Matčino příjmení, otec v RL?

paja112
22. dub 2015

Dobrý den,
řeším teď věci, které se možná vyřeší sami jinak, ale chtěla bych být informována. Jsem ve 21 tt. S otcem dítěte jsem se seznámila cca 3 měsíce před otěhotněním. BOhužel neměl a nemá vyřešenou minulost a stále se v tom nějak babrá. Je to s ním dost složité, ale je to hodný chlap a rozhodně má o miminko zájem... Samozřejmě se to časem může změnit, nikdy člověk nevidí do toho druhého. Řeším, zda dát dítěti jeho příjmení nebo nechat svoje, on chce rozhodně, aby dítě mělo jeho příjmení... Ale všichni mě straší, že pak budu muset mít všude jeho souhlas k očkování dítěte, k tomu, aby mohlo dítě se mnou vycestovat atd...

Když bude zapsán otec v RL může mít dítě moje příjmení? A pokud bude otec v rodném listě a jméno bude také po něm, tak s tím budou problémy? Pokud bude otec uvedený v rodném listě, budeme muset podstoupit opatrovnický soud, kde budu určena jako opatrovník (vlastního) dítěte?
Pokud budu chtít malou nechat naočkovat nebo vyšetřit, musím mít jeho písemný souhlas nebo bude muset jít se mnou?
Pokud budeš chtít vycestovat s malou do zahraničí, budu muset mít opět jeho souhlas?
V případě, že bude mít malá jméno po otci, budu muset mít neustále u sebe doklad o opatrovnictví a prokazovat, že jsem máma dítěte??

Moc děkuji předem za Vaše rady či zkušenosti...

toga25
23. dub 2015

Podle mě žádný souhlas k ničemu potřebovat nebudeš. Můj chlap má syna s ex a taky má příjmení po matce a přítel v RL zapsán je. Žádný opatrovnický soud. K čemu? Je jedno jestli má tvoje nebo jeho příjmení, jste v RL uvedeni oba jako rodiče, tudíž jste jeho zákonní zástupci. Můj syn má příjmení po příteli a nikdo po mě žádný souhlas nechce, ani lékař u očkování, kde většinou chodím se synem sama. I ten lékař má v kartě napsány jména zákonných zástupců.

Pokud pojedete na dovču do zahraničí a jela bys jen ty a dítě, které má příjmení po otci, tak si nejsem jistá, jestli se to nějak prokazuje, ale není nic jednoduššího než si s sebou vzít i RL na dovolenou nebo jeho úřadem ověřenou kopii. Přítelovi rodiče dokonce s jeho synem byli v zahraničí na dovči a právě taky řešili, jestli nebude třeba RL a myslím, že ho po nich nikdo nechtěl, ale to pak podle mě záleží na zemi, kde byste případně vycestovali 🙂 Takže klid 🙂

U nás je zcela běžné, že mají děti nesezdaných párů příjmení po otcích a nikdo to neřeší 🙂 Takže neboj, spíš na tebe všichni v okolí tlačí, aby mělo dítě tvoje příjmení a možná tak nepřímo dokopat chlapa ke svatbe 😀 😀 . Každopádně by nebylo od věci se o tom pobavit s přítelem jestli má v plánu si tě třeba jednou vzít, ptž je fajn, když dítě nastupuje do školy příp školky a vy máte jako rodina jedno příjmení 🙂

drakenn
23. dub 2015

Pokud se znáte 3 měsíce, tak bude asi lepší mít příjmení po tobě. Já to tak měla a ocenila jsem to při jednáních u lékaře či úřadech. Každý věděl, že je to mé dítě a že ke mě patří. A do budoucna se to dá vždycky změnit. Zpětně už velmi těžko a s obtížemi.

zuzmenda
23. dub 2015

S přítelem jsme spolu 7 let, nejsme vzití. Muž má dost netypické příjmení, takže dcera má příjmení po mně, nikde nebyl problém.

tkanicka
23. dub 2015

I když je otec v RL tak dítě dostává automaticky matčino příjmení, naopak pokud někdo chce příjmení po otci, tak se to musí zařídit na matrice. Z praktických důvodů bych nechtěla, aby se moje dítě jmenovalo jinak než já. Moje kolegyně taky pojmenovala dítě po sobě s tím, že narovinu příteli řekla, že jestli si ji nevzal doteď, tak má smůlu a jestli si ji bude chtít někdy vzít, tak si vezme její příjmení on, že ona už se s dítětem přejmenovávat nebude. Žijou si vesele dál jako předtím, jen jeho rodiče to dlouho nemohli strávit

adelka21
23. dub 2015

Příjmení bych nechala po sobě, jinak jestli bude zapsán v RL, je otec se všemi právy a povinnostmi.Takže třeba nepovinné očkování bude muset odsouhlasit také.

lucifereeek
23. dub 2015

Malá má příjmení po otci a všude mě oslovují jejím příjmením i když se jmenuju jinak a to mi docela vadí, jinak po mě chtěla dr. taky písemný souhlas otce s očkováním a i na úřadu práce musel být podpis otce že souhlasí, že budu pobírat takovou a takovou částku rodičáku, pokud se znáte tak krátce, tak bych určitě nechala dítě pojmenovat po sobě, jeho příjmení může mít v budoucnu vždycky - kdyby si tě po čase třeba vzal. Já se rozhodla, že malý bude mít příjmení tentokrát po mě a pokud bude jeho otec chcít aby měl příjmení po něm, tak si mě prostě vezme a budem se jmenovat všichni stejně. Jinak do rodného listu jako otce ho napsat chci, jen prostě příjmení bude mít malý stejné jako já.

blahova_andrea
23. dub 2015

děti mají otce v rodném listě, ale příjmení mají moje. já to považuji za ideální, když rodiče nejsou manželé. co se týká toho podpisu a souhlasu otce u všeho, tak tam jde o ten zápis do RL, ne o příjmení. takže pokud otce uvedeš, tak má otec práva i povinnosti a bude všude vyžadován. leda by jsi si pak dítě nechala soudně svěřit jen do své péče, vyměřit alimenty a pak by asi podpis druhého rodiče u všeho nebyl třeba. nevím. to jsem řešit nemusela, tak si to myslím možná špatně 😅 jinak samozřejmě k opatrovnickému soudu nemusíš. prostě jsi matka, příjmení nepříjmení. jinak teda já všude chodím s dětmi sama, otec je v práci a nikdo po mě zatím jeho souhlas nevyžadoval. vše podepisuju jako souhlas i nesouhlas jen já. jiné je to v případě žádostí na sociálku nebo o přijetí do školky apod...to má člověk ale tiskopisy doma a má čas je dát druhému rodiči k podpisu. v zahraničí jsem zatím s dětmi bez partnera nebyla, ale i tam mi přijde jako blbost, aby po tobě chtěl někdo souhlas, když jsou hranice otevřené 😅 stačí, když má dítě platný pas.

jitavrtule
23. dub 2015

Pokud nejste svoji (manželé), pak aby byl otec zapsán v RL musíte na matrice oba podepsat Souhlasné prohlášení o otcovství. Tam se vyplňuje i jaké bude mít dítě příjmení a můžete si vybrat zda po matce nebo otci.
Bez tohohle papíru ti jinak otce do RL nezapíšou a dítě bude mít automaticky příjmení po tobě.
Ve chvíli, kdy je otec zapsaný v RL má samozřejmě rozhodovací právo ohledně všeho, co se dítěte týká, přesně jak píše blahova_andrea .