Dobrý den, jdu si pro radu. S přítelem se budeme na konci roku brát, nikdy jsme o předmanželské smlouvě neuvažovali. Já vydělávám hezké peníze, on asi 2x-3x někdy víc, ale jak kdy. Naspořeno něco máme oba, zatím nemáme žádný svůj majetek. Jde o to, že máme možnost nevzit si hypotéku na byt ale půjčit si od jeho táty peníze, kde se sepíše smlouva normálně.. šlo nám jen o úroky. Jeho táta souhlasil, ale pod podmínkou, že budeme mít předmanželskou smlouvu. Chápu, kdyby nám ty peníze chtěl dat.. ale takhle mi z toho bylo úplně divně, když mi to přítel sdělil a najednou jak mu to táta řekl, začal mě do toho tlačit. Nevím vůbec co teď, brala bych to asi jinak, kdybychom se na smlouvě dohodli od začátku a oba, ale takhle se cítím opravdu zle. Jak byste s tím naložily? Ano vím, smlouva chrání oba, ale jde mi teď spíše o princip toho všeho. Co by tou smlouvou vlastně tchán docilil? Já už se v tom i ztrácím..
@zuzkasim přesně tak, o to mi jde, je něco, co tím může jakoby získat? Chránit? Není ne.
Do toho bych nešla. A nebo jo, ale nesplácet peníze teda ze svého, ať mu to platí jen tvůj nastávající.
Přesně jak píše @zuzkasim, záleží, co bude obnášet předmanželská smlouva. Co ti partner řekl, že by bylo v předmanželské smlouvě?
Jestli je to mířeno na to, že pokud se rozvedete, tak nemáš nárok na nemovitost, nešla bych do toho. Budete ze společných peněz splácet peníze.
Ale upřímně? Já bych do takové půjčky nešla. To radši zaplatím úroky, než být "vděčná tchánovi".
Tak predmanzelska smlouva se tyka vas dvou, nikoli tchana. Takze otazka nestoji, co by v ni chtel mit tchan, ale na cem se domluvite Ty a Tvuj pritel. Vzhledem k tomu, ze majetek zadny z vas zatim nemate a mate jen kazdy svoje uspory, jste prakticky ve stejne startovaci pozici, pokud teda jeden z vas nema na konte vyrazne vic penez. Predpokladam, ze tchanovi pujde o to, aby byt v pripade rozvodu ziskal jeho syn. Takze bacha, aby ta smlouva nebyla postavena nevyhodne pro nekoho z vas.
Tchánovi je o to, aby v případě rozvodu zůstal byt, na který vám půjčí pouze jeho synovi. Je to tak? V tom případě do toho ale nebudeš dávat svoje peníze, ne ? Předmanželskou smlouvu si tchán donese, že? 😂
@1pomnenka no asi tak, ale jako když už budeme mít společné bydlení, budu na to přispívat, tak pak přeci neodejdu kdyby náhodou bez ničeho na ulici. Navíc chceme děti, budu s nimi doma na mateřské, on vydělávat bude, já ne.. tak či tak mi to prostě přijde uhozené
Taky to chápu tak, že tchán zamýšlí, abys v případě rozvodu odešla s holým zadkem. Jediná schůdná možnost mi přijde taková, že bys tedy do bydlení nedala ani korunu a vše platil budoucí manžel sám. Pokud bys měla tu možnost, tak si koupit jinou nemovitost na investici. Ale s tímto začínat společné soužití by se mi osobně nelíbilo. Šla bych klasicky do hypotéky a nebyla nikomu do budoucna nic dlužná.
@pipi_puncocha děkuji, taky to tak vidím
Ještě se zeptám, změnilo by to nějak váš pohled na tchána? Já mám teď pocit, jako bych byla zlatokopka a nikdo mi v jeho rodině nevěřil. Je mi z toho až do breku. U nás by se tohle nikdy nestalo.
Nevím v Tvém případě, ale pro mě by smlouva byla standard. V době kdy se 55% manželství rozvádí je lepší mít vše sepsáno na začátku s ruzovymi brýlemi, než pak jít do války Roseovych.
a o co jde? co má být v té smlouvě, že vám půjčí na byt a ten bude jen manžela?
@klokanka31 přesně, ať je byt jen jeho a sama ať si tedy spoří bokem, ale je to divné, ani jeden nic nemá, nevím smlouva mi zrovna v tomto případě přijde zbytečná, by bylo lepší si půjčit od banky a mít ten byt napůl, v čem je výhoda pro autorku, když nepůjdou do banky, ale za tchánem, já tam nic nevidím
@pipi_puncocha nejsem si jistá, jestli ale takové soužití jde. Vždycky splácením nemovitosti budou bité obě strany. Pokud vyloženě nebudou mít úplně oddělené finance, ale jestli pak bude autorka na mateřské a bude ji živit manžel, tak stejně jsou finance společné. Splátky na společný byt budou ovlivňovat oba, ale kdyby něco, nemá autorka nic.
Autorko, nemám nic proti předmanželské smlouvě, ale určitě bych do toho nešla s tím, že to bude chránit jen jednu stranu, i když ovlivněné jsou obě. Taky by mě to urazilo, ale ani tak ne od tchána, ten chrání syna, ale spíš od toho partnera, který by ti měl věřit a v případě rozvodu a dětí by mělo být i jeho zájmem to, aby jsi s tím holým zadkem s dětmi neodcházela ...
Já jsem zastáncem předmanželských smluv. V určitých případech jsem jednoznačně pro, je to ochrana partnera před chováním jistých partnerek, které si myslí, že na to, co nevybudovaly, mají manželstvím přece nárok. Ale v tomto případě ne. Peníze se půjčí a na jejich splácení se podílíte oba. My jsme to měli tak, že půjčka od tchyně byla 420tis. Se mnou měla smlouvu na 210 a se synem taky na 210. Nakonec jsme šli od sebe po pár letech. Z prodeje bytu jsme jí každý pak zaplatili ten “svůj” zbytek a bylo to nejvíc fér.
Tak je otázka, co by v té smlouvě bylo - však si tam můžete i napsat, že odejdete s tím, s čím jste do manželství přišli a zbytek si rozdělíte půl na půl... I když hádám, že o to u vás nejde. Obecně, jak už psaly holky přede mnou - kdyby mu ty peníze dal, tak to dává smysl, i když na druhou stranu by to bylo před svatbou, takže by to ze společného majetku mělo být stejně vyjmuto. Ve chvíli, kdy mu to bude splácet po svatbě, tam byste měli už fungovat společně - bez ohledu na to, co kdo vydělá - i s ohledem na to, že nejspíš budete mít děti.
Vykašlala bych se na to, co si o tobě kdo myslí, ty nikomu nic dokazovat nemusíš, naopak máš ty nárok být zklamaná z jejich přístupu k tobě. A s přítelem bych si promluvila, jak si vlastně manželství představuje - a v případě diskuze o smlouvě bych chtěla, ať tam teda ošetří tvou kompenzaci ztráty příjmu při péči o dítě (včetně o to nižšího důchodu), následné snížení kariérních možností a alimenty, které by ti v případě rozvodu platil. Když se chce pojišťovat smlouvou, tak ty můžeš taky.
Ufff, neskutečný. Vůbec bych na tohle nepřistoupila, přesně tak jak píšeš, on bude z rodinných peněz platit byt, který zůstane jen jemu. Ty na mateřské. No vůbec. Asi se ťukli do hlavy oba. Pokud si chce ze společných peněz platit byt ( splácet tátovi) tak ano, ale ty si můžeš vzít půjčku na sebe a ze společné hromádky platit byt druhý, který budeš mít v případě potřeby k dispozici.
Poradila bych se s právníkem, jak to udělat, aby to bylo fajn pro Tebe i muže. Ne podle tatinka. Heleď, je mi za par dni 39, uz jsem jednou rozvedená. Dřív jsem predmanželskou smlouvu považovala za neromantiku a nedůvěru ve společnou budoucnost... ale 😃 po životních zkušenostech už nějak vidím i ty praktické věci. Když je predmanzelska smlouva, tak pak neplatí SJM. A o to myslim tchanovi jde, aby v podstatě nepřišel o peníze, které do toho vloží... ale myslim, ze tomu sam nerozumi a prostě to placnul, jak si mysli, ze je to v pohode. Zas na druhou stranu můžete podepsat nějaký papír o tom, že dal ty peníze synovi a Ty si v případě rozvodu nebudeš dělat nároky na tuhle část, kterou do toho vložil v případě vypořádání SJM.
Mně přijde, že manželka z toho vyjde vždycky špatně. Přece to jsou dvě úplně nezávislé smlouvy. To, že by se rozvedli, a byt připadl pouze manželovi, by neznamenalo, že by manželka byla zproštěna povinnosti splácet tu půjčku, takže by nakonec splácela nemovitost, která jí nepatří? Nebo i kdyby byl byt jen manžela i půjčka pouze na manžela, tak by ji stejně splácel z peněz, které mají společné v SJM! Jo bylo by dobré si uvědomit, že pokud si koupíte nemovitost ještě před svatbou, tak není ve společném jmění manželů, ale v podílovém vlastnictví, takže předmanželské smlouvy si podepište třeba čtyři, ale té nemovitosti se to vůbec týkat nebude a u rozvodu se to taky řešit nebude. Jako jestli chce tchán byt jen pro syna, tak ať mu ho zacáluje sám.
@jiss kupovali bychom až po svatbě
@felis já taky předmanželskou smlouvu nevidím jako čiré zlo - sama jsem ji manželovi navrhovala, protože tady bych ho jednou mohla oškubat jak slepici. S ohledem na to, že už to jednou absolvovat, mě překvapilo, že s tím nejen nepřišel sám, ale i to odmítnul. Ale i přesto, že ta smlouva by byla v jeho prospěch, bych rozhodně nepodepsala, že z manželství odejdu s holým zadkem. A v ČR, kde něco jako alimenty na manželku prakticky neexistují a alimenty na děti jsou směšné, je absurdní, aby se chlap tímhle způsobem pojišťoval (zejména ve chvíli, kdy tam nejde o mnohonásobný rozdíl v majetku). A jak jsem psala - když už, tak ať se do toho zahrne i to, jakým způsobem bude tedy postaráno o manželku a děti.
OK, potom se mi hodně líbí, co píše suzanna123 o těch kompenzacích ztráty příjmu 🙄 a zavedla bych hodně upřímnou řeč na téma rodinných financí
Tímhle by u mě tchán hodně klesnul, ale na tom až tolik nezáleží. Nebereš si tchána, ale jeho syna. Takže on s tím souhlasí a ještě tě do toho tlačí? Tak to je dost blbý. Měl by s takovou nabídkou tchána poslat do prčic a ne mu přizvukovat. To už radši hypotéku. Mrzí mě tvoje situace. Nepřistupovala bych na to.
A co by v té smlouvě mělo být? To, že tchán navrhuje předmaželskou smlouvu ještě nemusí nutně znamenat nic špatného, záleží na obsahu.
A varianta, že by tchán půjčil před vznikem manželství manželovi a vy si spolu udělali předmanželskou smlouvu, že byt i závazek mu v případě rozvodu zůstanou, ale vyplatí tě půlkou toho, co jste do toho za trvání manželství dali?
Ne. Navic by me asi trochu mrzelo to, ze partnerovi by to prislo v pohode. On ten byt kdyztak získá a jeste byste mu na to platila, coz je proste blbost. Je hezky mit růžový brýle, ale co si budeme, lidi se rozvádí. Riskovat, že za pár let skončím s dítětem bůh ví kde a neuvidím nic?
Těžko soudit, nevíme, co tím tchán myslel a jak bys byla chráněna ty. Třeba to nemyslel zle, ale vzhledem k tomu, že jde o půjčku (ne o dar), která bude splácena ze SJM, tedy váma oběma (i v případě, že budeš na RD) je jeho požadavek zvláštní.
Ale zkusila bych uklidnit negativní emoce, znát svá práva (hlavně jako manželky) a pak to s manželem v klidu projednat.
No a pokud by nešlo jen o nějakou ochranu půjčky v prvních letech manželství (jako "abys neutekla i s penězi"), tak bych hledala jinde (myslím tím doufám jen banku 🙂).
Promluvila bych se z nastávajícím jak představuje finance u Vás doma.Hlavne když Ty budeš s dítětem doma.
Manzel dostal od rodicu pozemek, kde meli stavet rodinny dum - financovat to hypotekou, kterou bychom si brali oba a platili ji - tehdy jsme byli nesezdani, bezdetni. Aby to bylo mozne, museli jsme kazdy vlastnit idd polovinu pozemku … coz byl problem. Dalo by se to osetrit, ale najednou nas zacali vsichni rozchazet a rozvadet a kdesi cosi… proste se bali, abychom na tom nahodou nejak nevydelala :D ale ja zas nechtela mit na sebe pulku hypoteky a majetek pak zadny, odejit s holym zadkem! Takze jsme pozemek s poklonky vratili zpet, vzali se, nasli jiny pozemek, postavili si dum podle sebe a bylo…. A hle - jsme spolu 15 let a jeste jsme se nerozvedli. Mezitim manzelovy obe tety- ktere do toho nejvic krafaly a jejich argumenty byly “ja taky nic nemam vse je na manzela” , se rozvedly a odesly s holymi zadky :D
Za vaši situace nedává předmanželská smlouva smysl . Kdybyste měli nějaké majetky , firmy , pak ano , ale vy nemáte nic , a pořizovat budete spolu v manželství. Nesla bych do toho . On tvůj partner taky asi pak nebude napůl doma s miminem , napůl na ošetřovném , napůl ve všech ostatních věcech kolem děti - tak , aby ti umožnil si vydělat peníze . Je to většinou prostě tak , že jeden vydělává , druhý je doma na mateřské/ rodičovské. A ani návrat do práce není takový- jsi často doma kvůli nemocem apod . Za mě je tedy fér , že se jeden stará o peníze v rodině , a druhý o chod rodiny a děti .
Tchána bych poslala do ….
Takže tatínek by vám půjčil peníze, které byste mu spláceli, oba. Co by měl tatínek rád v předmanželské smlouvě? Já ti nevím, po zkušenosti dohadování se o finance při rozvodu, bych skoro předmanželskou smlouvu považovala za vhodnou, ale v tomto případě? Co tím kdo získá? Koho bude chránit?