Můžeme odstoupit od smlouvy s realitní kanceláří?

veruska007
16. lis 2011

Holky, není zde nějaký právník? Potřebuju akutně pomoct. Mám depku jak hrom ☹ .

Před týdnem jsme podepsali blokační zálohu na byt v realitní kanceláři. Dnes jsme měli podepsat Smlouvu o smlouvě budoucí, kterou jsme ale dnes odmítli podepsat, necháváme si čas na rozmyšlenou.

Dozvěděli jsme se totiž, že na byt je vázáno zástavní právo (jedná se o zástavní právo bytového družstva, kupujeme družstevní byt), které v současné době nelze vyvázat. Také nám bylo řečeno, že byt má splacenou anuitu a do roka můžeme požádat o převedení do OV. Nyní jsme se dozvěděli, že o možnosti převedení do OV zatím bytové družstvo vůbec nejednalo a nejspíš to nebude možné až do roku 2017. Také je třeba splatit cca 40.000 hypotečního úvěru, který je na byt vázaný a o tom jsme se také dozvěděli až dnes. Tuto částku bychom měli doplatit také my.

Tak se chci zeptat, zda můžeme odstoupit od zprostředkovatelské smlouvy, když nám byly zatajeny podstatné informace nebo jak máme dále postupovat. Také chci vědět, zda máme právo požadovat, aby dlužnou částku 40.000,- bytovému družstvu splatila současná majitelka. A co nás čeká v případě, že by realitní kancelář odmítla zálohu vyplatit?

Chjo chjo. Prosím o radu. Jen ta blokační záloha nás stála skoro všechny naše úspory

😖

naty
17. lis 2011

já sice právník nejsem, ale mm se docela vyzná, nicméně by především doporučoval osobní konzultaci s právníkem nad zprostředkovatelskou smlouvou...pokud v ní informace, o který jste "údajně" neměli vědět, opravdu nejsou nijak ani malinkými písmenky uvedeny, měli byste mít s největší pravděpodobností nárok na vrácení peněz...ale je potřeba pořádně tu smlouvu prostudovat s někým študovaným...pokud je to tam jakkoliv zaneseno, jen vám to třeba neřekli, tak se obávám, že to půjde těžko...držím palce!!

berynka
17. lis 2011

@veruska007, ve smlouvě (i přes realitku) má být - mělo by být uvedeno, že nejsou zatajeny žádné skutečnosti včetně zástavního práva, ale také různé skryté vady apod., jinak má kupující právo od smlouvy odstoupit. Na těchto bodech může trvat i banka, pokud si kupující bere hypotéku. Určitě by nebylo od věci poradit se s vlastním právníkem.

veruska007
autor
17. lis 2011

Tak jsem znovu cetla smlouvu o zprostredkovani a lze ji zrusit jen tehdy, pokud nemovitost zanikne. Realitka se nikde nezavazuje, ze nam poda pravdive informace apod. To ostatni je az predmetem smlouvy o smlouve budouci, a tu jsme prave v patek nepodepsali ani pani kupujici ne, protoze mela podepsat, ze na byte neni dluh ani zastava a oboje tam je ☹ . A ted moc nevim, jak dal. Pravnik u manzela v praci rikal, ze penize zpatky nam na 99 % nevrati (kamaradce pri koupi bytu zatajili, ze prodavajici je nesvepravny a o nemovitost malem prisli, skoro rok se soudili) a mame se snazit vyhadat slevu o vysi toho dluhu... ale na to prodavajici ani realitka nemuseji pristoupit a byli bychom uplne v haji. Bud bychom prisli o 140 tis. zaloh nebo koupili byt se zastavnim pravem a dluhem, ktery bychom museli splacet ☹ . Ach jo, ja jsem tak pitoma, ze jsem verila realitce 😔 . Sorry, holky, ja to blbe nesu. Loni v lete nam umrelo miminko a ja si porad pripadam hrozne krehka a proste takovy podrazy me zpatky strasne srazi k zemi 😨

naty
17. lis 2011

@veruska007 ježiš, snad se ještě nebudeš omlouvat!! 140tis. sou sakra peníze a vidina, že tvrdě vydělaný peníze padnou do ruky nějakýmu haj*lovi z realitky, by mě osobně vytáčela do běla!! 🤐 Ale neházela bych flintu do žita, zkuste nějakýho právníka přes nemovitosti, tohle přece není možný, ne?! Jako zatajovat zrovna takovýhle věci, navíc s tím dluhem...pokud by se vám chtělo soudit, řeknu suďte se, ale jak říkáš, je to na dlouhý lokte...Nicméně si myslím, že na ten dluh se s nima budete domlouvat těžko, pokud to už od začátku zatajovali, asi to nebudou zrovna nejslušnější lidi...bože, já bych tam vlítla, že by si tu scénu mohli dát za rámeček... 🙄 Bože, v těch realitkách sou takový sv*ně... 🙄

naty
17. lis 2011

@veruska007 a že se nezavazuje podat pravdivé informace?? To je snad podvod, ne? To myslím by u soudu obstálo... 😠

veruska007
autor
17. lis 2011

@naty No, pravnik od manzela z prace (dela reality, jen je v realitce, jsou projekcni a stavitelska firma) rikal, ze bychom penize nejspis zpatky nedostali. Nevysoudila je ani kamaradka, kdyz jim realitka zatajila, ze majitel nemovitosti je nesvepravny a vlastne ji nemuze prodat a realitka to vedela 😔

naty
17. lis 2011

@veruska007 Tak to fakt nechápu, kde žijem... 😔 Je mi to moc líto...ani si to neumím představit, tu bezmoc... 😔

marecek4
30. říj 2016

Holky,mam trosku jiny dotaz-znama prodala pozemek,novy majitel nechtel delat odhad,ze dan zaplati,pul roku za no jezdil a otravoval az ji proste ukecal,nakonec ji to nedalo a odhad udelat nechala a cena je desetinasobna,jeste nez vse nabylo pravni moc tak mu rekla,ze od smlouvy odstupuje,ale chlap se ji jen vysmal a osocil odhadce,ze je znamy a ja nevim a normalne pokracoval v ukonech-nechal si pozemek prepsat ...,prvotne pani vubec neuvazovala o prodeji,hen kupci dovolila na pozemku odstavit maringotku,ten tvrdil jak koupi ornou pudu,i kdyz v uzemnim planu uz jsou pozemky vedeny jako stavebni parcely-proto asi nechtel delat odhad,pani je v duchodu,a nenapadlo ji to s nekym probrat-kazdopadne vec je uz u soudu,ale da se vubec ocekavat vratny rozsudek?