Svěření dítěte do péče (13m. holčička). Máte zkušenost, jak dopadl soud s takhle malým dítětem na takovou dálku?

edit17
5. dub 2022

Zdravím všechny.
Bohužel nás potkalo celkem náročné životní rozhodnutí a odešla jsem od manžela spolu s 13m dcerou.
Odstěhovala jsem se k rodičům 300 km daleko kde mám pro sebe celý podkrovní byt. Manžel o mém návrhu i stěhování věděl.
Souhlasil snim. za dcerou jednou za 14 dní dojíždí, má tu vlastní pokoj kde s dcerou tráví celý víkend PA,SO,NE. Má k dispozici vše jak pro sebe tak pro dítě.
Dále každý den probíhá koupání přes videohovor aby byl s dcerou v kontaktu
Teď došel návrh ze výši alimentu nechám na rozhodnutí soudu. A to tak nějak rozviřilo emoce z manželovi strany. Nemyslel si že po něm budu něco chtít když bydlení mám za cenu energii. Nemáte někdo zkušenost jak dopadl soud s takhle malým dítětem na takovou dálku mám trochu strach z výhrůžek. Diky

cherie24
5. dub 2022

@edit17 já odcházela se 4 měsíčním, taky jsem se stěhovala k rodičům 130km. Stejně jako u vás u nás přespával. Odcházela jsem, protože jsem vyklízela prostor pro jinou a téměř od začátku nadával na cesty. Pak se s tou jeho přestěhoval, teďka bydlí cca 60km od nás. Soud jsme měli minulý týden (dcera má 2,5 roku), protože oba přišli s tím, že jsem povinná mu dceru vozit nebo že mu mám prý proplácet cesty, neboť jsem byla já ta, která se odstěhovala, takže na tom přeci nebudou bití oni. Naštěstí u soudu mu soudkyně řekla, že vzhledem k tomu, že se přestěhoval, tak po mě nemůže nic chtít a alimenty mu ještě navýšila. Nevzala ani ohled na to dojíždění ani na to, že nevydělává už xx měsíců. Řekla mu, že si má najít práci a přestěhovat se blíž, jestli má problém s dojížděním a penězi. Ale obávám se, že vzhledem k tomu, že jsi se odstěhovala ty z vašeho společného bydlení, tak by ti mohli dát za povinnost se účastnit dojíždějí či vídání otce. Takhle mu to řekla i soudkyně, že kdybych se odstěhovala já z místa, kde teď bydlí, tak ano, pak by se to řešilo ať se podílím i já, ale to, že on se přestěhoval k přítelkyni už teď můj problém není, to byla jeho volba.

zuzkasim
5. dub 2022

Možná by bylo fajn manželovi vysvětlit, že alimenty neslouží matce, ale jsou pro dítě. Dítě potřebuje taky jíst, oblékat se, občas léky od doktora... nejsou to peníze pro tebe. Že máš fajn bydlení neznamená, že on na dceru nebude platit.

andelka
5. dub 2022

To,že máš levné bydlení není důvod,aby se otec nepodílel na financování potřeb dítěte. Péči teď máte fajn, ale vydrží to na delší dobu? Bude pořád trávit dva víkendy u tebe, tvé rodiny? Normálně bych šla do soudu o svěření do péče,ať to máte jasně dané. Klidně tam jít s dohodou. Přitom by se vyřešily alimenty a styk. Alimenty na dítě ale poměrně zásadní jsou. Nejsou to peníze pro tebe,ale pro dítě.

edit17
autor
6. dub 2022

@andelka já jsem právě podala návrh na svereni ditete do péče. A tím se prostě spustila vlna emocí z jeho strany. Kvůli penězům. Odešla jsem protože jsem byla na vše sama..ať už na péči tak co se týče financí. Nastolil pravidla takové že on plati hypoteku energie cca 12 tisíc dohromady ( příjem 40 000 cisteho) a já jidlo věci do domácnosti a veškeré věci pro malou. Z mateřské sem to nedávala ale on dobře věděl že mám nasetreno a mám to z čeho platit. A teď mi chodí zprávy ze mi malou vezme když ho chci odrit z kůže že sem svine a je mu že mě zle...:-/ já bohužel sem povaha taková že mu mám tendence ustupovat když udelala bububu achjo...mrzí mě to chtěla jsem se domluvit..Díky všem za vaše odpovědi

andelka
6. dub 2022

@edit17 jestli jste manželé,tak to nechápu. Ale já to nechápu ani v jiných případech. Rodina má hospodařit společně a tak,aby se žádný necítil špatně. Musí to prostě být fér a funkční. Někdy je to nepříjemná komunikace ale jinak to nejde.
Proč jste se napřed nedohodli a až potom nešli na soud? Můj ex ve mně vyvolával podobné pocity,a myslím,že by jednal a reagoval úplně stejně,kdybych podala něco sama. Sice trvalo 5 měsíců než jsme se dohodli, a stálo to dost nervů a sil,ale k soudu jsme šli s návrhem na schválení dohody rodičů.
Zkuste spolu mluvit,pokud to jde. Co bylo bylo , k vašemu soužití se už nevracej, sama budeš hospodařit líp a po svém. Ale fakt dohody jsou lepší než když se něco dozví potom,a už jen z principu a ega zareaguje agresivně. Držím palce. Ty první měsíce jsou náročné,než se ty emoce nějak srovnají.

cherie24
6. dub 2022

@edit17 a zvládal by péči o dítě a práci nebo je to nereálné a jsou to jen výhrůžky? U nás naštěstí nevyhrožoval, je hodně do větru a na prvním místě má užívat si života, takže tam by mu svěření do péče moc nenahrávalo. Člověk z toho samozřejmě má respekt i tak ... Ale soudkyně se s ním teda ohledně výživného fakt nemazala. Nezajímalo jí ani to, jestli to má z čeho platit. Prostě mu řekla, že má VŠ titul a může si vydělat pěkné peníze a z toho vychází a bude vycházet i pokud se odvolá. 🤷