Zrušení penzijka nezletilého. Máte zkušenost?

lani1
1. dub 2023

Rusil jste nekdo aktualne penzijko na dite? Mame tam prd cca 16tis, ale i s prispevky statu. Musi se stale pres opatrovnicky soud? Jak to probiha? Musi tam oba rodice? A jak je to s duvodem pouziti penez? Staci, ze je inflace a ja jsem na rodicaku?🙂 dceri bych tim pokryla treba lyzak nebo tabor apod

merope
1. dub 2023

Nepomohlo by jenom přestat tam platit? Když tam pošleš stovku jednou za půl roku, tak ti to nezruší a pořád to tam bude včetně státních příspěvků. Když vybereš, přijdeš o státní příspěvky.

katykatji
2. dub 2023

merope -
státní příspěvek by při platbě 100 Kč za půl roku stejně žádný nebyl..... Nevím jak je to u penzijka,ale třeba u stavebka je dané,že tam za rok musím vložit minimálně 1000kc/rok
Lani1 - a pokud to je na jméno nezl.ditete tak to bude nejspíš taky jako u stavebka - pouze s podpisem obou rodičů nebo přes soud....já jsem na ni hleděla jako na puk když mi to řekla....🤔 Já to zřídila,platím tam jen já,ale do zrušení mi bude kecat ex nebo soud....no já byla naštvaná děsně...😡🤔🤦 Takže odteď,když budu něco zřizovat,tak jedině na svoje jméno...🤷

barborka09
2. dub 2023

@lani1 My se už nějakou dobu snažíme zrušit stavebko od nezletilé dcery. A bohužel to jde přes soud. Ten nás čeká teďka ve středu, tak jsem zvědavá jak to bude probíhat. I když paní ve spořitelně říkala, že teď s tím kvůli inflaci nedělají žádné velké problémy. My jsme založili termínovaný vklad, který je opět psaný na dceru, aby věděli, že peníze budou stále dcery. Před nedávnem si nás kvůli tomu pozval OSPOD - naštěstí tam byla celkem rozumná paní, tak jsem přišla jenom já a dcera. Dítě zvou pouze v případě, že už je starší a má z toho rozum. K soudu jsme předvoláni já a manžel. Taky se cítím jako idiot - člověk se snaží dítěti něco našetřit a pak ho honí po soudech. A to nemluvím o tom, že se to díky tomu taky strašně prodlužuje.

katykatji
2. dub 2023

@barborka09 no já to nechám běžet ještě do 6.vyroci,pak podám výpověď,ta by měla být ok bez soudu....jsou to blbci,co na to říct....🙈

bara88
2. dub 2023

@katykatji blbci? Ale vy ste přeci do toho šli s těmito závazky, že penzijní nejde jen tak lehce zrušit ne?

mysh_me
2. dub 2023

Tak to nezakladejte na dite, proboha. Jako ja chapu ze clovek chce diteti neco nasetrit, ale banku fakt nezajima na ci jmeno ten produkt zridi… takze pokud nemate stavebko 3x na kazdeho clena domacnosti, fakt nema smysl davat to na dite. Pak jsou z toho akorat tyhle opletacky, kdyz se to rusi, vybira apod. My taky dceri sporime, ale je to zalozeno normalne na moje jmeno, dokud je dite malinke stejne s tim disponovat nebude, tak proc to komplikovat??

bara88
2. dub 2023

@mysh_me přesně tak ,nebo prostě jiné spoření se kterým není vůbec problém vybrat peníze.

lani1
autor
2. dub 2023

@mysh_me na to jsem se neptala

lani1
autor
2. dub 2023

@katykatji my uz tam prave ani neplatime, ale dceri je 7 a zrusit to pujde az v 18

mysh_me
2. dub 2023

@lani1 taky jsem neodpovidala primo na tvuj dotaz, ale reagovala jsem obecne na prispevky v teto diskuzi… k tvoji situaci ti muzu rict jen to, ze aby melo sedmilete dite penzijko je totalni nonsens - pujde do duchodu nejdriv za sedesat let, nikdo nevi jaky bude v roce 2080 duchodovy system, podminky se behem jejiho zivota jeste mnohokrat zmeni, ale s jistotou se da rict, ze stejny objem penez bude mit mnohem mensi hodnotu nez dnes. Takze naprosto nevhodne zvoleny typ sporeni po vsech strankach, vcetne toho ze ted potrebujete penize a nedaji se vybrat 🤷🏻‍♀️

katykatji
2. dub 2023

@bara88 no to ano,ale že mě kvůli tomu někdo bude tahat po soudech není nikde napsané....

bara88
2. dub 2023

@katykatji jak není nikde psané?ty chceš vybrat peníze svému nezletilemu dítěti,ty peníze jsou jeho,k tomu ses zavázala

merope
2. dub 2023

@katykatji Proto píšu tu stovku jednou za půl roku - pak možná budou psát nějaký dopisy, ale zrušit to nemůžou.

@mysh_me Proto je potřeba to mít v dynamické strategii, jiná pro dítě nemá smysl, tato ano a v 18ti to může částečně vybrat. Jinak teda sama jsem ho synovi teď zřizovala - za to, že tam vložím 100 Kč měsíčně mi banka dá 1500 ročně. To mi přijde, že se vyplatí 🙂.

levandule_k
3. dub 2023

@lani1 Moji klienti rušili stavebko před vázací lhůtou. Je to trochu drbačka.
Pomáhala jsem jim psát žádost pro opatrovnický soud. To je podle mě klíčové, jak napíšeš žádost a pak samotný soud, jak to tam vyargumentuješ, proč to děláš. Musí být vidět, že je to v zájmu dítěte.

Klient říkal, že soudkyně byla rozumná, ale já musím říct, že i klient je rozumný, že jeho cílem je zabezpečit děti. Přišel rozsudek, čekalo se, jestli se třeba OSPOD neodvolá. Klient si s rozsudkem musel zajít na justiční kancelář pro razítko nabytí právní moci. Pak se to poslalo do spořitelny. Takže taková papírová onanie.

Většina rodičů je normálních a chce dítěti něco dát dle svých možností. Ale kvůli tomu, že existuje pár rodičů idiotů, tak máme v ČR zákony, že ty nemůžeš svévolně nakládat s majetkem dítěte, protože bys nemusela jednat v jeho zájmu.

Tu žádost na opatrovnický soud můžeš klidně podat sama, pravděpodobně na samotný soud půjdete oba.

U tebe je problém, že jsi založila penzijko dětem, aniž bys měla promyšlenou finanční strategii. Aniž by sis položila otázku, co od toho produktu čekám, jaké mám plány a cíle. Penzijko má sloužit k tomu, že se nebudeš muset spoléhat jen na státní důchod. To, že ten produkt má prostor pro zlepšení, neplní svou funkci, je věc druhá (vysoké poplatky, nízká výkonnost). Jen poznámka. Řada lidí má nevhodně nastavené strategie, konzervativní, smíšené na dlouhodobý horizont. Na dlouhodobý horizont musí být dynamická. Když si na to mám sáhnout v 60, tak to je dlouhodobý horizont.

Řada lidí uvažuje jako ty, jéééééé tam mám státní příspěvek, hurá to si založím, ke každé tisícovce mám 230 Kč od státu, nebo je jim to prodáno poradcem ve stylu, to máte strašně super, když budete spořit 1000 Kč měsíčně stát Vám dá 230 Kč.
Ale už nedomýšlí, že si na to sáhne dítě v 18, ale ďábel je opět skryt v detailu. Aby si dítě na to mohlo sáhnout v 18, respektive na třetinu, musí mít penzijko aspoň 10 let.
Potřebuješ mít komplexní finanční strategii a ne sjednávat si produkty impulzivně ve stylu hurá akce, smlouva s dárkem.
Potřebuješ mít peníze v něčem do čeho si sáhneš i v průběhu života, ideálně dle strategie 3 kyblíků. Na cíle do 3 let, spořící účet, na cíle 3-9 let portfólio z mixu akciových fondů, dluhopisových fondů, nemovitostních fondů, zlata. Na cíle 10 let a více akciové fondy.

Založení penzijka pro dítě v tvém případě byl omyl, to si klidně přiznejme. Na soudě bych to klidně přiznala, že to byl špatně zvolený produkt, protože je neflexibilní, že nemůžu spořit dítěti na důchod, když nemám nachystané peníze na lyžák, tábor, kolo atp. a že tyto prostředky chci použít na věci pro dítě.
Dále bych argumentovala vysokými poplatky a nízkou výkonností viz. článek tady.
https://www.rozpoctovarada.cz/publikace/poplatk...
https://www.apscr.cz/zhodnoceni-prostredku-ucas... Je to graf Asociace penzijních společností o průměrném výkonu penzijních společností. Klidně bych si to vytiskla a vzala sebou.

Takto bych argumentovala já, ale nezaručím ti výsledek.

Začni si zvyšovat svou finanční gramotnost, ať víš rozdíl, mezi spořením a investováním. Měla bys vědět, co je inflace a jak se jí bránit, když jí chceš argumentovat. Měla bys umět vysvětlit, jak ty peníze chceš použít pro dítě.
Měla bys vědět, že přijdeš o všechny státní příspěvky. Měla bys vědět, že státní příspěvky vracíš státu v plné výši, i kdyby fond byl v poklesu. Dostala jsi od státu 130 Kč, ale ty tam vidíš hodnotu 110 Kč, musíš vrátit 130 Kč.

Měla bys vědět, že produkt se jmenuje doplňkové penzijní spoření (smlouvy od 2013), ale není to ve skutečnosti žádné spoření, ty peníze jsou investovány ve fondech s možnou volbou strategie (konzervativní, smíšená, dynamická.) Nevíš kolik budeš mít v 60, nemáš předem známý úrok jako u spoření. Při zakládání jsi dostala model, jak by to mohlo v 60 vypadat, ale není záruka, že to tak bude.