Odvolání proti zaplacení soudních výdajů. Je to možné?

kpavlince
13. črc 2022

Zdravím všechny a mám dotaz, zda je možné odvolat se proti zaplacení soudních výdajů. Ex manžel mi od rozvodu dělá jenom zle a teď naposledy, když soud zamítnul jeho návrh na svěření dětí do jeho péče, mezi nás na půl rozdělil částku 32000,- kč , zřejmě za soudního znalce. Odvolával jste se někdo? Vzhledem k tomu, že se ex bude odvolávat proti rozsudku jako takovému, prohlásil, že je to teprve začátek, on podával návrh na úpravu péče a výchovy a “prohrál” a já jsem na “rodičáku”, který je nižší než částka, kterou bych měla zaplatit,tak bych se ráda odvolala. Poradíte mi, případně pomůžete mi s tím někdo? Děkuji.

malinkata
13. črc 2022

32 tisíc? 😯
Určitě se odvolej nebo požádej.soud o prominutí. Já podávala návrh rozvodu a měla jsem platit 1.000 a, též jsem byla na MD, tak jsem žádala o prominutí a schvalili mi to.

kpavlince
autor
13. črc 2022

@malinkata : 32 dohromady. Rozdělili to na půl, takže 16 000 každej. Ale i tak. Radši bych vzala děti na výlet než to cpát soudu za další výmysl od ex. A psala jste si to odvolání sama? Pomohla by jste mi s tím?

elesse
13. črc 2022

Podej odvóani, to v tomhle pripade nic nedtoji. Pokud znalce navrhoval on, uved to jako duvod, proc si ho ma zaplatit celeho

kpavlince
autor
13. črc 2022

@elesse Znalce žádal soud.

elesse
14. črc 2022

@kpavlince tak to je horsi… tak zkus ty majetkove pomery, ale to uz bude horsi no:(

garfa4
14. črc 2022

Nejdřív je potřeba zjistit, za co ta částka opravdu je. V rozhodnutí to musí být uvedeno (v úvodu píšeš, zřejmě za soudního znalce). Obvykle je to tak, že co či koho si objedná soud, to také zaplatí. Případně soudní výlohy platí ten, kdo "prohrál". Ale může se stát, že soudce "se rozhodne jinak" a takto to rozdělí. Takže určitě se odvolat, a to co nejdřív. Předpokládám, že částka je splatná do určité doby.

kpavlince
autor
14. črc 2022

@garfa4 Soudkyně říkala do tří měsíců. Rozsudek mi ještě nepřišel.

garfa4
14. črc 2022

@kpavlince a na základě čeho víš, že máš platit tu polovinu?

kpavlince
autor
14. črc 2022

@garfa4 Soudkyně to říkala i soudu. Řekla rozsudek a že on má zaplatit 16000 a já taky.

garfa4
14. črc 2022

@kpavlince tak počkej na písemné vyrozumění a pak se určitě odvolej. Stejně ho potřebuješ, abys to odvolání mohla řádně specifikovat. Soudkyně musí (by měla) toto své rozhodnutí odůvodnit a nejen tyto důvody pak můžeš rozporovat.

victress
14. črc 2022

tak ON podal návrh na svěření dětí do péče, ON prohrál a náklady máte platit napůl? co je to za blbost. Do dneška jsem žila v tom, že náklady řízení platí ten, kdo prohrál...a ty jsi neměla právníka, který tě zastupoval? pokud ano, tak to řeš s ním, pokud ne, najdi si v okolí nějakou advokátní kancelář, mívají úřední hodiny zdarma jako poradnu pro veřejnost, musíš tedy dost hledat, ale dá se najít..