Po RD rok neplacené volno. Bude mi pak vyplácena mateř.?

vixina
30. črc 2011

Ahojky, mám dotaz ohledně mateřské. Nyní jsem na dvouletém rodičáku, ten mi končí 7/2012. Poté jsem se zaměstnavatelem domluvená na ročním neplaceném volnu. Do tří let dcery bych ráda měla dalšího prcka. Bude mi pak znovu vyplácena mateřská, když jsem byla rok na neplaceném volnu? Nevíte jakým zákonem se to řídí? Děkuji za rady.

cerstvamama
30. črc 2011

Mám něco podobného. Pokud do 4 let věku prvního dítěte nastoupíš zase na RD tak dostaneš stejné peníze jako s prvním děckem. Ale můžeš se zeptat na www.aperio.cz tam ti právníci zdarma a rychle odpoví.

vixina
autor
30. črc 2011

@cerstvamama To by bylo super, další mateřská by se hodila, byla přeci jen o trochu vyšší než ten rodičák 🙂 Takže můžu být do 4 let dcery na neplaceném volnu a pak stejně dostanu mateřskou? To se mi zdá až neuvěřitelně štědré 😀

cerstvamama
30. črc 2011

@vixina já myslím, že jo, nemám sice tak dlouhý neplacený volno jako ty, ale to snad nehraje roli. Zkus fakt tu poradnu, popiš jim svojí situaci. Jsou dobří a rychlý, aspoň budeš mít jistotu.

vycu
31. črc 2011

Hlavně nění důvod být na neplaceném volnu, u zaměstnavatele si zažádej o prodloužení RD až do 3 let věku dítěte, až potom nastupuje možnost neplaceného volna. Jinak platí výše napsané.

j.a.n.i
31. črc 2011

@vixina Jojo, po 2 letém rodičáku netřeba žádat o neplacené volno, stačí požádat o prodloužení RD a musí ti zaměstnavatel vyhovět.