Snížení výživného, projde nám to?

kajka750
5. říj 2017

Ahoj holky,myslite,ze nam projde snizeni alimentu u soudu,pritel dve deti z prvniho manzelstvi a spolu ted mame trimesicni,nasli mu rakovinu,je osvc bez priplatku na nemocenskou,takze bez prijmu,byvala kolem 30000 kc a jeji partner take cca stejne,platime 4000.ale ted uz to tahnu ja z materske,kdyby jsem nemela rodinu,tak jsme v prd. A to nam ted prisel navrh od soudu od byvale,ze zada o zvyseni,dohromady kolem 7000. Veci zadne neposila,takze na deti si musime vse nakoupit,ted tu byli cele letni prazdniny,protoze ona na ne nema cas a oni nechteli byt samy doma,takze dostala z moji materske 8000 a ja ji jeste zivila a satila deti. Bereme je vsude ssebou,marodi tady,protoze tam nechteji byt a ona je v pohode,jen dela zle. Ted si mela mala vzit od nas boty do telocviku,protoze ona za ne utratila uz 2000 na zacatku roku a my ji nic neprispeli,chtela jsem ji rict,ze ma z leta 8000 a ze kdyz prida stejnou castku,tak pujdou deti do skoly ve zlate,ale pak jsem drzela usta. Je vubec mozne,aby jeji navrh prosel?

henky88
5. říj 2017

Jestli návrh projde nebo ne záleží především na úvaze rozhodujícího soudce. Je potřeba se bránit soudně a paralelně podat návrh na snížení výše výživného z důvodu změny poměrů na straně otce.

kajka750
autor
5. říj 2017

@henky88 dekuji,to je moznost,ale taky bude stat penize,nevite,jestli nas k soudu pozvou,nebo budou zjistovat nasi situaci,ze by sel v jednom podat primo tam protinavrh,jedny penize pro pravnika o to me jde.

henky88
5. říj 2017

Obojí, budou zjišťovat vasi situaci a bude i ústní jednání. Budete muset doložit příjmy partnera, resp. také lékařské zpravy. Právníkovi se podle mě nevyhnete. Případně se třeba zkuste zeptat v okoli v nějaké poradne, neziskovce nebo na socialce. Možná vám pomůžou i oni.

kajka750
autor
5. říj 2017

@henky88 dekuji moc a pekny zbytek dne

superkousky
5. říj 2017

Až jednou budeš sama,tak zjistíš,že výživné 2tis. na dítě není výživné,ale výsměch dítěti. Kolik má její přítel,je úplně jedno ,páč jeho děti to nejsou,takže živit je ,není jeho povinnost,ale dobrá vůle.Je to povinnost matky a jejich otce.
Ani se nedivím,že paní na děti nemá čas,když má tak směšné alimenty a tudíž musí živit děti převážně sama. Děti nemohou za to,že je jejich otec nezodpovědný a neplatil si nemocenské pojištění,takže pochybuji,že výživné bude sníženo,ale zažádat si můžete. Na to máte právo.

kajka750
autor
6. říj 2017

@superkousky no hadat se nebudu,precti si poradne o co jde!!! My platili donedavna i krouzky,nez tam decka prestali chodit. Asi jsi ty tsky v tezke situaci,ale to nemusis urazet,nezodpovedny,to si delas prdel,my kdyz vse poplatili,tak nam zbylo 4000 na zivot a to je kazda stovka dobra kdyz mam kupovst hadry na ktere uz jsme jednou prispeli. Takze maminka( i bez pritele) 30000+4000 a moje dite se mnou a mojim 4000?! A ja ji platit muzu,me to ma zajimat? Chapu,ze matky samozivitelky to maji tezke,ale toto je neco uplne jinyho. Nehlede na to,ze stale nevim,jestli tu pritel bude a ty jsi pravdepodobne pro sve problemy bezcitna. Kazdopadne,dik za reakci,aspon me chvilku zamestalo neco jineho,nez premysleni,kde vezmu na leky,pleny sunar atd.

kajka750
autor
6. říj 2017

A cas nema,protoze se poflakuje a poridili si chalupu,tak ji zvelebuji a decka tam nechteji,protoze musi makat. Ma dobrou praci,normalni pracovni dobu!

superkousky
6. říj 2017

@kajka750 Prdel si děláš ty..Otec platil doteď směšný 2tis.a ty máš ještě tu drzost,vyčítat EXce alimenty z prázdnin. Nezlob se,ale tvůj příjem je váš problém.Normální a zodpovědný rodič si platí nemocenské pojištění,aby měl v případě nemoci nárok na neschopenku a tudíž peníze na to ,aby aspoň částečně zajistil svou rodinu a děti,které si udělal...Netvrď mi,že neměl "pan podnikatel" před nemocí blbých 5stovek na pojištění..Teď by měl totiž na zaplacení výživného a ještě by mu zůstalo pro vás...Tvůj partner na to kašlal,tak teď jen nesete (všichni vč.tebe) následky jeho chování,i když se ti to nechceš připustit.Nemám pocit ,že bych byla bezcitná,páč kdyby jste platili 5tis. na dítě ,tak bych vás možná litovala,ale takhle teda fakt ne. To jsi si opravdu myslela,že bude partner platit ty usmolený 2tis. věčně? Paní si jen na zvýšení vybrala blbou dobu,ale to už je na soudě,jak rozhodne.
BTW: Kdo tam musí makat? Jako děti ? Tak ono jim to neuškodí,páč budou mít dobrý základ do života a pak díky tomu třeba příjem jako jejich matka (možná i víc).
Ono je super závidět prachy,ale za ležení doma je nikdo nemá ,takže než začnu řešit,že někdo má příjem tolik a tolik,tak se zamyslím,proč já to mám jinak.

kajka750
autor
6. říj 2017

@superkousky dekuji

mariti
6. říj 2017

@superkousky Ano, máš pravdu, otec měl mít zaplacené pojištění, aby měl příjem i v nemoci, o tom žádná. Ale je opravdu nutné takhle hrubě a urážlivě odpovídat někomu, kdo je teď na dně? Mimochodem, pokud vím, děti mají nárok na stejnou životní úroveň jako jejich rodiče. Takže když se změní úroveň rodiče, změní se i úroveň dítěte. Jasně ,realita je jiná. A ano, jsou samoživitelky, co alimenty prostě nedostanou a nemají zastání v tomto státě a mají to fakt těžké. A taky jsou "šikovné" samoživitelky, které si najdou bohatého ženicha a alimenty mají jako kapesné na kabelky atd. A proč je potom životní úroveň prvního dítěte jiná (vyšší) než životní úroveň druhého dítěte? A mimochodem, pokud se utvoří nová rodina, tak se přece počítají příjmy obou partnerů. Tím chci říci, pokud nemá nový přítel matky povinnost platit, tak proč má potom povinnost platit nevlastní matka, když to nejsou její děti? Nebo má podle Tebe vyhodit nemocného přítele na ulici, protože nenosí příjem a měla by se bez něj lépe? Zase - právo versus morálka. A není všechno černobílé a život přináší opravdu různé situace.

https://mkczasmodrykonik.vshcdn.net/img/photobl...

mariti
6. říj 2017

@kajka750 Co takhle zkusit Aperio? Je to neziskovka, poskytují i právní pomoc (bezplatně, pokud vím), možná by poradili. Jinak přeju pevné nervy a lepší zítřky. A hlavně ať se přítel uzdraví. Je mi líto, jak těžké období prožíváš.

https://mkczasmodrykonik.vshcdn.net/img/photobl...

kajka750
autor
7. říj 2017

@mariti Děkuji moc za radu a děkuji za přání. Musím se držet,protoze to miminko vse vnima a uz ted je podrazdene a deti nic nevi,takze me ceka pristi tyden zase tridenni kolecko lzi,protoze pritel je nechce stresovat,coz chapu,hlavne mala by to blbe nesla a on bude v nemocnici na operaci. Jeste jednou dekuji

superkousky
7. říj 2017

@mariti Nezlob se,ale kdo začal komunikovat hrubě byla zakladatelka ,tak jsem jí jen dala najevo,že prdel si opravdu nedělám.
Děti mají mít stejnou životní úroveň,ale určitě to neznamená,že když je otec bez příjmu ,tak děti mají žít stejně tj.bez příjmu /alimentů?
Výživné 2tis. je směšné,takže nevím,co by na tom zakladatelka chtěla ještě snižovat.
Určitě si nemyslím,že má nevlastní matka (tj.zakladatelka) povinnost platit na cizí děti,ale vzhledem k tomu,že nedohlédla na to,aby si chlap platil pojištění,tak jí nic jiného nezbude,pokud tedy nechce, aby jejich domácnost navštívil exekutor.
Pokud je nějaká samoživitelka "šikovná" a má výživné jako kapesné,tak budiž jí přáno,ale neznamená to,že otci zanikne povinnost přispívat na své dítě.
Opravdu si myslíš,že když se ženská dobře vdá,tak děti z předchozího manželství žijí ze vzduchu a tudíž peníze od otce nepotřebují?

kajka750
autor
8. říj 2017

@superkousky Nemusite se tu dohadovat,nebo hadat,to jsem opravdu nechtela. Nechtela jsem se ani dal vyjadrovat,ale neda mi to. Vyzivne,co platime neni vubec velke( vim,co stoji dite),ale urcil ho soud na zaklade prijmu v obou rodinach( u nas bez maleho a s moji vyplatou). Ze sedime na prdeli bez kousky snahy a zavidime penize neni pravda,pritel se snazi jit neco vydelat i prez to,ze je nekdy v koncich a vidim,ze nemuze,ale Vam to asi nema cenu popisovat. Jen pro Vas,jsem spocitala nase naklady na deti,kdyz on jeste pracoval je to cca 9000,- za mesic,oni se tu dle meho nazoru spatne nemaji a jsou tu radi. Asi opravdu trvate na mem nazoru,ano byl debil,kdyz nedal 500 mesicne na pojisteni a dal ho do vyletu s detma( ma je moc rad a manzelstvi neskoncilo jeho vinou),je to super tata,jako s chlapem bych ho nekdy zabila,ale jako tata je super( ikdyz je dle Vas menecenny,protoze nema prachy). Kazdy clovek dela chyby a kazdy si nese nasledky,ale Vy jste asi jedina bezchybna,co presne vi,jak a co ma delat. Preji Vam prijemny zivot a prosim aby jste nesoudila bez vsech informaci.
Pro samozivitelky: jsem ted skoro ve stejne situaci a v zadnem pripade nerikam,ze se mate dobre,je to tezke. Omlouvam se,jestli jsem se Vas dotkla.

kajka750
autor
8. říj 2017

Jo a vsem se omlouvam za slovo prdel a debil. Neni to bezna soucast me slovni zasoby,nervy delaji vice,nez si zadam.

kajka750
autor
8. říj 2017

@mariti moc dekuji jeste jednou a za zastani,ale prosim nehadejte se pro me,protoze to s pani nema asi cenu,ona svuj nazor ma bez ohledu na jakekoliv okolnosti(ji ani nezajimaji). Ja chtela radu,kterou jste mi dala. Pekny zbytek vecera a zitrky take🙋

kridav
9. říj 2017

@kajka750 žiji v podobné situaci jako ty. Já mám z předešlého vztahu 2 děti, které s námi žijí, a manžel má taky 2 děti, které jsou u nás vždy po 14 dnech na víkend, nebo o prázdninách. Spolu máme 3 letého syna. Na holky posílá 5500+platil půlku na ŠvP, tábor, atd. Ale už toho teď má taky dost. Jeho ex má stále větší a větší požadavky, a prostě už to nejde dál jí posílat nic na víc. Jejich holky jsou rozmazlený, protože jim chce dopřát vše, ale my bysme za chvilku jedli suchý chleba. Jednou prohlásila, že nechce aby její holky byly socky, ale moje děti mají být. Teď nejmladší začal chodit do školky, a jsou to nemalé výdaje.
Byli jsme se ptát známého právníka, a ten nám řekl, že to co se platí nad rámec alinentů, tak je vlastně jen dobrovolné. Když má matka děti v péči, tak má zvážit jestli na to má dopřát dětem třeba ŠvP. A ne to brát jako samozřejmý, že táta na to přispěje. A co se týče zvýšení alimentu, u soudu se předkládá, všechen příjem, takže její a jejího přítele, a ten tvůj a tvého přítele. Jestli si teď na mateřský, tak vlastně i tvůj přítel má na tebe vyživovací povinnost. Podle mě to navýšení neprojde. A to ještě můžete doložit co vše jste dětem platili nad rámec alimentů.
Nelíbí se mi, že exmanželky si stále nárokují příjmy exmanželů a nejradši by je o vše obraly. Ony si můžou zařídit nový život, ale exmanžel ne. Kolikrát, právě odejde žena a sebere tomu tátovi ty děti, a hlavně ať na ně jen platí.
Já jsem si teprve teď po pěti letech co jsem odešla od ex, mu řekla poprvé o peníze na víc. Prostě jsem to zvládla i bez peněz na víc, jen teď fakt bylo hodně výdajů.
Přeju ti abyste to vše zvládli 🙂
A omlouvám se za román 🙂

mariti
9. říj 2017

@kajka750 Jasně, právě proto jsem se rozhodla, že už paní superkousky (která evidentně nikdy neudělala chybu, tudíž to nedokáže pobrat) nebudu odpovídat, opravdu to nemá smysl. Já osobě bych ráda vnímala MK jako platformu, kam si chodí maminky pro radu, pro sdílení zkušeností, pro podporu, pro informace, a ne aby se tam napadaly a deptaly. Tobě přeju hodně sil a pevné nervy. Fakt jsem ještě přemýšlela, co by Vám pomohlo, ale už mě nic nenapadlo. Tak se drž!

bacika
9. říj 2017

@kajka750 Myslím, že se většinou zjišťuje situace na obou stranách a pokud má matka tolik a otec je teď bez příjmu a nejste manželé, tak by se měl počítat asi jen jeho. Nicméně teď má vyživovací povinnost na další dítě a ještě na tebe, tak by mohl návrh projít na to snížení. Držte se a ať vám to dobře dopadne 🙂

kridav
9. říj 2017

@bacika stačí že jsou ve společné domácnosti, tak se počítají oba příjmy

kajka750
autor
10. říj 2017

@bacika děkuji moc

kajka750
autor
10. říj 2017

@kridav dekuji moc

bacika
24. říj 2017

@kridav Fakt? Jakože musí mít třeba stejné trvalé bydliště nebo jak se vůbec prokazuje společná domácnost? Jako že jsou druh a družka?

kaci11
25. říj 2017

@kajka750 ted mel manza soud o vyzivne a vubec je nezajimalo,ze jsem na materske,a ze ma deti. Celkem.me to zarazilo. Takze si moc sanci medavej,ze ma vyzivovaci povinnost na tebe. Hlavne deti.

kajka750
autor
26. říj 2017

@kaci11 Ja uz pomalu upadam do beznadeje,takze nedoufam uz ani v toto. Ale dekuji moc za info.