Může přítel uplatnit slevu na dani na nevl. děti a mě?

1kacaba1
27. srp 2014

Mám dotaz: Chystám se s mými třemi dětmi přestěhovat do společné domácnosti k příteli. Zatím žijeme každý zvlášť, přistavujeme baráček, abychom se k němu všichni vešli. Jedno z těch tří dětí je naše společné. Může přítel uplatnit slevu na dani na všechny tři děti a na mě, když nejsme manželé?

ffiinnkkaa
27. srp 2014

Sleva na manželku je opravdu jen sleva na manželku - takže musíte být opravdu svoji a slevu na dítě lze uplatnit pokud se jedná o dítě vlastní, osvojené, v náhradní péči, dítě druhého z manželů nebo vnouče, jehož rodiče nemají příjmy, ze kterých by si mohli slevu na dani uplatnit. Nemůžeme uplatnit slevu například na dítě družky. 😉

1kacaba1
autor
27. srp 2014

Hm, tak to je blbý..☹ Ale zase třeba aspoň bude důvod se vzít...🙂

ninive211
27. srp 2014

@1kacaba1 Přesně tak, v současné situaci může přítel uplatnit slevu jen na to jedno společné dítě. Kdybyste byli svoji, tak může i na tebe (tam ale samozřejmě jen jednou ročně v rámci přiznání či ročního zúčtování ale to asi víš), tak i na zbylé dvě děti, pokud budete ve společné domácnosti a spolu je budete vychovávat.
Jinak mě by právě zajímalo, kde všichni berou to, že svobodná matka se má líp jak manželka co se týče dávek a daní...snad jedině opravdu pokud není ani otec dítěte nikde uveden v RL a nežijí spolu, jakmile je v RL a mají společnou domácnost, jsou pro všechny dávky posuzovaní dohromady a pak je jedno,jeslti jsou manželé nebo ne.

1kacaba1
autor
28. srp 2014

@ninive211 Díky moc! No, ono to tak asi bylo dřív, že svobodné matky měly nějaké výhody, ale kdeže loňské sněhy jsou...☹