Prosím vás, mám dotaz ohledně rozvodu a soudu o děti, ale ne s manželem, ale svoji tchýní :/
Rozvádíme se, tchýně viní stále mě, ale bylo to manželovo selhání. Ale, k věci... S manželem jsme se domluvili na střídavé péči, tam je komunikace úplně v pohodě a vyšli jsme si vždy vstříc.
AAAAALE tchýně se do všeho angažuje a chce vídat děti snad každý den. Říkala jsem, že to není možný k vůli tomu že ona i já bydlíme prostě jinde, ona na vesnici já ve městě. Nemám nic proti aby je vídala, ale s rozumem :/ už mi přijde že mi vyhrožuje a jestli nebude tak jak ona řekne, že to požene k soudu. Už uvažuji nad právníkem.....s ní se nedá absolutně domluvit. Prosím vás, jaké má na vnuky ona práva? Děsím se toho, že nevím jak bych to dělala ohledně času i starání se o kluki když by soud řekl, že má na ně nárok, jak ona si určí.. Prosím vás, poraďte, nebo řekněte prosím, co mám dělat..
@marimanta no a od kolika let soud prihlizi k nazoru ditete?
@koordinatorka_odboje soud k němu má přihlížet od chvíle, kdy je dítě schopné vyjadřit svůj názor, zároveň je ale třeba zohlednit váhu takového názoru vzhledem k věku a rozumovym schopnostem. Tedy jsou případy, kdy je zajímal názor i šesti- či sedmiletych (myslím, že takový je poslední nález Ústavního soudu) . Jinde je úzus, že od dvanácti a basta. A někdy i tak řeknou, že tomu nerozumí a oni vědí, co je pro dítě nejlepší.
Kromě toho problém soudů je, že se vše neskutečně táhne. V našem případě je návrh na soudě od března, teď to jeden soud poslal druhému, budou prázdniny... Děs.
@koordinatorka_odboje Ústavní soud si je vědom, že nezletilému bylo v době rozhodování sedm let, nicméně
krajskému soudu nebyly známy žádné informace, jak vyplývá z vyžádaného soudního
spisu, pro něž by se mohl důvodně domnívat, že by nezletilý nebyl objektivně schopen
svůj názor v řízení sdělit, a to zvláště za situace, kdy svůj názor bez jakýchkoliv problémů
sděluje orgánu sociálně-právní ochrany dětí, přičemž z těchto pohovorů vyplývá, že
nezletilý je schopen samostatně formulovat, při správně a odborně vedeném rozhovoru,
své myšlenky. Ústavní soud již v minulosti opakovaně vyjádřil právní názor, že šestileté
dítě je nepochybně schopno vyjádřit se...
@marimanta podle me by na vyjadreni ditete mel byt bran zretel. Carodejnice, co se soudem jenom msti snacham, ale o deti pred tim zajem nemely, by mely utrum. Ale kdo jsem ja, ze
@koordinatorka_odboje měl, mě už bohužel dávno spadly růžové brýle... 😕 Ještě samozřejmě záleží na OSPODu. I tam jsem zažila, že se mnou jednaly (ženy) jako s méněcenným blbem, ale naštěstí i naopak jako s partnerem.
Jednou jsem byla u soudu, kde o nic nešlo - druhá strana se odvolala, ale v tu chvíli prostě nebylo reálné jí vyhovět. Přesto tam zazněly takové šílenosti, že jsem odcházela skoro s pláčem.
Zkrátka v některých případech mám dojem, že zájem dítěte je úplně poslední 😟
Já musim zaklepat, že u nás k soudu nedošlo. A doufám, že ani nedojde... Jen jsem si tak říkala, kdyby se opravdu soudili o děti jednou za 14 dní, že mají právo, to ostatní babičky a dědové by mohli taky? Takže bych svoje děti vlastně neměla žádný víkend? To už by bylo vážně sci-fi
Jenže problém je, že záleží na soudci. Pohybuji se v takovém prostředí, odkud znám hromady a hromady příběhů od opatrovnických soudů (sama mám několik za sebou)... A občas jsou na pohled dvě totožné situace, ale rozhodnutí soudu odlišná...