Rozvod na RD. Prosím, poradíte, povzbudíte?

9. srp 2022

Ahoj holky, potrebuji prosim radu, pohled, povzbuzeni... S manzelem mame rocni dite a jeste nez se dite narodilo jsme si koupili byt na hypoteku. Splacime tedy jen rok a pul teprve. Rozvod je vsak na spadnuti, uz je to neunosne, nevim jak dal a v hlave se mi honi spousta myslenek.
- Prosim potvrdte mi, ze je lepsi odejit z toxickeho vztahu nez zustavat kvuli diteti? Strasne se bojim ze diteti zpusobim nejake trauma. Ale asi lepsi ted, v roce jeste tolik nevnima, nez kdyz bude starsi a vybuduje si s tatou vetsi vztah, ze?
- Manzel je manipulator. Uz ted mi dal jasne najevo at si nemyslim ze by v pripade rozvodu pripadlo dite do moji pece. Mam z toho desny strach az paniku. Vsak prece vzdy dite spadne do pece matky ne? Nejsem nemocna ani psychicky narusena, jen jsem uplne bez penez. Mam jen rodicak.
- Vi nekdo, jak je to s tou hypotekou? Byt by se musel prodat, v bance by se tim hypoteka splatila a zrusila? Kdyby se byt prodal za draz, nez jsme kupovali, zbytek penez by nam zustal? Davali jsme ze sveho tenkrat nejakych 600-700 tis, do zakladu, to by se nam vratilo?
- Jak vyziju sama s 9tis. mesicne?
Dekuji moc za rady a zkusenosti...

zuzineckah
9. srp 2022

Byt prodate za tržní cenu, vyplatite hypo a zbytek peněz si rozdělíte (doufej). Druhá možnost je, ze te manžel vyplatí, byt si nechá a hypo se převede jen na nej. Nebo naopak, vyplatis ty jeho, ale predpokladam, ze to je nereálné. Těch 9000 je co? Protože jako rozvedena mas narok na alimenty jak na dítě tak i na sebe.

bramarfi
9. srp 2022

Dítě nemusí nutně připadnout do péče matky, ale pokud se tak stane a do péče matky nejde, je to ze závažných důvodů. A závažné důvody nejsou to, že si někdo myslí, že tím vyhrožováním matku zastraší. Pro otce by to znamenalo jít na rodičák a plně pokrýt péči o dítě. Na střídavou péči je dítě taky maličké (což se může změnit za pár let). Asi by bylo lepší i se nastavit tak, že jednou střídavka může přijít na přetřes.
Budeš mít nárok na výživné pro dítě + do dvou let věku dítěte i pro sebe. Majetek viz komentář výše...
Snadné to nebude. Ale... pro vývoj dítěte je lepší mít funkční rodiče, kteří spolu nejsou, než utrápené rodiče v nefunkčním vztahu. Obzvlášť když do toho vstupují manipulace.

autor
9. srp 2022

@zuzineckah dekuji. Ani jeden se vyplatit nemuzeme. 9tis rodicak. Jj alimenty k tomu, ale tak to je kolik, 2 tisice? No dobre i tak, jak muzu vyzit s 11- max 15tis mesicne, z toho zaplatim jen najem a sluzby... Proto doufam ze pokud uz jsme splatili na byt nejakych mozna 800tis, ze by se nam to vratilo a rozdelili si to. Spis me ale vic trapi moznost ze by ji mohli sverit do pece jemu. Porad si rikam ze prvotne prece dite sveri matce...

bramarfi
9. srp 2022

A je schopný se o dítě postarat? Se vším všudy, jít na rodičák? Je nějaký sebemenší důvod, proč by to soud měl upřednostnit? Protože pokud není, netřeba se toho bát.

uzivatelkapetra
9. srp 2022

Kdysi manžel platil na bývalou manželku 3 roky po rozvodu, kdy dítěti bylo 4-7 let. Samozřejmě k tomu alimenty na dítě.
Myslím si, že je důležité pro svěření do péče mít kde bydlet, tak se už poohlížej.
Případně rodina, přátelé, kteří by byli ochotni dočasně pomoct nejsou? Myslím primárně s bydlením, se zázemím.

zuzineckah
9. srp 2022

Primárně se snažte váš stávající byt prodat co nejdráž, obecně jsou teď ceny nemovitostí dost vysoko, tak teoreticky máte šanci i po vyplacení hypotéky něco pro sebe získat. Záleží pak na vás jak se domluvíte na rozdělení, z toho by šlo i pro tebe zajistit kauci na nějaké slušné bydlení. A pokud si myslíš, že příjem budeš mít tak nízký, tak se holt musíš ohlížet po nějaké práce, nebo aspoň brigádě k RP.

autor
9. srp 2022

@bramarfi dite je stale kojene, usina jen u kojeni, jinak ne. A neni zadny sebemensi duvod proc by meli uprednostnit jeho.

autor
9. srp 2022

@uzivatelkapetra rodina by urcite docasne pomohla. Pocitam tedy s temi penezi co bychom dostali po prodeji bytu. Dokud je nebudu mit, nemohu zajistit jine bydleni.

autor
9. srp 2022

@zuzineckah jj mas pravdu, ted mi dochazi ze by to financne tak zle vlastne nebylo, kdyz prodame byt. Zbyva si to tedy jen srovnat v sobe a udelat ten krok k tomu pozadat o rozvod. Manzel tim jak je slusny manipulator, mi dost srazil sebevedomi. Obcas se pristihnu jak mam myslenky ve stylu ze ma prece pravdu, ze to s nim neni tak hrozny, ze ani ja nejsem nejlepsi atd... Pak se ale nafackuju ze takhle ale nejsem stastna a ze porad jen hledam jak ho omlouvat...

kokoska29
9. srp 2022

Dítě zatím asi svěří tobě, až bude starší tak můžete mít střídavou péči (pokud o to tatínek bude stát). Hypo je jednoduchá, prostě byt prodáte ( nemovitosti šli nahoru, takže nejspíš za víc než jste ho koupili), zaplatíte hypo a zbytek si rozdělíte na půl 🤷

bramarfi
9. srp 2022

Tak tím pádem bych se hrozbou, ze by ti dite nedali do vylucne péče, nenechala zastrašit.

pinkyy
9. srp 2022

Ono taky neco stoji ten rozvod ne? Pravnik atd? Kor kdyz se oba nedohodnou. Podle me to bude slusna palka 😏 jinak tim, ze dite sverej jemu, tak tim se zastrasit fakt nenech

ilonne
9. srp 2022

Předně bych se informovala na OSPOD. Výlučně do péče ho otci asi nesvěří, ale vcelku reálná by mohla být střídavá péče - u ročního dítěte už není kojení výhradní způsob výživy. Další věcí je, že soud bude rozhodovat především ve prospěch dítěte - to, že není dobrý manžel, neznamená, že není dobrý otec. Ne, nesnazim se mu stranit, jen na věc koukám realisticky. Myslím, že vás (oba) vyzve ke schůzkám s mediátorem. A předně se bude řešit právě péče o dítě, až následně majetek. Nejlepší by pro vás všechny byla dohoda, s kterou byste již k soudu šli. A vezmi si právníka - od začátku do konce a zachovej pevné nervy. Rad se s odborníky.

autor
9. srp 2022

@pinkyy to by me zajimalo, kolik stoji. Puvodne jsme rekli ze se domluvime a sepisem dohodu. Ale ted zas obratil, rekl ze mi dite nenecha a vse pujde delsi soudni cestou. Ja se zblaznim. Nemam ani penize na pravnika. Predstava ze dite u sebe tyden nemam me desi.

zuzineckah
9. srp 2022

Nenech se ním zahnat do kouta. On už určitě cítí, že má nad tebou navrch, proto tě tak sráží a asi nepočítá s tím, že bys manželství dala vale. Podle mě i ty vyhrůžky se soudem jsou jen proto, že vidí, že tě to nahlodá a srazí. Pamatuj, pes, který štěká nekouše a obvykle, když nastane zásadní obrat v tvém chování, tak se stáhne. Nenech se zahnat ani zastrašit. Kontaktuj bezplatnou právní poradnu, tam ti vše vysvětlí a dozvíš se i případné náklady na právníka.

guliii
9. srp 2022

Přesně jak holky psaly, nenech se zastrašit. On z tebe cítí tu nejistotu. Pochybuju, že by chtěl být na rodičovské. Ale ví, že dítě je tvoje největší slabina. Jako každé matky. Přece s ním nebudeš ze strachu, víš jak by byl na koni? To by měl jistotu, že se sebou necháš manipulovat a měla bys ještě větší peklo. Není to vůbec jednoduchá situace, ale co ti zbývá než se mu postavit.

kekita
9. srp 2022

Jenom bych osobně moc nepočítala, že dostaneš velkou částku z toho bytu. Ono totiž když rušíš hypotéku mimo fixaci, tak si banka může účtovat "účelně vynaložené náklady" - sice už to není např. 10% jako dřív, ale do dvou let od podepsání to myslím bývá vyšší. Podívej se na to do hypoteční smlouvy-určitě to tam budeš mít rozepsané. A ještě pozor na daňové přiznání - příjem z prodeje bytu musíš potom ty, nebo tvůj manžel zdanit - to je potom taky pěkná pálka 🙄
Ty peníze, co jste měli jako akontaci, tak byly vaše společné, nebo to byly naspořené peníze manžela (nebo třeba z daru, dědictví, atd.)? Protože v tom případě by se k tomu pravděpodobně přihlíželo....

janedv
9. srp 2022

Aperio.cz
Pravni sluzby, poradi zdarma, urcite jim zavolej. Drzim palce, urcite ten odchod zvladnes.

konidana
9. srp 2022

Mozna by byla i moznost prodat byt i s hypotekou a tu prevest. Ale muze to byt nerealne... musi poradit pravnik nebo banka.

1eso1
9. srp 2022

@konidana Zase jestli měli lepší úrok než jsou teď, je šance docela dobrá.

martt
9. srp 2022

Jak jsem pročítala komentáře. Napadlo mne co to s nim ještě chvíli vydržet s tím, že by jsi si bokem davala nějakou korunu , aby jsi měla něco málo do začátku.Ale nevím jak to máte finančně. Jestli máš možnost si třeba dávat 1000kč bokem.

konidana
9. srp 2022

@martt jenze tisicovka , to je jen 12tis.za rok, to jsou houby penize. Kdyby to bylo aspon 5t.... jinak by s nim musela vydrzet dokud nepujde do prace... a to nevim, zda je s manipulatorem dobre. To by ji taky mohl uz zmanipulovat a ovladnout uplne...

veroniquecz
9. srp 2022

Splacených 800 tisíc za rok a půl?? To asi určitě ne, to byste museli mít šílenou splátku. Navíc cca první polovina splacení hypo jsou v podstatě hlavně úroky, nikoliv jistina. Taky záleží kde byt mate a za kolik jste jej koupili. Teď trh s realitami stagnuje a i ceny jdou leckde dolů. A hlavně prodej trvá podstatně déle pokud nejde o nějakou top nemovitost.
Jinak jak psaly holky výše, mas nárok na alimenty, jak jsi psala rodicak a možná nějaké dávky, ale i tak to nebude moc. Ve tvém případě bych se vrátila k rodičům a pokud mas hlídání, tak si našla brigádu a setrila. Taky je možnost zvednout rodicak, ale podstatne se ti zkrátí doba pobirani.

veroniquecz
9. srp 2022

@zuzineckah
@kokoska29 pokud byt kupovali před rokem, tak cena bude plus minus stejná, ne li nižší. Záleží na emovitosti, ale jak píšete, ze se prodá s velkým ziskem to určitě ne. To platí u bytů kupovanych před 5 a více lety….

konidana
9. srp 2022

@veroniquecz pise ze dali 600az 700 tis.z ceny rovnou, takze splatili 100 a kus.
S nejakym ziskem z prodeje bych ale moc nepočítala...

veroniquecz
9. srp 2022

@konidana tak on to muže být byt za cca 3,5 milionu a při hypo na 80% vychází těch 700 000 jako povinný vklad. Takže jestli měsíčně platí nějakých 15 tisíc, z toho úrok je 5, tak za rok a půl mají realne splaceno 180 tisíc. A ne jak tady zakladatelka psala 800, to je blbost.

konidana
9. srp 2022

@veroniquecz pise z ceny bytu, ne z hypoteky😉

zuzineckah
9. srp 2022

@veroniquecz jj, neříkám, že na tom zrovna vyrýžují, ale jak jsem psala, nějakou kauci na pronájem malého bytu (předpokládám, že nic velké pořizovat nebude) by ji to stačit mohlo...

veroniquecz
9. srp 2022

@konidana píše “ pokud uz jsme splatili na byt”, což chápu splatili hypo.

veroniquecz
9. srp 2022

@zuzineckah jj, to jo.