Majetkové vyrovnání po rozvodu. Jak na to?

rencapavel
25. bře 2022

Hezký den přeji.
Mám dvě malé děti. Starší v červenci 6let a mladší v srpnu 3roky.dnes jsme byli u rozvodového soudu děti jsou svěřeny do mé péče od 1.12.2021. Dnes jsme měli rozvod, ten proběhl vcelku v klidu. Má otázka zní, jak se teď vypořádat o majetek co dělat a jaké kroky podniknout dále, popřípadě kolik další soud o majetkové vypořádání stojí. Já jsem na rodičovské dovolené s mladším měsíčně cca 6 000Kč výživné na děti bylo vyčísleno na 7 000Kč. Ve společné domácnosti nežijeme jsme u rodinného přítele ale to nejde napořád. Do práce momentálně jít nemůžu minimálně do září než půjde mladší do školky. Potřebovala bych taky své bydlení sama s dětmi,ale finančně na byt nijak neušetřím.Děkuji za rady. A přeji všem příjemný zbytek dne.

barmil
25. bře 2022

@rencapavel majetkové vyrovnání má být součástí rozvodu a má proběhnout do tří let od rozvodu. Pokud jsi na RD, měl by manzel po tu dobu platit i na Tebe, od toho 1.12. jako na manželku, mas právo na 50% jeho příjmu, protože je společný pro domácnost, a po datu rozvodu méně, ale stále přispívat, protože se starás o dítě a nemůžeš pracovat. A částka 7000 na dvě děti je dost malá. Nevím, mela jsi právníka? Tohle nevypadá jako dobrý rozvod, nechala ses hodně odbýt.

emamaira
25. bře 2022

Ideální je se s manželem domluvit, máte nějaký majetek ve společném jmění manželů nebo dluhy? V principu by mělo jít všechno napůl, ale variant řešení je mnoho. Pokud se nedomluvite, podej návrh soudu na vypořádání SJM, pokud by se SJM do 3 let nevypořádalo, stane se z něj podílové spoluvlastnictví.
@barmil Výši výživného na děti bych hned neodsuzovala jako nízkou, vychází z příjmů manžela, počtu jeho dětí atd, takze aniž bychom znali jeho příjmy, tak nemůžeme říct, že je výživné nízké.

rencapavel
autor
26. bře 2022

@barmil ahoj, no ja jsem se s dětmi odstěhovala pryč a žiji pouze z těch 13 000 které jsem uvedla. Bývalému muži zustal kompletní majetek na který splácí hypotéku a já jsem s dětmi a psy.. Bohuzel tady nemůžeme mít trvalé bydliště ale nájem samozřejmě platím. Právníka jsem neměla ani nevím kam se obrátit když na to nemám finance.

rencapavel
autor
26. bře 2022

@emamaira ahoj máme byt v SJM. Splácí hypotéku, byt prodat nechce chce v něm žít. Pro upřesnění já jsem chtěla na děti 5000Kč ale soud rozhodl že takové výživné vyměřují lidem kteří mají minimální mzdu, což ex určitě nemá. Ale vzhledem k cenám dnešních nájmů zaplatím z tech 13 000Kč co mám najem a můžu jít děti asi pást 😔 tak teď nevím co dělat.

emamaira
26. bře 2022

@rencapavel pokud máte byt, tak bych trvala na tom, že chceš vyplatit. Co auto, úspory? Zkus si najít právníka, ať ti jen sepíše ten návrh na vypořádání SJM a alimenty na rozvedenou manželku, nebude to tak drahé a z dlouhodobého hlediska se to vyplatí.

zuzineckah
26. bře 2022

@rencapavel když máte byt v SJM tak tě z něj musí vyplatit pokud si ho chce nechat (případně se domluvit jinak, třeba na koupi bytu pro tebe a děti). Jinak ho musíte prodat a rozdělit se napůl. Jsi si jistá, že byt jste kupovali společně už jako manželé, jo? Pokud ano a tyhle věci nevíš, tak radím si okamžitě najmout protřelého právníka, i kdyby sis na něj měla půjčit. Bude to dobrá investice.

rencapavel
autor
26. bře 2022

@emamaira na autě jsme se dohodli že mu jej vrátím až mě nějakým způsobem vyplatí, jenže dnes jsem se zase doslechla ze pokud on mne vyplatí tak na mě skočí i kus toho dluhu na hypotéce a to nevim z čeho mi chtějí vzít když prakticky z toho bytu nemám nic a odvedla isem si jen děti psy a osobní věci. Navíc nevím jestli bych měla nějaký nárok na výživné pro sebe.. Prakticky z těch 13 000 se vyžít nedá a to nemám ještě vlastní bydlení.

rencapavel
autor
26. bře 2022

@zuzineckah Ahoj, ano brali jsme se 2013 a hypotéku jsme brali 2015. Máme majetek v SJM, jen co pak bude s tou hypotékou to na mě půjde polovina toho dluhu?

zara11
27. bře 2022

@rencapavel ohledne bydleni si najdi skupinku maminky samozivitelky, holky poradi ohledne najmu, pridavku… a ohledne sjm se ti vyplati si pujcit treba u rodicu a zaplatit pravnika… stokrat se ti tato investice vyplati, protoze jde videt, ze o tom nevis vubec nic. A hlavne, zazadej si o vyzivne na manzelku, je to do3 let veku ditete, ale plati to az v mesici, kdy to podas na soud /nebo alespon za me to tak bylo kdysi/. Ja myslim, ze jsi mela obetovat penize a vzit si pravnika uz od soudu na deti a ted bys i vyzila 🙈🤷🏼‍♀️😳

marki90
27. bře 2022

@rencapavel ahoj, řešíme teď něco podobného a byt musíme prodat aby jsme se vyrovnali. Máme hypotéku na 1,6 mil a byt prodáme za 3 mil, zbytek peněz si rozdělíme.

emamaira
27. bře 2022

@rencapavel samozřejmě i část dluhu je tvoje, takže peníze které z bytu reálně dostaneš, tak budou snížené o výši dluhu.

zuzangel
27. bře 2022

Peníze to máš malé, nezbyde buď pozadat rodiče, vyřídit si nějaký přídavek, nebo si najit prostě aspoň brigádu.
Děti jsou i někdy s otcem, předpokládám že i víkend, tak prostě jednou za dva týdny můžeš víkend třeba do Lidlu/Kauf apod, a když maknes tak věřím že 5/6tis si dokážeš vydělat.
Nebo třeba s mladším roznášet letáky, dítě se vyběha a vydelate nějakou korunu.
Jinak pokud máte byt a on v něm chce zůstat, tak té musí vyplatit. Jakou máte výši hypotéky? Za kolik by dnes šel ten byt prodat? Auto je či? Nějaké jiné nemovitosti nemáte?
Taky se přikláníme k variantě půjčit si na právníka, který vše vyřídí.
Každopádně držím pěsti.

alishka111
27. bře 2022

@rencapavel tak očividně nemáte úplně nejlepší ponětí o tom, jak je to s vypořádáním. Advokat Vám poradí, jaké jsou možnosti a pomůže, abyste neostrouhala. Společné jsou nejen věci, ale i peníze na účtech, vaše i jeho (až na výjimky). Sjm je mozne vypořádat dohodou, pokud není možná, pak u soudu. Co se týče např. bytu, jedna z variant: určí se jeho aktuální hodnota, odečte nesplacená část hypotéky a ze zbytku polovina je na vypořádání, s tím, že hypotéku převezme manžel (pozor, je velmi vhodné zařídit i vyvázání z hypotéky u banky) Pokud nebude na vyplacení, pak jedině prodej a rozdělení výtěžku... Ma místě by bylo nejspíš i výživné rozvedené manželky, nejméně než půjdete do práce.

zuzineckah
27. bře 2022

@rencapavel pokud to mate v SJM, tak dům prodáte, vyplatite banku a zbytek si rozdělíte. Pokud si ho chce manžel nechat, s čímž musí mimochodem banka souhlasit a souhlas nedá, dokud nebude vypořádaní jasné, tak tě z nej musí vyplatit ideální polovinou (případně jiným bydlením). Ty pak s hypotékou nebudeš mít nic společného už, už nebudeš spoludluzník jako teď, banka vůči tobě nebude mít žádné nároky. Proto ti říkám, vezmi si právníka, tady to nerozsekneme. Ty v tom mas evidentne hokej a on se te zjevně snaží vysachovat s igelitkou.

jonasel
29. bře 2022

@rencapavel Dobrý den, pracuji u soudu a poradím Vám. Zkuste se s manželem dohodnout, to je vždy nejlepší. Jestli se nedomluvíte, požádejte soud o bezplatné přidělení advokáta , který Vám pomůže napsat žalobu a bude Vás zastupovat zdarma.

konidana
11. kvě 2022

@jonasel nevim jestli je dobre radit nekomu, kdo vubec nema paru, at se zkusi sam dohodnout s protistranou. Urcite bych v kazdem pripade doporucila treti nezavislou osobu ( pravnik, odvokat, proste odborník)