Samoživitelka, mít otce v RL nebo ne?

ewwryl
20. dub 2015

Ahoj. Zajimaji me vase zkusenosti...mam otce tlacit k tomu, aby se pod malym podepsal? Dneska jsem se na uradu dozvedela, ze pokud nebude chtit, tak jedine pres soud. Jenom ze dat to k soudu - uz ta castka na uvitanou je pro me neprijatena... Co muzu dostat od statu, pokud se na nej vyprdnu uplne? (nikdy jsem nepracovala na smlouvu, posledni cinnost - student) Pokud bude otec v RL, budu matka samozivitelka, pokud spolu nebydlime? Existuje vubec dneska jeste uredni pojem "matka samozivitelka"? Jak se dolujou alimenty, od nekoho, kdo nema penize na to aby platil? Napsala bych, ze jsem zoufala, ale nejsem 🙂 prdola mi skace po brichu az se mi zaludek prevaluje, Mamka me podporuje se vsi laskou (diky Bohu za milujici rodice!!!) a ja - potom, co jsem od pritele odesla - jsem konecne klidna a zdrava 🙂

mmkama
20. dub 2015

Ahoj,s prvním dítětem jsem to měla podobně,akorát to nebyl přítel,ale manžel. Chtěla jsem ho mít v rodném listě,na základě toho můžeš pak požadovat alimenty. Soud mu je vypočítá podle výše příjmu,ale pokud píšeš,že žádný příjem nemá,tak to ani nemá cenu. Myslíš,že bude mít o malé zájem? Mně taky moc pomohli naši,když jsem od něj zdrhla jako těhotná. Pokud ho neuvedeš v RL,tak by teoreticky neměl mít ani nárok na styk s tím malým,takže žádné návštěvy. A měla bys svatej klid. Takhle si může kdykoliv požádat soud a jezdit za ním... Na ty dávky se normálně zeptej na sociálce,oni ti tam poradí,záleží,jestli jsi hlášená u vašich,určitě budeš mít nárok aspoň na přídavky 🙂 A slyšela jsem,že sociálka vyplácí nějaký dávky pro kojící matky,snad tisícovku měsíčně. I VZP přispívá 500,- ročně na kojení 🙂

simonatut
20. dub 2015

Já bych přecejen uvedla otce v rodném listě

nnell
20. dub 2015

Oficiálně pojem matka samoživitelka pro úřady neexistuje... Vždy se počítá příjem členů v domácnosti, takže samozřejmě když bydlíš sama, tak máš příjmy většinou nižší. Pokud otce nenapíšeš do RL, tak pravděpodobně snáze dosáhneš na porodné (dosáhla bys na něj stejně i s ním uvedeným v RL, hned by tě ovšem čekalo kolečko vyloučení otce ze společně posuzovaných osob, soud o úpravu poměrů, příp. určení otcovství), to, že nebude určený v RL mu, pokud o dítěti ví a bude se s ním chtít vídat, nebude nic znamenat, žalobu o určení otcovství může klidně podat on s tím, že by ti pak musel doplatit alimenty a na styk by právo měl... Další věc je i ta, že pokud na alimenty nemá aktuálně, tak to nemusí být stejně i dalších osmnáct let a peníze navíc se vždy hodí. A dítě má právo znát své biologické rodiče.

Je to otázka priorit, svého ex znáš nejlíp ty sama, tak asi nejlíp sama víš, jak bude reagovat a co je pro tebe nejvýhodnější. Já se neumím přiklonit ani na jednu stranu. Jediné, co mi přijde jako velká výhoda (pro tebe, u dítěte pořád věřím tomu, že by mělo vědět, kdo je skutečný otec i když za mnoho nestojí), že pokud otec na zapsání do RL nebude trvat, tak s ním nemusíš vůbec nic řešit a pokud jednou najdeš pořádnýho normálního muže, tak ten si může tvoje dítě bez problémů osvojit.
Jinak nevím jestli jsem pochopila správně tu tvoji větu o penězích za soud, ale soud o určení otcovství by měl být zdarma, protože určit dítěti otce je v jeho zájmu, jediné co bys musela platit je test určení otcovství pokud bys určila muže, kterému by test otcovství neprokázal (navíc matky na MD či RD jsou snad od poplatků osvobozeny) - a naopak, pokud on u soudu otcovství popřel a testy dají za úpravdu tobě, platí ty testy on a zároveň i výdaje za soud, jak státu tak tobě (třeba právníka).

barasabatova
20. dub 2015

Řeším podobný problém. Nakonec jsem se rozhodla, že to podstoupím a budu se soudit.

angel456
20. dub 2015

@ewwryl Nikde není psané, že bude bez příjmů pořád...

lv
21. dub 2015

dítě sis přece neudělala sama, byli jste na to dva, dítě má právo na otce oficiálně uznaného, i na společně strávený čas, jakkoli je to pro tebe nepohodlné..a také on má k dítěti povinnosti, dítě v první řadě živí rodiče, ne stát a tím všichni, kdo platí daně.

teriszek
21. dub 2015

@ewwryl Ahoj byla sem na tom stejně a pokud otec za něco stoji a vis ze se bude starat napis.Ten můj za to nestal a uveden není.Mam klid a s nikým se nehadam.Kolikrát tu čtu jak se maminky soudí, hádají a Maji pak nervy.Je to na tobě.

1kolousek1
21. dub 2015

Pokud můžu radit .. Neuváděj ho .. Pokud by za něco stál, chtěl by být sám uveden, pokud to žene před soud není to žádnej otec, ale ubožák .. Znám spousty případů, kdy začli tihle otcové roku, najednou požadovat střídavou péči, atp. Maminky nešťastné, otcové vysmátí, dítě zřejmě zmatené .. Je to jen na tobě .. Samozřejmě začátky jsou kruté, co se týká financí .. ale nesmyslím si, že by Ti některak pomohl ten tisíc, dva .. Pokud teda není ten tvůj ex ropnej magnát .. 😀 Kdo říká, že mu bereš otce a uráží tě tím, že okrádáš stát atp. Vůbec na to neber zřetel .. Můj ex, kterej si malou doslova vymodlil, se na ní v životě nechtěl podívat, když ho potkáme na ulici, mě nepozdraví a radši uhne pohledem jinam, aby náhodou neviděl malou .. A takovýmuhle člověku mám půjčovat svoje dítě, ano SVOJE, rodiče z tebe neudělá to, že si uděláš dítě, ale to, že ho vychováváš, pečuješ o něj, chráníš ho, bojíš se o něj a především ho miluješ .. A ano stará se stát. 2-3 roky, ale kdo říká, že mu to nemůžeš vrátit 10x tolik než Ti, co ho ty dva roky nepotřebovali .. Nechápu jak někdo může takhle někoho soudit, když sám neví,.jestli on ho někdy potřebovat nebude .. 😉

zee
21. dub 2015

@lv Podle reakce mám dojem, že nevíš o čem mluvíš. Mimochodem občas mi přijde, že ti co se nejvíce ohánějí placením daní často platí poměrně málo nebo nic (mluvím o dani s příjmu, sociální pojištění..). Jinak pro autorku: já stále částečně rozhodnutí zapsat lituji. Není pro matku lehké mít dítě se sobcem, který bude mít na prvním místě vždy jen sebe. Výhody jsou: alimenty - ale upřímně, většina výživných mi přijdou směšná a bojovat o ně, doprošovat se....no jupí. Nevýhody: když potkáš někoho, kdo by chtěl být dítěti skutečně otcem - znám takové případy, může snadno dítě osvojit. Já bych zatím nenapsala jde-li to. Napsat ho můžeš i kdykoli po porodu. To že ho nenapíšeš teď neznamená, že musíš zatajit kdo je jeho otec nebo že v budoucnu při jeho adekvátní snaze budeš za každou cenu styk bojkotovat. Jen teď když je to bolestivé téma a bylo by to za cenu soudu nebo přemlouvání bych na to bodala. Dítěti to bude min. první rok buřtík, Ty budeš mít čas srovnat si v hlavě jak to budeš mít dál a výživné se dá vysoudit 2 roky zpětně i na tebe. Dnes bych bývala počkala a nezapisovala. Dala bych si tu lhůtu 2 let a sledovala bych tyto aspekty: a) jak se zachoval otec bez nátlaku - mohl by totiž projevit skutečný zájem a pak bys pravidla určovala ty b) třeba do 2 let potkáš někoho lepšího - a budeš ráda, že jsi to neudělala.

celaskon87
21. dub 2015

Ahoj, tady je každá rada drahá, mám sestřenici v podobné situaci v 7.měsíci. Já radím neuvádět. Pokud o dítě nemá zájem už teď, když ještě není na světě a všichni okolo se na něj těší, představují si krásné miloučké a roztomilé dítě, tak stěží se zamiluje do řvoucího uzlíčku, až miminko bude a světě a bude jej třeba něco bolet. Peníze jsou jedna věc (byť důležitá, ale ne nejdůležitější). Když jej neuvedeš, nebude ti mluvit do výchovy, nebude jej nárokovat, kupovat jej. Pokud by se nedejbože něco stalo (např. dítě ti spadlo), on by toho mohl využít a nechal by ti dítě odebrat. Určitě si najdeš časem někoho jiného a ten může dítě osvojit, aniž by biologický otec měl nějaké připomínky kolem... já jsem za to, že chlap nemá ženskou v těhotenství opouštět - a pokud ji opustí, opustí i to dítě...

1kolousek1
21. dub 2015

Omlouvám se, ale ještě jedna věc .. Zarazilo mě, že nemůžete ani zapsat dítě do školky bez souhlasu otce .. Vyplňuju to a ona, no ale ještě potřebujeme, aby to vyplnil tatínek a podepsal se, že s tím souhlasí .. Říkám, ale my nemáme tatínka a ona: ,,ale v rodném listě, jo, ne" a já ,, zaplaťpánbůh ne" .. No už vidim, jak ho shánim, 100% vim, že by mi řekl, že mi nic nepodepíše .. 😎

lv
21. dub 2015

@zee mas pravdu, ze osobní zkušenost nemám, s tím zapsáním později to zní rozumně.

nonnni
21. dub 2015

@zee k tomu jen malou poznamku...pokud nezapise otce do RL a ziska tim narok na porodne (na ktere by jinak, spolu s jeho zapocitanym prijmem nemela narok), tak urady maji az tri roky zpetne narok ji za to popotahovat a zadat porodne zpet.

zee
21. dub 2015

Ale porodné může získat i když je otec v RL - jen se musí dokládat, že spolu nežijí....asi tak nějak, sama jsem to neřešila, ale vím že ho dostaly i maminky s otcem v RL. Výživné se do příjmů nezapočítává - a pak jde o ty formality co se normálně musí řešit před dávkami, je-li otce v RL jako svěření do péče....atd. jak psala nnell.

ewwryl
autor
22. dub 2015

Dekuji vsem za komentare a prispevky, holky jste zlate :*

Od pritele jsem odesla ja - ne on. On by se mnou rad zil, ale nebudu rozebirat, proc je to nemozne. Zkratka s nim nechci zit a ani on se mnou (jednu rodinu s ditetem uz ma). Nicmene ja jsem samozrejme ta zla zena, ktera mu bere moznost byt otcem.

Co se tyce toho, jestli chce mit s ditetem styk, tak to je trochu slozitejsi... Chce ho mit ve stridave peci, anizby mel nejake povinnosti. Pro nej proste existuje jedinej jasnej argument, ze nema penize a šlus fertich. Ja vim, nejde to do hlavy, ale je mlady, nevi jak to chodi, neduveruje mi, je trochu labilni a trochu mimo a rozhodl se, ze se mnou nebude komunikovat. Co s takovym? Ja mu nechci upirat dite, on ho chce mit. Ze zije mimo realitu je jina vec. Neni to zly clovek. Je proste tak strasne mimo a ja s nim nehnu...Proto se ptam na Vas nazor, jestli usilovat o normalni vztah, nebo to nechat plavat, cimz mu ale znicim zivot. Ja a on se lisime tim, ze on je labilni a citlivy a kdyz mu upru dite, tak to bude do konce zivota rozdychavat... Ja jsem silna a vyrovnana a ustojim kazdou bouri, jen potrebuji vedet, ze to ma smysl. Mam pocit, ze mi neni rady...spis asi se potrebuju podelit o tuto zkusenost...

...cimz vsem zenam, ktere jsou v podobne situaci, preji mnoho a mnoho sily. Hlavne holky klid a nenechat se rozhodit. Musime byt silne pro nase prdoly 🙂

ewwryl
autor
22. dub 2015

Jak si to ted po sobe ctu, tak mi jde hlava kolem :D Ano, je to silena situace. Chlap, ktery chce byt otcem, ale zaroven to chce udelat tak, aby se se mnou nejradeji nemusel vubec videt ani mluvit ani nic podepisovat. Budem si prenechavat dite na autobusove zastavce nejspis :D

S tim porodnim a moznosti pozadovat ho zpet, to si zjistim, to je docela silenost :/ ani by me to nenapadlo...
Zee, Tvoje dva aspekty me inspirujou. Myslenka pockat se mi asi zamlouva cim dal vic...

Hele a jak to je s tim, ze kdyz bude v RL a nezijeme spolu, tak musi soud urcit peci? To jakoze fakt budeme muset realne jit na soudni rizeni do soudni sine? 😒

zee
22. dub 2015

Když bude v RL a na všem se dohodnete, můžete nechat status quo - tedy společnou péči a peníze a další náležitosti řešit mezi sebou. Já jsem nic soudně neřešila. Bohužel s psychicky labilním jedincem nemusí být ústní dohoda možná. Já to beru tak, že když chlap platí dobrovolně a nebojím se, že by bez mého vědomí zkusil dítě někam odvézt - k soudu se tahat nebudu. Až přestane fungovat, podat se to dá vždycky.