Nákup přes internet na splátky. Má to nějaká úskalí, rizika?

28. dub 2023

Nakupoval tady někdo z nějakého internetového obchodu na splátky? Zajímalo by mě, může to mít nějaká úskalí, rizika?
Děkuji

levandule_k
28. dub 2023

Tak se podívej, kdo u internetového obchodu poskytuje úvěr, minuta googlení např. Datart spolupracuje s HomeCredit. HomeCredit je nebankovní společnost. Obecně nebankovní společnosti poskytnou úvěr více lidem, ale je dražší. Pokud potřebuješ novou ledničku, tak bych si zašla do normální banky a vzala spotřebitelský úvěr.

Tebe je jako spotřebitele znamená RPSN, což je roční procentuální sazba nákladů (zahraňuje úrok a veškeré poplatky). Čím vyšší je, tím víc zaplatíš za úvěr.

A hlavně si začni zvyšovat svou finanční gramotnost, abys věděla jaká jsou rizika úvěru.

zelenaesmolda
28. dub 2023

Zakladni pravidlo-kdyz na to nemam tak to nekupuju.Pokud to neni nezbytnost jako je nova lednicka nebo pracka.

autor
28. dub 2023

@levandule_k jedná se o Creditas.
@zelenaesmolda nezbytnost to je a peníze na to i mám, akorát bych se vydala úplně a to nedělám ráda. Mám ráda, když mi zůstává rezerva.

hasara33
28. dub 2023

Osobní zkušenost nemám, ale před lety si kamarádka kupovala na splátky mobil (už nevím u koho to bylo - mall nebo datart 🤔) za asi 20 tis. a normálně každý měsíc posílala splátky dokud neměla všechno splaceno🤷‍♀️ pokud normálně splácíš, nemyslím si, že ti může něco hrozit 🤷‍♀️

zelenaesmolda
29. dub 2023

A neda se ta vec koupit starsi z druhe ruky?V bazarovych skupinach na FB nebo na Marketplace vidis casto

levandule_k
29. dub 2023

Pokud se jedná o banku Creditas, je to normální banka, ale problém je ten, že já u ní nevidím na jejich webovkách, nevidím nic o spotřebitelském úvěru. https://www.creditas.cz/

Mluvíš skutečně o téhle bance?

Nevím, že by spolupracovala s nějakým eshopem.

Já bych si zašla do banky, kde bych se zeptala na spotřebitelský úvěr, jaký je úrok, jaké je RPSN, kolik zaplatím, jestli je možnost předčasného splacení, vložit mimořádnou splátku, jestli je možné splátku zvýšit nebo snížit, a jestli to bude mít vliv na úvěrové registry. Měla bys vědět kolik přeplatíš.

Neber to jako urážku, ale myslím, že o úvěrových produktech toho moc nevíš a bylo by dobré, kdyby ti to někdo vysvětlil, než že něco naklikáš v eshopu.