Otcem dítěte není manžel. Lze zrušit ochrannou lhůtu?

kesurka
2. pro 2014

Dobrý den, řeším takový technický problém. Jsem formálně vzato vdaná, 2 roky spolu nežijeme, mám přítele, čekáme dítě.(Ex) manžel podal žádost o rozvod nyní. Měla jsem zato, že pokud se stihneme rozvést do mého porodu, bude vše v pořádku, teď jsem se dozvěděla o nějaké ochranné lhůtě matek 300 dní po rozvodu, kdy je manžel automaticky považován za otce dítěte. Lze toto nějak zrušit, je-li vůle na obou stranách? I tak není jisté, zda nás stihnou rozvést do termínu porodu.. Děkuji za Vaše zkušenosti.

j.a.n.i
2. pro 2014

@kesurka Jedinné zrušení před porodem je se stihnout za přítele před porodem vdát. Jinak se to řeší po porodu u soudu, všichni 3 dorazíte, prohlásíte čí dítko je a čí není, soud rzhodne a na na základě toho se vystaví nový RL už s přítelem.

lrg
2. pro 2014

Neřešila jsem nic podobného, ale z logiky věci by mělo jít, i když jsi vdaná, tak ve formulářích do porodnice vyplnit info o otci dítěte. Rodila jsem jako vdaná a stejně jsem musela vyplňovat všechny nacionále manžela. Myslím, že ta ochranná lhůta je pro případ kdy právě vůle na nějaké straně není, ale snad záleží jen na matce, koho uvede jak otce a ten s tím může buď souhlasit, nebo nesouhlasit.

irisie
2. pro 2014

@kesurka je to tak jak pise j.a.n.i

j.a.n.i
2. pro 2014

@lrg Ano, vyplnit si do papírů v porodnici můžeš co chceš a matrika do rodného listu stejně vyplní to, co ji přikazuje zákon, což bude v ochranné lhůtě exmanžel. A opravdu nezáleží jen na matce koho uvede, matka si nemůže jen tak někoho uvést, resp. do papírů v porodnici může, ale všichni to budou ignorovat.

anushka111
2. pro 2014

Je to jak píše j.a.n.i. ale u toho soudu to takto funguje jen v případě, že budoucí exmanžel s tím nemá problém, pokud by tě chtěl podusit, tak se pak přistupuje k testům DNA a dost často se to vleče.

j.a.n.i
2. pro 2014

@anushka111 No, myslím, že on je zrovna ten poslední, který by chtěl dusit, protože do doby vyřešení je on otcem a může po něm žena požadovat alimenty a ty testy DNA by taky klidně mohl zaplatit on.

anushka111
2. pro 2014

@j.a.n.i. Znala jsem takový případ, chlap se prostě nechtěl své ženy vzdát a radši by vychovával dítě jiného chlapa, trvalo to snad tři roky, protože se pořád omlouval z jednání a vždycky se odvolal, fakt děs běs 😒 Ale jinak jasně, z logiky věci, by to neměl být problém ...

nikolavylezikova
19. bře 2018

Mohu se zeptat , jsem ve stejné situaci, s manželem spolu nejsme skoro 2 roky , nicméně čekáme teprve na rozvod ..., ale moje otázka zní..., jak je to den jménem? Musi se mnou exmanzel jít i na matriku a podepsat souhlas s křestním jménem ditete?? Dekuji.

mimco
19. bře 2018

@nikolavylezikova manzele na martiku nechodi....
Muz podepisuje formular ohledne jmena a ten se spolu s oddacim listem odevzda v porodnici.
Pokud se do porodu nerozvedete a znova nevdate, bude v r.l. jako otec Vas zakonny manzel....

nikolavylezikova
19. bře 2018

Jojo , to vim.., šlo mi spíše , jestli se podepisuje k něco , kde oba souhlasíme s křestním jménem ditete...a jestli tam musi byt podepsaný exmanzel... a kdy a kde tento papír dostanu?

mimco
19. bře 2018

Myslim, ze ten papir mi dala sestra v poradne u meho gynekologa.
Spravne by to asi podepsat mel, ale patrat po tom, ci je to rukopis asi nikdo nebude.
Ale ano, zakonny manzel tento formular ma podepsat.

nikolavylezikova
19. bře 2018

Dekuji