Otec psychopat

wendy24
28. bře 2016

Prosím o radu... nemá smysl se tu vypisovat, kdo to zažil ví.... kdo nezažil, ať prosím neodpovídá.... Můj dotaz zní tak, zda soudu stačí říct mám podezření na psychopatii u otce společných dětí.... chci slušným zákonným způsobem docílit toho, aby soud nechal prověřit psychický stav otce. Děti mám ve své péči, úprava styku zatím mimosoudní dohodou mezi rodiči. Dcera má úzkosti, odmítá mě, když přijede od otce, naposledy se absolutně psychicky sesypala.... hlášeno na Ospod. Teď nám začala vyhrožovat, že skočí pod auto... dokonce na jedné procházce nám chtěla skočit ze srázu. Psychiatrický závěr - pravděpodobně tyto problémy plynou ze špatné komunikace rodičů. Doporučena mediace. Otec mediaci i rodinnou poradnu odmítl.

tina_t3
28. bře 2016

Z mého pohledu bych to viděla následovně - dítě máte ve výlučné péči, na styk rozsudek není, pokud mi dítě takto negativně reaguje a dochází k výhružkám ve smyslu ublížení si na zdraví, dítě bych na styk k otci nepustila. Otec si může podat k soudu návrh na určení styku, při té příležitosti by se u jednání mohl navrhnou znalecký posudek z oboru psychologie a psychiatrie za účelem zjištění výchovných schopností/rodičovských kompetencí otce apod. Dítě bych každopádně odborně ošetřila dětským psychologem, to jste udělala dobře a se závěry vyšetření bych určitě seznamovala i dál OSPOD, ten by měl být o všem informován, v případě sporů mezi rodiči chrání zájmy dětí.. V této situaci byste se proto měla obrátit na místně příslušný OSPOD a ve vzájemné spolupráci se domluvit na dalším postupu. Mediace je dobrá alternativa, ale rodiče tam musí chtít jít něco řešit, to samé rodinná poradna, kde není snaha - není řešení. Neznám podrobně Vaši situaci, proto se určitě obraťte na OSPOD, víc Vám neporadím. Každopádně Vám držím palce, ať se to u Vás co nejdřív vyřeší!

hancazivocich
28. bře 2016

@wendy24 - já to řešila tak, že jsem vzala malou k psycholožce, ta vyjádřila názor - malá brečela, že je táta zlej...závěr - nemusela tam dva víkendy po sobě - bylo to dohodou, u psy byl i otec - něco mu sama řekla... po půl roce opakování, řeším bez psych... Je tam ,,jen" pláč... řešila bych - přes sociálku, která vás má na povel, lékaře, atd... ti by měli říct, co a jak.... Je to náročné... Já očekávala protiakci ze strany otce... Nějak jsme se domluvili...
A za sebe - já se snažím s otcem komunikovat.. Nejdřív to vydýchat, atd....Dost často se na dětech odráží to, že neví, koho mají ,,mít rády".. Ke komu jet, apod... Vím, že začátky byly kruté, plakávala, že k němu chce, tam brečela, že chce, abysme bydleli spolu.... Nevěděla, nemohla.....
Prostě polknout to, co provedl, provádí....a hlavně na něj nenadávat před dětmi - jsou jak houba a i za malé, relativně nevinné poznámky můžou mít trauma... Já...doufám, že oba se snažíme neshazovat toho druhého.. Nicméně - vyhrožování sebevraždou je těžký kalibr, takže kolečko vyšetření, prošetření...A na konci může být závěr, který se nemusí líbit ani jedné straně.. 😅 😔 😕

wendy24
autor
28. bře 2016

@tina_t3 Děkuji za odpověď..... bylo neřešené z mé strany domácí násilí... dle policie je již promlčené, ale stále je v jejich evidenci. Mám schované e-maily, smsky částečně.... nabádá dceru proti mně i po telefonu. Jakmile zjistil, že tyto hovory nahrávám, přestal s tím a mně opět výhrůžné sms. Jednu sms ještě v jejím mobilu mám.... lže i dceři, také mohu doložit. Mám i smsky z poslední doby, které potvrzují jeho labilitu. Jeden den děti nechce, druhý den napíše, že je chce jen v sobotu, další že jen sobotu a neděli a pak je zase nechce, protože ho citově vydírám. Další nesmyslné chování v smskách mám také... s dcerou chodím k psycholožce od listopadu minulého roku. Začala mít úzkosti. Teď půjde v květnu znovu na mé podezření z navádění proti mně. Jakmile přestala k otci jezdit, hodně se uklidnila... Otec se mě teď snaží vyprovokovat a háže veškerou vinu na mě, pak najednou otočí a chce se setkávat. Napsala jsem, že již jedině skrze nezávislého prostředníka při mediaci či v rodinné poradně. To po sálodlouhých výmluvách odmítl.

ivular
28. bře 2016

@wendy24 Nemám teď příliš času na psaní, nicméně s tímto se potýkám už několik let. V OSPOD bych příliš nadějí nevkládala - jejich možnosti nejsou velké.. Napíšu to natvrdo, dítě lze libovolně týrat, jen je nutné dát si pozor, aby z tohoto nevznikl žádný záznam.. Pak je psychopat zcela nepostihnutelný - a nenech se prosím zmást občasnou reportáží na Nově, kdy se nějaké týrání provalí..
Už několik let se snažím tento fakt strávit - zatím marně..
Rovněž psychologické a psychiatrické posudky nejsou samospásné - tam je klíčové vyfasovat takového odborníka, který problém pozná - a těch je zatraceně málo. Nic neplyně ani z psychických problémů dítěte - v lepším případě mohou být ignorovány (viz jeden z posledních výnosů Ústavního soudu na opatrovnické téma), v horším případě může být nařčena matka z fixace na svoji osobu (viz desetiletá dívenka odebraná i matce, jelikož psychicky nebyla schopná zvládat styk s otcem).
Vím není to veselé, ale taková je současná realita 😢

wendy24
autor
28. bře 2016

@ivular Vím, že je to dost těžké.... když i psychopat je schopen obelstít dobrého psychiatra.... Hold žijeme v patriarchálním právním státu.... Kde je prevence? Ospod, který má hlídat práva dětí.... dítě má snad právo i na zdravý a harmonický vývoj.... Jasně, že nejsem svatá... taky mi občas něco ujede před dětma, když mě totál vytočí přes smsky. Leč takovýmto stylem společnost podporuje výchovu psychopatů, sebevrahů, feťáků apod.

janinka_b
29. bře 2016

Jen se chci zeptat. Pokud Vás dcera po návštěvě otce odmítá, máte podezření, že jí nějak vyhrožuje, nebo vydírá a rozmlouvá, aby Vás měla ráda? Nebo že dokonce hází na vás špínu, že za to, že nemají děti tatínka, můžete vy?

adriana1311
22. zář 2019

Wendy24
Prosím mohla bys sem napsat jak jsi dopadla a co se ti podařilo vyřešit ? Jsem teď v podobné situaci a nevím jak dál

adriana1311
22. zář 2019

@wendy24 Prosím mohla bys sem napsat jak jsi dopadla a co se ti podařilo vyřešit ? Jsem teď v podobné situaci a nevím jak dál

luciksima
Autor odpověď smazal
Zobraz