jsem ráda. Měli jsme to tak zavedený předtím. Účet zůstal, máme dvě karty a platí se z toho provoz domácnosti. Vzít rodičák, dělat nákupy, platit si benzín, pojistku atd atd, tak jsem asi 14 dní po "výplatě" žebrák. Obzvlášť teď po zdražení. Takže Manž posílat víc. Dá se uskromnit, na spoustě věcech ušetřit, ale jsou věci, bez kterých to nejde. Těžko radit. Nemám takovou situaci, ale nejspíše bych mu řekla, že nebude dostávat třeba obědy, protože ti na ně nezbylo, když jsi nechtěla utrácet 😁

vikca214
28. čer 2022

U nás máme každý svůj účet, manžel výplatu + peníze z podnikání a já rodičovskou 10000,- + peníze z podnikání, ale to je průměrně 3-4 tisíce měsíčně. Manžel ale platí veškeré velké výdaje, tankování (řidičák má teda jen on), bydlení, telefony, internet, cokoliv je potřeba kolem aut, jako pojištění, opravy...apod. Já mám své příjmy k tomu abych zaplatila starší dceři školku 1300,- / měsíc a splátku za notebook, ten sem si ale pořídila já pro své podnikání a je to 1400,- / měsíc. Pak každé dceři ještě 500,- na spoření. Zbytek peněz mám na pleny, jídlo, výlety, oblečení, boty...prostě co uznam za vhodné. Manžel ještě každý všední den při cestě z práce koupi pečivo a něco na něj. Když se dělá velký nákup jednou měsíčně, kde je zahrnuto maso, trvanlivé potraviny, toaletní potřeby, drogerie...apod. tak jdeme na půl. Šetření na dovolenou také na půl. Vycházíme bez problémů, prostě si manžel uvědomuje že když má 3-4 x větší příjem než já, dle toho jaký má měsíc, tak nemůže nechat vše na mě a tím že vidí že se taky snažím, například teď mám 6 týdnů do porodu a stále pracuju a budu ještě teď poslední měsíc dělat, tak se snaží aby z těch peněz měly i něco dcery, ne abych musela poplatot milion věci a nemohla je potom vzít na zmrzlinu, do herny, na výlet...atd.

jajulin
28. čer 2022

Máme pouze peníze společné, rodinné, a je jedno, kdo je vydělal. Jsme s manželem tým, oba se staráme o rodinu, každý tak, jak umí a jak je zrovna potřeba. Nechtěla bych být ve vztahu, kde se peníze rozlišují na moje a tvoje. Jestli jsou na jednom účtu nebo na více, to už je detail.

klokanka31
28. čer 2022

@marketanovakova14 Máme jeden účet, peníze společný.

alubif
29. čer 2022

Pardon ale musím, tvůj muž je normální škrt. Z takových chlapů mám úplně husinu. Máme sice každý svůj účet, ale peníze společné. Takže manžel platí veškeré výdaje, co se týče domu včetně hypo a děti co se týče školek, kroužku... Já kupuju jídlo, benzín do svého auta (jezdím denně), oblečení pro děti, telefony. I tak mi posílal 6 tisíc, pac při dnešních cenách a výši rodicaku 7300, bychom mohli okusovat po 14 dnech trávu na zahradě. Nemel problém mi poslat, kdybych nemela, většinou jsem ještě malinko usetrila. Teď už teda chodím do práce. Ale zase jsem zajišťovala 90%veškerou logistiku okolo domácnosti ,dětí, zřizování, ježdění s auty na opravy, ... Samozřejmě, když to nejde obstaral to muž, nemá s tím nejmenší problem. Ale dělá dost kolem domu, teď stavěl třeba dětem hřiště navíc se dětem dost po práci venuje. Takže nějak jsme si to přirozeně rozdělili. Teď uz je to zas malinko jinak.

martt
29. čer 2022

@marketanovakova14 Máme každý svůj účet , ale já mám přístup k manželovýmu účtu a manžel k mému. Jinak mi každý měsíc posílá určitou částku na účet. Protoze na svým účtě mám poplatky za elektriku a topení. Jinak když je potřeba nema manzel problém mi poslat peníze na víc. Ve vašem případě bych si s ním asi v klidu sedla a vše co platíš ty a manzel hodili na papír , aby jste viděli kolik kdo plati. Ono si spousta chlapů neuvedomuje , jak šli ceny na horu. Ale třeba i díky tomu ty sama zjistíš, že někde můžeš ušetřit.

palja
29. čer 2022

@aselluska máme každý svůj účet. Já platím vše ohledně dětí a jídlo, on auto, vše kolem bytu, když jde na nákup platí on. Když už nemám peníze, tak mi dá. Zbytečně ale neutracim. Teď už mám rodicak, dá se s tím vyjít i se dvěma detma. Ale jak píšu, manžel mi něco doplatí. Třeba jen jídlo ve školce je 1500.

superkousky
29. čer 2022

Trvala bych na tom, aby mi partner posílal zhruba 10tis. Kdyby jsi žádala o alimenty, tak je taky dostaneš. Přece nejde, aby ti "upíchl" dítě, tobě kvůli tomu klesl příjem a pak ti řekl, ať šetříš. Nebo další varianta je, ať jde na RD a ať si to užije. Hlavně po finanční stránce.

alpakovo
29. čer 2022

@marketanovakova14 máme každý svůj účet,ale ani jeden nemáme problém si peníze přeposlat podle toho,co kdo platí nebo potřebuje pořídit.

jjasmina
29. čer 2022

@marketanovakova14 tyhle věci je potřeba řešit před těhotenstvím hlavně. Když nebyla malá, tak nájem, inkaso a jídlo napůl. Od rodičáku, kdy beru 7000 máme společný účet. A neexistuje abych živořila jen proto, že musím být s malou doma, sorry, ale tvůj chlap je poněkud sobec a egoista

j.a.n.i
29. čer 2022

@marketanovakova14 Jednoduché, v prvnim kroku zkus muzickovi pripomenout, co to znamena SJM, ze žádné, ze on ma vyssi prijem a ty nižší... Ve druhem mu spocti kolik ti bude posilat, aby byl splnen bod 1. No a pokud se mu to nebude libit, tak bych mu oznamila, ze v tom případě jde na rodicovskou on a muze se ukazat.

loylii
29. čer 2022

@marketanovakova14 V telefonu poznámky a 3 mesice jsem zapisovala veskerou útratu. Myslel, ze utratim minimum. Dokud jsme neměli deti, platil vše on. Já jen pro sebe spoření a občas nákup domu, svoje věci + darky svoji rodině. S detma je to horší. Tak jsem proste ukázala ten 3 měsíční finanční údaj a koukal. Protože máme každý svy ucty, upřesnili jsme si kdo co platí. On vsechno technické (dům, auta, nafty) a já jidlo, sobě a dětem obleceni, spoření. Účet máme každý svůj, mít společný už nápad byl, ale není důvod. Máme ještě jiné příjmy k mzdám. Můj chlap taky není úplně rozdavačný, ale když mu předložim fakta a rozumnou debatu, cáluje😅

andelka
29. čer 2022

Účtů máme několik, hospodaření a šetření společné. Jsme manželé,takže snížení příjmů je záležitost obou. Z mateřské/rodičovské jsem platila většinou max jídlo,a to ne všechno. Spíš ty menší nákupy. A věci sobě a dětem. Prostě to co řeším já. Všechno ostatní,všechny trvalé příkazy, poplatky, benzín jde z jeho účtu. Ale u nás je fuk,kdybych byla na svém účtu na nule. Vždycky se mě ptal jak na tom jsem a jestli mám dost. O větších nákupech i na tom kolik a na co šetříme,se radíme.

shirilka
29. čer 2022

@marketanovakova14 Máme každý svůj účet, manžel platí velké výdaje, vše kolem baráku, telefony, internet, pojistky, benzín... Na velký nákup jezdíme spolu jednou dvakrát do měsíce a platí ten kdo má na kartě lepší "cash back" k dané prodejně, když jsem to já, manžel mi pak pošle peníze zpátky. Pokud se na nákup stavuju cestou od lékaře apod. tak platím já, ale beru jen nutné věci co nepockaji do nákupu velkeho. Já platim oblečení a boty pro sebe a děti, drogerii, nějaké drobnosti do domácnosti, posílám jim něco na spoření na účty... kdyz jsem byla na RD a zbývalo mi na běžném účtu do 4t přestala jsem platit, platil manžel, mám ráda vytvořenou rezervu. Měla by sis s ním promluvit, protože mateřská jsou ještě nějaké slušně peníze ale rodicak pokud ho máš na tři/čtyři roky je almužna, že které s tím co dneska platíš nevyjdeš. Klidně sepiš své výdaje na papír a dej mu to ať vidí, že už teď jedeš na doraz. A jak někdo výše psal, dítě je i jeho, takže by se měl starat i on, kdybyste nebyli spolu, platí ti aspoň alimenty...

shirilka
29. čer 2022

@loylii Jj, taky to tak máme už několik let, tabulka v Excelu a téměř všechny výdaje co kdo platí, ať je vidět kolik se utratilo a za co. Když je potřeba pak šetřit hned je vidět, kde by to šlo a kolik by to mohlo být...

emillyhk
29. čer 2022

Účet máme každý svůj, ale dítě je společné, takže se na výdajích podílíme. Muž platí vše kolem bydlení a aut, já ten zbytek (veškeré jídlo, drogerii, lékárnu, pleny, nutrilon, oblečení, dárky pro rodinu,...). Ano, mám menší příjem, tím pádem máme menší příjem jako rodina a musíme při utrácení přemýšlet. Ale jenom s rodičákem bych vyšla dost těžko (mám nějaké spoření, pojistky). Když mi dojdou peníze, normálně to manželovi řeknu a on mi něco pošle. Víme, jakou máme rezervu, co si můžeme dovolit. Takže když potřebuju pohodlné boty, protože několik hodin hodin denně chodím s malým venku, tak si je koupím. Jednou za pár měsíců jsou ty výdaje větší (větší velikost oblečení a bot pro dítě, nová autosedačka, např. i jídelní židlička), s tím se počítá. Jo, poprvé mi bylo blbý si říct o peníze, vždycky jsem byla finančně nezávislá. Ale muž si klepal na čelo, že jsme přeci rodina, že dítě je jeho a že můj nižší příjem samozřejmě nějak vykompenzuje.

hani_na
29. čer 2022

Máme každý svůj účet. U nás manžel platí poplatky okolo bydlení, telefony, pojištění, spoření a velké nákupy, které děláme jednou týdně o víkendu. Já menší nákupy přes týden, oblečení a boty pro syna, kroužky, bazén, výlety, co podnikám sama se synem. Peníze od babiček synovi schovávám. Na větších výdajích se domlouváme. Funguje to bez problémů, domluvili jsme se tak už na začátku.

jane46
29. čer 2022

@jajulin Amen.
Jeden společný účet, jeden společný spořící účet a nikdy nikdo neřeší z jaké výplaty se co platilo. Pravidelné výdaje v tabulce, ať se každý může podívat.
Jako doprošovat se manželovi, že potřebuji bundu nebo dokonce něco pro naše dítě, protože jsem na RD... No to bych v takovém vztahu nebyla.

lakyk
29. čer 2022

Před rodičákem jsme šli výdaje zhruba na půl. Při rodičáku platí všechno partner, rodičák mi zbývá na výdaje jako jsou dárky, něco co chci koupit sobě nebo malému, ale není to nutné kupovat, na drobný nákup cestou z hřiště, abychom měli čerstvé pečivo. Kdybych si o další peníze řekla, dal by, ale není třeba, když prakticky platí všechno potřebné pro chod domácnosti.

drep
29. čer 2022

Máme společné peníze na svých účtech. Máme to trochu netypicky, u nás všechny pevné platby platím já, velké platby (dovolené atd) taky já, nákupy platí ten, kdo na něj jede. Vždycky říkám, že kdyby to takhle nefungovala, tak mi přijde nejférovější říct, že potřebujeme třeba 50000 na provoz domácnosti plus 10000 na rezervy, já beru třeba 60000, ty máš 10000 RP, takže příjem 70000, výdej 60000, každému zbyde 5000 na radosti, zbytek pošleme na společný účet.

kubesovaadelka
29. čer 2022

@marketanovakova14 máme společny účet s tím, že když mě přijdou peníze tak zaplatím nájem, auto, plus nákupy, přítelovy když přijde výplata tak zaplatí mobily, internet a jeho sestry spoření plus na nákupy se pak bere i s jeho..

jutta42
29. čer 2022

@marketanovakova14 ve chvíli, kdy jsem sla na rodicak, jsem dostala kartu k manzelovu uctu a uz to tak zustalo, jsem uz zpatky v praci, ale mam castecny uvazek a oproti manzelovi tretinovy plat. On hradi veskere vydaje k bydlení, tou kartou platim vsechny bezne nakupy (vc. obleceni pro sebe), ze sveho uctu platim detem skolky, obedy, krouzky, tabory, vsem clenum rodiny stavebko plus zbytek sporim a platim pak dovcu. Ale to je spis rozdeleni kompetenci, ta hromada je spolecna, sporici ucet je sice psany na me, ale urcite nemam pocit, ze je to jen moje, vsak jsem to nasporila protoze vetsinu provozu hradi muz.

jaja01k
29. čer 2022

@marketanovakova14 Máme každý svůj účet, ale peníze jsou společné. Když jsem byla na mateřské, manžel mi začal posílat pravidelně každý měsíc nějaké peníze na můj účet. A posílá mi je pořád, i když už pracuju, ale na zkrácený úvazek a vydělávám výrazně méně než on. Jednou za čas se zeptá, jak na tom jsem, jestli nepotřebuju poslat víc. A nebere to jako že svoje peníze posílá mně. Je to jen přelévání našich společných peněz mezi našimi dvěma účty. Já platím většinu nákupů a záležitosti kolem dětí, manžel byt, auta, dovolenou, větší položky. Když jdeme někam spolu, platí vždy on, i když je to třeba kabelka, kterou nutně nepotřebuju. Když sedí u internetového bankovnictví, vždy se zeptá, jestli nepotřebuju něco zaplatit. A neřeší, jestli je to věc společná, pro děti nebo moje osobní. Když třeba potřebuju hotovost a zrovna nemám, manžel mi dá a vůbec by ho nenapadlo chtít to po mně zpátky.

2hanah
29. čer 2022

Tak jsem na tom ještě hůř, buďte ještě ráda, já už přemýšlím dlouho nad rozchodem kvůli "blbým" penězům, protože z rodičáku jsem byla nucená jít předčasně do práce, kromě všeho i těch drobností do domácnosti platím úplně vše sama i teda bydlení - voda, elektřina, plyn a to vydělám minimální mzdu, protože kvůli malému nemůžu víc, musím se o něho starat, partner nepomáhá,vydělává tak 3x tolik a nic mi nedává, vždy řekne, že nemá peníze a já už nevím, co dělat s tím zdražením teď prostě těžce nevystačím, navíc jsem na jaře musela koupit pračku a zase já sama, nechce se se mnou bavit po dobrém, ani po zlém, ani když vidí, že doma prostě před mojí výplatou fakt teď už nebylo co jíst, výhra byla, když mi na malého začal aspoň v jeho třech letech posílat 3.000,-Kč měsíčně, ale to je v tomto zdražení jako když plivne, mám ještě dvě starší děti z manželství, otec jim zemřel, mají sirotčí důchod, jinak už bychom byli na ulici, synovi bude 15, už je to velkej chlap a všechno je na mně, prostě to už nezvládám s takhle vyčůraným partnerem finančně a hlavně psychicky, jsme spolu skoro 10 let😔

j.a.n.i
29. čer 2022

@2hanah No a jsi s nim proc?

vladienka
29. čer 2022

Ja vlastne ani nechapem ako mozes vsetko toto platit, my ako 4 clenna rodina minieme len za jedlo a drogerku mesacne cca 20.000 kc 🤷🏻‍♀️ Keby k tomu platim oblecenie pre baby, telefon, sporeni, benzin tak sa dostanem na 40.000

biciklissie
29. čer 2022

Máme každý svuj účet, ale peníze společně. Manžel platiti veškeré poplatky kolem domu, hypo, benzin, nějaké pojistky, půlku spoření a většinu jídla. Já z rodicaku taky nějaké pojistky, půlku spoření, malé školku a potřeby pro děti (pleny, um, obleceni, kosmetiku), léky a menší část jídla. Když jeden z nás nemá, tak nemáme problém si peníze přeposlal. Když jsme někde splecne, tak se domluvíme, co kdo bude platit. Jako zkusila bych mu vyčíslit, kolik za co platis. I když mě osobně se to zda divné, skládat někomu účty, ale když to tady dost maminkám pomohlo... Ovšem spíš mám obavu, že je to pěkný skrt, podle jeho reakce, že máte šetřit. Takže vy nechodíte do práce, protože se staráte o společne děti a máte trit bidu s nouzi, totéž děti. A on co, cpe si ty "svoje" peníze do slamniku. Já bych snad takovým chlapům přála, ať přijdou o práci a pak jako ať si tedy taky vyjdou s podporou. A šetří.

lucifux
29. čer 2022

@marketanovakova14 ještě v květnu jsme měli účet společný. Ale v červnu už jsem si nechala posílat rodičák na svůj účet. A to proto že já když něco chci, tak manžel to považoval za zbytečné a měla jsem smůlu. O financích ale normálně komunikujeme. Když je jeden z nás na nule, druhý pošle. S tím že manžel platí převážně všechny poplatky a já jídlo. A zbytek jako je nafta, pojistky, oblečení, tak to řešíme společně.

krisstina93
29. čer 2022

My máme každý svuj účet, ale já mám přístup k oběma, na mém je almužna, z mužova posílám všechny platby (on se o finance moc nestará, dojde mu výplata a pak s tím operuju já), nakupuju, můžu si koupit co se mi chce :D muž to neřeší, pokud je tam na trvalé platby, rezerva na nečekané výdaje, on má na obědy do prace, tak se zbytkem si můžu dělat co uznán za vhodné. Model že sem nákupy, dítě atd táhla z mateřské sem měla s bývalým a v dnešní době už bych s tím nevyšla, momentálně máme náklady mnohem vyšší, než můj rodicak, ten už je spíš jen takový bonus na přilepšenou, než aby to pokrylo nějaké pravidelně výdaje.

jako_mala_holka
29. čer 2022

My máme každý svůj účet, ale peníze společné, měli jsme to tak skoro od začátku, co spolu žijeme... Řídíme se tím, co kdy je potřeba platit, takže momentálně já z rodičáku zaplatím energie, jídlo a co je potřeba do manželovy výplaty, když něco málo zbyde, pošlu to na spoření, ale to se poslední dobou nestává 😀 manžel pak po výplatě zaplatí nájem a opět jídlo a co je potřeba a takhle pořád dokola... Větší částky (13.plat, vratku daní, apod) posíláme hned na spoření... Cokoliv si kupujeme pro sebe nebo do domácnosti, tak řešíme spolu, i větší nákup v DM 😀... Vyhovuje nám to tak