Příspěvek na energie. Poradíte, prosím?

26. čer 2022

Dobrý den, kdo jste sečtělejší, můžete mi poradit prosím?
Bude nám končit fixace ceny na elektřinu i na plyn. Podle předběžné informace nám zvednou zálohy z původních 5tisíc na 20000,-. Tedy o 15 tisíc více.
Podle kalkulačky na portálu Mpsv nám ale bohužel nevzniká nárok na žádný příspěvek.
Chápu, že stát nemůže za to, že má člověk hypotéku, ale splácíme jí už 18 let a vždy jsme vyšli v pohodě. Teď, co se zvednou energie nám po zaplacení hypotéky, energií a běžných poplatků jako telefony, internet atd. zbydou 4000,-. Na jídlo, drogerii, benzín, školku, léky, prostě všechno.
To opravdu na nic nedosáhneme? Začínám se hroutit, protože tohle fakt nedáme.

lencaa11
26. čer 2022

Myslím že bys te mohli vyzkoušet příspěvek na bydlení teď se to hodne mění někde říkali pokud ani tak ne tak bohužel nic jiného není zatím stát plánuje přispět na výdaje elekriny a plynu ale zatím je to v plánu

sigyn
26. čer 2022

Holt bude třeba více šetřit. Na
Telefonech, internetu i drogerii se dá vždycky ušetřit. Najit si praci navic atd.

marcicek84
26. čer 2022

@sigyn ty jsi dobra,tobe se zda nifmalni platit na zalochach na energie 20 tis.Kc?Tohle neni ani v Nemecku a jake tam maji platy,tady je neco hooodne spatne a tato pani nebude jediny pripad,postihne to do roka vsechny a troufam,si rict,ze i vyssi stredni trida bude mit problem..
A urcite nesouhlasim s tim,at si nejde stredni trida dalsi praci,aby dotovali zase nektere,oddreli to a zaplatili nejslabsim,jelikoz na tom budou hur nez prave oni...

Autorka je treba psat na vladu,ze s tim mzseji uz konecne neco razantniho udelat,vetsina domacnosti bude mit se zalohami 20000 problem...k tomu zvysene naklady na jidlo a nedejboze mit na krku koncici fixaci...a prispevek 15 tis.Kc nic neresi,kdyz ma nekdo za energie misto 60 tis.Kc za rok zaplatit 240 tis. Kc,tohle je pro tu rodinu proste likvidacni...

sigyn
26. čer 2022

@marcicek84 A co jako zmůže nějaké rozčilování a hádání se o tom, co kdo za to může? Politikům je to úplně jedno, volby jsou za dlouho, koryta mají a nadstandardní příjmy taky. A je úplně jedno za jakou stanu kopou. Nějaký váš mail si moožná přečte nějaké student na stáži a pak to poletí do koše.
A propo, naše rodina do střední třídy patří také, zdražení se nás také týká, dvě malé děti a co? Fňukáním si vážně nepomůžu. Holt mám já i manžel dvě práce, místo dovolené zaplatíme hypotéku a místo utrácení za kecání na mobilu poplatíme zálohy. Já nevím, proč si furt někdo myslí, že když natáhne ruku, že mu tam zázračně přiletí pečený holub..Prostě dobře už bylo.

hojda
26. čer 2022

Topíte plynem, nebo elektřinou?

fire85
26. čer 2022

Brigáda, nebo osekat nynější výdaje, výlety apod

levandulovy_caj
26. čer 2022

Zkusili jste počítat vaši skutečnou spotřebu v předešlém období krát aktuální sazba za plyn a elektřinu plus cena za dodávku? Je možné, že by zálohy byly zbytečně veliké?

autor
26. čer 2022

@sigyn Ty jo, vy budete asi nadlidi. Kdo vám hlídá děti když máte oba dvě práce? Máte chůvy? Babičky? Já ne. Kdy ty druhé práce stíháte? Z denní jdete hned na noční? Jinak si to nedokážu představit u někoho, jehož pracovní doba není 6-14 a nebydlí ve městě. Proč hned útočíš? Tak asi nejsem tak dobrá jako ty. Tak si to více beru. Trocha empatie by neuškodila.

autor
26. čer 2022

@hojda Elektřinou.

kekita
26. čer 2022

A nechcete si ty zalohy zmensit na polovinu? Misto 20 na 10-12 tisic? Nam treba vyskocila cena na dvojnasobek a zalohy nam zvedly taky na ctyrnasobek 🤦‍♀️ Takze se podivej kolik jsi platila za kwh doted a kolikanasobne zvedli cenu. Pak bych si puvodni zalohu vynasobila ti zvysenim. 4 nasobek to stoprocentne nebude.

hojda
26. čer 2022

A o jiném způsobu vytápění jste neuvažovali?

kekita
26. čer 2022

U elektriny to nebude tak hrozne- my jsme u skautske meli puvodne 3,30 kc za kwh a ted podle spotovky je to 7kc/kwh. Takze dvojnasobna zaloha by mela stacit.

autor
26. čer 2022

@kekita Zatím to ještě není aktuální, fixace končí v říjnu. Pak to budu mít černé na bílém. Třeba fakt ženská říkala ty největší možné zálohy, aby mě vyděsila a že se jí to teda povedlo. Jak tohle dopadne. Tolik rodin pro které to bude likvidační. Zdá se, že máš přehled a narozdíl ode mne stojíš nohama pevně na zemi. Jak to je s plynem nevíš? I když to asi neví nikdo...

autor
26. čer 2022

@hojda Tak uvažovali. Ale čtvrt mega na tepelné čerpadla, solární panely a tak, to nemáme. I ten komín postavit a koupit kotel na tuhá paliva by v tuto chvíli vyšlo na ranec.

omajda88
26. čer 2022

bohužel se obávám, že pokud máte hypotéku a splácíte ji už 18 let, čímž pádem máte i majetek, tak nebudete bráni čistě jako nízkopříjmovy na davky. pokud byste nevycházeli z duvodu, že zaplatíte výdaje včetně hypotéky, tak když by vám stát dával příspěvky, tak vlastně bude financovat vaši hypotéku :( nevím, zda to píšu srozumitelně...

autor
26. čer 2022

@levandulovy_caj Přiznám se že ne. Nepočítala jsem to. Vycházím z čísel, která mi spočítala dle naší spotřeby paní "příjemná" na call centru. Až vychladnu sednu si nad to s klidnější hlavou, to bude rozumné.

levandulovy_caj
26. čer 2022

Určitě to překontroluj i s loňským vyúčtováním...
Je možné že to tak hrozné nebude 🙂

autor
26. čer 2022

@omajda88 Ano, chápu to a rozumím tomu. A chápu i to, že moje hypotéka není starost státu. Moje hypotéka, můj problém. Jsem v tuto chvíli jen zoufalá ženská, co zjišťuje jaké jsou možnosti. Je to šílené. Pro velkou spoustu rodin tohle nedopadne dobře. A stejně je to mazec když nad tím tak člověk uvažuje. Pracuju 25 let. Nikdy jsem nebyla na pracáku, nikdy jsem nebyla na nemocenské. Nikdy jsem nebrala žádnou sociální dávku. Vyjma rodičáku teda. Nikdy jsem nijak zvlášť nestonala. 25 let člověk státu odvádí a když fakt potřebuje pomoc, tak nemá nárok. A stejně se najdou takoví, co budou říkat, že dělá málo. Všechno špatně 😥

loylii
26. čer 2022

Já příspěvek na bydlení vyrizovala rodičům a tím, ze vlastní tu nemotivost narok nemají. Nevesli se do tabulek. Na netu je na to kalkulačka. Ta to presne spocita.

marcicek84
26. čer 2022

@sigyn mej jich treba 10,tady nejde jen o ty dve prace,ale ze te ty deti doma prakticky nevidi,nebo nemas na ne cas a opravdu dane odvadis pro ty co nikdy nic nemeli s mit nebudou a ti maji deti a volneho casu jako smeti...pokud si kazdy rekne dobre uz bylo a stahne ocas,tak se opravdu nic nezmeni,za me psat a psat a psat,poslanci,senatori,cim vic budou lidi psat,tim vude vetsi tlak,oni totiz tou necinnosti energeticke krize pekne podporuji tu silenou inflaci,takze nejen,ze se lide nemohou doplatit,ale jeste jim to pozira uspory,za me pokud ma mit nekdo mesicni zalohy 20 tis. na energie,tak to nemuze zvladnout...no a skolky taky na ty deti nejsou,jesle uz vubec ne...bez hlidacich nepracujicich babicek good luck
Za me 20000Kc mesicne na zalohach je masakr a likvidace dane rodiny...

mimi1004
26. čer 2022

@marcicek84 Přesně tak.
@sigyn Gratuluju, jsi za vodou. Poplácej se po rameni a pak po hubě, aby ses probrala do reality běžných občanů. Lidé se mají mít dobře, když pracují, a nemají živořit o 2 zaměstnáních, víme?

hojda
26. čer 2022

Z jakého důvodu nemáte nárok na ten příspěvek na energie?

janule0123
26. čer 2022

@hojda ten prispevek na energie psali ze pokryje deset Max dvacet procent, ale nastudováno nemám … takže to pomůže ale nevytrhne bych tipovala

klokanka31
26. čer 2022

Zkusit příspěvek na bydlení,naši si ho taky museli zařídit.

loylii
27. čer 2022

@hojda používá se na to kalkulačka. Pokud například mají měsíční náklady 20000 elektrika a ostatní poplatky na energie 5000, ale příjmy žena třeba 30tis a muž 40tis, tak kalkulačka vypočítá, ze nemají narok. K tomu třeba jedno nezletilé dítě. Ta hypotéka se do nákladu nepočítá, ani jiné splátky, dluhy.

martiniquest
27. čer 2022

Mne ty zálohy pripadaji prestrelene. Koukala jsem na nase a pujdeme na dvojnasobek. Spocitej si to dle aktualniho ceniku sama. Zenska na call centru muze hazet cisly jen tak. Treba je sadista a rada lidi desi.

marcicek84
27. čer 2022

@klokanka31 na to nedosahnes,kdyz cokoli vlastnis,je jen pro ty de facto nejvetsi socky,co nemaji nic a jsou v najmu...a tem co neco vlastni reknou nejdriv to prodej,az nebudes mit,tak ti pomuzeme a to jako vazne se chce i po stredni tride,aby rozprodala majetek a pak se z ni staly ty socky??? A to budou vsichni v klidu,ty ceny energii jsou alfa omega vseho,ja bych mela na podzim docela strach,ze nejskemu nestastnikovi prdne v bedne a pak na vlade doslova potece krev...

@mimi1004 ano tez si myslim,ze pracujici clovek kor se prumernou mzdou nebo lepsi prece nemuze mit dve prace,aby utahl zakladni zivotni naklady,tohle nebude fungovat,v pripade nefunfujiciho trhu s energiemu,je treba aby stat reguloval,kdyz nedela nic,tak proste inflace ti ty uspory pozere,budes platit balik za uver,za energie,za potraviny,za zakladni potreby,ktere zaplatit musis a zjistis,ze na to nemas a k tomu mas dve deti,nekteri vice s teda kdo nema alternativni zdroj vytapeni je v peeeerdeli,nakonec se bude topit vsim,uhlim a drevem zase a nebo budes prodavat majetek za hubicku...takze good luck kazde rodine,co z toho kolecka nemuze utect...

marcicek84
27. čer 2022

@loylii kalkulacka pocita tak,ze proste stredni tride to nemuze vyjit....

loylii
27. čer 2022

@marcicek84 ano presne tak.. moji rodiče nízký důchody, dohromady 25tis, ale tím, ze vlastní nemovitost a platí “jen” 9tis za všechny energie, tak narok nemají. To ze platí úver na rekonstrukci 3000 měsíčně logicky tu kalkulačku nezajímá.