Rodinné finance. Kolik manžel dává na domácnost?

anonym30
15. dub 2023
zrzinda
15. dub 2023

Co to je dotaz? Všechno je naše společné. 🤷‍♀️

lencaa11
15. dub 2023

@anonym30 máme vše společne 😉

evculinda
15. dub 2023

jsem na RD, manžel mi peníze nedává, není potřeba. Z rodičovského příspěvku platím školkovné, stravné, kroužky, drogerii, telefony, benzín, běžné nákupy potravin, léky, oblečení a obuv dětem. Manžel ze svého příjmu ze zaměstnání platí vše zbylé (hypotéku, elektřinu, internet, týdenní nákupy jídla, benzín do svého auta, pojistku).

andelka
15. dub 2023

? Trochu to rozved. Co znamená domácnost? Rozdělení plateb je individuální. Záleží na příjmech a co kdo platí. My máme dva účty, manžel ze svého platí vše kolem bydlení a aut, a já většinu pro děti a částečně jídlo, drogerii apod. Ale peníze máme společné, hospodaříme společně, dotaz nechápu.

anonym30
autor
15. dub 2023

@anonym30 nestačila jsem ještě napsat dotaz...jste rychlici😄 každopádně jsem z toho už trochu zoufalá mám přítele a máme dvě malé děti- jsem na rodicaku. Společný účet nemáme on má svůj kam mu chodí výplata a já svůj kam mě chodí rodicak. A máme ještě jednen účet kam já posílám celý rodicak a on nějaký prispevek. ( nechce spolecny ucet) Dohromady to vychází na cca 22k ( pro někoho to může být dost to chápu) ale...... platím z toho jídlo pro nás všechny, školku, psa - 1300 prášky/měsíčně, drogerii, léky, oblečení, pleny, kojenecne mleko, boty, pojistku, kosmetiku, benzín ( bydlíme na vesnici) - prostě vše - pritel ma ke vsemu nahled a vidi presne co kupuji a za co utrácím. Přítel si platí hypotékuna svuj dum. Bohužel mi začal vyčítat ježdění autem za rodinou kvůli benzinu ( on má na vesnici celou svoji rodinu) podotýkám že pritel má velký příjem a je casto pracovne pryc - že má vysoký příjem jsem zjistila až když jsem šla na pracák zadat o příspěvek na děti, tak jsem dcl koukala...sám mi to nejdriv neřekl.... ( mame na sebe opravdu malo casu)...každopádně jsem si chtěla k mateřské udělat ještě jednu školu, kam mě přijali s tím že mi moje rodina finance pomůže. Po pritelovi jsem chtěla pouze přispět na benzín na dojizdeni ( skola je jen 1x tydne)...to se mu nelíbí. Kontaktoval že jsem si školu měla udělat ještě v mládí a absolutně mě nepodporuje. Dost mě to mrzí ptz chci aby jsme se do budoucna měli dobře a prinesla bych do rodiny hezké peníze si myslím, ale to teď vůbec nevidí. Bohužel mi nechce dát ani žádnou jistotu do budoucna nevím s čim můžu počítat a s čím ne, pritel říká ze se kdyztak budeme muset uskromnit, ale neutracim za nic navíc než je potřeba, přestala jsem i chodit ke kadeřnici, na nehty a kosmetiku. A ještě upozorňuji že do budoucna mi i řekl že bude dávat i min nez doposud. Je toho fakt dost co bych mohla ještě psát ale už teď je to dlouhý......zajímá mě čisté vás názor...a prosím bez zbytečného rejpani. Dekuji

dyechampion
15. dub 2023

@evculinda to se mi pri dnesnich cenach a dnesnim rodicaku vubec nezda :D

lencaa11
15. dub 2023

@anonym30 takového chlapa bych otočila mezi dveřma a šel by do světa "sobec" 🙈

anonym30
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
emamaira
15. dub 2023

Můj názor je, že pokud se jeho příjem dozvíš až na úřadě,tak je to velmi špatně. My máme finance společné, ale chápu, že někdo má oddělené účty. Nicméně i v tom případě by partneři měli mít aspoň základní přehled o příjmech.

krisstina93
15. dub 2023

Já bych si s někým takovým ani nedělala dítě. Úplný sobec a co to jste za rodinu, když si každý kope svoje a ty ani neznáš jeho příjmy? My teda mame každý svůj účet, ale já mám přístup k manzelovo účtu, kam chodí většina peněz a muzu si z toho vzít co chci, na co chci.

dyechampion
15. dub 2023

@anonym30 ciste si myslim ze je debil a nemela bys s nim byt :(

blondynka400
15. dub 2023

Obávám se, že váš problém nejsou finance a jejich rozdělení, ale spíš jeho postoj vůči tobě a rodině. K tvému dotazu, záleží, kolik dávám na společný účet (neuvádíš výši RP), kolik je to cca procent z jeho příjmu a kolik jsou vaše výdaje. Každopádně aby ti vyčítal benzín, když jedeš za rodinou to je fakt mimo

blondynka400
15. dub 2023

@krisstina93 myslíš, že kvalitu rodiny dělá to, zda zná ten druhý přesný příjem? 😀 To mne fakt pobavilo...

jutta42
15. dub 2023

@blondynka400 pretsny ne, ale přibližně by vědět měla. Příťa si spoří bokem a ona odevzdává celý rodičák. Je to sobecký blbeček. Co s tím, když už mají bez svatby dvě děti, toť otázka.

bara88
15. dub 2023

@blondynka400 a já si teda myslím že je tohle hodně důležitá informace .jak by člověk věděl co si může dovolit kdyby nevěděl příjmy rodiny?

skarma007
15. dub 2023

@anonym30 jelikož každý máme svůj účet (společný bych nikdy nechtěla), tak si vše platíme půl na půl a vyhovuje nám to 🙂

bara88
15. dub 2023

@skarma007 tyjo,to si na rodičaku vůbec nedovedu představit

blondynka400
15. dub 2023

@bara88 pro mne třeba ne. Jsme spolu už fakt hodně a hodně dlouho a ani jeden jsme nikdy příjmy toho druhého neznali. Jako člověk není úplně blbý, tak cca tak tuší. Každopádně moc dobře vím, co si můžu dovolit a co ne 🙂

@jutta42 jak jsem napsala, já si myslím, že mají problém někde jinde, než je znalost výše přijmu a to, kolik jí dává peněz. I to, že si někde spoří je jeho věc, ale vyčítat ji benzín a pod, mi přijde mimo.

bara88
15. dub 2023

@blondynka400 každý má tohle asi jinak .pro mě je tohle důležité hodně.

blondynka400
15. dub 2023

@bara88 má a právě proto mne nikdy nepochopím, jak někdo ohledně financí v rodině může vnucovat svůj model někomu jinému a hodnotit podle toho kvalitu rodiny. Každému vyhovuje prostě něco jiného. Když to vyhovuje oběma v páru, je úplně jedno, jak je to nastavené. Blbé je, když se jeden nebo druhý cítí nějak ukřivděný a nebo když jeden toho druhého přes finance nějak ponižuje, omezuje a že to bývá často. Na a na toto je úplně jedno, zda mají společný účet, každý svůj a nebo znají neznají mzdu toho druhého. Je to o lidech a jejich charakteru....

westie
15. dub 2023

Od začátku máme společné peníze - výhodou je, že jsme s manželem v době seznámení začínali oba téměř od nuly, on mě pak vlastně živil na škole a já slíbila, že mu to jednou vrátím🙂
Technicky máme několik účtů, přístupy máme různé, ale neřešíme, co je moje a co jeho, všechny peníze jsou společné - já ho svou péčí o domácnost a děti podporuji v jeho práci a on svou péčí o dům, zahradu, auta a děti zase podporuje mě v mé práci, takže jsou to všechno naše peníze a nemáme potřebu to vůbec řešit.
Děláme si společný rozpočet - v tabulce dáme na jednu hromadu všechny vydělané peníze, náklady a potřebné investice, co zbyde dáme stranou a podle toho, kolik toho je, tak máme na osobní spotřebu. Neutrácíme za blbosti ani jeden, ale zároveň si neschvalujeme všechno, co si chceme koupit, protože víme, že oba máme soudnost a hlavně informace o tom, kolik máme jako rodina peněz.
Kromě toho, že by mi vadilo postavení v rodině, kdy mi partner posílá nějaký příspěvek a já ani nevím kolik peněz má pro sebe a jemu to není blbé, tak by mi vadilo i to, že vlastně nevím, jak si jako rodina finančně stojíme - máme na dovolenou, na nové vybavení, na kroužky pro děti, koníčky pro nás? Vždyť tak se nedá nic dlouhodobě plánovat.

bara88
15. dub 2023

@blondynka400 ale tady nikdo nikomu nic nevnucuje, jen sme napsaly svůj názor

blondynka400
15. dub 2023

@bara88 já teď nemyslela přímo tebe. Spíš všeobecně diskuze na toto téma. A sorry, ale věta: a o to jste za rodinu, když si každý kope svoje a ty ani neznáš jeho příjmy? Ta mi přijde prostě totálně mimo. A i některé příspěvky zde jsou psané tím stylem, když to takto nemáš, jsi "úplně blbá".

skarma007
15. dub 2023

@bara88 já mám naspořené peníze a z nich žiju. Přítel v těhotenství stavěl barák a plno peněz na stavbu šlo z jeho úspor. Proto se živím sama a na dceru platíme společně. Jinak bychom neměly jak dům, tak dítě... Jsme v tom společně a funguje to 🙂

kristyneckaa27
15. dub 2023

@anonym30 myslím si že je velmi špatně,že jsi se dověděla až na úřadě jeho skutečný plat. My jsme s manželem naše finance věděli od začátku,kdy to začalo být vážné. Po půl roku vztahu byli finance úplně společné. Vlastně vše chodilo na jeden účet,já se starala a do teď starám o všechny platby. Nyní máme dvě děti,a všechny finance jsou prostě společné. Nedokážu si představit že by mi dával "kapesné" k rodičáku,a on také ne.

marketa11112
15. dub 2023

U nas je vse spolecne. Rozpocet rodiny vice ridim ja, staram se o vsechny nutne platby, vetsinu nakupu a tak. Manzel by asi na kde co zapomel. Ale sem tam se muž pta, jak na tom jsme, zda je na vse nutne, zda se muze koupit to, co je ten mesic treba nebo je nutne pockat na další měsíc. Atak. Vi, ze se snazim setrit,na druhou stranu ze zaplatim i vse potrebne. Resime stale hlavne deti. Nas odsouvame do pozadi a cekame na chvile velke nutnosti.
Jinak skolu si dodelavam take a nafta je proste v beznem rozpoctu na naftu ( ale u nas se to skoro ztrati, my projedeme balik kvuli detem, mensi kvuli praci). Platim i mensi skolne, proste si na nej musim nejak nekde usetrit. Loni šel manzel na melouch a proste mi na nej ty penize dal. S dalsiho melouchu me poslal, at si koupim neco hezkeho na sebe,jdu ke kadernici a tak. A ja jsem to vzala a nakouila detem do zasoby boty a synovi kalhoty do skoly.

janule0123
15. dub 2023

@blondynka400 určitě ne … ale cca představa by měla byt.. pokud jdu na úřad, ze máme malé příjmy, žádat o nejaky dávky a tam se dozvím, ze jsme financema někde úplně jinde než si myslím, protože partner se chova jakdyby jsme byli chudáci a přitom si tam jede na svým písku a ještě vyčítá nejaky cesty autem za rodinou…tak si taky myslím, ze tam je něco špatně …

cherie24
16. dub 2023

@anonym30 nebudu psát žádné částky, ale já bych se do rozpočtu na rodinu, co píšeš ty, nevešla. Máme to dost podobně, 2 děti, partner hodně v práci, málo doma, bydlíme na vesnici mimo hlavní tah autobusu, takže bez auta to prostě nejde. Já obstarávám nákupy, benzín, kosmetiku, čistící prostředky, věci pro děti, školkovné, prostě vše kolem dětí a domácnosti i kolem zvířat. Partner řeší dům, pojistky, energie, opravy. On je OSVČ, takže žádný pevný příjem nemá, ale tak nějak se teda vždy zmíní, abychom celá rodina věděli, kdy je třeba slabší měsíc, kdy naopak dobrý. I nějaké částky říká, přijde mi to celkem důležitá informace, když se bavíme ohledně společného fungování. 🤔 Ale přesný částky taky nevím a ani nemám potřebu to znát do podrobností. On se taky neptá, jestli a za co přesně jsme to utratily. 😌

martt
16. dub 2023

@anonym30 Každý má ten systém jiný a každému vyhovuje něco jiného. Ale podle toho co píšeš mám obavy (a doufám, že se pletu) , že tě pomocí financí chce "ovladat". Protoze sama píšeš, že na společný účet dáváš cely rodičak a on má přehled o tom společném účtu. Tím pádem předpokládám, že si bokem nic neušetříš a on to moc dobře ví. Proto si začíná vyskakovat a diktovat ti co vzhledem financím můžeš a nemůžeš. Tady mne i zaráží , ze nechce aby jsi si udělala nějakou školu, podle mne má strach , aby jsi pak nebyla finančne nezávislá. Protože v "normalnim" partnerském vztahu by se měli partneři podporovat vůbec pokud jde třeba i o jejich vzájemnou budoucnost. Což pokud by jsi školu udělala a měla vyšší příjem tak se to té spolecne budoucnosti týká. Asi bych si s ním znovu promluvila, že ti tenhle systém nevyhovuje a chtěla by jsi to změnit.

andelka
16. dub 2023

Problém taky je, že on vydělává dost, splácí hypotéku na svůj dům, ona všechny příjmy spotřebuje na běžný provoz domácnosti..Kolik ušetří? Kdyby se rozešli, odejde s igelitkou? Protože jeho peníze bokem nejsou její a svoje všechny utratí za běžný provoz ( a taky i jeho děti).
Mně se teda manžel kolikrát i ptá,jestli mám dost. Peníze bokem dáváme pro nás oba, víme, kolik kdo zhruba má na účtu, abychom věděli jak na tom finančně jsme , co si můžeme dovolit.