Za 4 dny má zaplatit dluh. Mám se domluvit se na splátkách?

michaelasv14
7. črc 2020

Zdravím, mám dotaz. Když jsem ještě studovala otec měl platit alimenty, které neplatil. Dluh narostl táhlo se to několik let, já ho dala k soudu. Má do 11.7.2020 zaplatit 157 000,-. Už přes rok se mnou komunikuje poslal mi nějaké peníze když bylo potřeba splatil všechny dluhy co kdy měl a zbývají mu moje alimenty. Prý 157 000,- nezvládne dát dohromady, posledně říkal ze 50 000,- dá z fleku, půjčka na celou částku mu nevyšla. Řešil to s advokátem, který mu doporučil aby se se mnou domluvil. Mě napadl splátkový kalendář s tím, že by mi teď dal těch 50 000 a zbytek doplatil do konce roku s čímž by souhlasil. Zítra se chce domlouvat na detailech. Myslím si ze by byl ochotný vše doplatit, protože opravdu pomáhá jak se dá, co se mu narodil vnuk, často nás navštěvuje vozí mu dárky. Chci se tedy zeptat zda moje řešení je rozumné, případně kdyby nedoplatil zbytek dá se to opět udat na policii když budu mít v ruce splátkový kalendář? Ještě jsem se chtěla zeptat kdybych to odmítla, on si šel sednou (trest má na 8 měsíců) dluh se mu promine nebo bude muset dluh splatit? Děkuji.

meronym
7. črc 2020

@michaelasv14 Domluva na splatkoven kalendari je rozumne reseni. Udani na policii je mozne, ale pokud se nyni snazi napravit chyby z minulosti, nezda se mi rozumne ohrozovat vezenim dedecka vaseho ditete. V pripade, ze by sel do vykonu trestu, na povinnosti zaplatit dluh to nic nemeni.

ivis_b
7. črc 2020

@meronym na povinnosti zaplatit dluh to samozřejmě nic nemění. Otázkou je, z čeho ten dluh bude z vězení splácet, to je realita. Pokud teď má možnost výdělku a alespoň nějak se snaží, do vězení bych ho nehnala. A je tu samozřejmě další možnost, a to exekuce.

ariadna12
7. črc 2020

Overila bych si, z ceho tatinek chce dluzne vyzivne splatit, a zda je u nej realne do konce roku uhradit cely dluh. Je to jen 5 mesicu. Jestli by nebylo rozumnejsi stanovit si jinou, delsi lhutu.
V pripade vykonu trestu povinnost uhradit dluzne vyzivne nezanika.

sudylichozrout
7. črc 2020

@michaelasv14 Ja nejak nechapu, proc to resis. Ano, neplatil na tebe aliky uplne cajk, to je chyba a bylo to spatne. Ale pokud se ted angazuje jako deda, sveho vnuka miluje a pecuje o nej s laskou, tak bych se na to vykaslala a hodila cisty ubrus na stul. At ti treba da pro vnuka tech 50 tisic a tim bych to povazovala za vyresene. K cemu ti bude, kdyz pujde do vezeni? A proc to vlastne chces?

michaelasv14
autor
8. črc 2020

@sudylichozrout No jde mi o to ze v podstatě kvůli tem alimentum jsem se sama musela zadlužit. Neplatil a neozival se mi 10 let, potom najednou začal fungovat původní dluh byl přes 200 000,-. Jenže je to zrovna typ člověka kterému se neda věřit, zadlužil mámu, vybílil mi spořící účet a nemá na sebe skrz předchozí dluhy a exekuce psané nic v tomle je vychcanek a já mu úplně neverim i když to vypadá, že se změnil. Tak bych ráda dostala peníze zpět aspoň pro syna do budoucna o které jsem sama přišla.

michaelasv14
autor
8. črc 2020

@ariadna12 Podniká v klimatizacich, elektrice atd. takže jeho výdělek je opravdu dost vysoký. Podnikal celý život a měl by mít údajně splacené všechny dluhy což byly statisíce takže by to mělo být reálné při mem návrhu v podstatě nic nenamítal.
@meronym Já mu nijak vyhrozovat nechci byla bych ráda kdyby se změnil ale pro případ chci vědět co a jak aby si nemyslel ze jsem mu vše najednou odpustila a několik let ignorace, neplacení, vybílení mého účtu a to ze jsem se kvůli němu musela zadluzit tak hodím za hlavu jen kvůli tomu, že se usměje a řekne ,,ahoj”.

marti89
8. črc 2020

Osobně bych byla pro splátkový kalendář na rok, ať je vyšší šance, že to i zvládne zaplatit a zbyde mu na důstojný život, zvlášť když se teď kvůli vnukovi snaží. Na nějaká striktní řešení je čas vždy..

ilonne
8. črc 2020

@michaelasv14 Splátkový kalendář je rozumné řešení. V tvém případě bych pro odpuštění dluhu nebyla. Každý by měl přijmout svou zodpovědnost. Mel by vidět, že ho "neodstavis" kvůli minulosti, ale zároveň, že nebude dělat, co chce.

ariadna12
8. črc 2020

@michaelasv14 pokud ma vysoky vydelek, proc chtel resit dluh na vyzivnem pujckou? Overuj si informace, ktere Ti rika. Treba v Centralni evidenci exekuci.

orisek56
8. črc 2020

To se se choval je jedna věc, to že neplqtil výživné je taky jedna věc. Ale... Sama už jsi matkou a chceš určitě pro své dítě to nejlepší jako každá z nás. A pro mě osobně by bylo a je důležité, aby když má prarodič zájem o vnouče, tak mu tohle umožnit. Takže přesto všechno chce to trochu lidskosti a rozumu. Určitě je splátkový kalendář dobře řešení a přimlouvám se za to.

texa
24. črc 2020

Coze? Jako on to chce zaplatit a ty ho nechas jit sedet?...ve vezeni ti asi moc platit nebude i kdyz ta povinnost nezanikne. Takhle, ja osobne bych prijala jeho splatkovy kalendar a to jeste idealne takovej ze pro nej nebude likvidacni (tim myslim ze brat si uver na splaceni alimentu mi pride dost likvidacni),ale taky zalezi jak moc rychle potrebujes penize ty. 157.000 za tak kratkou dobu mi prijde hodne.