Rodičák a dvě DPD. Je tady prosím účetní?

29. kvě 2023

Ahoj holky, jste tu některá účetní? Potřebuji poradit.
Jsem na rodičovské dovolené a chodím vypomáhat na dohodu o provedení práce - výdělek je pár stovek za měsíc, hodina týdně...podepisovala jsem úlevu na dani ,, růžový papír,,.
Zítra mám jít vypomáhat do práce kde mám HPP a otázka zní, na jakou smlouvu to udělat? Náš účetní tu teď již není. Jedná se o 14dní, bude stačit dpč, nebo ....? Vůbec se v tom nevyznám. Děkuji

j.a.n.i
29. kvě 2023

Klidně můžeš taky na DPP, akorát už tam nemůžeš znovu podepsat to růžové prohlášení. Takže se ti to bude danit 15% a pokud to budeš chtít zpět, tak si budeš muset podat DP.

ninive211
29. kvě 2023

Pokud by výplata byla do 10 000, tak stačí uzavřít DPP a platila by se z toho jen daň (slevu průběžně už uplatnit nemůžeš, pokud máš podepsané Prohlášení poplatníka jinde, ale něco ti vrátí na konci při podání daňového přiznání za tento rok). Pokud je to více, tak z toho půjde i socka, zdravka a může být DPČ.

adel_si
30. kvě 2023

Bylo by dobré podepsat prohlášení poplatníka tam, kde očekávas vyšší příjem. Takže na DPP zrušit a podepsat v práci.

j.a.n.i
30. kvě 2023

@adel_si V principu je to jedno, pri podani DP dostane zpet vsechno.

autor
31. kvě 2023

@j.a.n.i ano, už to mám vyřešené a je to přesně jak říkáš. Teď se mi strhne měsíčně 15% a příští rok mi pomůže podat daňové přiznání kde se mi to prý vrátí. Takže děkuji 🍀